Меркел слиза от сцената: Какво ще прави канцлерката след последния си мандат?

"Ще се справим!" - с този девиз тя преодоля редица кризи
17 юли 2021 22:10, Красимир Ангелов
203
Меркел слиза от сцената: Какво ще прави канцлерката след последния си мандат?
Снимка: БГНЕС

Наесен Ангела Меркел, която днес навършва 67 години, ще слезе от политическата сцена. С какво смята да се занимава след края на мандата си? DW описа бъдещето на един от най-влиятелните политици в Европа в началото на XXI век.

"Ще се справим!" - с този девиз Ангела Меркел преодоля и бежанската криза, и дълговата криза, и пандемията. Като трябва да ѝ се признае, че когато каже нещо, наистина го мисли. Което се отнася и за края на нейната политическа кариера. След 16-годишно управление Ангела Меркел се оттегля официално - след изборите за Бундестаг на 26-и септември.

Кризите, с които се справи

Тя е родена в Хамбург, но е израснала в ГДР. През 1990-а година за първи път става депутатка в Бундестага. В правителството на Хелмут Кол най-напред е министърка по проблемите на жените и децата, след това - на околната среда, преди да бъде избрана за канцлерка през 2005-а година.

Ангела Меркел заема най-високия пост в германската политика от ноември 2005-а година, когато побеждава социалдемократите на Герхард Шрьодер. Като първата жена на поста заради Меркел се наложи и използването на думата "канцлерка", която бе избрана за дума на годината в Германия през 2005-а.

Оттогава до днес тя се е сблъсквала с множество проблеми с изключителна международна значимост: финансовата криза от 2008-а година и последвалата я криза в еврозоната, промените в климата, бежанската криза, конфликта в Близкия изток и напоследък - пандемията.

Меркел се радва на сериозен авторитет по света и изпълнява ключова роля както в ЕС, така и на международната сцена - преговаряла е с Путин, Тръмп, Ердоган и Нетаняху. Но ето, че четвъртият ѝ и последен мандат приключва. Преди това обаче ще трябва да намери отговор на най-малко още една криза. По последна информация Меркел планира да посети провинция Райнанд-Пфалц тази неделя. Западната провинция в последните дни беше тежко засегната от невиждани наводнения.

Меркел ще обърне гръб на политиката

Още през 2019-а година канцлерката изтъкна, че смята да сложи окончателен край на политическата си биография: "Няма да се ангажирам с никакъв друг политически пост, независимо какъв". А както заяви наскоро, по време на последното си посещение във Вашингтон: "След края на мандата си няма да приема първата покана, боейки се, че няма да имам какво да правя и че никой няма да иска да се среща с мен."

Джо Байдън е четвъртият американски президент, с когото Меркел се среща в качеството си на канцлер на Германия.

"Смятам да направя пауза и да помисля какво всъщност ме интересува", заяви още Меркел, допълвайки, че през последните 16 години не е имала много време за това. "След това вероятно ще се опитам да почета, после ще ми се затворят очите, понеже съм уморена. Ще поспя, след което ще видим" - така тя описа плана за първия свободен ден след раздялата с поста.

Канцлерката отбеляза, че постоянната отговорност за взимане на решения няма да ѝ липсва. Вероятно по навик ще ѝ идват редица идеи какво би трябвало да направи, но "след това бързо ще се сетя, че това сега го прави някой друг. И мисля, че ще ми хареса".

Днес Ангела Меркел отбелязва 67-ия си рожден ден.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
4
 
8
 
! Отговори
USA преди 2 години
ТАНТЕ МУТА РАБОТЕШЕ ЗА ЩАЗИ !
73
5
 
9
 
! Отговори
Лили Иванов преди 2 години
На първо време да отслабне ,че е буца на години. Малко ми бие на Татяна Дончева, пак дребна ,дебела и самотна.
72
5
 
15
 
! Отговори
Saki преди 2 години
Международния съд в Хага,да иска екстрадацията и и да и повдигне обвинение ,за застрашаване сигурността ,на държавите в ЕС . Да сяда там до Радован Караджич и другите сръбски военнопрестъпници ,може да я сложат и в килията на починалия Милошевич.
71
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, че докара в ЕС брадатите "лекари и ядрени физици" е достатъчно. Хората няма да простят и всичко друго, и да е било добро ще бъде забравено.
70
2
 
12
 
! Отговори
тъй де преди 2 години
Да се вземат с Бойчето не е лош вариант!
69
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Kакво ще прави? Ще прави компания на лоения в затвора XD
68
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се занимавайте с глупости,ами напишете най-после супер новината,че Правителството на Джо Байдън е представило лист с теми,които не трябва да бъдат дискутирани и трябва да бъдат цензурирани от Фашистбук,Комитуитър и другите платформи!Покажете това Безкрупулно погазване на свободата на словото или и вие сте в играта?
67
17
 
