"Китайската мечта": Пекин иска да прекърши доминацията на САЩ в света

Ще изгради ли Китай по свой вкус нова архитектура на сигурността в света?
26 мар 2021 21:30, Елка Василева
246
"Китайската мечта": Пекин иска да прекърши доминацията на САЩ в света
Снимка: архив, БГНЕС

Грандиозният проект "Нов път на коприната" не е самоцел, нито хуманитарна програма за помощ. Целта на Китай е ясна - да прекърши доминацията на САЩ в свободния свят. Това ще се отрази сериозно и на всички в Европа, се казва в коментар на Александър Гьорлах, публикуван от Дойче веле.

Китайският проект за „Новия път на коприната“, който се води под името „Един пояс, един път“, възникна като най-грандиозната и амбициозна инфраструктурна програма, позната досега. До момента над 100 държави от четири континента вече се включиха в кредитната линия, чрез която Китайската народна република финансира шосета, ж.п. линии, пристанища и електроцентрали.

Тази програма обаче преследва не една, а две цели. „Новият път на коприната“ от една страна ще свърже структурно слабия китайски запад с богатите крайбрежни провинции. От град Синян в провинция Цинхай в западна посока ще бъде прокарана нова ж.п. линия през Казахстан към Европа.

Целта не е само икономическа

Втората цел е глобална. Условията за отпускането на кредитите Китай уговаря с всяка държава поотделно и държи в тайни договорите. Страните и проектите, върху които се концентрира Пекин, очевидно не са избрани по чисто икономически критерии – главна роля играят геополитическите съображения.

Още по темата

Си Дзинпин създаде целия проект през 2013г.  – първата година от неговото президентство. Още тогава беше ясно, че се преследват не само икономически цели, а идеята е Китай да установи интензивен политически, културен и образователен обмен със страните по протежение на „Пътя на коприната“.

Няколко държави дори в този момент вече не са в състояние да изплащат кредитите, които Китай им е отпуснал по чисто политически мотиви. Шри Ланка например се принуди да отстъпи на Китай за цели 99 години пристанищния проект Хамбантота заедно със самото пристанище и прилежащите му терени. По историческа ирония, тъкмо подобен вид дългосрочни договори за аренда навремето бяха наложени на самия Китай от европейските колониални сили – така Великобритания получи Хонконг „под наем“ за цели 99 години. Сега самият Китай се е засилил да става нова колониална сила и действа в съответствие с тези свои амбиции. Пристанището в Шри Ланка, което, естествено, може да се използва и за военни цели, се намира близо до Индия, най-многолюдната демокрация на света и в същото време заклет противник и конкурент на Китай.

С най-големия враг на Индия - Пакистан, Китайската народна република също поддържа много добри отношения. Пакистан е благодарен за прокарания към страната коридор в рамките на „Един пояс, един път“ и се обявява за „брат на Китай“, поддържайки политическите инициативи на Пекин на международната сцена. Китайският юан дори беше въведен като официално разплащателно средство в Пакистан, наравно с долара.

Нова архитектура за сигурност по вкуса на Китай

Всичко това доближава Китай с още една крачка към целта му: да прекърши доминацията на САЩ в целия демократичен и свободен свят. Ако Пекин наистина успее чрез „Един пояс, един път“ да изгради по свой вкус нова архитектура на сигурността в света, това ще има сериозни последствия и за Европа, и за Германия.

В самата Европа китайските интереси вече си пробиха път в няколко държави: в Италия и Гърция, например, а отскоро в Унгария и Сърбия. Изброените държави лека-полека се нагаждат към китайската политика и вече не осъждат нарушенията на човешките права в Народната република.

Когато говори за своята визия за бъдещето на Китай, Си Дзинпин често използва изрази като „китайска мечта“ и „подмладяването на китайската нация“. Още през 2013 година официозът „Женмин Жибао“ обясни какво се крие зад една от тези формулировки: „Китайската мечта – това е Комунистическата партия.“ В Китай всичко се подчинява на партийното господство – и политиката, и икономиката, но най-вече законите и тяхното прилагане.

В свободния свят има различни възгледи за изворите на правото, които през столетията са се помирили помежду си. Според тях, правото произхожда от Бога, от природата, от човешкия разум и от волята на избирателите. В Китай правото произхожда от партията, от партията и пак от партията. Тъкмо този мироглед сега тръгва да завзема света по „Новия път на коприната“.

Защо светът не може да остане многополюсен

В своята прочута книга „Сблъсъкът на цивилизациите“ Самюъл Хънтингтън описа възникващия нов свят като арена, където действат различни властови центрове, които в съревнование помежду си пораждат нещо като баланс на силите. Хънтингтън смяташе и вселената Китай за един от тези могъщи културни средоточия.

Този възглед споделяха и споделят много от дейците на политическата сцена, които обаче забравят едно: Китай е толкова голям и икономически толкова силен, че не може доброволно да приеме ролята на едно от средоточията, той просто иска да бъде единственият център на могъщество. Ето защо в средносрочна перспектива няма как да се удържи моделът на един многополюсен свят.

