Тласка ли Путин германската икономика към точката на пречупване?

Някои потенциални заплахи започнаха да стават абсолютно реални
25 юни 2022 19:17, Красимир Ангелов
342
Тласка ли Путин германската икономика към точката на пречупване?
Снимка: БГНЕС

В Германия някои промишлени пещи работят без прекъсване от десетилетия. Ако те се охладят внезапно, разтопените материали се втвърдяват и системата се поврежда. Това е проблемът, пред който е изправена най-голямата европейска икономика заради безпрецедентната енергийна криза.

Ако всичко започна като смътно предчувствие за намаляване на доставките на руски газ, то вече е съвсем реално. След като президентът Владимир Путин намали с 60 % потоците по главната връзка с Европа, експертите от администрацията на канцлера Олаф Шолц тази седмица разработиха сценарии и нито един от тях не доведе до достатъчни резерви за изкарване на зимата, пише в свой анализ Bloomberg TV Bulgaria.

"Това беше отрезвяващият момент", каза Клаус Мюлер, който ръководи германския мрежови регулатор, известен като BNetzA. "Ако имаме много, много студена зима, ако сме невнимателни и прекалено щедри с газа, тогава няма да е хубаво".

Рисковете се простират отвъд рецесията и зимата на замръзнали домове и затворени фабрики. В продължение на десетилетия Германия процъфтява благодарение на евтиния газ. Отговорът на нуждите на растящата икономика най-често е бил нов газопровод до Русия.

Тази епоха вече е отминала и компании от BASF SE до Volkswagen AG се примиряват с новата реалност.

Ще има бързи решения - като съживяване на замърсяващите въглищни централи и смяна на горивата в промишлените процеси, но се очертават структурни проблеми, тъй като преходът към достъпна енергия от възобновяеми източници ще отнеме още години.

Фирмите, произвеждащи метали, хартия и дори храни, могат да бъдат принудени да намалят мащабите си или да затворят производствените си обекти в Германия, което ще ускори постоянното изтичане на работни места в производството и ще нанесе трайни щети на икономическия пейзаж на страната.

"Компаниите ще преместят производството си там, където има конкурентен газ от тръбопроводи, а това няма да е в Германия", казва Волфганг Хан, управляващ директор на Energy Consulting Group GmbH. "Не можеш да поправиш 20-годишни политически грешки за две или три години."

Последните данни показват, че ще са необходими 115 дни, за да се постигне целта на правителството да запълни газовите резерви до 90% от капацитета до ноември. Този срок предполага, че потоците ще се запазят на сегашното ниво, което е малко вероятно, като се има предвид все по-агресивната позиция на Кремъл спрямо Европа в отговор на санкциите, наложени заради войната.

В отговор на мрачните перспективи Германия, която все още разчита на Русия за повече от една трета от доставките си на газ, повиши в четвъртък нивото на заплаха до втората най-висока степен на "тревога". Ако натискът се засили, Германия може да започне да разпределя доставките.

Моментът на истината вероятно ще настъпи следващия месец, когато газопроводът "Северен поток" ще бъде спрян за планирана профилактика. Германия се опасява, че той може никога да не заработи.

"Ще трябва да излъжа, ако кажа, че не се страхувам от това", заяви министърът на икономиката Роберт Хабек.

Вицеканцлерът на Германия направи паралел между свиването на доставките на газ и ролята на Lehman Brothers за предизвикването на финансовата криза. Ако доставчиците на енергия продължат да трупат загуби, тъй като са принудени да покриват липсващите руски доставки на високи цени, съществува риск от по-широк срив.

Uniper SE, най-големият вносител на руски газ в Германия, вече предупреди, че може да срещне затруднения при изпълнението на договорите за доставка на местни комунални услуги и производители, ако Москва удължи или увеличи прекъсванията на доставките на газ.

