Аз съм ром и гей, не съм длъжен да се извинявам, ние сме авангардът!

Европа може да се учи на начин на живот от ромите, казва Била
18 мар 2021 21:30, Елка Василева
371
Аз съм ром и гей, не съм длъжен да се извинявам, ние сме авангардът!
Снимка: архив, БГНЕС

„Аз съм ром и съм гей. И изобщо не ме интересува какво мислят другите за това. Нито трябва да се извинявам, нито да доказвам нещо пред някого“. Дойче веле разказва за американския ром и гей Уилям Била.

За Уилям Била тази настройка към света върви ръка за ръка с отношението към другите. “Наистина вярвам, че трябва съзнателно да избягваме да вредим на околните. Това е част от Хипократовата клетва, към която биха могли да се придържат всички хора, не само медиците. Ние, ромите, всички ромски общности и активисти, трябва да не забравяме това, докато се борим за нашите права и признаване”, казва той.

По пътя към американската мечта

Уилям е роден в САЩ в семейството на химик и медицинска сестра. Сериали като “Далас” го вдъхновяват да поиска да сбъдне американската мечта. Поел е по пътя на победителите, разказва Уилям, благодарение на подкрепата на своите родителите и на своите собствени възможности. Високите оценки в училище му осигуряват стипендии в два от най-добрите икономически университети в света - Училището по бизнес „Стърн“ в Ню Йорк и Чикагския университет.

Още по темата

"По това време спрях да мечтая, станах по-рационален, мислех, че да бъда ефективен, е най-доброто, което мога да направя. Днес мисля, че това ме ограничи и ми харесва да изследвам идеи и нови неща - независимо дали идеята някога би могла да е комерсиално успешна,” казва Била.

След като завършва университет, той кандидатства за работа в “Ърнст и Янг” в Ню Йорк. Но нещата се стичат по различен начин и той избира да започне да се занимава с набирането на кадри. И така се озовава в Прага. Уилям винаги е искал да работи в чужбина, той започва да пътува, научава испански, немски и френски.

Различна държава, различни стигми и предразсъдъци

Докато в мултиетническа Америка произходът му няма никакво значение, там той избягва да говори за сексуалността си. В Прага пък е точно обратното: дискусиите за ромите са сериозни, докато приемането на хомосексуалните хора от привилегировани западни държави не изглежда да е проблем.

“Вероятно не пасвам никъде, но се научих да се чувствам добре навсякъде”, признава той. Сблъсквал се е и с нетолерантност. Но първоначално не бил сигурен, дали иска да се ангажира с темата.

Накрая разбира нещо за многообразието на собствения си народ. “Мога да подкрепям многото, които имат прогресивни виждания. Важно е да се признае, че ромите са многопластови, не могат да бъдат дефинирани едностранчиво. Има много различни видове хора, култури и политически възгледи - включително и при нас,” казва Била.

"Ние сме авангардът"

Според Уилям бъдещето на ромските общности се крие в способността им да се адаптират към постоянно променящите се и опасни обстоятелства, което е доказано в продължение на векове: „Това е способността и готовността да разпознават системните модели и - въз основа на това знание - да реагират“.

Уилям обяснява, че ромите като народ и европейци са показали достатъчно устойчивост и постоянство, за да запазят своята идентичност и култура, без да имат защитата на държава. Поради своя опит като хора ромите и синтите следователно могат да бъдат и отправна точка за бъдещи социални сценарии: „Ние сме авангардите. Все повече хора се опитват да избягат от ежедневието. Нашите хора винаги са правили това и го правят и до днес.”

Дали политиците използват този опит и умения конструктивно, е много интересен въпрос за бъдещото социално развитие, казва Уилям. В крайна сметка, в исторически план ромите и синтите са преживели всяка възможна криза и това, което днес се възхвалява като нов и динамичен начин на живот, вече е отдавна постигнато от тях. "Дали Европа ще реши да се учи от нас или този потенциал ще продължава да бъде потискан, е въпрос на желание."

