60 години след Гагарин: Мъск блокира достъпа на Русия до доходоносния космос

Липсата на частни инвестиции в руските космически технологии поставят Москва в позиция на догонващ
11 апр 2021 20:12,
365
60 години след Гагарин: Мъск блокира достъпа на Русия до доходоносния космос
Снимка: БГНЕС

"Миналото трябва да се помни. Можеш и трябва да се гордееш с него". Това казва космонавтът Фьодор Юрчихин пред репортер миналата година. "Но не може да живеете в миналото", добавя той.

Това трябва да се вземе предвид от руската космическа индустрия, някога лидер при полетите в околоземна орбита.

Преди 60 години Юрий Гагарин се превръща в първия човек в историята, излязъл в космоса, осигурявайки предимство на Съветския съюз в една нова надпревара срещу САЩ, пише Bloomberg.

Още по темата
Космическата наука е поставена в центъра на фокуса на страната, а Гагарин се превръща в национален герой. Днес повечето руснаци все още вярват, че страната им е лидер в космическите полети.

Естествено, Москва кръсти своята ваксина срещу коронавирус на първия спътник, който е изведен в околоземна орбита през 1957 г. – "Спутник". И докато президентът Владимир Путин не е особено голям ентусиаст по отношение на космическите полети, той е наясно с военните и геополитически последици от космическата програма.

Но сега Русия не е онази сила, която някога е била в космическата надпревара. Индустрията е засегната от санкциите на Запада. Още по-лошото е, че комбинацията от тежка бюрокрация, завесата, която прикрива военните технологии и доминираната от държавата икономика, не успяват да насърчат частните инвестиции в космическите технологии – стратегия, възприета успешно от САЩ.

Китай, който успява да изстреля своя първи спътник през 1970 г., се опитва да настигне руснаците и американците с дръзки планове за орбитална станция и непилотирани (за момента) мисии до Марс.

Носталгията на руснаците по миналата космическа слава е разбираема. Първите постижения, свързани с космоса от времето на Студената война, представляват големи успехи както по отношение на политиката, така и при технологиите, независимо че печалбата тук е малка, ако изобщо я има. Както подчертава Стивън Уокър, автор на "Отвъд", разказ за първия пилотиран космически полет, събитията през 1961 г. са можели да се развият по съвсем друг начин, ако САЩ не отменят космическата мисия с Алън Шепърд заради технически проблем.

Но Русия все пак остава сред водещите космически нации. Тя е една от малкото страни, които продължават да извеждат успешно хора в космоса. През по-голямата част от последното десетилетие американските астронавти разчитат на руския кораб "Съюз", за да достигнат до Международната космическа станция (МКС). Но това е напът да приключи.

Процесът по изграждане на ново поколение ракети-носители и космически модули в Русия се сблъсква с продължаващо години забавяне и отлагания. Налице е твърде малко творчество, в същото време - твърде много разточителни разходи и някои смущаващи технически неизправности. Мисията на „Фобос-грунт“, с която Русия иска да достигне спътника на Марс Фобос, се проваля, когато през 2011 г. сондата остава в ниска околоземна орбита, а на 15 януари 2021 г. изгаря в атмосферата над Тихия океан.

Ръководителят на руската държавна космическа агенция "Роскосмос" Дмитрий Рогозин заяви по адрес на компанията на Илон Мъск Space Exploration Technologies Corp., известна още като SpaceX, че САЩ вероятно ще се нуждаят от батут, за да отведат своите астронавти до МКС, след като Вашингтон наложи санкции на Русия.

Липсата на пари е основна част от проблема за Русия.

Федералните разходи нарастват, деноминирани в рубли, но се понижават, когато бъдат обърнати в долари. Анализаторът Павел Лузин изчислява разходите за 2020 г. за космическата програма на Русия на 2,4 млрд. долара, което е по-малко от тези за 2013 г. Основна причина е секването на покупките на ракетни двигатели RD-180 от страна на САЩ.

