Краят на героя на Брекзит – Борис Джонсън отстъпи поста си

Скандали и лъжи съпътстваха управлението на ексцентричния политик
7 юли 2022 18:35, Елка Василева
119
Краят на героя на Брекзит – Борис Джонсън отстъпи поста си
Снимка: БГНЕС

Героят на Брекзит Борис Джонсън мечтаеше да остане в историята като един от най-дълго управлявалите британски премиери, но съдбата реши друго и той отстъпва поста след особено бурен, продължил три години мандат, посочва Франс прес.

Скандали и лъжи съпътстваха управлението на този ексцентричен политик, вечен оптимист, който донесе на консерваторите през 2019 г. историческо мнозинство в Камарата на общините и направляваше реализацията на Брекзит.

Още по темата
През юни внесеният вот на недоверие срещу Джонсън демонстрира нарастващото разочарование на консервативните депутати от него.

С обичайния си оптимизъм 58-годишният Джонсън видя в този вот "възможност ... да се премине към други неща".

Социологическите проучвания и коментарите обаче от месеци показваха съвсем друга картина. Тя се оформи около скандала "Партигейт", неговите партита на "Даунинг стрийт" 10 по време на локдауна срещу КОВИД-19. Последваха обърканите му обяснения, полицейското разследване, установило, че е нарушил закона, административното разследване, осъдило културата на разпуснатост на "Даунинг стрийт". Към това се прибавиха спадащото обществено доверие на фона на най-високата инфлация от 40 години насам, социално напрежение и повишаване на данъците.

Последният скандал, този с неговия заместник-отговорник по партийната дисциплина в парламента, обвинен в сексуални посегателства, стана последен пирон в ковчега на Джонсън.

Борис Джонсън, който беше мощна машина за печелене на избори по време на бурята с Брекзит през 2019 г.,се превърна в машина за изборни загуби за консерваторите след няколко неуспеха на местните и частичните парламентарни избори.

Неговият рейтинг се срина от 66 процента през април 2020 г. до само 23 процента в края на юни.

Между 69 и 72 процента от британците подкрепят неговата оставка, показаха две анкети тази седмица.

Джонсън като политически въжеиграч с феноменална самонадеяност, за когото не представлява никакъв проблем да излъже, обаче отказваше упорито да подаде оставка.

С разрошената си коса и кипящ от енергия той защитаваше постиженията си, като най-ниската безработица, ефикасната имунизационна кампания срещу КОВИД-19 и решителната си подкрепа за украинския президент Володимир Зеленски.

Падението на този възпитаник на колежа "Итън" и Университета "Оксфорд", ковачници на британския политически елит, наистина е брутално. Но някои от неговите преподаватели споделят, че още навремето са отбелязали, че не е достатъчно сериозен и е склонен да нарушава правилата.

През 1987 г. Джонсън става стажант журналист във в. "Таймс", а през 1989 г. новият му вестник "Дейли телеграф" го изпраща като кореспондент в Брюксел.

След като се връща в Лондон, той става водещ на рубрика за "Телеграф" и "Спектейтър". През този период за Джонсън се говори, че е натрупал 4000 британски паунда глоби за неправилно паркиране.

През 2001 г. става депутат, а по-късно една от основните фигури на кампанията за Брекзит и външен министър в правителството на Тереза Мей, която през юли 2019 г. заменя на премиерския пост.

"Той е изумителен актьор, но е неспособен да изпълнява национални функции, тъй като изглежда, че не се тревожи за нищо освен собствената си съдба и удоволствие", каза за него бившият му шеф в "Телеграф" Макс Хейстингс.

