Ужасът от депортирането: Трагедията от 1941 г. през очите на децата

Наследници на депортираните разказват
16 юни 2021 21:07, Петя Славова
62
Ужасът от депортирането:  Трагедията от 1941 г. през очите на децата
Снимка: БГНЕС

14 юни е трагична дата в историята на балтийските страни. На този ден преди 80 години съветските окупационни власти започват първата масова депортация на литовци, естонци и латвийци в Сибир и Казахстан. Тогава насилствено са били изселени около 40 000 души.

В хода на друга масова депортация през 1949 година са преселени още 100 000 души. В навечерието на тази тъжна годишнина "Дойче Веле" разговаря с деца на депортирани в Литва и Русия, както и с участници в "Мисия Сибир" - литовска младежка организация, която се грижи за гробовете на депортираните и осигурява помощи за техните потомци.

Йонас Маркаускас, син на депортирани литовци

"Моите родители са били учители в Литва. По онова време те са били ценени там, имали са хубави заплати, овощна градина, получавали са дотации за жилището и отоплението. В август 1940, след окупацията, баща ми участвал в конгрес на учителите в Каунас, където накрая всички заедно изпели литовския химн. С това явно си е е подписал присъдата.

На 14 юни 1941 на вратата им се похлопало. "Къде е предателят на родината Ромуалдас Маркаускас?", гласял въпросът, който задали на майка ми и баща ми, а после им казали да си съберат багажа. Отначало се оказали в Алтайския край, но тъкмо успели да се уредят що-годе на новото място, когато в началото на 1942 година - след постановление за прехвърлянето на колхозите в най-северните региони на страната, отново им се наложило да тръгнат на път.

Близо 3000 души били депортирани от Алтайския край към устието на река Лена в Якутск. Там трябвало да ловят риба, за да осигуряват храна за воюващите на фронта. Пътуването било особено мъчително за децата и старците. Имало много умрели, а труповете им просто били хвърляни на брега. Нито имало къде да ги погребват, нито кога, защото пътуването трябвало да продължи на всяка цена. Когато най-сетне се добрали до Якутск и устието на Лена, се оказало, че и местните хора там са насилствено изпратени да работят в риболовното стопанство - особено жените, децата и старците. И на тях, също като на литовците, им разрешавали да вземат със себе си само по 16 кг. лични вещи.

Моето семейство било настанено на остров Трофимовск, където депортираните трябвало първо да строят юрти, бараки, да събират дърва за огрев и да търсят някаква храна. Надзирателите от НКВД в Тикси разполагали с достатъчно хранителни продукти, получавани по линия на помощта, изпращана от САЩ за СССР в годините на Втората световна война. На депортираните обаче не давали нищо от нея - те гладували. В складовете гниела уловената риба, но на хората забранявали да взимат от нея. Който бил заловен да открадне риба, попадал в наказателния лагер "Столбы", от където никой не се връщал жив.

Някои въпреки това успявали да скрият по някоя риба в дрехите си и да я пренесат до семейството си, но хората продължавали масово да измират от глад и студ. Въпреки това продължавали да се държат с достойнство - без да си крадат взаимно от храната.

Когато броят на измрелите в общата барака станал много голям, надзирателите от НКВД започнали да крият труповете под леда: правели прорези в него и потопявали труповете с помощта на дълги прътове, но разсъхващите се от студа тела редовно изплували по повърхността.

Когато ситуацията станала много критична, властите се изплашили и извикали лекар от Трофимовск. Лазар Соломонович Самодуров бил човекът, който на практика спасил от смърт останалите. Той разпоредил да нахранят депортираните. Още на следващия ден били раздадени по канче грахова супа и по половин килограм замразена риба, която по съвета на лекаря трябвало да ядат сурова, за да не се загуби съдържанието на витамин С. Лекарят явно е стреснал охраната от НКВД, защото им казал: "Ако тези хора не оцелеят, вас ще ви изпратят на фронта!"."

"Аз съм се родил в Трофимовск на 26 юли 1946", разказва по-нататък Йонас Маркаускас. През 1947 на родителите му се удало да се върнат обратно в град Якутск, а след 1956 година на литовците постепенно започнали да им разрешават да се завърнат по родните си места. Семейството на Йонас се върнало там през октомври 1957 година. Тъй като нямали собствен дом, се наложило да живеят при сестрата на майка му - общо шест души на 16 кв. метра. И така в продължение на 10 години.

