Хем ваксинирани срещу COVID-19, хем болни, как?

Оказва се, че ваксината защитава повече младите
11 юни 2021 20:17, Петя Славова
163
Хем ваксинирани срещу COVID-19, хем болни, как?
Снимка: БГНЕС

Ваксината срещу коронавирус е по-ефикасна при младите хора, отколкото при възрастните. Това става ясно от ново проучване. Експерти обясняват на какво се дължи това, предава "Дойче Веле".

Учени от берлинската клиника "Шарите" са намерили обяснение на въпроса защо в някои старчески домове избухват нови огнища на зарази от коронавирус, въпреки че възрастните хора са ваксинирани с две дози. Резултатите от две студии по въпроса бяха публикувани в специализираното научно списание "Emerging Infectious Diseases" ("Нови инфекциозни заболявания"). От тях става ясно, че имунната система на по-възрастните хора не реагира така ефективно на ваксината, както имунната система на по-младите.

Затова е особено важно обслужващият персонал и посетителите в старчески домове и болници да са непременно имунизирани срещу коронавирус. Особено съществени остават също хигиенните мерки и тестването. Учените твърдят също, че при по-възрастните навярно ще е необходима трета, бустерна доза ваксина, с цел да се повиши техният имунитет срещу COVID-19.

Възрастните хора и ефектът на ваксината

Учените от "Шарите" са анализирали огнище на зараза в берлински старчески дом. През февруари там са се заразили 11 болногледачи, които не са били напълно имунизирани, както и 20 възрастни хора в дома. Установен е бил вариант Алфа на коронавирус (B 1.1.7), по-известен досега като британската мутация.

16 от заразените 20 възрастни обитатели на дома са били ваксинирани с две дози от препарата на BioNTech/Pfizer. Четиримата неваксинирани прекарали толкова тежка форма на Ковид-19, че се наложило да бъдат лекувани в болница.

Само една трета от имунизираните са имали симптоми на зараза като кашлица или задух. Двама от ваксинираните жители на дома са починали, но се предполага, че основната причина не е била Ковид-19.

"От една страна си проличава, че ваксината е успяла като цяло да защити добре жителите на дома, защото протичането на болестта при тях е било значително по-леко", казва Виктор Корман, заместник-ръководител на лабораторията за коронавирус в Института по вирусология. "В същото време взривът от нови зарази показва, че силният ефект от ваксината понякога не се проявява изцяло сред по-възрастните хора."

Във второто проучване са били сравнени имунните реакции, предизвикани от препарата на BioNTech/Pfizer сред пациенти на частен лекарски кабинет на възраст над 70-годишна възраст и сред служители на клиниката "Шарите" със средна възраст 34 години.

Ваксината пази младите по-добре

Анализът на кръвните проби показал, че само 3 седмици след първата доза близо 87% от по-младите са имали вече антитела срещу Sars-CoV-2. Само 31% от по-възрастните обаче са разполагали с антитела. Един месец след втората доза ваксина почти всички по-млади хора (99%) са имали наличие на специфични антитела в кръвта. Сред по-възрастните хора този процент е бил 91 на сто.

Установено било също, че у по-възрастните хора антителата съзряват по-бавно, което означава, че те по-слабо "улавят" вируса. Втората важна функция на имунната реакция - т.нар. Т-клетъчен отговор - също е бил по-слабо изразен сред възрастните хора.

"С други думи, нашето изследване показва, че имунният отговор при по-възрастни хора е значително по-бавен и не достига нивото на защита, което се регистрира при по-младите", обобщава Лайф Ерик Зандер, експерт по въпросите на ваксините от Клиниката по инфектология и пневмология.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
40
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква е тарифата ви антиваксъри? Кажете си
65
7
 
47
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Основната цел на ваксините ср/у КОВИД-19 е да се елиминира застаряващото население глобално! Тази идея не е от вчера - поинтересувайте се и се поразровете из мрежата!
64
4
 
58
 
! Отговори
Йосарян преди 2 години
Най-забележителното от всичко е че няма нито един ковиваксър, който е информиран. На който като му посочиш някаква информация, да я коментира или опровергае адекватно. Те просто никога не са чували, и всичко са "конспирации и жълти сайтове". Включително Центъра за заразни болезти на САЩ, примерно. Какво умопомрачително празноглавие!
63
12
 
49
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
И моля ти се трябвало да се ваксинираме, за да пътуваме в ЕС свободно. Хората мрът от ваксиниране, а те не дават да се пътува, ако не си ваксиниран, т.е. искат да уморят още повече хора. Не стига, че умират от вируса, а сега и от ваксината да умират. Е не е ли много?
62
8
 
