Всеки трети човек изложен на земетресение, къде е най-рисково?

Направиха най-изчерпателната карта на рисковите области в света
26
Всеки трети човек изложен на земетресение, къде е най-рисково?
Снимка: БГНЕС

Всеки трети човек в света е изложен на земетресение. Броят на застрашените почти се е удвоил през последните 40 години. Средно земетресенията причиняват икономически загуби за около 40 милиарда долара всяка година поради унищожаването на производството и нарушаването на трафика. Ето защо знанията за сеизмичната активност сега са с по-висок приоритет от преди.

Тази седмица една от най-големите застрахователни компании в САЩ, FM Global, публикува най-изчерпателната карта на рисковите области в света. При съставянето на картата са използвани данни и модели на сеизмични опасности, разработени от Фондацията за модели на земетресения (GEM), Китайската администрация за земетресения и Американската служба за геоложки проучвания, съобщи „Ютарни лист“.

Картата показва зони, маркирани в цвят въз основа на периода на движение на почвата, причиняващо щети - на всеки 50 години, на всеки 100, 250 и 500 и повече от 500 години.

За разлика от стандартните карти на земетресения, които показват само очакваните земетресения по време на сеизмично събитие, тази карта включва данни за почвата и структурни свойства на сградите, за да покаже вероятността земетресението да повреди тези сгради.

Свойствата на почвата играят важна роля при земетресение. При движението на сеизмичните вълни през земята те се движат по-бързо през твърди скали, отколкото през мека почва. Когато тези вълни преминат от твърда към мека земя, тяхната амплитуда се увеличава и по-голямата вълна причинява по-силни вибрации на земята. Зърнестите и наситени с вода седиментни слоеве под земята могат също да доведат до втечняване на почвата по време на земетресения, а почвата обикновено е твърда и се държи като течност, което води до срутване на сградите.

Тази карта отчита и нестабилността на сградите, за да се определят рисковите зони. Сеизмолозите често изтъкват, че не земетресението убива хората, а повредените сгради. Ако сградите са проектирани в съответствие със съвременните сеизмологични правила, с подсилени конструкции, тогава рискът е много нисък, дори да има силно земетресение. От друга страна, дори малко земетресение може да причини много жертви, ако например тухлените стени на старите сгради се срутят.

Всяка година Земята удрят около 1000 силни земетресения с магнитуд над 5,5. По-голямата част от тях се срещат там, където се засичат тектонични плочи или където сегменти от земната кора се движат един до друг. Малко земетресения се случват по разломи в стабилната вътрешност на плочите.

Според тази карта някои райони на света са високорискови зони, като американските щати Калифорния, Айдахо, Невада, Ню Мексико и Юта. Там са възможни земетресения по-силни от 7 по скалата на Рихтер, тоест земетресения, които могат да оставят опустошителни последици.

Райони като Нова Зеландия, Китай, Мексико и Латинска Америка са изложени на риск, тъй като в района са разположени най-активните вулкани там където плочите се срещат или в близост до тази зона.

Що се отнася до Европа и Близкия изток, тъй като африканската плоча се придвижва на север, тя се сблъсква с европейската и азиатската плочи и по този начин създава сложни разломи и премества микроплочите около Средиземно и Червено море. С други думи Нидерландия, Франция, Швейцария, Италия и Израел са зони с висок риск.

Когато става въпрос за Индия, индийската плоча се движи на север и се сблъсква с азиатската плоча, образувайки Хималаите. Процесът на изграждане на планините генерира много земетресения и увреждане, а зоните с по-малък риск са американските федерални щати Орегон и Вашингтон.

Тайланд, Малайзия, Сингапур и Австралия, които граничат с така наречения Огнен пръстен, също са в зоните с по-нисък риск. В Европа и Близкия изток Испания, Германия, Австрия, Унгария и Обединените арабски емирства са изложени на по-малък риск от опустошителни земетресения.