Кризата вече надхвърли границите на Германия, като 12 държави - членки на Европейския съюз, са засегнати, а 10 от тях са издали ранно предупреждение съгласно регламента за газовата сигурност. Увеличеното търсене на втечнен природен газ в Европа ще засегне и по-бедните страни по света, които ще се борят да се конкурират за товари.

"Притеснени сме", че Русия ще прекрати доставките на газ за Европа, заяви естонският президент Кая Калас на срещата на върха на ЕС в Брюксел в петък.  "Трябва да сме готови да имаме различни енергийни миксове, обединени покупки на втечнен газ и да правим тези неща заедно."

Сценариите на BNetzA, която ще управлява разпределението на газ в Германия в случай на нормиране, отчитат редица спешни мерки, включително два плаващи терминала за втечнен природен газ, които ще бъдат пуснати в експлоатация тази зима, търгове за излишното гориво за промишлеността и правителствена програма за закупуване на газ на спот пазара на стойност 15 млрд. евро.

"Хранилищата в Германия трябва да бъдат запълнени възможно най-скоро", каза Себастиан Блешке, ръководител на INES, асоциацията на германските оператори на хранилища. "За някои от обектите прозорецът на възможностите се затваря."

Баварската компания Wiegand Glas показва трудностите при намаляване на търсенето на газ в Германия. Единадесетте пещи за топене на стъкло на компанията - както всички в страната - работят 24 часа в денонощието в продължение на повече от десетилетие. Дори ако Wiegand спре производството си, пещите ще се нуждаят от 75% от нормалното потребление на газ, за да не се допусне разтопеното стъкло в тях да се нагнети и да разруши пещта.

"Но тогава трябва да поемем разходите за енергия, докато нямаме какво да продаваме, така че това не е опция", казва главният изпълнителен директор Оливер Виганд в интервю. Ако високоспециализираните пещи се повредят, възстановяването им ще отнеме много време и ще бъде скъпо. "Ще отнеме десетилетие, за да се възстанови нормалното производство", добави той.

Икономистите се опитват да определят обхвата на риска, но това е предизвикателство. Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че 75% от това, което банката е сбъркала в прогнозата си за инфлацията през миналата година, се дължи на цените на енергията.

Целият анализ четете тук


342
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
246
0
 
31
 
! Отговори
Lina преди 3 месеца
Кога точно установиха ( всички) зависимостта си от раша? Оня ден? А ако нямаше война - зависимостта пак си е факт. Нищо - гледам готвят се без хладилници, хоум офис и къпането малко лукс 2 пъти седмично. Нямат опит в стидуването те. Ще си покаже - при най - пискащите края на септември е " свежо " студенко
245
0
 
29
 
! Отговори
байХ преди 3 месеца
кризата с енергоносителите са точно НемцитеТе затвориха атомните си и въглищни централи,отвориха газовете и резултата ток и газ хвръкнаха в небесата,а сега *** кефа ,да се сринат дано
244
0
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Путин ли тласка германската икономика или демократите от САЩ? На кой му е нужна слаба Германия? Руснаците искат да продават колкото се може повече газ на силна икономик и да печелят. На американците не им трябват конкуренти. Та.....
243
2
 
2
 
! Отговори
европейски скептик преди 3 месеца
нещо много си се объркал малко по-вече да четеш преди да си ударил някоя ракия
242
27
 
4
 
! Отговори
До анонимен бляд преди 3 месеца
До анонимен ще смучете самогон и ще се молите отново за американски чорапогащи бляди
241
1
 
60
 
! Отговори
Сократ преди 3 месеца
Немската икономика в пропастта си я тикат умните немски управници. Точно като у нас.
240
2
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Германските управляващи може би ще си припомнят последните дни на прил и началото на май 1945 г., само че тази ситуация я предизвикаха шефката на ЕК -германската гинеколожка Урсула Лайен, Манфред Вебер - шеф на ЕНП, германец, канлерът на Германия Шолц, президентът на Франция Макрон, Марио Драги на Италия. Ще ви приседнат тези триста и двадесет млрд.долари,за които всички вие точите зъби... Вие, с вашето високомерие съсипахте икономиката на Европа!
239
4
 
