Високо напрежение: Хронология на Тайванския въпрос

Основни моменти в отношенията между САЩ, Китай и Тайван
2 авг 2022 20:00, Йоана Цонева
95
Високо напрежение: Хронология на Тайванския въпрос
Снимка: БГНЕС

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси се очаква да посети Тайван във вторник, което предизвика остри предупреждения от страна на Пекин, който претендира, че самоуправляващият се остров е негова територия, пише "Ройтерс".

Ето и основните събития в отношенията между САЩ, Китай и Тайван:

1949 г. - Комунистите на Мао Дзедун вземат властта в Пекин, след като побеждават националистите от Куоминтан (КМТ) на Чан Кайши в гражданска война. Ръководеното от КМТ правителство се оттегля на остров Тайван, прекъсвайки контактите с континентален Китай.

1950 г. - Тайван става съюзник на Съединените щати, които са във война с Китай в Корея. Съединените щати разполагат флот в Тайванския проток, за да защитят своя съюзник от евентуално нападение от континенталната част на страната.

1954-1955 г. - Първата криза в Тайванския проток: Пекин започва артилерийски атаки срещу някои контролирани от Тайван отдалечени острови край югоизточния бряг на Китай. Тайпе губи контрола си над някои острови и премества останалите сили и жители в Тайван.

1958 г. - Втора криза в Тайванския проток: Пекин започва месеци наред артилерийски атаки срещу контролираните от Тайван отдалечени острови Кинмен и Матсу, които се намират близо до континентален Китай. Тайпе отвръща на удара с оръжия, доставени от САЩ. Китай не завзема контрола над нито един от тайванските острови.

1979 г. - Съединените щати одобряват "политиката на един Китай" и прехвърлят дипломатическото признаване от Тайпе на Пекин. Китайският лидер Дън Сяопин предлага концепциите за "една държава, две системи" и "мирно обединение" като възможни алтернативи на завземането на Тайван със сила.

1979 г. - Съединените щати приемат Закона за отношенията с Тайван, в който ясно се посочва, че решението на САЩ да установят дипломатически отношения с Пекин се основава на очакването, че бъдещето на Тайван ще бъде определено с мирни средства. Той задължава Вашингтон да помогне за осигуряването на средства за самозащита на Тайван.

1982 г. - президентът на САЩ Роналд Рейгън приема шест уверения към Тайван, включително обещание да не променя Закона за отношенията с Тайван.

1995 г. - президентът на Тайван Лий Тенг-хуей посещава Съединените щати за среща в университета "Корнел", което предизвиква критики от страна на Пекин и ескалира напрежението.

1996 г. - Трета криза в Тайванския проток: Тайван провежда първия си пряк президентски вот. В отговор на това Пекин изстрелва ракети във водите близо до Тайван; Вашингтон изпраща самолети в региона. През март тайванският президент Лий Тенг-хуей печели с голяма преднина.

2000 г.
- Чен Шуй-биан е избран за президент на Тайван, с което Демократичната прогресивна партия (ДПП), която подкрепя суверенитета на Тайван и официалната независимост, за първи път е на власт.

2005 г. - През март Пекин приема закон срещу отделянето, който прави отделянето на Тайван незаконно. През април лидерите на основната тайванска опозиционна партия KMT и на Комунистическата партия на Китай се срещат за първи път от 1949 г. насам.

Май 2008 г.
- Подкрепяният от КМТ президент Ма Ин-джоу, който предпочита по-тесни връзки с Китай, идва на власт и оставя настрана политическите спорове с Китай, за да обсъди сделки, вариращи от туризъм до търговски полети.

2016 г. - Цай Инг-уен от ДПН печели президентската надпревара през януари с платформа за противопоставяне на Китай. През юни Китай преустановява всички официални комуникации с Тайван.

Декември 2016 г. - Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп нарушава десетилетния дипломатически прецедент на САЩ, като разговаря директно по телефона с президента Цай Инг-уен.

2017 г. - Администрацията на Тръмп одобрява продажби на оръжие на Тайван на стойност 1,4 млрд. долара, което предизвиква гнева на Пекин.

Март 2018 г. - Тръмп подписва законодателство, което насърчава Съединените щати да изпращат висши служители в Тайван, за да се срещат с тайванските си колеги и обратно, което отново разгневява Китай.

Септември 2018 г. - Държавният департамент на САЩ одобрява продажбата на Тайван на резервни части за изтребители F-16 и други военни самолети на стойност до 330 млн. долара, което предизвиква предупреждение от страна на Китай, че това застрашава сътрудничеството между Пекин и Вашингтон.

