Кръстев: Мирният ред в Европа може да завърши с разпада на Украйна

Силни занапред ще са обществата, които могат да издържат на болка
8 мар 2022 08:49, Елка Василева
308
Кръстев: Мирният ред в Европа може да завърши с разпада на Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

След 1989 г. в Европа настана нов ред, войната беше немислима. Тази Европа сега потъва. Путин руши не само украински градове, той изнасилва моралните основи, върху които е стъпил европейският мирен ред, пише Иван Кръстев.

"Започва една нова история. Отмина времето на нежната сила. Силни занапред ще бъдат само онези общества, които могат да издържат на болка." Под това заглавие авторитетният германски седмичник "Ди Цайт" публикува водеща статия за войната, която Русия започна в Украйна, от българския политолог и философ Иван Кръстев. Дойче веле цитира пасажи от нея.

Идва краят на мирния ред

В началото Кръстев припомня за мирния ред, който се установи след края на Студената война. Той започна с Обединението на Германия и може да завърши с разпада на Украйна, пише Кръстев. "Този нов ред отхвърляше употребата на сила като инструмент за решаване на конфликти и насърчаваше взаимната обвързаност между европейските държави. В олицетворение на тази Европа се превърна върховенството на човешките права."

Още по темата
В онзи свят след 1989 година покълна и надеждата, че тогавашната посткомунистическа Русия също ще прегърне демокрацията и либерализма. Ако просто кажем, че не се стигна дотам, ние определено ще омаловажим случилото се, пише авторът. "Подобно на Германия след Първата световна война Русия се превърна в гневна ревизионистична сила, която има за цел да разруши целия европейски ред", подчертава по-нататък Кръстев.

В този европейски ред мнозинството хора искаха мир, а войната беше немислима, припомня Иван Кръстев и продължава: "Тази Европа обаче в момента потъва. Руският президент разрушава не само украински градове и военната и енергийна инфраструктура на страната (…), той изнасилва самите морални основи, върху които е стъпил европейският мирен ред. (…) От епохата на "нежната сила" ние преминаваме в епохата на издръжливостта. Под нежна сила се разбира стратегията на Запада да използва като главно оръжие своята голяма привлекателност. А "издръжливост" - това е умението на либерално-демократичните общества да блокират всеки опит уязвимостта им да бъде използвана като оръжие срещу тях."

Иван Кръстев смята, че едно либерално-демократично общество е способно да се съпротивлява срещу агресия като Путиновата, която използва именно слабите му страни - народовластието и миролюбивостта - единствено с издръжливостта на отделните си индивиди и на гражданското си общество. "И това общество трябва добре да си дава сметка колко е уязвимо. В епохата на издръжливостта се брои не толкова болката, която можеш да причиниш другиму, а болката, която сам можеш да изтърпиш."

Все повече страни искат да си "възвърнат контрола"

Иван Кръстев припомня, че ако доскоро идеите и ценностите на западните страни победоносно са се разпространявали чак до най-затънтените кътчета на земното кълбо, в момента все повече страни сякаш се опитват "да си възвърнат контрола" и да консумират собствената си култура, вместо да копират чужди.

"Началото на тази нова ера, което е маркирано от култа към собствената своеобразност, ще има драматични последствия за баланса на силите в света. Навлезли сме в една фаза, в която бъдещето на международния политически ред вече се решава не от успехите и привлекателността на една политическа система, а от това доколко противникът на тази система умее успешно да манипулира нейната уязвимост."

Войната е точно обратното на пандемията

В края на обширното си есе в седмичника "Ди Цайт" българският политолог и публицист пише: "В деня, когато Путин нахлу в Украйна, аз се оказах на гарата във Виена. Опитах се да си представя вълната от бежанци, която ще тръгне насам от кризисния регион. Войната е точно обратното на пандемията. Пандемията ни принуждава да останем на едно място. Войната ни принуждава да бягаме. Във времената на пандемия всички ние се тревожехме най-вече за медицинския риск, на който са подложени нашите престарели родители. Във времената на война всичките ни тревоги са свързани с бъдещето на децата ни. А иронията се състои в това, че възрастните хора, които ние се опитвахме да спасим през пандемията (понякога, уви, безуспешно), всъщност са децата от последната голяма война."

