Аз съм ром и гей, не съм длъжен да се извинявам, ние сме авангардът!

Европа може да се учи на начин на живот от ромите, казва Била
18 мар 2021 21:30, Елка Василева
371
Аз съм ром и гей, не съм длъжен да се извинявам, ние сме авангардът!
Снимка: архив, БГНЕС

„Аз съм ром и съм гей. И изобщо не ме интересува какво мислят другите за това. Нито трябва да се извинявам, нито да доказвам нещо пред някого“. Дойче веле разказва за американския ром и гей Уилям Била.

За Уилям Била тази настройка към света върви ръка за ръка с отношението към другите. “Наистина вярвам, че трябва съзнателно да избягваме да вредим на околните. Това е част от Хипократовата клетва, към която биха могли да се придържат всички хора, не само медиците. Ние, ромите, всички ромски общности и активисти, трябва да не забравяме това, докато се борим за нашите права и признаване”, казва той.

По пътя към американската мечта

Уилям е роден в САЩ в семейството на химик и медицинска сестра. Сериали като “Далас” го вдъхновяват да поиска да сбъдне американската мечта. Поел е по пътя на победителите, разказва Уилям, благодарение на подкрепата на своите родителите и на своите собствени възможности. Високите оценки в училище му осигуряват стипендии в два от най-добрите икономически университети в света - Училището по бизнес „Стърн“ в Ню Йорк и Чикагския университет.

Още по темата

"По това време спрях да мечтая, станах по-рационален, мислех, че да бъда ефективен, е най-доброто, което мога да направя. Днес мисля, че това ме ограничи и ми харесва да изследвам идеи и нови неща - независимо дали идеята някога би могла да е комерсиално успешна,” казва Била.

След като завършва университет, той кандидатства за работа в “Ърнст и Янг” в Ню Йорк. Но нещата се стичат по различен начин и той избира да започне да се занимава с набирането на кадри. И така се озовава в Прага. Уилям винаги е искал да работи в чужбина, той започва да пътува, научава испански, немски и френски.

Различна държава, различни стигми и предразсъдъци

Докато в мултиетническа Америка произходът му няма никакво значение, там той избягва да говори за сексуалността си. В Прага пък е точно обратното: дискусиите за ромите са сериозни, докато приемането на хомосексуалните хора от привилегировани западни държави не изглежда да е проблем.

“Вероятно не пасвам никъде, но се научих да се чувствам добре навсякъде”, признава той. Сблъсквал се е и с нетолерантност. Но първоначално не бил сигурен, дали иска да се ангажира с темата.

Накрая разбира нещо за многообразието на собствения си народ. “Мога да подкрепям многото, които имат прогресивни виждания. Важно е да се признае, че ромите са многопластови, не могат да бъдат дефинирани едностранчиво. Има много различни видове хора, култури и политически възгледи - включително и при нас,” казва Била.

"Ние сме авангардът"

Според Уилям бъдещето на ромските общности се крие в способността им да се адаптират към постоянно променящите се и опасни обстоятелства, което е доказано в продължение на векове: „Това е способността и готовността да разпознават системните модели и - въз основа на това знание - да реагират“.

Уилям обяснява, че ромите като народ и европейци са показали достатъчно устойчивост и постоянство, за да запазят своята идентичност и култура, без да имат защитата на държава. Поради своя опит като хора ромите и синтите следователно могат да бъдат и отправна точка за бъдещи социални сценарии: „Ние сме авангардите. Все повече хора се опитват да избягат от ежедневието. Нашите хора винаги са правили това и го правят и до днес.”

Дали политиците използват този опит и умения конструктивно, е много интересен въпрос за бъдещото социално развитие, казва Уилям. В крайна сметка, в исторически план ромите и синтите са преживели всяка възможна криза и това, което днес се възхвалява като нов и динамичен начин на живот, вече е отдавна постигнато от тях. "Дали Европа ще реши да се учи от нас или този потенциал ще продължава да бъде потискан, е въпрос на желание."

"Напомняй си, че заслужаваш доброто"

Свободната воля винаги е била от значение за 51-годишния днес мъж - също в религията. След като първо е бил католик, после протестант, а след това и атеист, сега той се определя нито като религиозен, нито като духовен - и предпочита да разчита на себе си. Въпреки това стига до заключението, че нищо не се случва случайно в тази вселена. Ако искате да обичате другите, трябва да започнете от себе си.