"Напомняй си, че заслужаваш доброто"

Свободната воля винаги е била от значение за 51-годишния днес мъж - също в религията. След като първо е бил католик, после протестант, а след това и атеист, сега той се определя нито като религиозен, нито като духовен - и предпочита да разчита на себе си. Въпреки това стига до заключението, че нищо не се случва случайно в тази вселена. Ако искате да обичате другите, трябва да започнете от себе си.

„Когато ти се случи нещо добро - прегърни го и си напомни, че го заслужаваш. Тогава ще последват още хубави неща,” казва Била.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още по темата: ромгейсащУилям Била
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да, не си длъжен нито да се извиняваш, нито да се срамуваш, нито и да притесняваш но не трябва и да ми го натякваш и натрапваш нито пък да ми го заявяваш.Трябва да си живееш като останалите и това си е твоя работа не моя.
164
1
 
8
 
! Отговори
Спести си преди 3 години
Психоложките напьни че водорода вече ни идва в повечеИ от спасителна напаст сьщоНа лесбийките им пречат еьни неща на хетерото други
163
0
 
1
 
! Отговори
Забранено преди 3 години
Срещу всякакви вериги
162
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За това няма извинение
161
2
 
28
 
! Отговори
3M преди 3 години
адаптират се успешно и умеят да паразитират на гърба на всяко общество и във всяка държава по света, това е факт!
160
0
 
26
 
! Отговори
Ббб преди 3 години
Ела в България,купи си къща близо до произволна *** махала!След половин година ,може да говорим ,кой е авангарда..
159
0
 
41
 
! Отговори
БПФ преди 3 години
Какъв авангард е това същество? Авангард на какво?В какво точно се състои ромовата "култура"? В крадене и лъготене, в мързел, в отказ от образование и труд? Дори гьобеците, които мятат не са ги измислили те, а персите. И в нашите читанки вече се опитват да наложат в името на "многообразието" някаква ромова "култура" - с "народни приказки", които обаче си имат автор и често пъти и те са крадени !!! каква култура може да има племе без писменост и членоразделен език и дори без свои лични имена?
158
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази Василева още жива ли е?
157
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От кога се считат за народ?
156
0
 
26
 
! Отговори
Gorskio преди 3 години
У нас да дойде - Ром П.едал си имаме мега известен - Васко П.едераско... Ще са си лика прилика!!!
155
0
 
28
 
! Отговори
Xaxa преди 3 години
Сигън да получава пари без да работи всякакъв авангард може да стане. Гена е голяма работа никаква среда не го променя.
154
0
 
22
 
! Отговори
Еми преди 3 години
Щом това авангарда,за къде сме се запътили?
153
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гейовете вече са мнозинство . До кога ще се изживяват като жертви. Издигат се лесно до началнически постове , заемат ключови места . Налагат истанбулски конвенции . Предлагат вече всички да са гейове и после като израстнат децата да се определят какви са...мъж или жена са. Уникални простотии. От всякъде изгряват като слънце в огледало. :)
152
0
 
28
 
! Отговори
Явор преди 3 години
Тоя или То добре че са го осиновили американци иначе и до сега да рови по кофите и да говори на всичко в То няма Ние Вие Те и т.н говори за ценности три тая статия излагате се
151
5
 
30
 
! Отговори
ятак преди 3 години
да си геи е страшно . това е болест по страшна от вси4ко. за тия психопати трябва болници с бодлива тел и стрелба без предупреждрмние
150
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя е готов да спечели Евровизия!
149
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За съжаление така става ***-авангарда превзема. Вчера исках да поръчам онлайн от германски сайт. И като се регестрирвах ми излезе поле с половете.опциите бяха .Мъж ,жена или друго. Направо го затворих. Аман от авангард.
148
0
 
24
 
! Отговори
АнонименГражданин преди 3 години
Този "авангард" е голям майтапчия.
147
1
 
25
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Байдънясват масово!
146
0
 
31
 
! Отговори
Без коментар преди 3 години
Палачинката се обръща тоя скоро друго ще говори!