Личният живот на Джонсън също е отражение на неговия характер. Женен е три пъти и има най-малко седем деца. Последната му съпруга 34-годишната Кари Симъндс е с 24 години по-млада от него.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
43
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
Избираш си клоун, получаваш клоун. Други примери искате ли? Зеленски, Слави.....
52
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е да си иде, като приятелчето му Фараж
51
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Консервативната партия намери морални сили в себе си за да се оттърве от този позорен премиер на Великобритания. У нас това няма как да се случи с онези тъмни и вечни фигури от сараите, зайчарника, мазата в кв. Левски Г., Позитано 20 и т.н.
50
5
 
31
 
! Отговори
Тоя е преди 1 година
Като Киро простото, драпа за всеки месец власт да се закачи още!
49
2
 
4
 
! Отговори
дедо поп преди 1 година
ей мидилите от днеска щио ми триете коментарите ***
48
1
 
29
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 година
Според в-к Гардиън си отива едно чудовище родено от Консервативната партия. поведението му се вписва идеално в характеристиката която днес в Блиц проф. М. Константинов дава на западните лидери.Казва,че е добре,че пред идващата буря ние сме член на най.мощните икономически и военен съюзи,но не е добре че лидерите на тези съюзи са несъстоятелни,интелектуално немощни и физически амортизирани/меко казано/.А като добавка от мен,русофобията на Джонсън може би го е тласнала да забрави какъв пост заема
47
5
 
38
 
! Отговори
най после преди 1 година
палячото си отива аман от наркомани и пияници по върховете
46
3
 
37
 
! Отговори
Gogo преди 1 година
За съжаление света се оправлява от много такива улаvи хора, който за съжаление не са наистина избрани от народа
45
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полезен *** на бели линии , като другите слуги скапаняци на новия световен ред . Явно тука качеството е по добро , че чак косата се наежва. Нашия киро го прикрива с гел
44
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не беше премиер когато стана Брекзит, даже направи така,че англетата по малко да страдат, но нали е туечин, видяха му сметката :)))
43
5
 
21
 
! Отговори
Ааа, не! преди 1 година
Toя уоук-либерал никога не е бил "героят на Брексит". Спрете с платените лъжи! Героят на Брексит е Фараж. А тоя клоун го поставиха, след се като разбра, че не могат да анулират Брексит. Та им трябваше да инсталират някой свой човек. който поне да им продължи Новия световен Ресет. Дори медиите му изграждаха образа на "британски Тръм" за да излъжат британския народ.
42
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шашавия трябва да де извини за действията на тачър и да върне фолклендите на аржентина
41
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борето си отива, но ще дойде друг наглец на империята. Не си мислете,че ще се промени политиката на Англия. Имперски интереси, грабен на ресурсите на бедните държави.
40
3
 
25
 
! Отговори
Фют преди 1 година
Първата пионка на глобалистите и последователи на Шваб падна ,с герой може да е само в сънищата на либералните катили.
39
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алоо, Днес бг, Борис Джонсън не е подал оставка като премиер, а като водач на Консерваторите иначе Джонсън намекна, че есента ще се оттегли от премиерският пост.
38
3
 
3
 
! Отговори
Неуки нашенци преди 1 година
А знаете ли че кръстника на този лош строй Капитализма е Карл Маркс както и на марксизма..............конкуренцията му от набори комунисти успешно пробутала и че мнозинството винаги е от фашизоидни експлоататори и затуй малцинствата трябва да се толерират..........примерно в Скандинавия мнозинство е ХристиянПротестанти а малцинство унищожителите на Хр.Прот. зад които покрай глобализма поне един милиард мюсюлмани ги подпомогнали отвън срещу Хр.мнознството
37
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ВСЕ ПАК ПУТИН ПОБЕДИ. НА НИКОЙ НЕ МУ СЕ ЩЕ ОТ ДЖЕНДЪРИТЕ ДА КОМАНДВА ЗАДРУГАТА НА ВЪГЛИЩАРИТЕ.ХА ХА ХА.
36
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
борис Джонсън бе един позорен премиер и кирил петков е същият позорен примиер които са против рус путин ги изгои сега е ред на шолц и макрон
35
5
 
23
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ХАЙДЕ НАТОВЧЕТА , ДО КОЛЕДА ЗА ВСЯКА СЕДМИЦА ПО ЕДИН !!! НАРОДИТЕ НЯМА ДА ВИ ПРОСТЯТ ГЛУПОНТИИТЕ !!!
34
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Женен е три пъти и има най-малко седем деца. Последната му съпруга 34-годишната Кари Симъндс е с 24 години по-млада от него."" Затова и го свалиха от завист и нищо друго.Да си жив и здрав Рошльо още жени и деца да имаш.