Какво търсят нацистките "шпиони" в Тибет преди началото на войната?

Те са изпратени лично от Химлер
Обновена: 17 сеп 2021 22:24 | 17 сеп 2021 21:15, Нели Христова
82
Какво търсят нацистките "шпиони" в Тибет преди началото на войната?
Снимка: БГНЕС

През 1938 г. Хайнрих Химлер, водещ член на германската нацистка партия и ключов архитект на Холокоста, изпраща петчленен екип в Тибет, за да търси произхода на предполагаемата арийска раса. Авторът Вайбхав Пурандаре разказва увлекателната история на тази експедиция, преминала през Индия, в новата си книга Hitler And India: The Untold Story of His Hatred For the Country And Its People.

Малко повече от година преди началото на Втората световна война група германци кацат тайно по източните граници на Индия. Те имат мисия - да открият "източника на произхода на арийската раса".

Адолф Хитлер вярва, че "арийските" скандинавци са влезли в Индия от север около 1500 години по-рано и че арийците са извършили "престъплението", смесвайки се с местните "неарийски" хора, губейки качествата, които са ги направили расово превъзхождащи всички останали хора на земята.

Хитлер редовно изразява дълбока антипатия към индийския народ и борбата му за свобода, като изразява чувствата си в своите речи, писания и дебати. И все пак, според Химлер, един от висшите лейтенанти на фюрера и ръководител на SS, индийският субконтинент все пак заслужава внимателен поглед.

Ето така Тибет влиза в полезрението му.

Тези, които се кълнат в идеята за бяла скандинавска висша раса, вярват в приказката за измисления изгубен град Атлантида, където някога са живеели хората с "най-чиста кръв". Смята се, че се е намирал някъде между Англия и Португалия в Атлантическия океан. Този митичен остров е потънал, след като е бил ударен от божествена гръмотевица.

Всички арийци, които са оцелели, са се преместили на по-сигурни места. Смята се, че Хималайският регион е едно такова убежище, особено Тибет, защото е известен с това, че е "покривът на света".

През 1935 г. Химлер създава звено в рамките на SS, наречено Ahnenerbe или Бюрото за наследството, за да разбере къде са отишли ​​хората от Атлантида след гнева на небето и потопа, както и къде са останали следи от голямата раса и дали тя може да бъде открита.

През 1938 г. той изпраща екип от петима германци в Тибет за тази "операция по търсене".

Двама от членовете на екипа се открояват от останалите. Единият е Ернст Шафер, надарен 28-годишен зоолог. Той се присъединява към SS скоро след триумфа на нацистите през 1933 г., много преди Химлер да стане негов покровител на експедицията в Тибет.

Шафер е луд по лова и обича да събира трофеи в дома си в Берлин. По време на една ловна експедиция, докато се опитвал да застреля патица от лодка, в която се намирали той и съпругата му, докато се прицелвал, се подхлъзнал и случайно застрелял жена си в главата.

Вторият ключов човек е Бруно Бегер - млад антрополог, който се е присъединил към SS през 1935 г. Бегер има задачата да прави измервания на черепите и детайлите на лицето на тибетците, създавайки маски за лице. Той събира материал за пропорциите, произхода, значението и развитието на скандинавската раса в този регион".

Корабът с петимата германци акостира в Коломбо в Шри Ланка в началото на май 1938 г. Оттам те се отправят до Мадрас (сега Ченай), а после до Калкута (сега Колката).

Британските власти в Индия се отнасят с предпазливост към пътуващите германци, смятайки ги за шпиони. Първоначално те не искат да им позволят да преминат през Индия, а управляваният тогава от Великобритания Times of India дори излиза с обвинителното заглавие: "Агент на Гестапо в Индия".

Британският политически офицер в Гангток, в североизточния индийски щат Сиким, който по онова време е независимо планинско кралство, също не е ентусиазиран да разреши на мъжете да влязат в Тибет през Сиким. Но в крайна сметка решителността на нацисткия екип печели. До края на годината петимата германци, със знамена със свастики, вързани за мулетата и багажа им, влизат в Тибет.

Свастиката е повсеместен знак в Тибет, известен на местно ниво като "yungdrung" и е символ на късмет. Шафер и екипът виждат много от тях по време на престоя си в Индия. Дори днес символът е видим извън домовете, вътре в храмовете, по ъглите на улиците и на гърба на камионите.

Междувременно в Тибет нещата се променят

13-ият Далай Лама е починал през 1933 г., а новият е само на три години, така че будисткото тибетско царство се контролира от регент. Германците са третирани изключително добре както от регента, така и от обикновените тибетци, а Бегер, който прави маски за лице, дори за известно време действа като резервен лекар за местните жители.

Това, което тибетските будисти не са знаели е, че в извратеното въображение на нацистите будизмът, също като индуизма, е религия, която е отслабила арийците, дошли в Тибет - и е довела до загуба на техния дух и сила.

Точно когато се оказва, че Шафер и останалите биха могли да отделят повече време за своите истински "изследвания" под прикритието на зоологията и антропологията, германската експедиция рязко е прекъсната през август 1939 г. Причината е неизбежността на войната.

Дотогава Бегер е измерил черепите и чертите на 376 тибетци, направил е 2000 снимки, както и "отливки на глави, лица, ръце и уши на 17 души" и събрал "отпечатъци от пръсти и ръце на още 350". Той също така е събрал 2000 "етнографски артефакта", а друг представител на контингента бил заснел 18 000 метра черно-бял филм и 40 000 снимки.

