Насред Германия: Експлоатация, недадени заплати и нощувки в гората

Тъжната история на 13 поляци, завършила с щастлив край
31 май 2021 21:17, Александър Попов
169
Насред Германия: Експлоатация, недадени заплати и нощувки в гората
Снимка: Grzegorz Szymanowski/DW

История с хепиенд: след 4 дни в гората и след като в Полша се вдигна шум, некоректен работодател от Източна Германия обеща да се издължи на бившите си работници. Това е тъжната история на 13 полски разносвачи на пакети.

След четири нощи в гората, мокри, уморени и гладни те отиват до "Каритас", за да потърсят помощ и да се изкъпят.

"Самият аз раздавах храна на нуждаещи се в Полша преди Коледа", казва Войчех Шумлак пред "Дойче Веле". Сега той се оказва от другата страна. "Не вярвах, че в Германия може да ми се случи нещо подобно".

Отговорна за положението, в което Шумлак и други 12 мъже изпадат, е компанията Lohof Transport от провинция Тюрингия. От април мъжете разнасят пратки за нея. След като не получават заплатите си, в началото на май те напускат и са принудени да се изнесат от жилището, което им е осигурено от работодателя. Единственото, което им остава, са ключовете от служебните автомобили, които задържат като лична застраховка и средство за натиск.

"Знаехме, че няма да видим парите, ако тръгнем към Полша", казва един от мъжете. Групата прекарва четири дни в гората. Многократно дават обяснения на полицията, след като работодателят ги обвинява в кражба на автомобилите. Техните семейства в Полша им изпращат пари за храна.

Фирмата-подизпълнител имала финансови затруднения

На 26 май полският вестник "Газета Виборча" съобщава за случая. Историята за разносвачите на пратки, които живеят в гората, достига спедиторския гигант GLS, за когото Lohof Transport изпълнявала поръчки. От GLS настаняват служителите в хотел. На 28 май е постигнато споразумение между фирмата-подизпълнител и полските шофьори. "Ще чакаме докато парите ни бъдат преведени, казва Войчех Шумлак. - Дотогава нищо няма да е приключило".

От Lohof Transport отказваха интервю на ДВ. Според GLS, компанията-подизпълнител е изпаднала във финансови затруднения. Защо хората не са получили парите си, от GLS не знаят. Но говорител на компанията заяви, че тя вече няма да работи с тази транспортна фирма.

Три пъти от Lohof Transport са звънели в полицията, за да обявяват автомобилите за откраднати. И всеки път служителите са показвали своите договори за работа и са обяснявали какъв всъщност е казусът. Според тях, при една от срещите с полицията техният работодател дори си признал, че не внасял за работниците си социални и здравни осигуровки.

Безогледна експлоатация

Понякога работният ден продължавал 15 часа. "Накрая очите ни сами се затваряха", разказва един от шофьорите. Друг пък работил сумарно 340 часа през април, което прави по 85 часа на седмица. "Вечер дори не се прибираше вкъщи, вместо това спеше в колата на една бензиностанция“, разказва негов колега.

Михаел Лем от Съюза на германските синдикати не е изненадан. При куриерските фирми неспазването на работното време е по-скоро правило, отколкото изключение. Това е възможно, тъй като водачите на автомобили с тегло под 2,8 тона не трябва да документират времето на шофиране и почивка, обяснява той.

"Организирана безотговорност"

Освен това повече служители са наети от подизпълнители, какъвто е случаят и с полските шофьори. От профсъюзите определят това като “организирана безотговорност“. Така големите фирми се оказват с чисти ръце, казва Лем.

Синдикатите са информирали съответните органи в Тюрингия за нарушенията на трудовото право. Самите поляци също са подали сигнали. Фирмата-подизпълнител е поела задължението да изплати всички дължими суми на мъжете, както и на техните колеги, които вече са се прибрали. От GLS предлагат да наемат шофьорите. "Някои от нас проявяваме интерес, признава Войчех Шумлак. - Но първо нека си починем от цялата тази история."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още по темата: Германияексплоатация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
18
 
! Отговори
един преди 2 години
До име - навсякъде по света се обвинява измамника, господине. Или имате извратено мислене, или сте подобен на тях?
60
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До име - нещо не ви разбрах коментара - обвинявате работниците, защото били еди- какви си? Ами дайте дружно да мамим като телефонни измамници напр. и да вкараме в затвора наивните баби ли, що ли?
59
11
 
11
 
! Отговори
Име преди 2 години
Знам случай, един турчин от бг отива в германия без език, намира се там с турци и подписва договор за работа при тях уж, а те му приписали фирмата - с дългове и се оказва шеф на десетина души, на които не са плащани осигуровки. С късмет не се е оказал в затвора. Кой е виновен тука? Такива далавери ги въртят разни чуждестранни елементи - турски, руски, македонски, сигурно и бг има и се възползват от неграмотността на хората, немец в такава фирма няма да дойде изобщо
58
5
 