52
 
! Отговори
антиВаксър преди 2 години
За кой ли път конспираторите пак се оказаха прави и това е само началото.Хем ваксинирани ,хем болни ,хем пак локдауни ,хем доста си умряха от ваксините ,хем не се знае дългосрочно от какви тежки болести ще се разболеят и ваксърите ще се чудят те ли са най-големите и-ди-о-ти на земята ,че са се ваксинирали .Ами така е никой не ви е карал да си бодете коктейла от отрови на Бил Гейтс.Ние анти ваксърите за кой ли път излязохме прави.Бау сигурно се боцка по дупето и е защитен доста!
61
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много, много трудно е да пробутвате вече страшни приказки за ковид. При положение, че всеки от нас или го преболедува, или има роднини и приятели преболедували. Този лек сезонен грип. Няма ли да напишеш и как 10% от ковид болните падат както си стоят? Или тая приказка я забравихме вече? Смешно е вече да плашите с ковид, даже "индийската мутация" излезе голям провал.
60
3
 
19
 
! Отговори
Нане преди 2 години
На женските ваксърки, скоро подочух, че кТиторите им пораствали на пишлета....))От една тетка на пазара го чух...
59
37
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миокардит от ваксина 1 на 100 000. 0, 001 % Миокардит от ковид -10%.
58
6
 
39
 
! Отговори
Бизнес-за-милиарди преди 2 години
800 увредени деца в САЩ още в началото на ваксането. Но на мен "ми плащат" нещо, за да напиша това. За нещо, което моментално би трябвало да прекрати експеримента. Вместо това, дори не се споменава в "медиите". Да не събужда "несигурност" във "ваксините". Които не вършат дори нищожната работа, приписвана им от производителя. Дори не предпазват от тежко боледуване,, а това беше единственото им "качество".
57
16
 
9
 
! Отговори
хахахаха до 58 преди 2 години
има. 21 години с лек ковид. след 2-3 месеца миокардит.личен опит.
56
2
 
36
 
! Отговори
Додо преди 2 години
До ИванКовид-"Ваксинирането" на деца в САЩ е наистина отскоро, а с втора "игла" (когато дефакто започват масово миокардитите) има деца едва от 2 седмици, но това не пречи да има достатъчно пострадали, за да насрочват спешна среща на CDC за другата седмица - на 18-ти юни. Ако мислиш, че това ше ти помогне, може да провериш тази информация на официалния сайт на Center for Disease Control and Prevention. Резултатите от Израел са катастрофални и ако тренда е същия в САЩ ще имат 125.000 с миокардит
55
44
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На антиваксърите им плащат конкурентни фармацевтични компании за да дискредитират конкуренцията. Ясни сте ни
54
8
 
40
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Как сте ваксъри....Сърби ли сърби ли... Споко, нали вече имате много права...
53
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миокардити при деца и млади хора НЯМА от ковид. Затова пък след ужасните неработещи ваксини валят.
52
32
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страничните реакции на ваксината са бледо подобие на симптомите на ковида. Миокардити има много повече по време на боледуване от ковид. Осъзнайте се
51
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Иван Ти му казваш какво се случва.. той не вярва. Понеже няма капацитет да провери. Информация получава само от телевизора и днесбеге. Миокардити/перикардити при 16 до 24 годишни в САЩ: от първа доза - файзер 116, модерна 100; От втора доза - файзер 372, модерна 201; На 18 юни има специално събрание на CDC да обсъдят това. Как смеете да коментирате, без да сте се поинтересували от нищо? Нямате ли срам? А виж, мнение имате
50
2
 
35
 
! Отговори
Додо преди 2 години
До До Додо Moжеш да се гневиш колкото си искаш, можеш и с каквито си искаш имена да ме наричаш. Това не променя субективната, материална истина, че експерименталната генна терапия на Модерна и Файзер, позираща и представяна като Ковид "Ваксина" причинява миокардите при млади, здрави мъже, по официални данни 25 пъти по-често отколкото при контролна група. Дори в сайтовете на CBS и CNBC, както и други подобни, представящи Устата на Сатаната, това си го пише в прав текст.
49
20
 
4
 
! Отговори
Lora преди 2 години
До Анонимен 51Всяка коза за свой крак, драги - както е казал народът. Аз се доверявам на науката. А случаите на преболедували като теб и заразени повторно са много. Лошото е, че често повторнато заразяване е фатално.
48
1
 
6
 
! Отговори
Парамун преди 2 години
Кофти работа , един месец ще ми надуват главата колко велика игра е това Евро'21
47
10
 
5
 
! Отговори
Иван преди 2 години
До Анонимен 49 Модерна не се ползва при деца в САЩ. Ваксинирането на дец в САЩ с Пфайзер започна съвсем скоро и едва ли имат толкова голяма извадка на странични реакции. Не говорете глупости наизуст.