Да дремнем малко на работа? Работодателите се събуждат за ползите от дрямката

По време на пандемия някои фирми разбират как гъвкавото работно време повишава производителността
29 авг 2021 10:00, Красимир Ангелов
24
Да дремнем малко на работа? Работодателите се събуждат за ползите от дрямката

Тричасово прекъсване в средата на работния ден за мързелив обяд, последван от възстановителна дрямка звучи като средиземноморската мечта, но работодателите в Испания все повече се отдалечават от този строг график, който за много работници изглежда по-скоро като кошмар, пише британският вестник "Гардиън".

Предимствата на въвеждането на сиестата във Великобритания бяха горещо дискутирани тази седмица, след като организацията за опазване на културното наследство на страната (без Шотландия - бел.ред.) Националният тръст представи плановете си да премине към "средиземноморско работно време" на някои обекти в югоизточната част, за да се справи с повишаването на годишните температури, пише в свой анализ Bloomberg TV Bulgaria.

Но испанските работодатели се движат в обратната посока. "Хората в големите градове не се прибират да обядват. Те работят извънредно и се прибират у дома много късно вечерта, така че няма време за семеен, личен и социален живот“, казва Нурия Чинчила, професор по HR в Университета в Навара.

Смята се, че този работен модел е отчасти отговорен за факта, че испанците спят с 53 минути по-малко от средния европеец, добави тя.

Испанските служители обикновено започват работа по-рано, около 8.30 часа, след което почиват между 13.30 и 16.30 часа за сиеста, за да избегнат обедната жега, връщайки се вкъщи за обяд и дрямка, преди да възобновят работа до около 21:00 часа. Националният тръст тепърва ще определи новото си официално работно време, тъй като това не е политика на цялата организация.

Жегата и късното време за края на работния ден е причината дрямката е съществена характеристика на сиестата. Матю Уокър, професор по неврология в Калифорнийския университет в Бъркли и автор на бестселъра "Защо спим", смята, че работодателите, които дават приоритет на съня, са крачка напред, независимо от това как го позволяват.

"На работното място се наблюдава този манталитет на липсата на сън. Аплодираме "воина от летището", който е преминал през четири различни часови зони през последните три дни, пише имейли в 2 часа сутринта и е в офиса в 6 часа сутринта“, каза той.

Идеята да се позволи на служителите да подремват съществува от 80-те години на миналия век, когато НАСА наблюдава колко ефективна е тя за астронавтите и разширява възможността за целия персонал. Наскоро методът беше популяризиран от Google чрез въвеждането на "места за дрямка".

"Сънят е най-добрата форма на физически инжектиран рисков капитал, която някога бихте могли да пожелаете. Когато не сте спали достатъчно, не можете да мислите толкова бързо и не сте толкова креативни“, каза Уокър.

Той и други учени по съня обаче предупреждават, че дрямката през деня може да наруши режима ви на сън, което да затрудни заспиването през нощта.

Една дълга почивка в средата на деня също се счита за по-малко ефективна за производителността. "Повече почивки са по-добри от една“, казва Махир Йълмаз от Energy Project, позовавайки се на проучване заедно с Harvard Business Review, което установява, че с всяка допълнителна почивка, която служителите правят, тяхното благосъстояние, креативност и фокус се увеличават.

Най-важното е, че на служителите се дава гъвкавост да избират модела на работа, който им е от полза, каза Тим Шарп, водещ в областта на трудовите права в Конгреса на профсъюзите.

"Нещата, които може би изглеждат като гъвкава работа, могат да бъдат много неизгодни за работниците, ако не отговарят на мястото, където се намират, и на условията за пътуване", каза той.

Последните 18 месеца предизвикаха по-широка промяна сред работодателите в начина, по който разбират връзката между гъвкавото работно време и производителност.

Камила Кринг, която ръководи консултантската служба Super Navigators за баланс между професионален и личен живот, заяви, че компаниите, с които работи, се интересуват все повече от предпочитанията за сън и енергийните нива на различните хора, вместо да избират универсалните часове от 9 до 17 часа от 20-ти век.

"Колкото повече можете да работите в съответствие с енергийните си нива, толкова по-продуктивни можете да бъдете.“

Кратка история на големите дрямки

Историята е осеяна с известни дрямки, като Аристотел, Айнщайн и Уинстън Чърчил са прегърнали дневните поспивания с различна продължителност, докато "Одисеята" на Омир същи споменава полифазно спане.

По време на Втората световна война Чърчил е поспивал поне един час в ранния следобед, като в своите мемоари от войната пише: "Природата не е възнамерявала човечеството да работи от осем сутринта до полунощ без освежаването на благословената забрава, която, дори ако трае само 20 минути и е достатъчна за подновяване на всички жизнени сили. "

Салвадор Дали, в своите "50 тайни на магическо майсторство за начинаещи художници", очертава съвети за едносекундната дрямка, включваща седене в изправено положение, с ключ в ръка и обърната чиния отдолу. След като заспите, ключът ще падне и последващият шум гарантира незабавно събуждане.

Алберт Айнщайн използва подобна техника, като използва лъжица или молив вместо ключ.

Леонардо да Винчи, който функционира с два часа сън на ден, докато рисува "Мона Лиза", е следвал форма на многофазен график на съня, наречен "цикъл на съня на Уберман, който включва 20-минутни дрямки на всеки четири часа.