Виктория Бабарикина, дъщеря на депортиран литовец

Виктория Бабарикина живее в Игарка. Разказва, че попаднала там, когато била осемгодишна - заедно с майка си, братчето си и сестра си. Те били депортирани от Литва през 1948 година. Дълго време възрастните в семейството избягвали да разказват за този ужасен период, защото ги било страх от нови репресии. Един ден обаче баща ѝ разказал за мъчителното пътуване на депортираните, които били качени във вагон за животни и дълго време пътували без да знаят накъде. Хората мислели, че ще ги разстрелят.

По време на пътуването техният влак изведнъж се сблъскал с друг. В първите вагони имало много жертви от катастрофата. Те просто били покрити с брезент, за да не се виждат, макар че пострадалите хора все още не били мъртви. "При тези страшни разкази очите на баща ми се пълнеха със сълзи", спомня си днес Виктория.

"Аз останах в Игарка, омъжих се, работих като счетоводител. През 2016 до нас дойдоха младежи от Литва - от проекта "Мисия Сибир". "Те искаха да поставят кръстове на гробовете на загиналите депортирани сънародници."

Арнас Змитра от "Мисия Сибир"

Единият от младежите, участвали в акцията "Мисия Сибир", е Арнас Змитра. Той е учител по история в литовския град Расяйняй. В неговото семейство не е имало депортирани, но той искал с очите си да види местата, на които са били прокудени литовците и да чуе разказите на оцелелите хора, за да може да предава тези истории на своите ученици.

Арнас разказва, че гробищата на депортираните литовци са били силно запуснати през десетилетията след въпросните репресии. Междувременно се налагало да се издирват и да се изсичат просеки из горите, за да се стигне до тях. В рамките на една експедиция участници в "Мисия Сибир" успявали да разчистят и приведат в приличен вид по не повече от 4-5 гробища, но това не е навсякъде така. Само гробището в Игарка, което е едно от най-големите гробища на депортирани литовци, заема площ от няколко хектара. Там участниците в мисията са успели да го разчистят и да поставят девет големи нови дървени кръста.


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Адалберт ГолденщайнНе си чел история или просто мразиш българите! Те никого не са изпращали в газовите камери, нацистите са го направили! Само изпратили български войници от запаса, за да има ред там, но реално управлявали Германците. Дядо ми е бил запас в Гърция, Кавала, и от първо лице зная какво е ставало там. Ужасна е била съдбата и на гръцките евреи, сега гърчолята си мълчат, нали...
53
1
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 3 седмици
До Адалберт ГолденщайнЕвреите обичате да слагате по една нула допълнително. С това се различавате от нас и за това ви гоним постоянно.
52
13
 
0
 
! Отговори
Адалберт Голденщайн преди 4 седмици
България също участва в геноцида Холокост, изпращайки 100.000 евреи от Македония в газовите камери! Българите трябва да си платят репарациите към оцелелите от Холокоста и наследниците им!
51
2
 
1
 
! Отговори
Шломо Леви преди 4 седмици
Вместо да напишете нещо за Холокоста, вие ни занимавате с маловажни неща! Можехте да припомните ужаса на газовите камери и 6-те милиона избити евреи от Хитлер и нацистите! Можеше и нещо за оцелелите по чудо да дадете! Така само умаловажавате Холокоста, което си е антисемитизъм!
50
1
 
2
 
! Отговори
пепи преди 4 седмици
препоръчвам ви да гледате филма Пепел в снега за депортирането на странине от Балтика в Сибир
49
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
русия просто нетрябва да съществува най гнусната страна
48
1
 
6
 
! Отговори
A преди 1 месец
До Анонимен 47 Какво ще кажеш за затриването на индианците в САЩ и Канада?
47
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Педрастът сталин е причинил повече мъки на народите отколкото всички нацисти умножено по 10.
46
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никога повече съветско робство!!!
45
16
 
3
 
! Отговори
A преди 1 месец
А знзете ли колко са депортирани от българските фашисти от новоприсъединените територии към България (така са наричани преди 1944 г. в документите, териториите, които сега се опитвате да наричате западни покрайнини) в България -оставили са всичко и са започвали отначало(който издържи)?
44
8
 
12
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 1 месец
...Япония не е в ЕС,но са едни от най добрите!Ама вие в такьв капан влезнахте,че все още не го осьзнавате!ЕС не е СИВ,че да има място за милост и ,,братски" чувства!Тия,с които се свьрзахте от памтивека са алчни експлоататори и е проплакал целия свят от тях!Дори и нищожните нацийки като датчани,белгийци са имали колонии и са проливали крьв из джунглите.Ще им робувате,за да сьществувате!Но ние, турците не сме свикнали на това! Йок!Но пасаран!!!
43
9
 
