Плаща ли Европа цената, че възложи своята енергийна сигурност на Путин?

За европейските потребители фактът, че няма достатъчно газ в газохранилищата, е по-съществен от това кой стои зад тях
16 яну 2022 17:10, Красимир Ангелов
282
Плаща ли Европа цената, че възложи своята енергийна сигурност на Путин?
Снимка: БГНЕС

Европа възложи своята енергийна сигурност на руския президент Владимир Путин и сега плаща цената за това, пише в свой коментар Bloomberg. Ако има поука от енергийната криза през последните месеци за европейските регулатори, то тя ще бъде относно начина, по който се съхранява газът, допълва още агенцията.

Изглеждаше добра идея да се даде възможност на "Газпром" да управлява газохранилищата в Европа, в близост до клиентите си.

Още по темата
В крайна сметка компанията е основен и до голяма степен надежден доставчик в Европа от 60-те години на миналия век. Руският природен газ осигурява отоплението и производството на електроенергия през зимата в Европа дори и при споровете по време на Студената война или в годините след разпада на СССР.

В последните години потоците на природен газ от Русия към Европа не са изцяло прекъсвани нито от проблемите с добива на газ, нито от новия клиент на "Газпром" - Китай, нито дори от плановете за смяна на маршрутите и заобикалянето на Украйна, Полша и Балтийските републики.

С продажбата на газохранилища на "Газпром" европейците дълго време имаха комфорта за достъп на големи количества газ, а газопреносните компании дори не си правеха труда да купуват предварително газ, който им беше необходим за покриване на пикове - финансовите рискове се падаха на "Газпром".

Системата работеше добре - газохранилищата се пълнеха преди да настъпи студа в Европа. Но тази зима ситуацията е различна - "Газпром", която контролира почти 1/4 от газохранилищата в Германия, не напълни съоръженията, пише Investor.bg.

За европейските потребители фактът, че няма достатъчно газ в газохранилищата, е по-съществен от това кой стои зад тях. Дефицитът доведе до рекордни цени на природния газ в края на годината, а Русия изведнъж се оказа доставчик, на когото не може да се разчита.

Европа трябва да проумее, че ако оставя важните си газохранилища в ръцете на компании, чиито основни търговски партньори се ръководят от чужди правителства, това не винаги свършва добре, пише още Bloomberg. Затова са нужни конкретни стъпки, които да гарантират, че ситуацията от тази зима няма да се повтори.

За да бъдат резервите от природен газ адекватни, газохранилищата просто трябва да бъдат напълнени. Операторите на тези съоръжения трябва да имат задължения да го направят преди зимата и ако се провалят - да следват санкции. В противен случай Европа ще остане заложник на политическите игри на най-големия си доставчик, а температурите през зимата не винаги ще бъде на наша страна, допълва още агенцията.

Още икономичeски новини и анализи четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нали това е проблема, че ЕС упорито отказва да подписва дългосрочни договори с руснаците, както винаги е било. Е като нямаш договор никой не е длъжен да ти пълни нищо, и европейците го разбраха по трудния начин. И тока в Европа е скъп точно защото не се подписват договорите с руснаците, защото ги санкционираме, смях!
189
9
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Европа ще се справи с енергийната криза и ще намери дълготрайно решение. Няма да се остави повече в зависимост от ***. А те щанси заврът тогава газта не знам къде.
188
5
 
9
 
! Отговори
Неее преди 2 години
Що за простиашка статия. Путин да им напълнил задния двор. Безплатно ли трябва да ги пълни? Измишльотината зелена сделка доведе до отказ от закупуване на газ. Ама взе та стана студена, въпреки глобалното затопляне. Вероятно Путин е виновен.
187
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам за коя "Европа" става дума, може би се визира ЕС, което не е "Европа", но никой не е оставил на Путин нищо - нали все Русия и Путин са виновни!Защо не вземат газ от Норвегия, Израел, Панама, САЩ .... Ами, вероятно защото е доста по-скъп, защото е далече, защото се кара с кораби (помним какво се случи, когато Суецкия канал беше затворен за 3 дни)...А защо е необходим газ? Няма ли фотоволтаици, перки... "възобновяеми" източници?
186
6
 
2
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
Плаща и още как.Путин подчини Европа и тя все повече ще се научи да играе по свирката му,а България е за оплакване-тотална зависимост и безхаберие.
185
3
 
20
 
! Отговори
джо преди 2 години
Големи чекисти са тез другари журналисти. Я да се върнат назад в славното минало, как Баце и Т. Петкова, преди година, не слизаха от екран и постянно развиваха теории ,че вечно ще купуват евтин газ за 150 долара. И колко се хвалеха, че надхитриха Русия и промениха договора за доставка.
184
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шмеркелни набута в това руско блато, ако зелената им авантюра не приключи скоро ще има още излезли от френско-фашисткият ЕС
183
10
 
20
 
! Отговори
Европа застрашена преди 2 години
Целт ана мръснта война срещу ЕВропейския съюз вкл с наглите диверсии срещу Русия вкл срещу Украйна,Беларусия,КАзахстан бе Набедения Путин да блокира газовите доставки за Европа.Диверсантите наркомани от САЩ веднага нагло предложиха да доставят газ с огромен брой кораби през океана.. ДА се провери колко десетки хиляди военни и други въоръжени и други диверсанти от САЩ са в окупирана Украйна вкл в Киев..вижте ги по смартфоните..
182
4
 
