Краят на героя на Брекзит – Борис Джонсън отстъпи поста си

Скандали и лъжи съпътстваха управлението на ексцентричния политик
7 юли 2022 18:35, Елка Василева
119
Краят на героя на Брекзит – Борис Джонсън отстъпи поста си
Снимка: БГНЕС

Героят на Брекзит Борис Джонсън мечтаеше да остане в историята като един от най-дълго управлявалите британски премиери, но съдбата реши друго и той отстъпва поста след особено бурен, продължил три години мандат, посочва Франс прес.

Скандали и лъжи съпътстваха управлението на този ексцентричен политик, вечен оптимист, който донесе на консерваторите през 2019 г. историческо мнозинство в Камарата на общините и направляваше реализацията на Брекзит.

Още по темата
През юни внесеният вот на недоверие срещу Джонсън демонстрира нарастващото разочарование на консервативните депутати от него.

С обичайния си оптимизъм 58-годишният Джонсън видя в този вот "възможност ... да се премине към други неща".

Социологическите проучвания и коментарите обаче от месеци показваха съвсем друга картина. Тя се оформи около скандала "Партигейт", неговите партита на "Даунинг стрийт" 10 по време на локдауна срещу КОВИД-19. Последваха обърканите му обяснения, полицейското разследване, установило, че е нарушил закона, административното разследване, осъдило културата на разпуснатост на "Даунинг стрийт". Към това се прибавиха спадащото обществено доверие на фона на най-високата инфлация от 40 години насам, социално напрежение и повишаване на данъците.

Последният скандал, този с неговия заместник-отговорник по партийната дисциплина в парламента, обвинен в сексуални посегателства, стана последен пирон в ковчега на Джонсън.

Борис Джонсън, който беше мощна машина за печелене на избори по време на бурята с Брекзит през 2019 г.,се превърна в машина за изборни загуби за консерваторите след няколко неуспеха на местните и частичните парламентарни избори.

Неговият рейтинг се срина от 66 процента през април 2020 г. до само 23 процента в края на юни.

Между 69 и 72 процента от британците подкрепят неговата оставка, показаха две анкети тази седмица.

Джонсън като политически въжеиграч с феноменална самонадеяност, за когото не представлява никакъв проблем да излъже, обаче отказваше упорито да подаде оставка.

С разрошената си коса и кипящ от енергия той защитаваше постиженията си, като най-ниската безработица, ефикасната имунизационна кампания срещу КОВИД-19 и решителната си подкрепа за украинския президент Володимир Зеленски.

Падението на този възпитаник на колежа "Итън" и Университета "Оксфорд", ковачници на британския политически елит, наистина е брутално. Но някои от неговите преподаватели споделят, че още навремето са отбелязали, че не е достатъчно сериозен и е склонен да нарушава правилата.

През 1987 г. Джонсън става стажант журналист във в. "Таймс", а през 1989 г. новият му вестник "Дейли телеграф" го изпраща като кореспондент в Брюксел.

След като се връща в Лондон, той става водещ на рубрика за "Телеграф" и "Спектейтър". През този период за Джонсън се говори, че е натрупал 4000 британски паунда глоби за неправилно паркиране.

През 2001 г. става депутат, а по-късно една от основните фигури на кампанията за Брекзит и външен министър в правителството на Тереза Мей, която през юли 2019 г. заменя на премиерския пост.

"Той е изумителен актьор, но е неспособен да изпълнява национални функции, тъй като изглежда, че не се тревожи за нищо освен собствената си съдба и удоволствие", каза за него бившият му шеф в "Телеграф" Макс Хейстингс.

Личният живот на Джонсън също е отражение на неговия характер. Женен е три пъти и има най-малко седем деца. Последната му съпруга 34-годишната Кари Симъндс е с 24 години по-млада от него.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
0
 
! Отговори
Egwhoode преди 1 година
Zudena <a href="https://upharmu/ ">Terramycin</a> Cefixime
92
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако тоя унищожител се нарича герой, то и Хитлер може да се нарече такъв
91
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Англичаните и янките , ще се бият с/у Русия , до ПОСЛЕДНИЯТ ЕВРОПЕЕЦ !Не се ли усещате , БАЛАМУРНИЦИ ?
90
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тоя рошльо съсипа ЕС , заедно със щатите !
89
0
 
3
 
! Отговори
До 96 ти Сървул преди 1 година
Ти правиш ли се или наистина си толкова ***? Кой постави Борис на това място и кой плати милиардите на партията му за да излезат от ЕС? Номерата на подлите *** са безкрайни, но скоро и техният край ще дойде, като на този белоглав клоун.
88
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така трябва да свършат всички русофоби - с оставка и забвение
87
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв герой може да бъде тази руско-английска ***, грух, грух мазна гадина.
86
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рижльото до скоро плащаше на тр0лчeтa да пишат за Путин. Горкия пoловo надарен албинос
85
5
 
7
 
! Отговори
До 29 зъл глобалист преди 1 година
Ще отидат при дявoлитe всички фачaги и Джонсън и Драги и ПростоКирчо и много други лека полека уж случайно:):):):) Путин не го мисли няма да е скоро -"бавната работа най добре за майстора" лека полека ще дезнацифициpa европейските и американските правителства:):):)
84
2
 
4
 
! Отговори
Мapш нaцитa преди 1 година
Рошавия албинос, Киро канадеца, М.Драги ... Шулщ....Бай пън ...31405
83
3
 
9
 
! Отговори
1 преди 1 година
Нова английска република иде на хоризонта, с арабско - индийски привкус.
82
0
 
1
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Това което изпусна свободния либерален пазар, а там война няма и санкции няма и ЕС. Има пари и пазар свободен без санкции.
81
2
 
13
 
! Отговори
Бико преди 1 година
Рошава гарга.
80
2
 
22
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
след турското ме-ке-ре великата империя ще има индиец за премиер пакистанец закмет половината кабинет от азия внук женен за цветнокожа изобщо упадъкотвсякъде
79
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТУРЧИН!
78
3
 
19
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 1 година
Good riddance Борка. Няма да липсваш на никого, като изключим малцината, но за сметка на това гласовити, с криво разбрана псевдо атлантическа ориентация. Но не можеш да стигнеш нивото на Горби в опита си да загробиш собствената си страна.
77
2
 
11
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Какъв "герой на Брексит" е тоя уок нео-либерал слуга и креатура на глобалистите?
76
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Героя на брекзит ? От къде ги вадире тея *** статий не ми е ясно, вие сте бавноразвити *** и освен да използвате гугъл транслейт и да копи-пействате за друго не ставате....язък, че сте "учили" журналистика с години.
75
3
 
8
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Чета и не мога да повярвам на очите си: Борис Джонсън бил женен няколко пъти, имал доста деца, жена му била по-млада от него,... правил и партита в "Белия Дом 10" в Лондон. Все едно, че някаква гей дружина нафрашкана с баш пееддали е еякулирала по страниците на британския печат. Гнъс отвсякъде. Ако Борката беше изхващан да прави мъжки партита, като Емо Димитров и Васко Кеца никой нямаше да отрони ни вопъл ни стон. Гледам тук някои "мъже" са с вдъхновение, тоже. Браво. Так дэржат.
74
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре следващия неадекватен,който да си ходи да е Байдън.