Тъй като пътуването им било прекъснато, Химлер направил уговорки екипът да излети от Калкута в последния момент и лично ги посрещал, когато самолетът им каца в Мюнхен.

Шафер носи по-голямата част от тибетските си "съкровища" в замък в Залцбург, в който се мести по време на войната. Но след като Съюзниците нахлуват през 1945 г., мястото е нападнато, а повечето тибетски снимки и други материали са унищожени.

Другите така наречени "научни резултати" от експедицията претърпяват същата съдба във войната - те били или загубени, или унищожени, а срамът от нацисткото минало не означавал, че никой след войната не се е опитал да проследи материала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
13
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Да де, говори. Мисълта ми беше, че не казва нищо за чиста раса. В идеологията на нацизма има много опорки от Юнг. Има негови неща, които не са издавани в България. Нашите не ги и търсят.
26
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Шаши Но Платон говори за Атлантида.
25
1
 
10
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Аа, Платон не говори за чиста раса.
24
3
 
10
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
То опиума води до това. Алистър и Ленчето са си попушвали. Може да са знаели и за гъбите. А абсента са го почвали със ставането.
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 25 Само за Блаватска ли си чувал? А за Платон? И той ли, според теб, е мошеник?
22
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Британските власти в Индия." Интересно! И от кой момент насам станаха едни от най-големите борци за свобода на народите?
21
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма такава потънала "Атлантида" и свръх раса, това е чиста измислица на мошеничката Блаватска, която е обикаляла по целия свят и е изкарвала средствата си с измами и сеанси, с лъжи и манипулации, с писане. Много неща, са измислици, които днес се представят за реалност и някои наивни хора дори са ги възприемали и ги въприемат като истина и история!
20
0
 
7
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
21: И тази е едно зрънце. От 17 век до сега има някакъв бум на ,,мистични просветители". Има големи ***.
19
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" Хайнрих Химлер е бил предан последовател на расовите теории на Блаватска. В основата на идеологията на СС са идеите на Блаватска, както и на Алистър Кроули. Петата раса, въведена от Блаватска: арийската, е в основата на теориите на нацисткия режим за превъзходство на германската раса. Идеите на Блаватска и Крули , се смятат от някои автори за начало на нацисткото мислене "
18
3
 
19
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Статията си е добра. Пропуснал съм книгата и ще я търся. В днеса е като вестник. Има за всеки по нещо. Малко хора знаят, че ,,Аненербе" е било и в България. Работили са и в района на Бункера над София. Откарали са някакви неща в Райха. Интересна е и смърта на ръководителя на отдела.
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шарлатанката и мошеничка Блаватска е измислила тези истории - "След заминаването си от Индия, Блаватска първо се установява в Германия, където работи върху Тайната доктрина, която бива издадена през 1888г. Във втория том е представен мит, който разказва за седем раси, които са обиватавали или ще обитават Земята в различни епохи. Сред тези раси са астралите (чисти духове), лемурианците, хиперборейци (от днес изчезнал континент), лемурианците (които са най-низши в духовно отношение), a арийците(раса на надеждата)
16
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако изгледате филма с оригиналните кадри за Хитлеровата експедицията в Тибет, ще разберете , че Хитлер наистина е бил луд или тези, които са го контролирали и направлявали са били луди!
15
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Търсили са на майката си ***! Англичаните с право са се тревожили, защото индийците молят немците и дори Хитлер за помощ срещу англичаните. А вероятно шарлатанката Блаватска, която е от руско-английски произход им е напълнила главите с расови глупости и истории-фантасмагории, всъщност,за първи път расовото разделение е започнато от англичаните, но в най-северните части Европа, оригиналните местни племена са били от монголоидната раса , бялата раса са били в средна+южна Европа и част от Азия
14
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Будизмът наистина не е религия, по негово собствено определение това е наука за ума. Но не е атеистичен, признава съществуването на богове, т. е. разумни същества в астралния свят.
13
1
 
21
 
! Отговори
Спомен преди 2 години
Преди години запитах учителя ми Вимлейш Канти Варма, който е хиндуист, какво ще ми каже за Будизма като религия, а той много яростно ми отговори: Будизмът не е религия, а атеистична философия. бг.
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чети внимателно какво пиша, всяка запетайка има значение.
11
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, Христос е индиец. А земята е плоска. Нали?
10
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Индия е била перлата в короната на Британската империя. Хората не разбират какво означава това -- а именно Британската империя е достигнала до световно господство благодарение на това, че е успяла да завладее Индия с всичките й богатства и знания отдревността. Храмът Джагърнот -- там е бил на учение Исус Христос -- 6 години от периода, който липсва в евангелията -- от 12-годишен до към 30-годишен. Има документ, който описва и външния му вид.
9
2
 
10
 
! Отговори
Umlaut преди 2 години
УмлауТ, Боби, умлауТ. Тоест преглас, преведено на български.
8
8
 
26
 
! Отговори
Bobi преди 2 години
Немците произхождат от Северна България. Техните земи (на Гетите, на които им викат Готи на запад, заради умлауда) свършват точно на Мадарския конник, където започват земите на Скитите, по-късно наречени Българи.