„Когато ти се случи нещо добро - прегърни го и си напомни, че го заслужаваш. Тогава ще последват още хубави неща,” казва Била.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още по темата: ромгейсащУилям Била
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
22
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Простотия
84
0
 
11
 
! Отговори
Сърби ме преди 3 години
Г.З. Защо никой не информира прогресивната общественост....А за тоя, веднага информация.
83
4
 
12
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Ромите се адаптират?!...Ако съдя по нашите роми, те изобщо не могат да се адаптират към условията у нас, въпреки, че живеят тук стотици години! В Русия слушах една легенда за ромите: те живеели в много красива долина някъде в Индия. Жените им били много красиви и живеели много щастливо. Но дошли лоши времена, нападнали ги враждебни племена и ги прогонили от земите им. Тогава те решили, че ще бродят из целия свят докато не си върнат своите земи!...Мисля, че на всички ще им олекне ако се изнесат..
82
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
от ден на ден се уверявам че чрез медиите искат да ни промият мозъците
81
2
 
12
 
! Отговори
преди 3 години
Той е ром (не напитка) и гей !Каква жертва ! Какъв бунтар срещу статуквото !Колко много можем да се учим ние обикновенните простосмъртни от него !Колко много има да ни каже той !Колко на високо трябва да го издигнем и да му се кланяме !Просто не е завярване !
80
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да сте виждали ром да се извинява, аз не :))) Сега, че ромчето било гей и това го прави авангарда на ЕС, значи, че ние вече не сме авангарда и гръбнака на ЕС :)))) А си мислех, че без нас Европейския съюз няма да оцелее, в голяма заблуда съм живял.....:)))))
79
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, по-скоро ромлите могат да научат нещо от европейците. Да се научат на труд, на порядки и на добър вкус!
78
0
 
1
 
! Отговори
Novus ordo Joe Biden преди 3 години
Гърците отдавна са го измислили. Перфектната авангардна управленческа система, етническа свобода и реална власт на малцинствата. Всичко това можете да го постигнете с децентрализирана пряка демокрация и като създадете свои собствени градове-държави. Никакви Бойкоборисови диктатури, никакви колониализми и еврофашизми. Няма лъжа, няма измама, бъдете своите собствени господари.
77
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изпитах погнуса докато четях.
76
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съзнанието на този човек е тотално промито и той се счита за авангарда на обществото, но не съзнава, че е използван от други властови сили, които в бъдеще могат да го поставят в ариегарда. В човешката история не винаги в авангарда са положителните хора и идеи. Често там са хора, проповядващи и борещи се реално за регрес.
75
0
 
7
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Меркел го очаква, с тези постижения може и заместник да и стане!
74
2
 
10
 
! Отговори
Путин преди 3 години
Пожела на БайДън да е жив и здрав. Гледа му сеира, това му е авангардът.
73
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
милия не прави разлика между авангард и ариегард...
72
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-после мъжете ще отмъстят на жените като станат гейове. Учете се от ромите и си свиркайте. Победа
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Луд умора няма!
70
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото и да се опитваш да иронизираш българите,афропомачорската ти джендърия,американска прозира!
69
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хм, като се позамислиш.., те наистина притежават "таланта" се адаптират в различни среди без да губят своеобразната си идентичност!Предполагам, че и при тях "обществото" е многопластово като при всички други - бедни - богати, образовани - необразовани, законопослушни - криминални прослойки...Но, времената се менят твърде непредсказуемо и динамично.Ще съумеят ли ромите да се адаптират и този път или ще се окажат на ръба на пропаста?Това май се отнася за всички!В интересни времена живеем
68
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав е човека те са бъдещето,тъй като раждат яко.А за качеството,което пройзвеждат не искам да коментирам!
67
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние българите се гордеем с развитието си, просто сме върха на цивилизацията :)) Писах, че ни върнаха роми нали ? Сега че сте праисторически хора и не проумявате, че сте хванати от гората е ваш проблем :))))
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Очакваме го Тя пък една американска мечта ,мани ,мани ! Все едно баба Яга , кралица на красотата .