 


308
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
251
1
 
0
 
! Отговори
бивша "европейк преди 3 месеца
"Тази Европа обаче в момента потъва. Руският президент разрушава не само украински градове и военната и енергийна инфраструктура на страната (), той изнасилва самите морални основи, върху които е стъпил европейският мирен ред. ()" - Да ви пикая на " моралните основи" ... Дано се изчисти цялата гнилоч на извратеняшкия либерализъм, "върху които е стъпил европейският мирен ред."!
250
1
 
3
 
! Отговори
Бесен преди 3 месеца
"Кръстев: Мирният ред в Европа може да завърши с разпада на Украйна" - Или с разпада на Русия. Мисля, че е крайно време този гноен мехур да се пръсне!
249
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
тая война се вихри заради бездействито на запада. Колкото повече запада бездейства толкова повече войната ще става по жестока и ще се прехвърли и нататък в Европа
248
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
и тоя умник от платените. Руснаците плащат добре
247
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
и този мъничък ум на когото са платили дава прогонози седейки на топличко и очаквайки поредния бакшиш за малко вероятното си изявление.
246
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
войната в Украйна може да завърши по много начини. Просто излизат някакви неуки хора говорят фантазии и разбирасе има вероятност някоя от тези фантазии да да се сбъдне. Фантазиите са израстват на базата на това на кого от кого е платено и на кого симпатизира. Здраво мислещи версии са малко. Тя войната може да завърши и с разпада ан русия. Доста републики искат да да са самостоятелни в Русия.
245
2
 
5
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 3 месеца
А когато,дори преди да е свършила войната в Украйна,руснаците започнат да доизносват кърпените си дрешки и потънат в тотална мизерия и изолация,ще я има ли и тази руска федерация,наподобяваща по неоспорим начин на хитлерова германия?
244
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво хубаво предаване беше посветил на тоя комсомолец Антон Тодоров. Тоя симпатяга мамин.
243
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво хубаво предаване беше посветил на тоя комсомолец Антон Тодоров. Тоя симпатяга мамин.
242
11
 
4
 
! Отговори
haha преди 3 месеца
Тоя забравя, че след разпада на СССР Русия по всякакъв начин искаше да се интегрира със запада. Уви запада само се биеше в гърдите за "победата" и унижаваха Русия по най-наглия начин. 2008 година дори Меркел го казва, Украйна и Грузия в НАТО са много лоша идея. Ама от имп отентни и инф антилни европейски лидери кой да чуе. Американците забъркаха кашата и дори обявиха Русия за враг номер 1, а сега само се кефят как руснаците ще страдат. Путин никога не е заплашвал европа ама му писна от унижения.
241
4
 
15
 
! Отговори
Вчера преди 3 месеца
Вчера четох следното: "Етническите унгарци в Западна Украйна повдигнаха въпроса за присъединяването към Унгария. В редица гранични райони в засега все още Закарпатска област, където живеят повече унгарци, вече се планира да се проведе референдум за излизане от състава на Украйна."
240
8
 
10
 
! Отговори
аз преди 3 месеца
До Анонимен ЗЕЛЕНСКИ АКО ПРЕДИВЗИВА СВЕТОВНА ВОЙНА ЩЕ ВЗЕМЕШ ЛИ ОРЪЖИЕ ДА СЕ БИЕШ? ГОЛЯМ ЛАЛАЧ СИ.
239
5
 
2
 
! Отговори
аз преди 3 месеца
ТОЧНО ТОВА ЩЕ НАПРАВИ ЗЕЛЕНСКИ
238
24
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Иска му се на Кръстев да се разпадне Украйна, ама по-скоро Русия ще се разпадне. Украинците са достатъчно сплотени против недоеволюиралия агресор на изток. Дори Беларус, който е тотална кукла на конци, отказа да се бие. Русия е бита карта и докато не се научи да се държи като цивилизована държава, вече никой няма да си затваря очите за нея.
237
1
 
3
 
! Отговори
ШИШИ преди 3 месеца
ДУМА ДУПКА НЕ ПРАВИ,СЪЩОТО Е И С МЕК ЧЛЕН
236
8
 
14
 
! Отговори
историк преди 3 месеца
До АнонименНещо не си в час - разпадът на Югославия, довел до войните на държавите в този съюз, беше част от промяната. Както и откъсването на Източна Германия от съветската зона на влияние и обединението и със Западна Германия. Друг разпад - Чехословакия - на Чехия и Словакия. Но защото бяха цивилизовани славяни и не се биха като животни в Югославия си ги пропуснал. Ако не бяха НАТО избомбили Милошевич, още щяха твърдоглавите сърби да се бият
235
1
 
6
 
! Отговори
хмм ето и друг цитат преди 3 месеца
Никой не пита победителя, дали е говорил истината или не.
234
0
 
6
 
! Отговори
цитат на Хитлер преди 3 месеца
Човек вярва на това, което му се иска.
233
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
1989 г. в Европа настана нов ред, войната беше немислима... САМО КАТО ПРОЧЕТЕМ ТОВА И НИ СТАВА ЯСНО, ЧЕ ЧОВЕКА Е АБСОЛЮТНО НЕКОМПЕТЕНТЕН... АМИ ЮГОВОЙНИТЕ, АМИ КОСОВО...
232
4
 
24
 
! Отговори
158 преди 3 месеца
Спрях да чета до европейските морални ценности.. щото отдавна ми се губят..