Хем ваксинирани срещу COVID-19, хем болни, как?

Оказва се, че ваксината защитава повече младите
11 юни 2021 20:17, Петя Славова
163
Хем ваксинирани срещу COVID-19, хем болни, как?
Снимка: БГНЕС

Ваксината срещу коронавирус е по-ефикасна при младите хора, отколкото при възрастните. Това става ясно от ново проучване. Експерти обясняват на какво се дължи това, предава "Дойче Веле".

Учени от берлинската клиника "Шарите" са намерили обяснение на въпроса защо в някои старчески домове избухват нови огнища на зарази от коронавирус, въпреки че възрастните хора са ваксинирани с две дози. Резултатите от две студии по въпроса бяха публикувани в специализираното научно списание "Emerging Infectious Diseases" ("Нови инфекциозни заболявания"). От тях става ясно, че имунната система на по-възрастните хора не реагира така ефективно на ваксината, както имунната система на по-младите.

Затова е особено важно обслужващият персонал и посетителите в старчески домове и болници да са непременно имунизирани срещу коронавирус. Особено съществени остават също хигиенните мерки и тестването. Учените твърдят също, че при по-възрастните навярно ще е необходима трета, бустерна доза ваксина, с цел да се повиши техният имунитет срещу COVID-19.

Възрастните хора и ефектът на ваксината

Учените от "Шарите" са анализирали огнище на зараза в берлински старчески дом. През февруари там са се заразили 11 болногледачи, които не са били напълно имунизирани, както и 20 възрастни хора в дома. Установен е бил вариант Алфа на коронавирус (B 1.1.7), по-известен досега като британската мутация.

16 от заразените 20 възрастни обитатели на дома са били ваксинирани с две дози от препарата на BioNTech/Pfizer. Четиримата неваксинирани прекарали толкова тежка форма на Ковид-19, че се наложило да бъдат лекувани в болница.

Само една трета от имунизираните са имали симптоми на зараза като кашлица или задух. Двама от ваксинираните жители на дома са починали, но се предполага, че основната причина не е била Ковид-19.

"От една страна си проличава, че ваксината е успяла като цяло да защити добре жителите на дома, защото протичането на болестта при тях е било значително по-леко", казва Виктор Корман, заместник-ръководител на лабораторията за коронавирус в Института по вирусология. "В същото време взривът от нови зарази показва, че силният ефект от ваксината понякога не се проявява изцяло сред по-възрастните хора."

Във второто проучване са били сравнени имунните реакции, предизвикани от препарата на BioNTech/Pfizer сред пациенти на частен лекарски кабинет на възраст над 70-годишна възраст и сред служители на клиниката "Шарите" със средна възраст 34 години.

Ваксината пази младите по-добре

Анализът на кръвните проби показал, че само 3 седмици след първата доза близо 87% от по-младите са имали вече антитела срещу Sars-CoV-2. Само 31% от по-възрастните обаче са разполагали с антитела. Един месец след втората доза ваксина почти всички по-млади хора (99%) са имали наличие на специфични антитела в кръвта. Сред по-възрастните хора този процент е бил 91 на сто.

Установено било също, че у по-възрастните хора антителата съзряват по-бавно, което означава, че те по-слабо "улавят" вируса. Втората важна функция на имунната реакция - т.нар. Т-клетъчен отговор - също е бил по-слабо изразен сред възрастните хора.

"С други думи, нашето изследване показва, че имунният отговор при по-възрастни хора е значително по-бавен и не достига нивото на защита, което се регистрира при по-младите", обобщава Лайф Ерик Зандер, експерт по въпросите на ваксините от Клиниката по инфектология и пневмология.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
16
 
74
 
! Отговори
Професора преди 2 години
Ще обясня като за бавноразвиващи каквито явно сте вие сънародници ! Отидете на сайта на МИНИСТЕРСТВО НА здравеНЕОПАЗВАНЕТО , намирате ЛИСТОВКИТЕ на всяка една ВАКСА (генна терапия КРОМИД19) , сваляте ЛИСТОВКИТЕ на компютрите си . После намирате СЪСТАВА им и копирате по отделно всяка една съставка и после отивате в DUCKDUCKGO com и поставяте дадената съставка и почвате да четете кое какво прави . Ако и тогава не ви светне лампичката под каскетите ,че ви тровят както правиха и с минали болести нз.
105
33
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много избирателно четете статията. Приемате я в частта, в която казват, че и ваксинирани се заразяват, но в частта, в която се казва, че ваксината всъщност е дала резултат все едно не е написано. И в крайна сметка се заключава, че ще трябва трета доза, а не че първите две са безсмислени. Да се надяваме, че заради многото преболедували и малкото ваксинирани имаме някакъв групов имунитет за есента и зимата.
104
1
 
