Може ли един мафиот да свали управляващите в Турция?

Имало ли е политически чадър над Пекер?
22 май 2021 13:03, Александър Попов
129
Може ли един мафиот да свали управляващите в Турция?
Снимка: БГНЕС

През 2020 година мафиотският бос Седат Пекер бяга от Турция. Сега той публикува поредица от видеоклипове, в които обвинява водещи политици в престъпления и зависимости. А турското общество очаква отговори.

Със своите видеопослания мафиотският бос Седат Пекер привлече вниманието на цялата интернет-общност в Турция. Дотук той е публикувал пет видеоклипа в платформата YouTube и всеки един от тях доби голяма популярност, пише "Дойче Веле".

В анонсите си към тях Пекер отправя тежки обвинения към известни политици в страната: че са замесени в убийства, изнасилвания, търговия с дрога, злоупотреба с власт и други криминални деяния. В същото време мафиотът твърди, че дълго време турското правителство го е пазело от наказателно преследване и дори му е осигурявало полицейска охрана.

Имало ли е политически чадър над Пекер?

Обвиненията са особено тежки към вътрешния министър Сюлейман Сойлу. Пекер твърди, че министърът го е предупредил, когато е започвало разследване срещу него. След това мафиотският бос е избягал от Турция, за да не бъде задържан. И понеже турското правителство дотук не се е заело да разследва обвиненията на Пекер, зачестяват призивите на опозицията за оставка на вътрешния министър. Засега не е ясно каква част от твърденията на Пекер са верни, тъй като няма започнало производство по случая.

Пекер напусна Турция през 2020 година. Той е смятан за един от големите играчи в подземния свят, многократно е бил подсъдим и е осъден за "създаване на престъпна организация".

Клиповете в YouTube са още един удар по имиджа на президента Реджеп Таийп Ердоган. Дълго време той мълчеше по обвиненията на Пекер, но когато те станаха широко обсъждана тема в обществото, Ердоган беше принуден да вземе отношение: "Тъжно е, че има такива жалки и недостойни хора, които прибягват до услугите на мафията. Подобно на терористичните организации, тези криминални банди са една отровна змия", заяви президентът след заседание на кабинета по-рано тази седмица.

Подкрепата към партията на Ердоган е сериозно разклатена

Тази реакция е закъсняла, смята политологът от Центъра за социални изследвания в Анкара (ANAR) Ибрахим Услу. "Когато един беглец клевети и обижда правителството, управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) трябва незабавно да създаде парламентарна разследваща комисия", казва той. По думите му, скандалът е истинско фиаско за правителството, след като и без друго доверието в правосъдието и държавата е изключително ниско. "ПСР трябваше веднага да заяви, че е решена да действа твърдо срещу криминалните организации", казва Услу.

Социолозите смятат, че разкритията на Пекер вече удрят по рейтинга на управляващата партия. Проучване на социологическия институт Metropoll сочи, че подкрепата за ПСР е спаднала от 33 процента на последните избори през юни 2018 г. на 27 на сто днес. Според друго изследване, личният рейтинг на президента Ердоган също се срива. След политиците той вече е четвърти по одобрение с около 40% - след кметовете на Анкара и Истанбул Мансур Яваш и Екрем Имамоглу и лидерката на националистическата "Добра партия" Мерал Акшенер.

Спадът в рейтинга се дължи основно на икономическата криза в страната и лошото управление на пандемията. Макар разкритията на Пекер да не се отразяват директно върху нивата на одобрение, те ще доведат до дългосрочни последици, смята Ибрахим Услу. Политолотъг Бариш Достер от университета Мармара очаква срив в рейтинга на ПСР: "Чудо трябва да се случи, за да се отърси правителството лесно от този скандал". Той очаква опозицията да захапе темата и да не я пуска.

Подозренията за връзки между политици и мафия не са от днес

Депутатът от опозиционната Републиканска народна партия (CHP) Фикри Саглар казва, че случаят Пекер не е изолиран, а по-скоро е пример за съществен проблем на турската политическа класа: "Правителството така и не съумя да се дистанцира от мафията, която е все по-близка с правителството. Сега от разкритията на Пекер веднъж завинаги става ясно колко близки са правителството и мафията."

Тези разкрития напомнят за една от най-тъмните глави в турската история: през 1990-те години в Турция имаше серия от политически убийства и случаи на безследно изчезнали хора, за които се предполага, че се дължат на тесните обвързаности между високопоставени политици и хора от подземния свят. Турската преса наричаше тази непрозрачна мрежа "дълбоката държава".