5
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 1 месец
До 42!!! В училище май по си напрягал главата за Ганка от сьседния двор,вместо за световните науки!Главната причина за неприемането ни е,че сме мюсюлмани!Как да ни приеме Запада с това многобройно население,с това 15-то място в световната икономика страна?! Нали ни е яла попарата векове наред?! Нали половината от ЕП ще е наш и ще имаме законното право да им управляваме сьдбините?Ама ако си мислиш,че ден и нощ проливаме горчиви сьлзи за това-льжеш се! Така цоцаме от всички-САЩ,ЕС,Русия...Кеф!!!
42
12
 
4
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 1 месец
Ти какво очакваш да са направили-да ви отстьпят управлението на Империята ли?!?да не бяхте нападнали ПЬРВИ мюсюлманските села и ,,таквоз чудо не би видели"!Но не!Указанията от Москва са такива-да се убивать невинно турци,бьлгарите да си запалят домовете си,но това деяние да се припише на турците,и всичкото това за да може ватенките да имат повод да навлязат в границата на Османската Империя,узким да ви ,,освободят"!А целта е:Проливите и Истанбул!Така,че не ревете!
41
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Сюлейман пашаДоста ярост и злоба прозира от думите ти. Успял човек не говори така. Това дали БГ е последна в най-богатия съюз не е на магарето работа. На вас понеже сте много цивилизовани ви затръшнаха вратата току под носа. Да се чуди човек защо такава сила и цивилизация като Турция не я искат в ЕС, ти да видиш ...!
40
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До TurchinПо малък е от избития и изклан Батак и околни села. По малък е от жертвите на башибозушките кланета в Средногорието и Тракия. По малък е от избитите и прокудени българи от източна Тракия. Общо избитите българи в Османската империя от 1875 г. до 1925 г. през въстанията и войните е около 1 000 000 а прогонените около 400 000. И за твое сведение, България единствената балканска държава където турското население е увеличило числеността си за последните 150 г. и има права ...
39
5
 
8
 
! Отговори
22 юни 1941 г. преди 1 месец
Утре се навършват 80 години от нахлуването на Вермахта в СССР, сложило начало на войната на Германия срещу СССР. Направлението на главния удар е през днешна Беларус, която е превзета за една седмица. По време на войната, на територията на СССР, завзета от Вермахта, неуморно работят немски фабрики на смъртта, които изтребват повече местни жители от избитите в нацистките концлагери извън територията на СССР. Дали утре днес.бг ще намери място поне за избитите три милиона жители на Беларус? Едва ли.
38
7
 
7
 
! Отговори
22 юни 1941 г. преди 1 месец
Утре се навършват 80 години от нахлуването на Вермахта в СССР, сложило начало на войната на Германия срещу СССР. Направлението на главния удар е през днешна Беларус, която е превзета за една седмица. По време на войната, на територията на СССР, завзета от Вермахта, неуморно работят немски фабрики на смъртта, които изтребват повече местни жители от избитите в нацистките концлагери извън територията на СССР. Дали утре днес.бг ще намери място поне за избитите три милиона жители на Беларус? Едва ли.
37
5
 
9
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 1 месец
С членуване в ЕС европеец не се става.Начина на мишление си е сьщият от времето на чобанина от Правец-кого да изльжете,кого да окрадете,как да минете,,на тьнко" вьв всяко начинание...да изброявам ли още? Няма смисьл-ти си по запознат с бита и характера на племето си!Ватенките ги омайвахте,ама при Католика ви чака морковка и тяга!Той не прощава!Интересно ще е човек да ви види що за европейци сте,когато свьрши тоя цирк,наречен,,сплотен и единен ЕС!Пилците се броят...знаеш кога!
36
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, но сме в Европа. Последни или не - в Европа. В Европа. А и тук ние правим същото - коли, работа, насам-натам. Не ни бери кахъра.
35
19
 
15
 
! Отговори
Deliormanski преди 1 месец
До 35! Ти не се грижи за нас-ние сме добре тука,в Турция!трудим се ден и нощ и даже сме в тайно сьревнование помежду си кой ще закупи по голяма кьща или по луксозен автомобил!Изучаваме децата си в най престижните университети и те отдавна си заеха местата заслужено в огромната икономическа машина на Родината ни!А вие трябва да се срамувате от деянията си спрямо прокудените турци!