Ще настъпи ли ренесанс на ядрената енергетика?

В Европа отново обсъждат развитието на ядрените мощности
2 авг 2022 21:30, Елка Василева
88
Ще настъпи ли ренесанс на ядрената енергетика?
Снимка: архив, БГНЕС

Възстановяването на икономиките от тежките последици на пандемията от коронавирус доведе до скок в търсенето на енергия, който изпревари нарастването на производството й от "зелени" технологии, сред които попадат и атомните централи. Войната в Украйна показа крехкостта на веригата за доставки на изкопаеми горива. В много региони по света цените на енергията растат, подклаждайки инфлацията и влошавайки енергийната бедност.

Още по темата
Изправени пред риска от загуба на достъп до внос на газ, пред прекъсвания на електрозахранването и недостиг на енергия, правителства призовават към възобновяване на работата на някои въглищни централи. Въпреки че такива краткосрочни действия може да са необходими с оглед на енергийната криза, те са неустойчиви. Поради това много управляващи сега се обръщат към ядрената енергия, която може да тласне напред целите за нулеви нетни емисии на парникови газове и да бъде основа на по-сигурна енергийна система.

Това пише в най-новия доклад "World Nuclear Performance Report 2022" на Световната ядрена асоциация (СЯА), фокусиращ се върху състоянието на ядрената енергетика по света, въз основа на данни на Информационната система за енергийните реактори (PRIS) на Международна агенция за атомна енергия (МААЕ).

Ядрената енергетика през миналата година

В глобален мащаб през 2021 г. започна изграждането на десет нови ядрени реактора, шест от тях са разположени в Китай, два в Индия и по един в Русия и Турция. Заедно с тях общият брой на реакторите в процес на изграждане към края на миналата година е 53 спрямо 49 в края на 2020 година.

Също през миналата година шест реактора бяха свързани към електропреносната мрежа за първи път: три в Китай и по един в Индия, Пакистан и Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Въпреки това през последните две години се отчита спад в глобалния ядрен капацитет спрямо предпандемичните му нива. Това означава, че повече реактори се спират, отколкото се пускат в експлоатация, обясняват експертите.

Десет реактора бяха окончателно затворени през 2021 г., като три от тях в Германия и един в Тайван - поради политически решения за постепенно спиране на ядреното производство.

Така към края на миналата година са функционирали 436 атомни електроцентрали, които са генерирали общо 2653 тераватчаса или около 10 процента от световната електроенергия през годината. От тях 731 тераватчаса или над 27 процента са произведени от мощности в страни от Европейския съюз, сочат данни на Евростат.

На годишна основа през 2021 г. производството на електроенергия от атомно делене в ЕС се е увеличило със 7 на сто.

Бъдещето пред ядрената енергетика

Световните ядрени мощности трябва да се удвоят до средата на века, за да бъдат постигнати целите за нулеви нетни емисии и да се гарантира енергийната сигурност, заяви в края на юни Международната агенция за енергията (МАЕ), цитирана от Ройтерс.

Според МАЕ, за да се постигнат нулеви нетни емисии, производствените мощности на ядрената енергетика трябва да се удвоят до 812 гигавата (GW) до 2050 г. спрямо 413 гигавата в началото на тази година.

Към 1 юли 2022 г. в света вече функционират 440 ядрени реактора. От началото на годината до края на юни към електропреносната мрежа са свързани пет блока: два в Китай и по един в Пакистан, Финландия и Южна Корея. За същия период е започнало изграждането на три реактора, като и трите са в Китай, сочат данните на СЯА.

Десетте държави с най-голям нетен капацитет на ядрените си мощности са: САЩ, Франция, Китай, Япония, Русия, Южна Корея, Канада, Украйна, Испания и Индия.

Ако се разгледа капацитетът на новостроящите се ядрените мощности по страни, се забелязва, че класацията е оглавявана от Китай, следван от Индия, Южна Корея, Турция, Великобритания, ОАЕ, Япония, Русия, САЩ и Бангладеш.

Общият им планиран капацитет за производство възлиза на 49 630 мегавата електрическа енергия, от които над половината в Китай и Индия.

Броят на реакторите в процес на изграждане към 1 юли 2022 г. е 56, като 41 от тях се намират в Азия.

Ще се върне ли Европа към ядрената енергетика?

На този фон европейските страни, изправени пред проблеми с доставките и растящата инфлация в енергийния сектор, отново обсъждат развитието на своите ядрени мощности.

Намаленото подаване на руски газ към Германия връща въпроса на масата за дискусии в Берлин, а увеличението на капацитета на германската ядрена енергетика вече не е напълно изключено, отбелязва Франс прес.