2022 г., юли - Президентът на САЩ Джо Байдън и президентът на Китай Си Дзинпин провеждат двучасов телефонен разговор, в който Байдън подчертава, че "политиката на Съединените щати не се е променила и че Съединените щати категорично се противопоставят на едностранните усилия за промяна на статуквото или за подкопаване на мира и стабилността в Тайванския проток".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
5
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Провокациите на САЩ нямат край. Докога Господ ще търпи тази *** да се мъчи да управлява света?
63
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А някой задава ли си въпроса, защо баба Пелоси толкова яростно искаше да кацне там и да се среща с лидерите на Тайван? Нима това не е провокация, след всички обръщения на Си към щатите? :)))
62
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено че сащ са намесени. Те са голяма сила и се нуждаят от ресурси и евтина работта ръка/клиенти. Просто за да съществува икономиката им трябва да взимат от другите на всяка цена...
61
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега проверих - това островче е 30хил кв. км. 3-4 пъти по-малко от България. Не са поискали, не са го превзели за една нощ.
60
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички много ясно видяха, че заплахите на Си бяха просто един нищо и никакъв блъф. Но от комунисти не може да очакваш да говорят истината.
59
7
 
20
 
! Отговори
До 68 преди 1 година
Знаеш ли защо правят така. Създават една малка държава с демокрация и капитализъм до по голяма с Тоталитаризъм и комунизъм за да покажат нагледно колко е тъпо да си тоталиртана комунистическа държава в 21 век и да променят мисленето на хората в голямата държава. Това е доста добра външна политика.
58
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 32 Хайде по-полека с цифрите.Китай разполага с 3,5 млн. армия.
57
8
 
11
 
! Отговори
Путинопитеци,сър преди 1 година
Руските *** навсякъде ореваха света, че Пелоси нямало да кацне в Тайван, после, че щели да я свалят китайски изтребители, после че вече почнала трета световна война и тн и тн, а в същото време бабето спи вече 9 сън в президентския апартамент в Тайван и й дреме на фърчилото...
56
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
72 недей си смучи стъкмистики от пръстите. Първо най големият пазар на Китай е самият Китай. Второ, страните от азия, африка и латинска америка също са голям дял.
55
3
 
7
 
! Отговори
от уикипедия преди 1 година
Последното предупреждение на Китай (на руски: Последнее китайское предупреждение) е руска поговорка, която произхожда от бившия Съветски съюз и се използва иронично за предупреждение, което не носи реални последствия.
54
10
 
8
 
! Отговори
АлкашБезБойНеВръща преди 1 година
А кога Руската Федерация ще върне откраднатите територии на Китай?
53
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чувствам се антикомунист повече от всякога!!!
52
13
 
15
 
! Отговори
ЦСКАр преди 1 година
Лъжци! Кризата започва когато бягащите от комунистическата революция на Мао отиват на острова и създават Тайван. Същия народ, но хората не желаят да комунисти! Нима нямат това право?? Нима Украйна няма това право? А ние????
51
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
je suis taiwan
50
5
 
18
 
! Отговори
Край преди 1 година
Дъртата вещица иска света да свърши с нея.
49
8
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
45% от БВП на Китай идва от търговията с Щатите, а 27 % от търговията с ЕС! От Русия БВП на Китай е свързан само със ...2%??? Защо си мислите ,че Китай ще скочи на Щатите? Няма такъв шанс! Да не говорим, че ако Китай са готови на война, то американците ще предпочитат да си изпробват оръжията на хиляди мили от Щатите, близо до Китай! Така че, Си Дзин колкото и да се набира, е в неизгодна позиция! А и в цялата история, никой не пита самите тайванците, искат ли да имат нещо общо с Китай?
48
18
 
17
 
! Отговори
Крив макарон преди 1 година
Най-голямото зло на света -САЩ!
47
0
 
7
 
! Отговори
Евровизия 2023 преди 1 година
Могат да поканят Тайван като специален гост.
46
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ СА НАМЕСЕНИ НАВСЯКЪДЕ КЪДЕТО ИМА ВОЙНА. ДАВАТ ОРЪЖИЕ НА ЕДНА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА ЕДНА ДЪРЖАВА ЗА ДА ВОЮВА СРЕЩУ ПРОТИВНИКА СИ И ПОСЛЕ ЗАВЛАДЯВАТ ЧАСТ ОТ ТАЗИ ДЪРЖАВА. КАКТО ПРАВЯТ И В КОРЕЯ, ОТЦЕПВАТ КАТАР ОТ ИРАК, ТАЙВАН ОТ КИТАЙ И Т.Н. СЕГА В УКРАЙНА ВОЮВАТ ПЛАТЕНИ ОТ САЩ НАЕМНИЦИ СРЕЩУ РУСНАЦИТЕ. У НАС СЕ ОПИТАХА ДА НАПРАВЯТ СЪЩОТО ПЛАЩАЙКИ НА КИРО И АСЕН ДА РАЗСИПЯТ ДЪРЖАВАТА НИ. ДАЙ БОЖЕ ДА НЕ УСПЕЯТ И КИРО И АСЕН НИКОГА ДА НЕ ВЛЯЗАТ ПОВЕЧЕ В ПРАВИТЕЛСТВО.
45
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна я харизаха. Сега глyпаците ще си слагат тайванското знаме на профила във фейса.