*Александър Гьорлах е старши научен сътрудник в Съвета по етика на международните отношения "Карнеги" и водещ изследовател в Института за религия и международни изследвания към Университета в Кеймбридж. Преподавал е в Тайван и Хонконг.

    
 


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ами да си иска.
217
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен Хайде холан ! Видяхме ви демокрацията . Предизвиква погнуса , лошо храносмилане ...
216
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Някой си Що ? Ти обечаш ли западната култура ,гей парадите ,наркоманията им ,еднополовите бракове ,а ?
215
2
 
2
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 седмици
До Ляв+

Ако искам многополюсна световна система, не искам комунистически Китай да е част от нея.
Комунистически Китай има най-развитата шпионска мрежа в света. Поставил е в джоба си много американски и европейски политици и корпорации. А и световни организации.
А явно и на глобалистите им харесва китайския модел на подтискане на населението и лишаване от каквито и да е свободи. Само че Китай ще прикотка и здъвче. По комунистически.
214
1
 
2
 
! Отговори
Ляв+ преди 1 месец
"Китай.... просто иска да бъде единственият център на могъщество". - Дойче Веле демагогски измислици. Китай многократно заяви, че не иска да е хегемон-доминион, иска многополюсност, а не световен унилатерализъм. САЩ не крият стремежът си за Нов Световен Ред и Империя на Демокрацията в един унилатерален свят доминиран от тях. Те винаги мълчат по въороса за многополярност.
213
3
 
1
 
! Отговори
Някой си преди 1 месец
До Православен славянин
Ама поне са християни.
Азиатец да те управлява малей само чекай.
Не обичаш западната култура май обичаш арабската.
212
0
 
0
 
! Отговори
наблюдател преди 1 месец
До Православен славянин
Много злоба и мъка има в тебе.
211
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Англия ще допускат ваксинирани само с Астра Зенека!
210
7
 
11
 
! Отговори
Православен славянин преди 1 месец
Щатите трябва да бъдат прекършени и физически ,а американофилите в БГ разстреляни без съд и присъда на място!
209
13
 
20
 
! Отговори
Китайската мечта преди 1 месец
Пекин иска да прекърши клона, по който се е качил на дървото !
208
26
 
17
 
! Отговори
Да бе! преди 1 месец
След изпадането на примитивна Рус към Третия свят русо-робите започнаха интензивна възхвала на още по-примитивния комунистически Китай. И забележете, анти-европейците ни хвалят китайската икономика и боклуците, които произвежда Китай, но не говорят за техни военни постижения. Китай и Русия нямат военни постижения, защото притежават единствено конвенционални оръжия, които няма да им свършат никаква работа в предстоящата космическа война срещу Американските космически сили /USSF/. бг
207
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голям смях. Александър Гьорлах от Дойче веле пише:
Индия е най-многолюдната демокрация на света.
Че е многолюдна да, но да е демокрация?!
Твърденията на Дойче веле, че Индия е демокрация, а Русия е мордор, са гнили.
206
24
 
12
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
доминацията на САЩ..тя е функция на избора на милиардите човешки същества по-света...не на бомбите и вирусите ви,пред руските и китайските посолства само спекуланти и олигарси...пред посолствата на САЩ само Свободни и можещи човешки Същества....ние милиардите определяме доминантните...и то само заради ценностите които изповядват...и САЩ имат ракети и по-модерни от вашите...доброволец съм в Армията на САЩ г-н Байдън,Бог да пази САЩ!!!
205
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до к.207
Виждаме, че си ятак. От коя землянка те изкараха? Има една дума: комУна, от нея се получава думата комУнисти. Ти пишеш кУмонисти. Във вашето село може да говорят и пишат така, но в голямото село София така НЕ СЕ ПИШЕ.
204
16
 
11
 
! Отговори
ятак преди 1 месец
китаиците са обре4ени . американцитр си играят с тях . когато им омръзне на кумонистите в китаи ще им се стъжни
203
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От червената диктатура в Китай бягат в източната част на бившия СССР. Така се създаде друга социална система на принципа свободен пазар. Трудно контролирана от Пекин и Москва, която си действа 30 години свободно.
202
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Китай е червена диктатура. Иначе няма как да бъде управляван.
201
30
 
20
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
"да прекърши доминацията на САЩ в свободният свят",САЩ са единственият защитник на Свободният Свят,децата на САЩ умираха през ВСВ за да ви има с...путин,защо пуснахте вируса???защо обявихте биологическа война на Света???защо трябва да умират милиони невинни,които манипулирате с путин?защо организирахте атаката срещу Конгреса на САЩ с путин и тръмп???защо финансирате и обслужвате северна корея,,чийто народ е доведен до геноцид и фашистки концлагер???защо убивате невинни човешки същества???
200
26
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Китай го чака вътрешна война, затова бързат с контрола над народа с изкуствен интелект и наблюдателни камери. Алчност срещу дървена Философия - залагам на алчността.
199
15
 
20
 
! Отговори
Чамлъджъ преди 1 месец
Koзяшкo-гpoбapcкитe тpoлoвe яко "зapaбoтвaт" преди другата седмица. Идва Великден, после и поредните 50 млрд. за кpaденe, гювечът чака. Лекарство, което на територията струва 35 лв., в Турция е 3 лири!