Краят на героя на Брекзит – Борис Джонсън отстъпи поста си

Скандали и лъжи съпътстваха управлението на ексцентричния политик
7 юли 2022 18:35, Елка Василева
119
Краят на героя на Брекзит – Борис Джонсън отстъпи поста си
Снимка: БГНЕС

Героят на Брекзит Борис Джонсън мечтаеше да остане в историята като един от най-дълго управлявалите британски премиери, но съдбата реши друго и той отстъпва поста след особено бурен, продължил три години мандат, посочва Франс прес.

Скандали и лъжи съпътстваха управлението на този ексцентричен политик, вечен оптимист, който донесе на консерваторите през 2019 г. историческо мнозинство в Камарата на общините и направляваше реализацията на Брекзит.

Още по темата
През юни внесеният вот на недоверие срещу Джонсън демонстрира нарастващото разочарование на консервативните депутати от него.

С обичайния си оптимизъм 58-годишният Джонсън видя в този вот "възможност ... да се премине към други неща".

Социологическите проучвания и коментарите обаче от месеци показваха съвсем друга картина. Тя се оформи около скандала "Партигейт", неговите партита на "Даунинг стрийт" 10 по време на локдауна срещу КОВИД-19. Последваха обърканите му обяснения, полицейското разследване, установило, че е нарушил закона, административното разследване, осъдило културата на разпуснатост на "Даунинг стрийт". Към това се прибавиха спадащото обществено доверие на фона на най-високата инфлация от 40 години насам, социално напрежение и повишаване на данъците.

Последният скандал, този с неговия заместник-отговорник по партийната дисциплина в парламента, обвинен в сексуални посегателства, стана последен пирон в ковчега на Джонсън.

Борис Джонсън, който беше мощна машина за печелене на избори по време на бурята с Брекзит през 2019 г.,се превърна в машина за изборни загуби за консерваторите след няколко неуспеха на местните и частичните парламентарни избори.

Неговият рейтинг се срина от 66 процента през април 2020 г. до само 23 процента в края на юни.

Между 69 и 72 процента от британците подкрепят неговата оставка, показаха две анкети тази седмица.

Джонсън като политически въжеиграч с феноменална самонадеяност, за когото не представлява никакъв проблем да излъже, обаче отказваше упорито да подаде оставка.

С разрошената си коса и кипящ от енергия той защитаваше постиженията си, като най-ниската безработица, ефикасната имунизационна кампания срещу КОВИД-19 и решителната си подкрепа за украинския президент Володимир Зеленски.

Падението на този възпитаник на колежа "Итън" и Университета "Оксфорд", ковачници на британския политически елит, наистина е брутално. Но някои от неговите преподаватели споделят, че още навремето са отбелязали, че не е достатъчно сериозен и е склонен да нарушава правилата.

През 1987 г. Джонсън става стажант журналист във в. "Таймс", а през 1989 г. новият му вестник "Дейли телеграф" го изпраща като кореспондент в Брюксел.

След като се връща в Лондон, той става водещ на рубрика за "Телеграф" и "Спектейтър". През този период за Джонсън се говори, че е натрупал 4000 британски паунда глоби за неправилно паркиране.

През 2001 г. става депутат, а по-късно една от основните фигури на кампанията за Брекзит и външен министър в правителството на Тереза Мей, която през юли 2019 г. заменя на премиерския пост.

"Той е изумителен актьор, но е неспособен да изпълнява национални функции, тъй като изглежда, че не се тревожи за нищо освен собствената си съдба и удоволствие", каза за него бившият му шеф в "Телеграф" Макс Хейстингс.