Критична подкрепа за разходите представляват редовните плащания от страна на Вашингтон за пътуванията със "Съюз" до МКС, като мисията на SpaceX с двамата американски астронавти активира предупредителната червена лампа за Москва. "Батутът работи", отговори след мисията Илон Мъск.

Стартовата площадка "Восточен" има за цел да осигури автономията на Русия по отношение на зависимостта ѝ при полетите от Байконур, който се намира на територията на Казахстан. Експертите твърдят, че сибирският терен може да направят аварийните кацания опасни.

Класът ракети "Ангара", които са в експлоатация от около четвърт век, са съпроводени от много големи разходи. Необходим е нов пилотски модул, ако Русия все пак иска да достигне Луната. На фона на състоянието на руската космическа индустрията идеята за изграждането на кораб за многократна употреба засега изглежда малко вероятно да се осъществи.

Москва, отказвайки да разбере значението на частния сектор, настоява за централизиран подход по отношение на космическите полети. Частните инвестиции остават блокирани заради бюрокрацията и засекретената завеса над космическата индустрия.

Тъй като бъдещето на американско-руското сътрудничество в космоса остава неясно, съществува префокусиране на Москва в посока Китай и развитие на планове за изграждане на съвместна лунна изследователска станция. Но е ясно, че в същото време Пекин гони свои собствени амбиции и стремеж към автономност.

Според журналиста Ерик Бергер талантът печели над опита в космическата надпревара, а предприемаческата култура – над наследството.

Без промяна в политическите и икономическите структури, които са установени в Русия, страната, която някога дава на света Гагарин, ще продължи да буксува.

Още икономически анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви руски милиардери какви пет лева..Руските милиардери са на 90% такива дето се занимават да с ресурси и да ги препродават.Руските милиардери нямат акъл за 5 стотинки ,за да създадат нещотехнологично или важно за света.Самограбят на готови и препродават.То за това и русия е толкова изостанала и мизерна страна,защото самия народ е закърнял.
235
2
 
0
 
! Отговори
До 270 преди 3 години
Старшите никога не се е взривявал на старта лъжец продажен.И само като прочета,че някакъв анонимен *** като теб казва,че най-допринасящата личност за света на 21 век бил без акъл и да ти стане ясно с какво индивиди спориш.И къде въобще мешаш руснаците,като русия отдавна вече не се счита за космическа държава..
234
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Западна пропаганданикой не се хваща на въдицата
233
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Koга ще има фойерверки от Мъск отново?Яко гърмят. Ще го видим дали ще успее с дъмпинга.И ми е чудно защо САЩ нямат пари за техен кораб.
232
8
 
2
 
! Отговори
Вирус преди 3 години
До джо@"Пишем, колкото да става лаф. Няма кораб с многократно ползване"---Нещо за совалките ?!Впрочем не всички. Имаше една съветска совалка, имени Буркан, която беше за еднократно, защото пияната *** взриви хангара, точейки от цистерните спирт за починставане пушейки Махорка и хангарът колабира, разлетявайки се.
231
3
 
3
 
! Отговори
джо преди 3 години
Пишем, колкото да става лаф. Няма кораб с многократно ползване. Многократно се ползват първите степени за ускорение. Предишните поколения ги връщаха с парашут.
230
2
 
4
 
! Отговори
Една преди 3 години
Ся на Мъск дъ.то ли ще лизим.Визионер бил.Вие пък даже и замечтатели не ставате.
229
11
 
11
 
! Отговори
Пешев преди 3 години
Съжалявам за русофилите но нямате доводи. Мъск е истински визионер и мечтател. Излишно е да се спори тук...И както каза..Батут летает...хахахах
228
9
 
6
 
! Отговори
Пешев преди 3 години
Руснаците вече не могат да изтрелят и една ракета в космоса...Сега всички видяха разликата между руските и западните милиардери. Вторите са мечтатели и визионери.
227
13
 