Германското правителство обяви, че "през следващите седмици" ще вземе решение за евентуално удължаване на живота на последните три атомни електроцентрали. Очаква се резултатът "от стрес тест, който е в ход", за да се разбере текущото ниво на сигурност на електроцентралите, каза правителствена говорителка.

Първият стрес тест през март заключи, че трите атомни електроцентрали не са необходими за гарантиране на енергийната сигурност на най-голямата икономика в Европа.

Трите германски реактора - "Некарвестхайм 2", "Емсланд" и "Изар 2" - трябва да бъдат спрени най-късно до 31 декември, според действащия в момента закон. Те са произвели около 6 процента от електроенергията в страната от началото на годината, припомня ДПА.
След аварията в японската АЕЦ "Фукушима" през 2011 г. под обществен натиск бившият германски канцлер Ангела Меркел призова за постепенно прекратяване на ядрената енергия.

След избухването на войната в Украйна обаче енергийната ситуация в страната постоянно се влошава.

Чуват се все повече мнения, подкрепящи ядрената енергия. "Животът на атомните електроцентрали трябва да бъде удължен до пролетта на 2024 г. Това е периодът, през който рискуваме да останем без енергия", призова говорителят по енергийната политика на парламентарната група на Свободната демократическа партия (СвДП) Михаел Крузе пред вестник "Билд".

Финансовият министър Кристиан Линднер, който оглавява СвДП, заяви, че най-голямата европейска икономика трябва да остане отворена към всички източници на енергия, включително и атомните централи.

"Тези, които са решили да останат в ядрената енергетика", като Франция, "не са непременно по-глупави" от германците, коментира неотдавна лидерът на германския Християндемократически съюз (ХДС) Фридрих Мерц.

Още преди началото на руската инвазия в Украйна, през февруари френският президент Еманюел Макрон обяви "ренесанс за френската ядрена индустрия" с огромна програма за строеж на до 14 нови ядрени реактора. "Това, от което се нуждае страната ни, (. . .) е възраждането на френската ядрена индустрия", каза тогава Макрон.

Друга страна от Евросъюза - Белгия - ще продължи да използва ядрена енергия десет години по-дълго от планираното, съобщи министър-председателят Александер де Кро. Това означава, че атомната електроцентрала "Тианж 3", близо до границата с Германия, и АЕЦ "Дул 4", край Антверпен, ще продължат да работят до 2035 г.

По-рано и Чехия съобщи, че ще построи нова мощност. Чешката държавна енергийна компания ЧЕЗ (CEZ) обяви търг за изграждане на нов реактор в АЕЦ "Дуковани", тъй като страната се стреми да увеличи още производството на ядрена енергия.

Същевременно и Великобритания превърна развитието на ядрената енергия в един от приоритетите на енергийната си стратегия. Британското правителство обяви, че проектът за строителство на нова ядрена електроцентрала "Сайзуел Си" (Sizewell C) е получил зелена светлина от министерството на енергетиката. Страната разполага с 15 реактора, но много от тях са към края на жизнения си цикъл, а разходите по единствената атомна електроцентрала, която се строи в момента - "Хинкли пойнт Си" - досега се оценяват в диапазона 25-26 милиарда бр. лири (31-32 милиарда долара).

Въпреки това през април британският министър на бизнеса Куази Куартенг каза, че страната му може да изгради нови шест или седем ядрени електроцентрали до 2050 година.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
27 днк не може да се извлича от дори добре запазени артефакти на повече от няколко хиляди години. Няма органично вещество което да може да запази тази структура. С енергията просто забрави да правиш дълготрайни батерии, дори един магнит влиея, хората от средновековието са мислили перпетуум мобиле, ама няма засега. Освен черна дупка или тъмна материя или енергия.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 13 развинтено въображение имаш .Лошо няма . И си голям късметлия . Да не си дал нито стотинка за поддръжка на колите ..... И данъците си отървал . И задължителните прегледи .
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А тая батерия изобщо за да я произведеш наясно ли си какво се изразходва, какво се отделя и накрая дали изобщо може да си избиеш парите дето со вкaрал за тая батерия. Световните кукловоди преди време се събраха на една среща и там са стигнали до заключението че единствено ядрената енергетика може да гарантира енергийната сигурност и икономиката на държавите в ЕС. На държави като нас ни се казва обратното за да си затворим централите и след време запада като си възобнови мощностите да купуваме
24
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И понеже имаме АЕЦ от 74г за това през 80те бяхме с режим на тока. От както го няма селтака Тато и не сме с Русия сме в пъти по-добре. И освен банани ядем и ананаси, папая и каквото си поискаме и ходим по света където си поискаме. Вие си сънувайте предишната мизерия за мързеливи.
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И още нещо да ви кажа, проблемът никога не е бил в количеството произведена енергия, а в нейния пренос и съхранение. Един по-сериозен технологичен пробив при батериите и ще забравим за централизирано и монополизирано производство и пренос, а всеки сам ще си произвежда в предостатъчни количества. Близо сме, даже бих казал, че го има, но внедряването му е изкуствено възпрепятствано.
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
20 ти толкова ли си наивен и глупав? Най-големите в света токамаци са следните:JET (Joint European Torus), ВеликобританияJT60-U, ЯпонияDIII-D, САЩT-15, РусияASDEX Upgrade, ГерманияTore Supra, ФранцияЛуди пари се наливат за тази технология. Ама не, имал бил диодна крушка, ток за дрелката печката и климатика не трябвало.
21
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ядрена енергетика ще развива само този който има шанс да си купува ядрено гориво. Скоро време такъв шанс няма да имат дори американците. Те не произвеждат такова гориво и не могат да го правят по технически причини.
20
0
 