7
 
! Отговори
БОЖЕ, БОЖЕ.... преди 2 години
КОЛКО МНОГО МАЛО УМНИЦИ ИМАЛО ТАЯ БЪЛГАРИЯ, БОЖЕ..... ХАХАХААА..... ДОБРЕ, ЧЕ ДОЙДЕ ДЕМОКРАЦИЯТА ЗА ДА ИМ ДАДЕТРИБУНА, ЗА ДА ИЗГОВОРЯТ ГЛУПОСТИТЕ СИ....
181
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е виновен,че ги топли и им крепи икономиките. Ами като им пречи да спрат да купуват руски газ! Къде е евтиния американски газ? Къде е газа от северно море? Путин ли вдига газа на международната борса или западните играчи?
180
0
 
17
 
! Отговори
Оффф преди 2 години
И на кого да си възложи енергийната сигурност Европа-та?! На кого? На Япония ли? На Австралия ли? На 30-те таккера за втечнен метан на щатите ли?
179
2
 
18
 
! Отговори
България преди 2 години
СПГ на САЩ се изнесе с огромни печалби към Азия. Германия тази година нямаше вятър и слънце фотоволтаици,резултат скъпи цени. Мотаха СП2 и ето я кризата в ЕС.БОРСИ Норвегия намали производство газ. ЕС бавят решението да признаят ядрена енергия за чиста. България също не се коментира изграждане на Белене, нищо че 2 реактора пристигнаха, платили сме лиценз площадка и частично оборудване. Да благодарим на управляващите 2012, спряли важни проекти и Костов,. Козлодуй искат да го подарят на ЧАСТНИЦИ.
178
6
 
26
 
! Отговори
България преди 2 години
ЕС плаща на борсовите спекуланти и спирането на СП2. Б-я само за миналата год. плати МИЛИАРД И ДВЕСТА МИЛИОНА лева-данък въздух наложен от ЕС. Б-я не ползва евтиният ток от Козлодуй 58 лева МЕГАВАТ и ТЕЦ2 ДЪРЖАВНИ. Трябвало да се изнася за ЕС. А българите икономика и потребители да ползват скъпият ток на частни фотоволтаици, перки, тецове, вицове, биомаси Хиновски. цени 500 лева МЕГАВАТ.Козлодуй 58 лв. мегават, фотоволтаици 500 лева мегават. Доскоро им плащахме 700 лв. мегават. Излизане от ЕС.
177
0
 
1
 
! Отговори
Още по-интересно преди 2 години
Визуално 2S (външен метод измерване) 2S (вътрешен метод измерване) (тук какво става) 2S (външен), 2S (вътрешен) = голямата приказка от 260 +- градуса времепространствена проекция! Осем точки при тяхното свързване ако са константи определят една четириизмерна точка! В Старгейт лъжат! Трябват им десет за уърмхол!Ама трябва да се занимавам с глупости -кой му платили, кой луд за връзване ама с диплома за психиатър!
176
0
 
2
 
! Отговори
Трябват две точки преди 2 години
По паралел, меридиан да намериш трета! Ама има интересен феномен - външна повърхнина на сфера и вътрешна повърхнина на сфера ще кажете че са еднакви по площ - вярно е! Обаче при специалния случай 2S в 2S се получава едно пространство между двете, което в зависимост от мащабната еднаквост на сферите - и едното е сфера и другото е сфера ама по малка - да стигнем до същината на нещата 2S, 2S, (тук какво става) 2S, 2S 4Sx2 =8S =,една единствена четириизмерна точка!
175
0
 
0
 
! Отговори
Е не се виждат преди 2 години
Едни към 100 градуса!
174
0
 
1
 
! Отговори
Последна подсказка: преди 2 години
Физиците и геометриците наричат сферата 2S , защото са нужни само две точки по две измерения паралел, меридиан за точно място по нея. Да ама това е според учените глави не според художниците - има Външно 2S и Вътрешно 2S а ако има още 2S плюс 2S I центровете им съвпадат - Ухааас! Да ама гледаш едно нещо ама във всичките му 240градуса ! Което е малко повече от сферичната 180 градусова проекция!
173
0
 
1
 
! Отговори
Как точно: преди 2 години
Рисува се два пъти да не кажа три пъти едно и също нещоедин път от двойния център на окото-един път от външно око,един път от вътрешно око или тези двата пъти оформят тази двуизмерна проекция на четириизмерно пространство.Само с едно изречение ще ви подскажа невярното решение-как би виждало същество което има три очи,но и трите са поставени в една вертикална линия едно над друго!А ако едно същество не е развило мозъка да обръща изображението,а е развило двойно оптична или тройна око в око в око
172
0
 
0
 
! Отговори
Принципно преди 2 години
Този процес не е неестествен - мозъка постоянно го прави като това обърнато от двойноизпъкнала та го обръща правилно! Ама тук става друго - свикнали с идеята очите да са едно до друго, забравяме за идеята, че очите могат да бъдат едно в друго!
171
0
 
1
 
! Отговори
Ок! преди 2 години
Нормален оптичен процес - светлина минава през двойно изпъкнала леща озоваваща се в 2S вътрешна повърхнина и възприемаща се от нервни рецептори по вътрешната повърхнина и то наопаки! За да направиш петата форма стигаме до антагонистичен оптичен процес -първата стъпка нормална имаме око и в окото око - центъра на второто око съвпада с центъра на първото око и се получава какво - четириизмерна точка - Хуааа - триизмерно същество може да види една единствена 4S точка