2
 
! Отговори
Бл преди 2 години
Бабичката плиткоумна ако не беше Фукушима нямаше да клекне за централите, до последно се държеше да останат, но накрая вдяна. Атомни централи сеят невидима смърт бе долбоеби, наработват се ядрени отпадъци които са радиоактивни 100 Хил години, а след това стават токсични за милиони. Ама на вас не ви пука разбира се защото няма да сте живи, обаче едновременно сте антиваксъри, в което няма никаква логика, ядрените отрови не ви притесняват, обаче ваксините вой до небесата.
66
5
 
0
 
! Отговори
До троловете: преди 2 години
Смятате ли да смените попрището скоро или ще си седите ***, а след някой друг месец на помощи?
65
0
 
4
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
Професията "***" отива в канала, заедмо със скъпоценното ви статукво. ... ? Ur prescious ? Хахаххахаха. Смех. Кво че работите после бе? Нали работа, работа? Ама то нЕма да има работа за ***.
64
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
91, ама немците сами си затвориха атомните централи, а ти за някакви въглища тук ми се плюнчиш.Франция има 16 ядреени централи (неее, не реактори), а тия сами си го "набучиха".Кааак така - най-мощната евородържава, 4-та икономика в света да направи такова нещо.Меркел е за разпъване на кръст, разстрелът би бил "хуманен" в случая.
63
6
 
7
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 2 години
Баща и - "пастор" агент на ЩАЗИ бил публично известен като "Червеният Каснер" - цялата им фамилия са ко-му-няги деге-нерати на московска служба - всеки ден, всеки час и всяка минута са били под ***-руски контрол. Всичките нейни привидно "нелогични" действия - вкарването на милиони "бежанци", неистовото и желание Германия да затваря собствените си въглищни централи и да внася газ от Рашка имат съвсем логично обяснение...
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Султанът към Великия Везир:- Вдигна ли данъците?- Да, вдигнахме ги.- И какво?- Нищо, вс. Ок.- Вдигай още.- Абе вдигнах, ама народът почна само яде и пие без да плаща.- Сваляй данъците.
61
0
 
1
 
! Отговори
Бааа преди 2 години
Още има останали верни на партията ГЕРБ-БКП, дето да дават минуси ли бе? ХАХАХА ДАЙ! :D
60
0
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
ще се справите ли или имаме нужда от Нов Световен Ред???...убиват ни безнаказано...децата ни убиват...и вие ни налагате рестрикции...отнемате Свободи...Кой и защо ни убива...Защо го позволихте???и сме милиарди...страха е до време...прочетете Историята на Човечеството ни...съучастници в престъпления сте...геноцид в 21 век...умряха милиони невинни в ...мирно време
59
3
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
не изгони ам бази от германия отстъпи на сащ за сев поток2 покани арабите вевропа като разби и техния живот и този на европеиците сега като напусне щелекува треперенето на ръцете и краката защото в този живот има възмездие м тачър ще е светлия пример
58
5
 
5
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 2 години
За другарката Меркел отдавна се е погрижил другарят Путин. Я в Газпром ще я навре, я ще си харчи рублите, които е скътала в големи количества... Родена в Хамбург, но израснала в ГДР - веднага ми се набиват в главата три букви - КГБ!
57
0
 
9
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Децата ми ме питат кой и защо ни убива през вируса...та кой и защо???Защо позволихте да убиват децата ни?...да ни отнемат Свободата???
56
2
 
3
 
! Отговори
По-големия Въпрос преди 2 години
Какво ще работи ПEKAПЕ-то, когато и откажат да се върне в завода, където очевидно не прави нищо полезно, освен разбира се да душка масло. Макар че не знам и това как би било полезно някому - вероятно може да различи хубавото масло от лошото. Не разбирам, извинете.
55
6
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Бъдете здрава г-жо Меркел,Поздрави от България...прощаваме ви грешката борисов..ЕС е страхотна идея...не я разясниха на хората...не я развиваха...обрановци и борисовци крадяха...ЕС го приха като ...банкомат...е скоро ще "родим"Чудовището,ограбваха се...и закриваха училища...създаваха се ...чудовища...ок...ще им го дадем...Армагедон...или ще умирате в болки и мъки,ограбени и унизени...да си родим нов "Хитлер"...и да го храним с животите си...да се ограбваме бре...да играем!!!ако сте пичове