3
 
! Отговори
Кюри-кури преди 1 година
Само *** може да мисли, че може да има устойчив и проспериращ свят без ядрена енергетика, просто трябва да стане по безопасна с новите технологии за управляване на процесите и по надежните материали
19
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ся да ви кажа, фабриките за фотоволтаици бълват огромни количества, а въпреки увеличаващото се население, потреблението на енергия намалява, заради по-ефективните технологии. Колкото и да са неефективни соларите, всяко панелче къса трохичка от пазара на конвенционалните източници. Който е луд, нека налива пари в централи, които ще се изплатят след 100г., ако изобщо.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората се оплакват че дървата поскъпнали двойно. В Германия се чува че щели да карат на въглища и мазут. Естествено Ганнчо Семерджиев кара тесли по островите на светофарите между "Сидней" и папуа-нова гвинея.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Некадърните френски ядрени "специалисти" щяха да гръмнат унгарската аец.
16
2
 
5
 
! Отговори
До 15 преди 1 година
Да, примерно за тебе ренесансът е да станеш бачкатор от склада на Билла за 2000лв. в склада на Лидл за 2800
15
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно не защото има нужда от огромни количества течаща вода за охлаждане и твърди скали които няма да мръднат следващи милион години за съхранение на ядрените отпадъци. Никой не е толкова луд да инвестира в губеща технология, освен ако не му пука за бъдещето и търси само печалба от комисионни за сметка на държавата и все повече ядрени аварии.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 7"А тези които агитираха против АЕЦ Беляне повече власт не трябва да помиришат" - това са евроатлантиците, които европеидните про'с'таци подкрепяте с 95% да ви евроинтегрират. Дано *** от глад и студ!
13
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слабо ме вълнува. Карам си две електрички с 0 разходи, зареждам ги с мои фотоволтаични системи в къщата, топло 350м2 за без пари с геогермална термопомпа, карам си кефа, обималяме света с жената и децата, печелим пари, влагаме в смислени неща. Да му мисли бедният русофил в прованса как ще се оправя
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова с принципите на западняците. Забравиха за зелената сделка и бързо смениха плочата. А нали ако се повишат температурите с 1.5 градуса всички ще умрем! Искате ли децата ви да умрат? И вие да умрете мъчително от климатичните промени. Ами изграждайте тогава атомна енергетика.
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уникален реактор ще осигури енергийното бъдеще на Русия. Новият ядрен реактор на бързи неутрони с охлаждане на олово ще се превърне в демонстратор на уникална технология - напълно затворен ядрен горивен цикъл.
10
6
 
14
 
! Отговори
Край преди 1 година
Апропо дайте си сметка докато беше соца къде бяхме ние. Ние имаме АЕЦ от 1974г. 50 г. по -късно Турция още няма. Индия /1млрд и нагоре/ също още няма.И си затворете мръсните русофобни уста. Щото с Русия, България беше там където със САЩ никога няма да бъде. Яжте банани.
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Франция търси отчаяно ТЕЦ специалисти за въглищните електроцентрали, повечето са пенсионирани, кой уволнен, кой от години вече не работи това, изостанали са 50 години в ядрените технологии, затвориха половината АЕЦ, а Германия затвори всички АЕЦ. Полша е добре, вече минават масово на въглища и имат ток.
8
3
 
4
 
! Отговори
Какъв ренесанс? преди 1 година
Ядрената енергетика е в разцвет. Първата руска термоядрена електроцентрала в град Саров ще бъде няколко ХИЛЯДИ пъти по-мощна от атомните.