Танкове, екзекуции на улицата, кражби: Как руснаците превземат селата на Украйна?

Разказват семействата на избягалите от там
Обновена: 15 мар 2022 10:38 | 14 мар 2022 20:10, Нели Христова
574
Танкове, екзекуции на улицата, кражби: Как руснаците превземат селата на Украйна?
Снимка: БГНЕС

Руски войници са застрелвали хора на улицата, докато превземат украински села, според бягащи жители.

Войниците стреляли произволно по сгради, хвърляли гранати по пътищата и ходели от къща на къща, конфискувайки телефони и лаптопи, казват свидетели пред The Guardian.

Онлайн групи, създадени за членове на семейството или приятели, търсещи информация за хора в засегнатите райони, получават стотици или дори хиляди заявки на ден.

Един свидетел, Никола, описва как войниците пристигнали в Андреевка, село близо до Киев. "Те хвърлиха гранати по улицата. Един човек загуби крака си и на следващия ден този човек почина", разказва той. "След това слязоха по централната улица и започнаха да стрелят по прозорците.  Удариха една жена. Децата й успяха да се скрият."

Никола живее на пешеходно разстояние от брат си Димтро. "Брат ми излезе от къщата с вдигнати ръце. Те го пребиха и след това го екзекутираха на улицата", казва той.

Съпругата на Димтро споделя, че е видяла убийството на съпруга си от прозореца. Тя казва, че е била свидетелка на убийството на съседа им по същия начин. Дъщерята на Димтро смята, че и двамата са застреляни, защото преди това са помагали на украинската армия като доброволци.

Никола казва, че искат да погребат брат му, но жена му се страхува, че войниците ще ги застрелят. "На следващия ден обикаляха от къща на къща, конфискуваха телефони и лаптопи", споделя той. В този момент, 3 март, няма ток. "Тези, които влязоха в къщата ни, се държаха добре. Но ни казаха, че е добре да имаме мазе и да си напълним вода, защото ще бомбардират след шест дни.

Руснаците не им позволяват да погребат Димтро в гробището, затова те го погребват в градината. Дъщерята на Димтро, Юлия, разказва, че скоро след това е започнала минометна атака и съседната къща е започнала да гори. Руски войник им казва да изчакат зад танка му, защото е по-безопасно. "Бяхме ужасени. Не разбрахме дали руснаците стрелят или нашите момчета. Всичко след това беше замъглено. Изтичахме вкъщи и едва успяхме да стигнем под постоянна минохвъргачка", споделя тя.

На 8 март Никола, семейството му и семейството на Димтро решават да напуснат, тъй като нямат телефонен сигнал и електричество. Съпругата на Димтро се приближава до войниците да поиска разрешение, но войниците започват да стрелят във въздуха. Минохвъргачките също продължават, така че семейството решава да напусне без разрешение.

"Когато си тръгвахме, те стреляха по колата ни, въпреки че имахме думата "деца" изписана на парчета хартия на прозорците. Но очевидно не са се интересували особено от този факт", разказва Юлия.

Бащата на семейство, което заминава с групата на Никола, е прострелян, когато войник го вижда да говори с някого от градината си, разказва Юлия. "Как можеш да разбереш, че хората могат да бъдат убити само за това, че звънят на роднините си, за да кажат, че са живи?"

Когато руснаците влизат в Дружня, друго село близо до Киев, те стрелят по къщите, според Сергей, който оттогава е избягал от дома си. "Мисля, че направиха това, за да не бъдат нападнати с коктейли Молотов", казва той. "Така че всички тези къщи по главния път от Бордянка до Макарив бяха ударени и някои хора загинаха. След това започнаха да ходят от къща на къща. Убиха учителка, която беше навън и хранеше пилетата си", разказва Сергей.

"Казаха на хората да не излизат навън и да си стоят вкъщи. Сергей казва, че войниците му казали: "Не правете никакви внезапни движения, сложете ръцете си над главата си."

Той добавя: "Няма абсолютно никаква връзка, ние все още имаме роднини там и не можем да се свържем с тях. Те взеха телефоните на някои хора и временно взеха телефоните на други хора, за да проверят дали не са снимали нападението им ."

На 10 март руснаците се съгласяват да улеснят хуманитарен коридор за евакуация на жителите от Бородянка и съседните села. Според Сергей бомбардировката е била още по-тежка през този ден. Зетът на Сергей се движи с колело по горски черен път, за да провери дали няма руснаци. След това семейството му бяга през гората.

Една група в Telegram за роднини, търсещи хора все още в засегнатите райони, ръководена от известен украински телевизионен водещ, е имала повече от 60 000 запитвания, откакто стартира на 26 февруари, а сега получава около 1000 нови заявки на ден.

Групите във Facebook за засегнатите райони са пълни със стотици отчаяни призиви от роднини, надяващи се, че някой в ​​района може да има сигнал и да може да им каже дали близките им са все още живи.

