Boeing и Airbus се притесняват от 5G, влияело на електрониката в самолетите

Те искат отлагане на внедряването на технологията в САЩ
21 дек 2021 19:30, Нели Христова
51
Boeing и Airbus се притесняват от 5G, влияело на електрониката в самолетите
Снимка: БГНЕС

Шефовете на двете най-големи компании за производство на самолети в света призоваха правителството на САЩ да отложи пускането на нови 5G телефонни услуги.

В писмо висшите ръководители на Boeing и Airbus предупредиха, че технологията може да има "огромно отрицателно въздействие върху авиационната индустрия", съобщава BBC.

По-рано бяха изразени опасения, че безжичният 5G C-Band спектър може да попречи на електрониката на самолета.

Американските телекомуникационни гиганти AT&T и Verizon трябва да внедрят 5G услуги до 5 януари.

"Смущенията от 5G биха могли да повлияят неблагоприятно върху способността на самолетите да работят безопасно", казаха шефовете на Boeing и Airbus Americas, Дейв Калхун и Джефри Кнител, в съвместно писмо до министъра на транспорта на САЩ Пийт Бутигиг.

В писмото се цитира проучване на търговската група Airlines for America, което установи, че ако правилата на Федералната авиационна администрация (FAA) за 5G са били в сила през 2019 г., около 345 000 пътнически полета и 5 400 товарни полета щяха да бъдат изправени пред закъснения, отклонения или отмяна.

Авиационната индустрия и Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) изразиха опасения относно потенциални смущения на 5G с чувствително оборудване на самолетите, като радиовисотомерите.

"Airbus и Boeing работят с други заинтересовани страни от авиационната индустрия в САЩ, за да разберат потенциалните 5G смущения у радиовисотомерите", се казва в изявление на Airbus. "Предложение за авиационна безопасност за смекчаване на потенциалните рискове е представено за разглеждане в Министерството на транспорта на САЩ."

Този месец FAA издаде директиви за летателна годност, предупреждавайки, че смущенията в 5G могат да доведат до отклонения на полети, заявявайки, че ще предостави повече информация преди датата на въвеждане на 5 януари.

През ноември AT&T и Verizon отложиха търговското пускане на безжичната услуга C-band с един месец до 5 януари и приеха предпазни мерки за ограничаване на смущенията.

Групите в авиационната индустрия заявиха, че мерките не са стигнали достатъчно далеч, като Boeing и Airbus казват, че са направили контрапредложение, което ще ограничи клетъчните предавания около летищата и други критични зони.

Миналата седмица главният изпълнителен директор на United Airlines Скот Кърби каза, че директивите на FAA за 5G ще забранят използването на радиовисотомери на около 40 от най-големите летища в Америка.

Американската група за безжична индустрия CTIA заяви, че 5G е безопасна технология и обвини авиационната индустрия, че всява страх и изопачава факти.

"Забавянето ще причини реална вреда. Отлагането на внедряването за една година ще спре 50 милиарда долара икономически растеж, точно когато нашата нация се възстановява от пандемията", каза главният изпълнителен директор на CTIA Мередит Атуел Бейкър в публикация в блог миналия месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
ПХ преди 2 години
Туй нищу не е, експерименти разни...виж, кът усъвършенстват още технологиите и пуснат трите Шестици G тогаз шъ ни напече яко!
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези работи ги слушахме преди 10-12 години и за 4G
40
2
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov Geolog преди 2 години
5G black death and cancer generators and activators inside smartphones,cameras,screens,ID cards се следят обемно терористично проникващо от черна тежко терористична вражеска армада незаконно проникваща в СЛънчевата ни система.данните са за военно терористична мафия подържаща терор срещу МАРС и Земята ..Mass murderers произвеждат чрез обемно проникващо обсебване техни оръжия чрез човешки хардуерно софтуерни комплекси.вижте дигитално холограмни оръжия вкл 4G;5G;6G..
39
2
 
0
 
! Отговори
Jordan SARS преди 2 години
Experts MUST TO BLOCK PRODUCING BOING 777 because 5G black death and cancer equipment's inside !!!Експерти да огледат видео репортажи от авио салон ДУБАЙ 2021..Вижда се ясно как BOING 777 има вграден черен тежко терористичен черно чумно генериращ блок около кабината..Подобни са засечени в F35 and F 16 Block 70..Предупредени са писмено преди години - 2018!! 5G black death generators are very dangerous!!
38
1
 
2
 
! Отговори
5G не е толкова.. преди 2 години
... страшно. Ти да видиш като пуснат 6G как самолета ще се пече ;)
37
1
 
0
 
! Отговори
от.Сидней.Австралия преди 2 години
Ааама вие си мислите че няма да ползвате 5G лиии??? Така лииии? Ха ха хаа. Май не сте наясно че в някой западно европейски страни 3G е СПРЯНО отдавна. Също тук в Оз 3G го спряха 2019 и единствено само Телстра остана с 3G до 2022. В Америка 3G е спряно също. Остава 4G и 5G, като за 4G вече има дати кога ще го спрът. А вие си мислите че няма да ползвате 5G хахаха ами то няма какво друго да ползвате, хаха големи оптимисти сте. Те 4G вече определят кога ще спират
36
0
 
0
 
! Отговори
от.Сидней.Австралия преди 2 години
Нищо което влияе на електроника или машина не може да е вредно за човек. Даже в някой случай е здравословно направо, и се препоръчва от Световната Здравна Организация
35
3
 
14
 
! Отговори
Duchess of Cringe преди 2 години
Корона криза, енергийна криза, нови ваксини, нови ваксинационни дигитални паспорти, зелена енергия, 5G... Не ви ли е малко подозрително как всичко случайно става по едно и също време ???
34
0
 
1
 
! Отговори
Един от Юг преди 2 години
До Анонимен 24На тебе май и господ не може да ти помогне
33
0
 
18
 
! Отговори
А преди 2 години
Значи представете си как влияе върху човешкото здраве !!! 4г е НАПЪЛНО достатъчна !
32
0
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
5G води до мутации на ковид 19,затова не купувайте такива телефони,а се ваксинирайте!Ха-ха.
31
0
 
6
 
! Отговори
Vaccines преди 2 години
Новият световен ред е twisted.
30
3
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
До Веселинъ 7112136860 - Ляв Китай от години се управлява от 2-3 милиона евреи. Чети и гледай още повече...
29
2
 
8
 
! Отговори
чекмеджан преди 2 години
Моето чекмедже се отваря само с 5G.
28
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
5G е мнооого стара технология - това практически е обикновеният ефирен ТВ сигнал - предава се много инфо за кратко време.
27
4
 
12
 
! Отговори
. преди 2 години
След като пуснат С банда ще стане много интересно и за набоцканите. Предстои да видите!!!
26
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без самолети може, без 5G - не!
25
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази технология все още не е изследвана напълно. Между другото, на мен ми се струва, че сега в авиацията е пълен хаос. Пред няколко месеца летях от България до САЩ. На летището във Франкфурт (охраняемата зона) имаше магазин на Викторинокс като продаваха всякакви ножове - в такъв случай защо са тези проверки, при които минаваш скенери и какво ли не?
24
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто не ползвайте 5g. Ползвайте старите телефони за телефония, а новите само за wifi без мобилен през сим карта и телефония.
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
5 G е вредно за здравето излъчвателите са много по-близко и са повече. Доказано е. Тези които го внедряват се оправдават с това че ако не седиш дълго в тая или оная област нямало да вреди.