И в по-новата история на страната има случаи, говорещи за обвързаностите между мафията и политиката. През април 2020 г. турският мафиотски бос Алатин Чакъджъ беше пуснат на свобода по силата на амнистия заради пандемията. Тогава общо 90 хиляди затворници бяха освободени предсрочно, сред които и други известни престъпници като Чакъджъ, но не и журналисти, представители на опозицията и затворници със заболявания. След освобождаването му от затвора Алатин Чакъджъ се срещна с лидера на ултранационалистическата Партия на националистическото действие Девлет Бахчели - по-малкия коалиционен партньор на Ердоган.


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Тук до служебното правителство ни управляваха (окрадоха)"честни" люде под "вещото" ръководство на полиглот Бай-Ганьо.
87
0
 
1
 
! Отговори
Кметът преди 1 месец
За разлика от Турция при нас официално до 04.04.управляваше Дон бай ***.
86
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този разобличител на престъпленията на лидерите на турския диктаторски режим вероятно е прав,т.к. не печели нищо от това да разкрива престъпления на ислямски терористични режими, освен ако казва истината от страх от Бога, макар че така дори живота му е в опасност, защото корумпираните политици не само имат много пари, за да подкупят всеки съд и съдия,но отдавна са с продадена прегоряла съвест,така че лъжат, клеветят,заплашват и дори убиват свидетелите и опонентите си и само Бог може да ги спре!
85
0
 
1
 
! Отговори
Орлов преди 1 месец
Изхода на Ердоган от властта е само летален.
84
0
 
1
 
! Отговори
факт преди 1 месец
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА-толкова колкато българите през априлското въстание срещу империята на султана
83
4
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 месец
Забравих да спомена, че оничам да се думкам отзад и да го поемам до сливиците защото съм турчин османлия, а ние обичаме да се перем отзад в кафявата точка!
82
4
 
6
 
! Отговори
Некъф преди 1 месец
Няма по прости хора от турците. От голяма икономика стигнаха дъното, а инак се радват, че създали военни дронове. Амсалаци
81
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България показват комикси.
80
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Все пак от него се учи и другия душманин Бойко Българoyбиец!
79
4
 
6
 
! Отговори
аа преди 1 месец
Аз му гледах клипчетата но нищо не видях ! Един човек говори, мафиот (колко може да му се вярва това е рдруга тема).... Един човек говори - няма снимки, видеоклипове, документи. Не видях никакви доказателства. То така всеки може да излезе и да говори !!!
78
0
 
8
 
! Отговори
Коза пъстра преди 1 месец
Да ползваш мафиози, за да свалиш диктатор не е нещо ново. Фашистите вкарват по затворите повечето от сицилианските и др. мафиоти, но някои успяват да се доберат навреме до УСА. И тия последните са използвани чрез традиционното влияние, което са имали в съответните региони на Ботуша, срещу Мусолини. А иронията е, че и мафиози и диктатори имат редица сходни методи на действие. В зависимост от обстановката едните са добрите, другите- не.
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 123Хващай буквара неграмотник!!!!
76
5
 
5
 
! Отговори
Новина преди 1 месец
В министерство на финансите е разкрито, че герберуги се понижавали в длъжност за 2-3 дни и после пак ги повишавали на същата длъжност, НО с 300 лв отгоре! Практиката била масова в администрацията. Така се източвали държавни пари с милиони. Схемата прилагал някакъв директор там - Стефан Белчев!
75
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България не е един, а няколко мафиота изкараха неоспорими доказателства за повече престъпления на Бойко, но той пак взе най-много гласове на изборите.
74
7
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 месец
Не бъркайте тюрки с днешните потурнаци, нищо общо с анадолските троглодити, по тази логика грузинския ром ам - гъл и дьонмето камил баща на турците са тюрки!!! Колкото и всички други отродници .!.
73
8
 
7
 
! Отговори
нУр за Ер дУхан преди 1 месец
Тия турската държава колко са средновековни. Пълно с неграмотници къде си бият жените и си продават бременните деца. Скапана държава със средновековен *** на чело.БЪЛГАРИЯ НЕ ПОДКРЕПЯ турция ЗА ЕВРОПЕЙССИЯ СЪЮЗидиотите в действие Потин, Локашенко, Ер дУхан и Флорентино Перес
72
1
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 месец
Тоя Седат Палячотто - Вече е на Един Остров до Иран - Часовника Тиктака - Тик-так, Тик-так,Тик-так , Палячооо - Времето за Полета ти до Ада Наближава ,ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
71
7
 
6
 
! Отговори
до 70 преди 1 месец
До Анонимен- само да добавим, че и прабългарите са тюрки които са дошли от Азия. Смесили се с местното население славаните и са създали първата българска държава. Идват от Болжска България, по тези земи все още има турски републики за съжаление под контрола на Русия...
70
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААИ българи има сред турците, виж цитата на един турски везир,който казва, че над един милион турци са потурчени българи.
69
4
 
3
 
! Отговори
123 преди 1 месец
До Мафиоттоест боко е мека китка, който не може нищо, ясно, има цяло мвр и се остави на черепа. гати жалките джендъри сте герберята