Аристотел също възхвалява добродетелите на този хипнагогичен сън - междинното състояние между съня и будността - за вдъхновение, заявявайки: "Защото често, когато човек спи, има нещо в съзнанието, което заявява, че това, което тогава се проявява, е само сън".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
И да люпи семки.Като влезеш в магазин, чуваш офффф..начии...кажи.Казваш добър ден- отговарят - тоооз пък на културен са прай...маде ин Булгария- трябва да влезеш гръмко в Бг магазин да пръйниш и да кажеш оооу я иела тука *** и всичко е бързо обслужване без забележки. Може да и прати някой пепелник инак.Маде ин булгария.
17
2
 
0
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Ако някой знае такъв работодател свиркайте - по цял ден само ще работя!ПС. Както винаги в DW са тьпyнгери.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работя с много испанци, никой ме страда от липса на сън. Също така е лъжа че ходят в 8 и се прибират чак в 21:00. Обикновено работното време на магазини, институции и т.н. е от 9-10 до най-късно 18:00 с 2 или 3 часова пауза. И всички са толкова позитивни и отзивчиви. Имат време за всичко. А българина в офиса от 9-17 само знае да плюе, завижда и да носи негативни емоции
15
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До И.Б. 12 - Да, за дебелогъчите мърчеливи нещастници, все нещо е проблем и трябва да си дремват ..
14
2
 
10
 
! Отговори
Забавно преди 2 години
Сега чакам с нетърпение гурбетчиите във Великобритания и Испания да отидат и да кажат на работодателите си, че от 1 до 4 ще спят! :D Представям си разговора: "Шефе, вече няма да работим по 16-18 часа и да спасим във фургони без течаща вода, а искаме 8 часов работен ден и три часа спане по средата... и то у дома...
13
11
 
1
 
! Отговори
molly преди 2 години
Толкова се радвам, че получих заема си от Помощ за заема на принц Луис и съм щастлив, че бизнесът ми вече може да издържи. Получих заема си от 22 000 лв. Имейл: 24hoursloancom***gmail. com, ако трябва да вземете заем.
12
2
 
24
 
! Отговори
И.Б. преди 2 години
Дори животните си дрямват след ядене. Силите на организма се насочват към храносмилането, мозъкът действа забавящо. Отдавна е трябвало да се въведат тези поне 15-25 минути дрямка, за да се възстанови работещият човек. Нека и работодателите да си припомнят поговорката "Бързай полека". Човекът не е машина. Понякога за машините се полагат повече грижи, отколкото за човека.
11
8
 
5
 
! Отговори
Бацо Шефа преди 2 години
аз така на дивана на рабутъ, седнаПръдна едно тихо задушевно и гледаш как съм мотивирал всички подчинени да одят да работят, мискините.
10
6
 
9
 
! Отговори
д-р Бойко Борисов преди 2 години
Работата ще ви направи свободни!
9
2
 
5
 
! Отговори
маска на очите преди 2 години
(снимката) Буци, ти ли си
8
18
 
4
 
! Отговори
хмм преди 2 години
Хората не са отишли да си губят времето на работното място. Който иска да си дреме вкъщи. Поредната евродивотия на брюкселските пeдали.
7
2
 
17
 
! Отговори
хмм преди 2 години
На военните и полицаите това им е основната дейност като са на работа.
6
1
 
31
 
! Отговори
Държавен служител преди 2 години
Сиестата в държавната администрация е от 9 до 5 ;)))
5
4
 
14
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Между другото днес.бг, когато АйТи-то Ви се събуди го помолете да оправи енкрипшъна на коментарите, че и-то с ударение не излиза. Рискувате феминистките да ревнат, че правата им са потъпкани. :}
4
1
 
7
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
От сиестата в Испания също имам забавни спомени, но там работих в тур агенция и не беше оферта да спим пред туристите, затова просто си взимахме един йога мат и си лягахме в една от тоалетните. И понеже трябваше да се наспиваме набързо всеки си взимаше един пакет бисквити с топло мляко и се приспиваше като малко дете. Хахахаха. Една от колежките ми, полякиня, винаги заспиваше по лице, за да не си мачка прическата и ѝ се смеехме, че челото ѝ винаги я разпознавахме кога е спала.
3
1
 
6
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Ако искате да си намерите работа на която можете да спите се ориентирайте към английските компании в ресторантьорският сектор (ЕПОС, ХАРДУЕЪР - пращане на инженери) и късните смени. В момента карам хоум офис, но в минали фирми сме се редували в офиса кой да спи или да играе видео игри. И такива смени се дават предимно от необвързани мъже/жени и на никой не му пука за нищо. В настоящата имам колега, с който се редуваме кой да работи на седмица, а зимата даже се редувахме на месец. 21в е супер.
2
1
 
12
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Аз спя редовно и го правя дори когато съм сам на смяна, просто си нагласям аларма на всеки 10 минути, за да хвърлям едно око. За 2 години в настоящата си работа само веднъж съм изпускал да си изпълня задълженията на време, но мениджъра на екипа ми е много готин и просто ми се смее. На много от миналите си работи също съм спал. Едно време работих барман на летището, давах само нощни смени и всяка вечер спях по 8 часа понеже нямаше полети.
1
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дааа... Много е гадно. Аз съм добро и мило, но бедно и изтощени студент че. Ходя на лекции, работя нощна работа и имам стаж. Имаме обедна почивка и аз просто искам да дремна през нея. Но злиииии и Ганди илеги казват, че спя на работа, а не е така. Аз спя в почивката. После се събуждам от починал и бодър. Едно е да спиш 2.5 часа на ден, друго е 3, съгласете се! Ох, трябва да отивам за другата работа сега! Айде!