18
 
! Отговори
1 преди 3 години
Мъск е визионер и нещата които прави са все по-нови и все по-авангардни.Истинска революция в ракетостроенето и космическите технологии.Докато руснаците си останаха на нивото на ФАУ 2, разбира се развивано,доусъвършенствано,уголемявано и рекламирано,но от технологията на Вернер фон Браун почти не са напреднали.И проблема не са само парите-както е казал още Достоевски Русия е тюрма за народа.Империя на злото и за свои и за чужди.
226
7
 
14
 
! Отговори
Димитър Георгиев преди 3 години
Големия проблем на руснаците с техниката започнаха още през 60 те години на 20 век.Авангардните техники и технологии получени като военен трофей от Германия и като помощ от САЩ бързо остаряваха.Милионите германски военопленици,вкл.учени, инженери и техници или бяха освободени,или дегенерираха и измряха в сибирските лагери.Огромна част от учените на СССР бяха евреи,забягнаха на запад или в Израел.Скотския живот и пълната изолация от световната общност демотивираха руските учени и инженери.
225
12
 
11
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Бил Клинтън подари две много доходни държавни поръчки на Елцин. За доставка на ураново гориво за Американските Атомни Електроцентрали и за ракетни двигатели които да заменят Совалката.Това позволи на Русия да поддържа и осъвременява ядрената си индустрия, както и да поддържа космическата си програма.Руснаците вместо да са вечно благодарни и да построят монумент на Американския Президент на Червения площад, взеха да се лигавят по време на изборите през 2016 г
224
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Редовният проблем с космическия клозет имат американците. Мине се не мине и все не работи. Един свястен клозет не си направиха, ама рекламата върви с пълна пара, щом балъците са отворили устчки в захлас.
223
10
 
9
 
! Отговори
Помислете мъдро преди 3 години
Гагарин го уби алкохола.А пиеше,защото му забраниха втори полет.Той беше необходим на комунистическата пропаганда,като рекламно лице.За тях човекът Гагарин не съществуваше.Трябваше им космонавта Гагарин.Как и защо загина ,това е друг въпрос.
222
1
 
6
 
! Отговори
Tangra преди 3 години
За всяко нещо си идва времето.Засега космоса не е приоритет освен за военни сателити.Няма напредък и нищо ново под слънцето в науката. Предстои пробив но какъв не е ясно
221
6
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Поздрав с песента на Светльо Витков - Толкова косми, толкова нафта има в музея на космонавта. Георги Иванов-Жоре туристе паметник наш, пиедестал. С гражданки прости дали си вилнял? С гражданки прости дали си бесниял? С гражданки прости дали си куфял? Гражданки прости дали си виждал? Толкова косми, толкова нафта има в музея на космонавта.Благодариние на textove
220
3
 
6
 
! Отговори
Само питам преди 3 години
До Анонимен Ще го питам, ама той брои американски долари на НАСА .... отново . Не че много ги иска, ама като му ги тикат в ръцете и му се молят толкова трогателно на чист руски език с американски акцент. Тролчетата от две години все повтарят че ще са му последните ама явно НАСА не е на това мнение и не спират за плащат.
219
8
 
9
 
! Отговори
Ron Burgundy преди 3 години
С една дума вече русия е гола вода а мъск е новият Гагарин. ХахахаАвторът на статията а и головодниците *** ***, които пишат тук могат да се самообрежат взаимно. Говорете си каквото искате за Русия как била много зле. Хората , които НЕ гледат CNN и подобните пропагандни медии , знаят за какво иде реч. А Мъск е един мошеник, който никога не е излизал на печалба.
218
11
 
11
 
! Отговори
Само питам преди 3 години
А някое краварче ще коментира ли поредния американски сууупер астронавт кротко седящ на пасажерското място и успешно доставен на МКС от Роскосмос ?Мъск нещо да каже ? .... или той сега е много зает със взривни работи.
217
11
 
13
 
! Отговори
SS преди 3 години
Юрий Гагарин e велик и затова, че наистина обиколи земята, докато хамеркнанците за своята "космическа програма" по това време са разчитали предимно на ...Холивуд