Какви са петте сценария за изход от войната в Украйна?

Режимът в Москва също може да бъде сменен
Обновена: 5 мар 2022 06:48 | 4 мар 2022 15:02, Нели Христова
223
Какви са петте сценария за изход от войната в Украйна?
Снимка: БГНЕС

Сред мъглата на войната може да е трудно да се види пътя напред. Новините от бойното поле, дипломатическите шумове, емоцията на скърбящите и разселените - всичко това може да бъде поразително. Но нека се отдръпнем за момент и да помислим как може да се развие конфликтът в Украйна. Кои са някои от възможните сценарии, които разглеждат политиците и генералите? Малцина могат да предскажат бъдещето с увереност, но ето някои потенциални резултати. Повечето са мрачни.

Кратка война

При този сценарий Русия ескалира военните си операции. В Украйна ще има повече безразборни артилерийски и ракетни удари. Руските военновъздушни сили – които досега са играли незначителна роля – нанасят опустошителни въздушни удари. Масирани кибератаки обхващат Украйна, насочени към ключова национална инфраструктура. Прекъснати са енергийните доставки и комуникационните мрежи. Хиляди цивилни загиват. Въпреки смелата съпротива, Киев пада за дни. Правителството е заменено с промосковски марионетен режим. Президентът Зеленски е или убит, или бяга в Западна Украйна или дори в чужбина, за да създаде правителство в изгнание. Президентът Путин обявява победа и изтегля някои сили, оставяйки достатъчно зад себе си, за да запази известен контрол. Хиляди бежанци продължават да бягат на запад. Украйна се присъединява към Беларус като клиентска държава на Москва.

Този резултат в никакъв случай не е невъзможен
, но ще зависи от няколко променящи се фактора: руските сили да се представят по-добре, повече от тях да бъдат разположени на територията на Украйна, а изключителният боен дух на украинците да избледнее. Путин може да постигне смяна на режима в Киев и край на западната интеграция на Украйна. Но всяко проруско правителство би било нелегитимно и уязвимо за бунт. Такъв изход би останал нестабилен и изгледите за повторно избухване на конфликт ще бъдат големи.

Дълга война

Може би по-вероятно е това да прерасне в продължителна война. Може би руските сили са затънали, възпрепятствани от нисък морал, лоша логистика и неумело ръководство. Може би отнема повече време на руските сили, за да обезопасят градове като Киев, чиито защитници се бият от улица на улица. Следва дълга обсада. Сраженията имат отзвук от дългата и брутална борба на Русия през 90-те години на миналия век да завземе и до голяма степен унищожи Грозни, столицата на Чечения.

И дори след като руските сили са постигнали известно присъствие в градовете на Украйна, може би те се борят да запазят контрол. Може би Русия не може да предостави достатъчно войски, за да покрие такава огромна страна. Отбранителните сили на Украйна се трансформират в ефективен бунт, добре мотивиран и подкрепян от местното население. Западът продължава да доставя оръжие и боеприпаси. А може би след много години, с може би новото ръководство в Москва, руските сили в крайна сметка напускат Украйна, преклонени и окървавени, точно както техните предшественици напуснаха Афганистан през 1989 г. след десетилетие в битки с ислямистки бунтовници.

Европейска война

Възможно ли е тази война да се разлее извън границите на Украйна? Президентът Путин може да се стреми да си върне повече части от бившата руска империя, като изпрати войски в бивши съветски републики като Молдова и Грузия, които не са част от НАТО. Или просто може да има грешни изчисления и ескалация. Путин може да обяви, че доставките на западни оръжия за украинските сили са акт на агресия, който изисква отмъщение. Той може да заплаши да изпрати войски в балтийските държави, които са членки на НАТО, като Литва, за да установят сухопътен коридор с руския крайбрежен ексклав Калининград.

Това би било изключително опасно и би било риск от война с НАТО. Съгласно член 5 от устава на военния съюз, атака срещу един член е атака срещу всички. Но Путин може да поеме риска, ако смята, че това е единственият начин да спаси лидерството си. Ако е изправен пред поражение в Украйна, той може да се изкуши да ескалира конфликта още повече. Сега знаем, че руският лидер е готов да наруши дългогодишните международни норми. Същата логика може да се приложи към използването на ядрени оръжия. Тази седмица Путин постави ядрените си сили в по-висока степен на готовност. Повечето анализатори се съмняват, че това означава, че използването им е вероятно или предстоящо. Но това беше напомняне, че руската доктрина позволява възможното използване на тактически ядрени оръжия на бойното поле.

Дипломатическо решение

Може ли въпреки всичко да има възможно дипломатическо решение?