11
 
! Отговори
Име преди 2 години
Тука верно е станало като форум на работническо дело.... Иначе какво да ви кажа, какво очаквате от хора, които отиват в чужда държава с много малко или никакви познания по езика. Освен да попаднат на други елементи с почти никакво знаене на езика и с престъпни наклонности.... и после защо работели полунелегално, не им платили осигуровките и пр.
57
2
 
24
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Веднага ЕС да наложи санкциЙ към Германия !!!
56
1
 
4
 
! Отговори
до 80 преди 2 години
най коректният и точен отговор. Не само парите ами защото е прекалено селско.
55
6
 
50
 
! Отговори
пецата преди 2 години
така е , ако бяха арабели тоя работодател щяха да му вземат цялото имущество и щеше да е вече в пангото а на арабелите щяха да им подарят по 1 апартамент и кола, но тука става въпрос за източноевропейци, тях можеш да ги мачкаш колкото искаш че даже и браво му казват на тоя работодател
54
6
 
83
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германистан от 20 години е една турско-арабска клоака в трудовия сектор. Албанци, ливанци, араби, турци, сирийци, кюрди, иракчани и каква ли още не мюсли-измeт са превзели трудовия пазар на зарзаватчии, прекупвачи на стари тapaтайки, фалафелджии, дюнерджии, ментарджии и всякакви продавачи и трафиканти на наркотици. Положението там е неспасяемо и необратимо. Германистан не е това което беше и ще става още по-лошо, докато не я изтърбушат арабята. Бог да прости германистан!
53
2
 
10
 
! Отговори
Солидарношч! преди 2 години
Гадошч!
52
5
 
38
 
! Отговори
Е преди 2 години
Щото не са тъмни или мюсюлмани, затова ! Мерка е дала точни инструкции с кои как да се отнасят !
51
11
 
10
 
! Отговори
решен преди 2 години
Към Русия и светлото бъдеще. Там има права и нормални заплати а не 1000% отгоре както в разпадащата се Германия. Победителят от войната е реален. НА КАРАК ОТРУДЕНИ РЪЦЕ. ДА ПОСТРОИМ ЖИВОТА НОВ.
50
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не всеки ходи в чужбина щото е умрял от глад или опрян до стената. Причините са безброй, лично аз прекарах доста голям период просто щото не исках да стоя в България, беше ми прекалено селско. Сега съм обратно тука и не ми пречи толкова много, а и парите които взимам тука са сравними с това което заработвах там.
49
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 50изобщо не е вярно това, в полша е една идея по-добре от българия, бвп изобщо не показва неравенствата, това е, което такива необразовани като теб не знаят, ама ако беше поне природно интелигентен, щеше да се сетиш, че никой няма да търси работа в чужбина, ако е толкова добре у дома
48
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво нещо е живота вчера си вип класа днес си работник какво доживях да видя само в България.може да го има но каквото сам си го направи човек никои не може да го направи
47
4
 
1
 
! Отговори
От Коларовград преди 2 години
До Анонимен ---- училище "Добри Войников", горе на баира, недалеч от кебапбийницата на Бай Бедрос, лимонадения цех и пожарната. Данните са от началото на 60-те години на миналия век. Ени ъдишънъл квешчъни ?!
46
13
 
19
 
! Отговори
Нелегален преди 2 години
Не пишете глупости, като пропагандните статии на в. "Разбойническо дело". Лично познавам богати нашенци занимаващи се с музика, продаващи къщи и апартаменти, строителни инженери в много сериозни фирми, мениджъри и какви ли не още. Все още не мога да разбера постановката на форумните бойци, че всички българи, работещи на Запад са дишуошъри и ягодоберачи. Има нещо сбъркано в инДженер Ганев и твай.
45
4
 
2
 
! Отговори
Нелегален преди 2 години
До Die Polnische Fahrer ----/// Точно така е, но явно доста от пишещите са само чатари и диванни бойци, като Емилио Салгари, който пише за разни плавания насам-натам, но НИКОГА не се е качвал на кораб и НИКОГА не е излизал от Библиотеката, в която е насосвал фантасмагоричните си произведения.
44
5
 
13
 
! Отговори
Die Polnische Fahrer преди 2 години
Тук пишат хора,колкото да не заспят. Законът позволява да се работи по 10 часа на ден. Договорът,ако ти е за 160 часа месечно,а ти направиш 200. Разликата от 40 часа отива в Цайтконто( извънреден труд,ограничен до 150 часа,а не като в кoчuнaтa с герберския закон 300 часа). В разносваческият бизнес се работи на цена на пакет. 150 раздадени пакета по 0.60 цента нето са 90 евро дневно-Нето. 4 седмици по 6 дни работни са 24 по 90 евро,са 2160 евро чиста заплата-Нетна. В БГ куриер такива пари?
43
2
 
15
 
! Отговори
В Източна Германия!? преди 2 години
Значи бивши комунисти, настоящи капиталисти, те срам нямат!
42
2
 
15
 
! Отговори
абоната е на мо~~~ре преди 2 години
Тук мутрите ще експлоатират байганьовците в пъти повече, няма да получат последната си заплата, но пък им осигуряват квартира+храна.Обаче не идват да работят в Туризма вече...