Хем ваксинирани срещу COVID-19, хем болни, как?

Оказва се, че ваксината защитава повече младите
11 юни 2021 20:17, Петя Славова
163
Хем ваксинирани срещу COVID-19, хем болни, как?
Снимка: БГНЕС

Ваксината срещу коронавирус е по-ефикасна при младите хора, отколкото при възрастните. Това става ясно от ново проучване. Експерти обясняват на какво се дължи това, предава "Дойче Веле".

Учени от берлинската клиника "Шарите" са намерили обяснение на въпроса защо в някои старчески домове избухват нови огнища на зарази от коронавирус, въпреки че възрастните хора са ваксинирани с две дози. Резултатите от две студии по въпроса бяха публикувани в специализираното научно списание "Emerging Infectious Diseases" ("Нови инфекциозни заболявания"). От тях става ясно, че имунната система на по-възрастните хора не реагира така ефективно на ваксината, както имунната система на по-младите.

Затова е особено важно обслужващият персонал и посетителите в старчески домове и болници да са непременно имунизирани срещу коронавирус. Особено съществени остават също хигиенните мерки и тестването. Учените твърдят също, че при по-възрастните навярно ще е необходима трета, бустерна доза ваксина, с цел да се повиши техният имунитет срещу COVID-19.

Възрастните хора и ефектът на ваксината

Учените от "Шарите" са анализирали огнище на зараза в берлински старчески дом. През февруари там са се заразили 11 болногледачи, които не са били напълно имунизирани, както и 20 възрастни хора в дома. Установен е бил вариант Алфа на коронавирус (B 1.1.7), по-известен досега като британската мутация.

16 от заразените 20 възрастни обитатели на дома са били ваксинирани с две дози от препарата на BioNTech/Pfizer. Четиримата неваксинирани прекарали толкова тежка форма на Ковид-19, че се наложило да бъдат лекувани в болница.

Само една трета от имунизираните са имали симптоми на зараза като кашлица или задух. Двама от ваксинираните жители на дома са починали, но се предполага, че основната причина не е била Ковид-19.

"От една страна си проличава, че ваксината е успяла като цяло да защити добре жителите на дома, защото протичането на болестта при тях е било значително по-леко", казва Виктор Корман, заместник-ръководител на лабораторията за коронавирус в Института по вирусология. "В същото време взривът от нови зарази показва, че силният ефект от ваксината понякога не се проявява изцяло сред по-възрастните хора."

Във второто проучване са били сравнени имунните реакции, предизвикани от препарата на BioNTech/Pfizer сред пациенти на частен лекарски кабинет на възраст над 70-годишна възраст и сред служители на клиниката "Шарите" със средна възраст 34 години.

Ваксината пази младите по-добре

Анализът на кръвните проби показал, че само 3 седмици след първата доза близо 87% от по-младите са имали вече антитела срещу Sars-CoV-2. Само 31% от по-възрастните обаче са разполагали с антитела. Един месец след втората доза ваксина почти всички по-млади хора (99%) са имали наличие на специфични антитела в кръвта. Сред по-възрастните хора този процент е бил 91 на сто.

Установено било също, че у по-възрастните хора антителата съзряват по-бавно, което означава, че те по-слабо "улавят" вируса. Втората важна функция на имунната реакция - т.нар. Т-клетъчен отговор - също е бил по-слабо изразен сред възрастните хора.

"С други думи, нашето изследване показва, че имунният отговор при по-възрастни хора е значително по-бавен и не достига нивото на защита, което се регистрира при по-младите", обобщава Лайф Ерик Зандер, експерт по въпросите на ваксините от Клиниката по инфектология и пневмология.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Lora "чувствай се", аз пък като преболедувал лекия ковигрип се чувствам отвратен от цялата паник-кампания и зловещ маркетинг на експерименталните отрови. Които скоро ще опитат да пробутат и на децата ни. За да се "чувствате" спокойни и защитени.
45
26
 
10
 
! Отговори
Lora преди 2 години
Със сигурност пази ваксината. Вече двама случаи на ваксинирани приятели имам, - хората са общували със заразен с КОВИД, в единия случай много бизък контакст със заразен - нито един от двамата ваксинирани не се е заразил. И двамата са средна възраст. Аз лично като ваксинирана се чувствам по-спокойна.
44
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
каква секретна информация бе, центъра за заразни болести на САЩ свиква събрание заради почти 800 деца с миокардити и перикардити, причинени от файзер и модерна инжекции! Как може да не сте информирани ЗА НИЩО! И да не спирате да коментирате при това! СРАМНО Е!
43
31
 