"Оръжията говорят сега, но пътят на диалога винаги трябва да остане отворен", каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Разбира се, диалогът продължава. Президентът на Франция Макрон разговаря с президента Путин по телефона. Изненадващо руски и украински официални лица се срещнаха за преговори по границата с Беларус. Може и да не са постигнали голям напредък, но, Путин изглежда поне е приел възможността за договорено прекратяване на огъня.

Ключовият въпрос е дали Западът може да предложи това, което дипломатите наричат ​​"отклонение от рампата" - американски термин за излизане от голяма магистрала. Дипломати казват, че е важно руският лидер да знае какво ще е необходимо, за да бъдат отменени санкциите на Запада, така че сделката за спасяване на поста му да е поне възможна.

Помислете за този сценарий. Войната върви зле за Русия. Санкциите започват да смущават Москва.

Противопоставянето нараства, когато торбите с трупове се връщат у дома. Путин се чуди дали не е отхапал повече, отколкото може да сдъвче. Той преценява, че продължаването на войната може да бъде по-голяма заплаха за неговото ръководство, отколкото унижението от прекратяването й. Китай се намесва, оказвайки натиск върху Москва да направи компромис, предупреждавайки, че няма да купува руски петрол и газ, освен ако не деескалира. Така Путин започва да търси изход. Междувременно украинските власти виждат продължаващото унищожаване на страната си и стигат до заключението, че политическият компромис може да е по-добър от такава опустошителна загуба на живот. Така дипломати се ангажират и сделката е сключена. Украйна, да речем, приема руския суверенитет над Крим и части от Донбас. На свой ред Путин приема украинската независимост и нейното право да задълбочава връзките с Европа. Това може да не изглежда вероятно, но не е извън рамките на правдоподобността, че подобен сценарий може да се появи от останките на кървав конфликт.

Путин е свален

А какво да кажем за самия Владимир Путин? Когато започна инвазията си, той заяви: "Готови сме за всякакъв изход".

Но какво ще стане, ако този резултат е той да загуби властта си? Може да изглежда немислимо. И все пак светът се промени през последните дни и сега се говори за подобен сценарий. Професор сър Лорънс Фрийдман, почетен професор по военни изследвания в Kings College, Лондон, написа тази седмица: "Сега е също толкова вероятно да има смяна на режима в Москва, както и в Киев".

Какво стои зад думите му? Е, може би Путин преследва катастрофална война. Загиват хиляди руски войници. Икономическите санкции хапят. Путин губи подкрепата на народа. Може би има заплаха от народна революция. Той използва вътрешните сили за сигурност на Русия, за да потисне тази опозиция. Но те не успяват и достатъчно членове на руския военен, политически и икономически елит се обръщат срещу него. Западът дава ясно да се разбере, че ако Путин си отиде и бъде заменен от по-умерен лидер, тогава някои от санкциите срещу Русия ще бъдат свалени, а дипломатическите отношения - възстановени. Има кървав дворцов преврат и Путин е отстранен. Отново, това може да не изглежда вероятно в момента. Но може да е не е неправдоподобно, ако хората, които са били подбрани от Путин вече не вярват, че може да защити техните интереси.

Заключение

Тези сценарии не се изключват взаимно - те могат да се комбинират, за да произведат различни резултати. Но колкото и да се развие този конфликт, светът се промени. Няма да се върне към предишното статукво. Отношенията на Русия с външния свят ще бъдат различни. Европейските нагласи към сигурността ще се променят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
0
 
2
 
! Отговори
Историк преди 2 години
Руснаците настъпват бавно, за да не загива мирно население. Укрите всякак провокират, за да има жертви сред мирното население и после реват пред света. Укрите са изкл. гадна и противна псевдонация, също като нашите бюрмовци! Путин ще направи голяма грешка ако се съгласи на преговори. Единственото правилно решение е пълна окупация, безусловна капитулация и големи териториални анексии! Да си правят Хохолска нация в Лвов и Тернопол.
165
0
 
1
 
! Отговори
сравнение преди 2 години
Афганистан е по малък по население.И по слабо въоръжен.......
164
1
 
1
 
! Отговори
въпрос към 178 преди 2 години
Добре,ако 8 години Украйна е тероризирала руснаците в Донбас как така досега никой не чу затова?Много пъти съм чел Российская газета поне от няколко години.И не попаднах на такава статия.След пандемията ми бе интересно как са с ваксините и лекарствата.Сега преди няколко дни гледах филм на Canal+ и от него за пръв път чух за Азов,Десен фактор и активистите им.Ако това светът го бе разбрал тогава още тогава щеше да има санкции на Украйна,а не сега на Русия.Защо нищо не разбрахме преди две седмици?
163
5
 
5
 
! Отговори
безспорно е преди 2 години
че Касапина от Кремъл, фашиста-Сатана и Антихрист кръволока путин трябва час по скоро да бъде премахнат физически, защото всички вече виждат че е полудял т.е. психично болен, луд, който няма никаква ценностна система
162
2
 