Личният живот на Джонсън също е отражение на неговия характер. Женен е три пъти и има най-малко седем деца. Последната му съпруга 34-годишната Кари Симъндс е с 24 години по-млада от него.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
4
 
20
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Друг инцест ще го смени,спокойно.
72
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
следващият е Шолц
71
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ТОЗИ АНГЛИЙСКИ ПУДЕЛ И НАШИЯ -ПРОСТОКИРО СИ ОТИДОХА УБЕДЕНИ,ЧЕ ПОМАГАТ НА УКРАЙНА,ЧЕ ГРАДАТ НАРОДИТЕ СИ ПО НОВ НАЧИН,ЧЕ НА ВСЕКИ КУПОН-БУТИЛКА И НОВА МИСИРКА!
70
0
 
4
 
! Отговори
Нора преди 1 година
С идването си на власт,британските премиери имат една основна задача.Да правят деца!Доказано!
69
0
 
3
 
! Отговори
АНГЛОФОБИЯТА преди 1 година
ГРЕШНИКА Кантакузин от отчаяние подмазвайки се на Папата да изпрати помощ за спасение на Балканите изплюл сиренцето от къде е извора на ислямската англофобия!.............Срещнал се Папата с Василевса някъде 1062 г. и казал:"Византийската армия е срам,срам,срам!Северния ни съюник Свещенния Римлянин Германец ИЗПОЛЗВАЧ да вземеш тояга и бой,бой,бой...и за Българите с тояга бой,бой,бой.......и за бившите ФРАНКИТЕ бой,бой,бой.....САМО и ЕДИНСТВЕНО новобранците НОРМАНИ се бият южно добри,лошисАМО ТЕ
68
0
 
14
 
! Отговори
Ром'с преди 1 година
Май бе казал за Украйна или аз или Путин... Еми отиде си, Дори и да се опитваше да отвлече вниманието от проблемите му в Британия, като ярко се изакваше срещу Русия... но си отиде..
67
3
 
23
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
Герой.Просто павиан със завишено самочувствие и занижено чувство на самоконтрол.
66
2
 
38
 
! Отговори
Смях преди 1 година
Герой? Какво точно героично е направил този тип, че нещо не мога да си спомня? Кефил се е по партита? Това и аз го мога.
65
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бетер турски сериал.
64
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нащо Кире ще опъне за последно мустакатото Ленче в Солун.и амфетките без париии...ей там е вратата кирчо.
63
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пренебрегна Англия,за сметка интереса на Украйна.
62
4
 
44
 
! Отговори
Асен преди 1 година
Това е човека който прецака Великобритания
61
2
 
23
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Ей този Путин не се спира, първо махна Литвиненко, после Скрибал а сега и Джонсън.
60
2
 
20
 
! Отговори
Ами преди 1 година
Засра квоти можа и са ще си харчи спечеленото на слънчеви острови, а електората ще мръзне солидарно о ще си брои пенсовете
59
5
 
39
 
! Отговори
Който гроб копае.. преди 1 година
А ония ден се присмиваше на Путин как бил изглеждал и че бил крокодил ?! Кой го каза ? Човека без огледало в къщи. Сега на ред е онзи дето спи със баба си, после онази недотакованата фелдшерка от Германия, канадския *** и разбира се дедото с алцхаймера...
58
1
 
20
 
! Отговори
Клас Ню уейв група преди 1 година
есен,есен,отново есен а Борис Джонсън окапа още през лятото......другото зелено есента.......АА Да не окапе още по рано
57
1
 
25
 
! Отговори
Военен брокер преди 1 година
Повечето националисти в Англия излезнаха хомосексуалити тоя поне беже женкар.
56
4
 
12
 
! Отговори
Бочко преди 1 година
Ей сега ще искаме и от Британците нещо за да ги приемем в ЕС обратно, примерно да обявят 01.01 за национален ден на Шкембе чорбата...
55
2
 
5
 
! Отговори
Краят на героя на Бр преди 1 година
Сала Героям! Героям Сала!
54
4
 
26
 
! Отговори
Спатията преди 1 година
Ненужен многословен коментар! Накратко щеше да прозвучи ето така.Рошавият рижав дебилен клоун днес умря !