34-годишният Валерий, специалист по човешки ресурси, който живееше в Киев, е в селската си къща в село Липивка, когато започва войната. След като руснаците се преместиха в съседен град, той започва да получава съобщения в общностна група от роднини на хора в града, които вече не можеха да се свържат с членовете на семейството си.

"Съобщенията бяха подобни на това: "Моля, помогнете ми да намеря Иван Иванович" със снимка и адрес. И броят им растеше. Построих и се уплаших", казва Валерий. Тогава започва да идва информация, че разрушават многоетажните сгради в Бородянка, докато хората все още са в тях, с танкове.

От 1 март няма нито телефонен сигнал, нито електричество, но имаше неравномерен сигнал в нивите, казва той. "Или по някакъв начин са блокирали сигнала, или е било заради липсата на електричество." Той успява да избяга под обстрел на 3 март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


574
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
360
28
 
19
 
! Отговори
Hunter Road преди 2 години
Не трябва да се допуска отстраняването или ликвидирането на Путин докато е Президент на РФ. Ако това се случи,жалко за загиналите от двете страни.Онези от Кремъл ще останат поне още 20-30 години на власт.Кремъл трябва да падне докато Путин е Президент,иначе ако бъде заменен,власта в Кремъл ще си остане същата.
359
23
 
26
 
! Отговори
Зла свекърва преди 2 години
До наивенВие не разбрахте ли, че ангелите на Донбас са станали жертва на сепаратистки военен конфликт, предизвикан от Русия? Цял свят разбра, че руснаците са пращали там оръжия и военни, само вие не сте разбрали още.
358
27
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Братушки-комунисти. Това ни чакаше и нас ако не бяхме членове на ЕС и НАТО. За сега се разминахме ,но какво ли мислят Нинова, Радев, Янев...?
357
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОРЕКТНИЯТ ПОДХОД Е СЛЕД КАТО ТВЪРДИТЕ,ЧЕ ТОВА Е ИНФОРМАЦИЯ ОТ The Guardian ДА ПОСОЧИТЕ ЖУРНАЛИСТА ПРЕД КОГОТО СВИДЕТЕЛСТВАТ,ДАТАТА И СТАТИЯТА - ЕЛЕКТРОННА ИЛИ НА ХАРТИЯ, ЗАЩОТО НИЩО ПОДОБНО НЕ НАМЕРИХ НА САЙТА НА Guardian. ИЛИ ИЗПОЛЗВАТЕ НЕЗАКОННО ЧУЖДА ИНФОРМАЦИЯ?!!... ХАЙДЕ НЕ БЪДЕТЕ СКРОМНИ!!...
356
31
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е специална операция,какво искате,да им се сервира кафе ли.
355
27
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо нищо не пишете за 21 жертви вчера в центъра на Донецк. Украинците използват касетъчни бомби?! Защо не пишете, че всеки, който иска да се евакуира го разтрелват.
354
6
 
8
 
! Отговори
Цецо Мен преди 2 години
Яко телефони и лаптопи в Украйна...
353
20
 
34
 
! Отговори
ДА преди 2 години
Абе,писнахте ми с тези непроверени информации!Една жена казала на друга,че някой си направил нещо на някой за еди какво си!Да ви има журналистиката!
352
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
429- ЖАЛКО ЧЕ НЕ СА СИ ДОВЪРШИЛИ "ИЗВЕЖДАНЕТО".
351
24
 
16
 
! Отговори
чичо КЪРЛЕ преди 2 години
Ако е вярно ,значи заслужават .И без това са излишни нацистите.
350
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казаните където си прават водка не трябва да се унищожават.В украинските села е пълно с такива казани.
349
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжи, лъжи...
348
13
 
11
 
! Отговори
В. преди 2 години
Замени Ислямска Държава с Украйна. Цялата пропаганда пасва 1:1.
347
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес по хоризонт казаха , че от Русия се изпращат постоянно известия по смарт устройствата . И са част от хибридната война с България. За което не сме защитени единствените от ЕС
346
10
 
26
 
! Отговори
Румен преди 2 години
До 426. А съм свидетел как по време на червения терор в София след 1954г. До около 1960г. Влиза в къщите и разстрелваха или ги извеждаха на някъде.
345
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фейк!
344
13
 
32
 
! Отговори
Цар поробител преди 2 години
"Братушките" са си башибозуци ще го разберете но дано не е късно...
343
13
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има явно и отявлени наивници, които вярват на руската телевизия. Ще падна, нямам думи! Там арестуват хора осмелили се да се появят с плакат с призив за мир, а вие вярвате в националната им телевизия. Е, няма подобна идиотщина! Не е като да не сме им сърбали супата в България, на пропагандата им и на нескопосания им тоталитарен режим.
342
28
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и да ни пробутвате тази гнусна западняшка пропаганда ,живеем в 21 век и информация може човек да получи отвсякъде.Вчера в нета гледах руската телевизия Русия 24 ,там директно от освободените населени места показваха хора които посрещат руските войници като освободители и пред камерите разправят за зверствата на укропитеците нацисти-бандеровци.
341
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Там по-добре на английски да говорят отколкото на български иначе може да си изядат куршума набързо.