Също така рискован, но не прекомерно, е районът Отава-Монреал в Канада, където в редки случаи тектоничен трус може да активира отново откритите фосилни разломи./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: земетресение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неграмотни сте точно като читателите си - човек не е изложен на земетресение, а на опасност от земетресение ! трагедия ....
21
0
 
0
 
! Отговори
гост преди 2 години
До селянинът с колелотоНо да е над 9та степен . От твоите уста в Божиите уши ! Амин !
20
0
 
0
 
! Отговори
11 преди 2 години
До Дедо ТашункоКъпе се заедно с чудовището от Лох Нес.
19
0
 
0
 
! Отговори
гражданин преди 2 години
До Анонименто тия всичките са градове, бе
18
0
 
0
 
! Отговори
гражданин преди 2 години
До Анонименто тия всичките са градове, бе
17
0
 
8
 
! Отговори
гост преди 2 години
И къде я картата?
16
1
 
9
 
! Отговори
Дедо Ташунко преди 2 години
Кво стана с Ети,снежният човек? През соца често пишеха за него,когато цените скачаха!
15
4
 
3
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
малко ми се струваше преди че ни казваха как се събират плочите тук на нашата мила и родна Земя и от малък си знам че ние с Гърция и също Япония сме фаворити
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 62012 в Перник имаше земетресение 5.8. И нищо От новото строителство не падна. А от блоковете с пълзящ кофраж колко ли има с преустроени носещи стени никой не знае.
13
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До селянинът с колелотоГолеми комплекси те тресат от тези софиянци.Ама земетресенията в БГ са все по селата - Чирпан, Кресна, Свищов, Стражица.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"С други думи Нидерландия, Франция..." Франция?! Сигурни ли сте къде се намира тази държава. Защото и на картата не е отбелязана като рискова.
11
8
 
11
 
! Отговори
селянинът с колелото преди 2 години
То и да удари, ще удари в София и без това всичко в тази държава се засмуква там, та и земетръса няма да дойде да събаря моята едноетажна къща, а ще събори палатите на богаташите- нали всеки втори софиянец е милионер, уж толкова му струва имота. Е, след земетръса ще има купчина тухли с добра локация, близо до метрото ...
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 8То за такива катаклизми и Господ не би се сетил
9
0
 
12
 
! Отговори
. преди 2 години
До АнонименИ аз това казвам - няма друго спасение освен Бог да ни пази, амин!
8
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
-КОВИД-19-Земетресение-Рак-Наводнение-Четвърта вълна на КОВИД-Суша-Индийски вариант на КОВИД-ГЕРБ печели следващите избори-Инфаркт-Градушка-ББ отново е министър-председател-Деми Ловато е с ново гадже-Идва глобално затопляне-Кърджалийската п. е отново начело на парламента-Пета вълна на КОВИД-19-Всички ваксинирани са без имунна система-Ким Кардашиян се разведе-Боби Михайлов отново начело на БФС
7
1
 
16
 
! Отговори
Догтор Снагълс преди 2 години
Абе ей, всеки човек е изложен на метеоритен удар по главата, вие с некви земетресения ме занимавате. Да не казвам, че и кораба-майка виси на орбита и секи момент може да ни изгори с бластерите си, така както си кибичим пред телевизора...
6
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най стабилни са 15 етажните блокове които се правеха с пълзящ кофраж. 9-та степен издържат. След тях са панелните блокове строени след 80-та година с противо земетръсна шайба в основите. След тях са тухлените 4 етажни блокове строени 60-те години които са със железобетонни колони и плочи. Най накрая са новото строителство които при 6-та степен ще се нацепят като макарони. Молете се на бог по селата че тези 50 и 100 годишни къщички ще станат на пепел при 5.5-та степен.Дано Бог ни пази.
5
3
 
12
 
! Отговори
SS преди 2 години
Да пази бог.Населението не е обучено да действа в кризисни ситуации.Защо ще попитате ? Демокрацията,корупцията и ЕС ценностите ни идват в повече.
4
2
 
5
 
! Отговори
Селяк преди 2 години
Кът лоча бира ми съ трисе шкембето, това опасно ли е?
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е 7айт са всяване та страх в населението