6
 
! Отговори
До Додо преди 2 години
Ти си зле !!! Кое не разбра ??От къде ги знаеш тия неща бе ?Лъжат ви като шилета разни инфлуенсъри,блогъри и подобни манипулатори,за да ви заинтеигуват с конспиративните си глупости.Правят пари от вас ! Скоро такива си признаха дори за натиск към опетняване на Пфайзер,Модерна и изобщо ваксинацията.Най обичате да ни говорите за " изтекла секретна инфо" ,но как пък около К19 не се намира такава ?М !
42
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименЗаради такава неуважителност към мнението на другите, нетолерантност и агресивно отношение не се прибирам вече в България. Тъжно, но факт. Бъдете здрави!
41
3
 
29
 
! Отговори
До логично мислещ преди 2 години
Защо да се ваксинирам, като шанса да умра от този вирус е по- малък от 0,1 процент. И защо да се доверявам на съдържанието на ваксини произведени от търговци с цел печалба?
40
8
 
10
 
! Отговори
До истукан преди 2 години
Не вярвах,че някога ще подкрепя твое мнение и ще съм съгласен с теб !Но явно неприязанът към ИТН ни обединява ...:)))Съгласен съм с теб,Истукане !Слави и ИТН трябва да изчезнат от политическата карта на България в името на светлото й бъдеще !
39
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Додо В САЩ още в началото на ваксинационната атака над децата, има близо 800 деца със сърдечни заболявания, получени от експерименталните отрови. Които при това не работят. Кой е зле бе, ковипсихар? Който е готов да осакатява деца с неработеща терапия, може би?
38
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Доктор Сър ПичукТова е златна мина за тези които държат фармацевтичните компании, грешиш за златния милиард, искат населението да се свие до 500 милиона :))))
37
7
 
5
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
И нещо извън темата. Днес ИТН обявиха, че връщат мандата след изборите. Нищо ново под слънцето. Нямало да работят с БСП, ДПС и ГЕРБ, но и няма да се пробват за правителство на малцинството. Слави щял да носи отговорност като президент. Не иска да е депутат.
36
24
 
8
 
! Отговори
До Додо преди 2 години
Додо,в интернет всеки може да провери колко хора са ваксинирани до момента ,каква е смъртността като % сега и през 2018,колко % млади хора развиват т.н странични ефекти от ваксините и умират от тях.Също може и да се провери колко млади хора умряха следствие на усложнения от К19.Никой не те кара да се ваксинираш,но да пропагандираш и да ръсиш цапаници със смехотворни претенции за аналитичност срещу ваксините е престъпление,профан такъв ! Ваксините били на Гейтс .Мноо си зле ! Ама много !
35
0
 
20
 
! Отговори
Ваксоман преди 2 години
Гледайте позитивно. Сега на всеки няколко месеца - безплатни кебапчета, понички, бира. Животът е прекрасен.
34
2
 
7
 
! Отговори
До 35 преди 2 години
А ти като си много умен ,начетен и успял интелектуалец,как ти остава време и емоционален ресурс да компетентничиш във бг форум ?Не е ли твърде нисък левъла тук за такива умници като теб ?
33
3
 
34
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Oтровната инжекция на Бил Гейтс и кликата му сатанисти всъщност убива по-често млади хора, особено млади мъже, отколкото всички останали групи. Причинява миокардид, често фатален. Дори CDC в САЩ призна за това и следващата седмица ще има спешна среща по темата! Резултатите от Израел потвърждават същото - младите, здрави мъже получават миокардид от МРНА ваХХата на Модерна и Файзер. Факт, който всеки полуграмотен, с достъп до интернет, може да провери!
32
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Алтерниращ веганист Всички тези твърдения ежедневно са формулирани в дописките за псевдоваксините. Включително в тази. НЕВАКСИНАТА не работи, както и да го увъртат, очевидно е.
31
3
 
23
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Младите хора и без ваксина не боледуват. Ваксината вреди най-много на възрастните.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Не съм лекар, логично мислещ човек съм."Пълен *** с елементарно мислене - това си ти.
29
39
 
6
 
! Отговори
САЩ над всичко преди 2 години
Аз се ваксинирах и си бръмча по цял свят , а вие *** бахур за вас
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Противогрипната е с ефективност 25% и пак си я слагат. Пък сега се чудят що не е 100%
27
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези, които не са "ваксинирани" имат 99% шанс да го прекарат леко, в случай че са сред единия процент и половина които се заразяват за година. Ето това е "логично" мислене.