5
 
! Отговори
Валентин преди 2 години
никой не казва истината сблъсъка е между бедни и богати и той ще бъде дълъг и кървав
161
10
 
12
 
! Отговори
Румен преди 2 години
До АнонименСтига руска пропаганда--- а убитите сега жени и деца в Украйна-- това ли е отмъщението-- защо сте анонимен-- напишете си името и дайте материла-- как може да симпатизирате на убиец .. знаете ли че руската преса и сега тръби че украинските сили избиват сами своите --и още куп измамни сведения--за собствените им прегрешения...
160
1
 
23
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
Има и шести сценарий, световна война и след нея от 7,5 милиарда да остане 200 милиона от цялото население по света. Мутантите, които останат, ще издържат на всякаква радиация.
159
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 186 МЕЧТАЙ СИ...
158
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 8ктп 187 Много си мъничек, пиленце, сигурно си бил някъде в тялото на баща си, когато далеч по-умни и мъдри от тебе, са създавали и писали историята...
157
3
 
8
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Най-вероятно сценария е друг. Олигарсите и генералитета изчакват Путин да свърши мръсната работа и да присъедини бившите съветски републики към Русия. После му спретват преврат, съдят го демонстративно или направо го самоубиват и получават империята на тепсия. Запада се радва, че тирана го няма и си отдъхва. Целта е постигната империята е възстановена. Всички са доволни с изключение на онодените народи. Е не може всички да са щастливи, някой трябва да играе булката, тука ще е харем...
156
12
 
11
 
! Отговори
Станислав преди 2 години
А вариант 6. Путин се оттегля, войната приключва, идва нов на власт, всички санкции се премахват и Русия става нормална световна страна която развива освен оръжия и всякакви други технологии и бизнес. А това може да е дори и плана на Путин да е решил да се пенсионира и да направи добро на народа, защото тези санкции които се налагат от 10 години всеки месец нови и нови никога няма да паднат освен при такъв сценарии.
155
2
 
12
 
! Отговори
жиката преди 2 години
Антирусия няма да бъде допусната на границата с Русия .Точно по тази причина България е водила войни с Византия.Четете историята .
154
3
 
5
 
! Отговори
8ктп преди 2 години
До Анонимен 185 Стига путинофилска пропаганда. Пишеш тази лъжа, твоя или на путинофилската джурналистка от дни по всички сайтове. Как пък само тя знае какво е станало? Как само тя има снимки? И, аз мога де си направя снимки, например на Путин с марсианска глава....нима някой ще повярва, че Путин е марсиянец???? Да не коментирам, че има видеа и снимки, които опровергават въпросната джурналистка.
153
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия никога не е била велика сила. Може би донякъде по царско време.Нещо като османската империя в края си. Колос на глинени крака.
152
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Френска журналистка, прекарала няколко години в Донбас, разказа как управляващите в Украйна унищожават своите рускоговорящи граждани от 8 години. Да, абсолютно. Бомбардиране с ГРАД. Хората в Донбас бяха мишена на собственото си правителство, на властите в Киев. Имам всички доказателства. Мога да ги осигуря, когато се върна във Франция. Всичко съм заснела, неопровержимо е. Завчера бях в едно училище. Двама учители бяха разкъсани наполовина. Видях и много деца с откъснати от бомбите крайници. Това е нечовешко.
151
10
 
7
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Не се напъвайте, Путин най открито ви каза какво иска. Възстановяване на териториите на Руската империя (СССР) и буферна зона от бившите соц. страни който трябва да напуснат НАТО и да поддържат неутрален режим. За Русия това значи с марионетни правителства на каишка от Москва както беше през студената война. До края на Март Украйна ще падне , да се готвят Молдова, Грузия и Армения. Ако си мислите, че Путин ще спре, не сте познали. Изхода е някой да го ликвидира своевременно.
150
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' Какви са петте сценария за изход от войната '' ................................ изходите са само два, като и двата са лоши: 1. Путин побеждава в Украйна и продължава с конвенционални оръжия до края на Европа; 2. Путин губи в Украйна и хвърля ядрените бомби, понеже няма какво да губи. ... има и трети добър, но малко-вероятен сценарий - приближените му да го убият. Беше ясно, че Путин ще приключи с война ... само заблудените червени пенсии и платените *** не вярваха.
149
12
 
27
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
Сценарият е само един, а сценариста е Путин!
148
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де Путин всички украинци ли се опитва да убие? Защото ако убие само Зеленски и още 10-20 депутати няма да промени нищо. Аз не мога да видя нито един украинец, който да е с Путин. Дори и да има такива предатели, те са се изпокрили в миши дупки. Как си представя да избие десетки милиони украинци?
147
6
 
2
 
! Отговори
.l. преди 2 години
и чаршафа на възел и дупето ти ръкопляска:)))