21
 
! Отговори
раша е наша преди 3 месеца
Заявления о том, что в России произошел дефолт, являются ложью, заявил первый зампред комитета Совета Федерации по международным делам
238
0
 
49
 
! Отговори
User преди 3 месеца
Кой се сеща за онази поговорка: "Шат парата, шор бозата!"? За неразбралите: плащаш - получаваш, не плащаш - не получаваш. Така е от време оно.
237
0
 
56
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 3 месеца
Няма страшно - преди повече от десет часа Блумбърг казаха, че часове деляли Русия от дефолт! :))) А зеленчук редовно говори как ще спечели - все едно той се бие и все едно унищожена и съсипана Украйна е почеса за него! А те сега в миг на откровение се загрижили за Германската икономика??? Късно... Нали Американската е добре и може да се опитва да се справи с Китай - кой го греят васалите на САЩ и Англия?
236
2
 
72
 
! Отговори
Жададык преди 3 месеца
Жалка, унизена, васална ойропа се самоубива и не смее да се погледне в огледалото...За хатъра на кравария... ойропа се управлява от умствено изостанали индивиди....
235
53
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Германците ще си преместят в другия крачол. Започнаха сериозно да произвеждат военна техника, която както винаги е поколения над руските кенеfи и вече няма да допуснат грешки
234
6
 
22
 
! Отговори
Зозо преди 3 месеца
...........Компаниите ще преместят производството си там, където има конкурентен газ от тръбопроводи........... демек може и в България :))))))))))))))))))))))))
233
2
 
53
 
! Отговори
Watchdog преди 3 месеца
Всичко това е последица от ЕС регулациите в сектор "енергетика" през последните 15 години. "Спот пазари", принудително деконсолидиране на индустрията, наивни идеологии, субсидии, конвергенция на цените на енергийните източници в цяла Европа, без оглед на различните ценови равнища, данъчна структура, доходи и норми на печалба. Разбира се "зелени" измишльотини, сертификати, разрешителни и мноооогооо политика, насочена най вече към Руската федерация. Пълен провал е ЕС. Това е чистата истина.
232
16
 
30
 
! Отговори
Данев преди 3 месеца
Русия копае гроб за Германия и може сама да падне в него. А германците да почнат да се обрязват че да се впишат в новия ландшафт. Бабо Меркел, къде така? - На джамия Мустафа!
231
1
 
61
 
! Отговори
. преди 3 месеца
Не Русия. Германия сама си тласка икономиката към точката на пречупване :)
230
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Некомпетентните европейски бюрократи тласкат Европа в страховита икономическа и енергийна криза. Хем не искат руските ресурси, хем реват, че няма руска газ. Но, мисля, че напълно са забравили, че гладът е разрушавал империи. Тази зима ще е настъпи точката на пречупване на европейците и всичката тая *** ще бъде изметена.
229
1
 
48
 
! Отговори
Кукуруку преди 3 месеца
Май излиза че ЕС е бил обединен само в новините. При първите проблеми се разбира че всеки се спасява поеденично.
228
1
 
38
 
! Отговори
Може ле един ден пон преди 3 месеца
Без медийна пропаганда а да четем новини и докажат медиите че са независими . Ми стават смешни Русия тласкала, ай.. стига де не сме шапшали тя русията принуди германците да налагат санкции да дават оръжия и изпълняват покорно нарежданията дадени от американските им покровители.
227
3
 
42
 
! Отговори
Мирчев преди 3 месеца
Ами що не си вземе Сименс агрегатите от Канада и въпроса приключва.Да не би да мислите че Русия не и се продава,нали трябва на печели.Пък в статията нищо не казва за тоя дребен факт,ами никаква обективност.