56
 
! Отговори
ДО 110 преди 2 години
А на теб направило ли ти е впечатление, че по едно време спряха да говорят за "глобално затопляне", като вместо това взеха да говорят за "климатичните промени"? Каквото и да означава...
103
7
 
37
 
! Отговори
българин преди 2 години
Ами остава само да се надяваме, че до две години ще приключат полулегалните клинични изпитания поне за някои ваксини, ще ги изчистят и подобрят, и ще се знае за кой е добре да се ваксинира и за кой не се препоръчва. Повтарям - това до 2023 година се надявам да се случи. Дотогава ще следя с интерес резултатите от опитните зайчета.
102
4
 
53
 
! Отговори
КОВИД МАФИЯ, преди 2 години
Благодаря Ви. Вече не чувам за озонова дупка, глобално затопляне, замърсяване на околна среда, бежанска криза. Проблема за решаване остана един и вашите ваксините ще го решат. Спя спокойно.
101
8
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"От една страна си проличава, че ваксината е успяла като цяло да защити добре жителите на дома, защото протичането на болестта при тях е било значително по-леко." - По-горе пише, че двама от ваксинираните са починали (явно са починали по-леко, отколкото са щяли да починат без ваксина). Ааа забравих, при тях основната причина не била Ковид. хахаха ... Все по-смешно ми става, че има хора, които вярват на тези глу_пости. Дори едно 5-годишно дете ще измисли по-адекватни оправдания от Ковид-мафията.
100
13
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ваксината срещу коронавирус е по-ефикасна при младите" - Ами не, просто младите или не се разболяваме от този вирус, или го караме безсимптомно (естествено има и изключения) и това няма нищо общо с ваксината. Какъв е шанса да го караш безсимптомно? Около 95%. Какви гаранции дават на ваксините? 95%. Каква е разликата? Никаква. Ваксинирайте се, за да имате 95% защита от ваксината. Аз няма да се ваксинирам и ще разчитам на 95% шанс да го карам безсимптомно.
99
1
 
1
 
! Отговори
Хитър Петър преди 2 години
https://thebulgariantimes/%D0%91%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B0-%D0%B2-%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%88%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%A1%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%A2%D0%B5%D0%BA%D1%81/
98
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дойче зеле е в ръцете на извистни илюминати.
97
8
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На есен ще видим кои са балъците
96
19
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато имаБълъциВаксъри ще има тарикати милиардери създаващи вируси и произвеждащи ваксини за тях но фалшиви
95
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СандиОсветли неграмотността със слово и кажи коя е реалността.
94
18
 
8
 
! Отговори
Санди преди 2 години
Май освен с празното словоблудстване, сте прекалили и с ръкоблудстването. Вън сте от реалността, неграмотни пикльовци.
93
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До НЮРНБЕРГ 2За жалост на този процес са осъдени единици, а масовката е транспортирана в САЩ от фелер/шилд семействата и са работили в различни структури, някои в Южна Америка като Менгеле. Целият план, който се изпълнява сега, е близък до този на Хитлер - Закон за извънредното положение (имаме го), с който е имало локдауни. Следващият е Enabling act - закон да приема каквото си иска закони без одобрение на Парламента, т.е. диктатура, пак с тема спасение. Тогава плашилото е било комунистите
92
7
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чипове във тт.нар. ваксините няма. Това са глупости. Отказваме терапиите заради съдържанието им, липсата на информация за ефекта върху здравето на човека (вече има такава и научна и не е в полза на препаратите), защото са медицински ЕКСПЕРИМЕНТ, за който никой не носи отговорност. Укрива се информация за починали. Световни учени и лекари предупреждават (които не са купени от бигфарма). Вече казват истината - грип със сезонен характер, ниска ефективност при ваксина (като при притивогрипната)
91
5
 
64
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
П0ДПИСАХТЕ ЛИ СЕ НА Д0КУМЕНТА ПРЕДИ ДА ВИ БИЯТ ВАКСИНАТА?-П0ДПИСАХТЕ СЕ ЧЕ СТЕ НАЯСН0.-Е НЕ РЕВЕТЕ Т0ГАВА.
90
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За бълггарака типичното е "чел-недочел", и "една жена каза"...........И така откакто ви има на тази земя сте си еднакво прости.
89
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До sa 98Това че си прочел не значи че си разбрал написаното!!!Когато само едни чипове са ти в кухата тиква може да изчетеш всичките книги на земята и все ще си глупав както преди да си чел каквото и да е.
88
62
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Показахме пред цял свят, че сме едни *** европейски антиваксъри.
87
4
 
10
 
! Отговори
sa преди 2 години
До епидемиологУчи електроника и биология за да разбереш какво е чипиране или течен транзистор , може да започнеш да четеш повече научни статии от Харвард преди Ковид ето тук https://harvardmagazine/2011/01/virus-sized-transistors