Трябва ли да се демонтират съветските паметници в цяла Европа?

След като Русия нападна Украйна, Литва, Латвия, Естония и Финландия демонтираха част от тях
21 авг 2022 22:15, Красимир Ангелов
605
Трябва ли да се демонтират съветските паметници в цяла Европа?
Снимка: БГНЕС

След като Русия нападна Украйна, Литва, Латвия, Естония и Финландия демонтираха част от паметниците си от съветско време. Германия обаче е задължена да ги поддържа, пише в свой анализ DW.

Танкове, статуи, релефи - в много бивши съветски държави спомените за комунистическата ера са навсякъде. Но след началото на руската война в Украйна дебатите във връзка с монументите, увековечили падналите воини от Червената армия във Втората световна война, избухнаха с нова сила.

Балтийските държави например възнамеряват в следващите седмици и месеци да премахнат всички паметници от този вид, макар и да има несъгласни.

Естония: "Това е смъртоносно оръжие, не възпоменателен обект"

Във вторник естонските власти демонтираха и преместиха един оспорван паметник на съветски танк в близост до граничния град Нарва. Той е населен предимно с етнически руснаци и първоначално местните власти бяха против преместването му, защото според тях жителите на града го приемат за част от идентичността на населеното място.

Сега той бе преместен на 200 километра в естонския Военен музей. Още шест монумента от от съветската епоха бяха премахнати от града.

Правителството в Талин даде зелена светлина за отстраняването на съветските паметници от обществените пространства. "Танкът е смъртоносно оръжие, а не възпоменателен обект. А сега с точно такива танкове избиват хора в Украйна", каза министър-председателката Кая Калас. Предстои да бъдат демонтирани общо до 400 паметника.

В Латвия и Литва спорят по въпроса

Много латвийци са на мнението, че съветските паметници в Рига вече са непоносими - но пък за рускоговорящите жители на страната те са от голямо значение. Още през юли латвийското правителство разреши премахването на 69 паметника и паметни плочи, които наред с другото възхваляват съветския режим.

Демонтирането на съветския паметник на победата трябва да приключи до 15 ноември. Той е издигнат през 1985 година по повод 40-та годишнина от победата на СССР над хитлеристка Германия във Втората световна война като "Паметник на освободителите на съветска Латвия и Рига от германско-фашистките нападатели".

И в Литва текат спорове по повод съветските паметници. Демонтирането на паметника във възхвала на съветската армия в Клайпеда започна още през юли, като от него ще останат само изписаните в камъка имена на загиналите войници.

Финландия: паметникът, който бе овалян в катран и пера

И във финландската столица Хелзинки се водят интензивни дебати във връзка с подаръците от Москва. В началото на август "Монументът на световния мир" бе премахнат и откаран в музей. Паметникът е издигнат през 1990 година и е подарък от Съветския съюз.

Скулптурата е една от много реплики на оригинала, а Хелзинки е единственото място извън бившия Съветски съюз, в което имаше негово копие. То предизвика противоречия още тогава, а през 1991 година бе омазано с катран и пера от студенти. Девет години по-късно бе извършен и неуспешен опит паметникът да бъде взривен.
Паметникът е подарък на Хелзинки от Москва.

Германия е длъжна да се грижи за паметниците

В Германия паметниците също са тема на дебат. Те биват боядисвани и увивани със знамена. Още през март берлинската депутатка от ХДС Щефани Бунг призова от един паметник да бъдат премахнати оръдията и танковете. Берлинският общински съвет обаче отхвърли искането.

През март дрезденският политик от Свободната демократическа партия Щефан Шарф написа в Туитър: "Не, съветският паметник в Дрезден не може да остане. Не заради 1945-а, а заради 1953-а, 1968-а и 2022-а". Първа гвардейска танкова армия на Съветския съюз, която бе стационирана в Дрезден до 1993 година, през 1953 година участва в потушаването на народното въстание в ГДР, а през 1968-а - в потушаването на Пражката пролет.

Но и това искане не получи подкрепа: Германия е длъжна да поддържа и да почита съветските паметници, така е записано в сключения през 1990 година държавен договор между ФРГ, ГДР и четирите държави победителки във Втората световна война.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


605
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
488
0
 
0
 
! Отговори
DW=WC преди 8 месеца
Жълтокафяв отходен канал!
487
1
 
4
 
! Отговори
Стан преди 1 година
Паметници НЕ трябва да се махат, лоша или добра историята е такава каквато сме я преживяли. Нека историята напомня за себе си чрез паметниците
486
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 510 Руски паметници демонтира само Украйна. В Европа не съм видял да са пипнали паметник, който да не е съветски, а не руски. Руснаците са страдали най-много от монголското иго и от съветската власт, така че това трябва да си е направо комплимент за тях.
485
2
 
4
 
! Отговори
ИЗХВЪРЛЕТЕ ШМАЙЗЕРА преди 1 година
Има решение на Столичния общински съвет от 25 февруари 1992 г. и допълнително решение от 18 март 1993 г. за демонтиране на Паметника на съветската армия в Княжеската градина.Министерството на отбраната е дало заключение на 15 юли 2015 г., че въпросният паметник няма статут на военен мемориал според Закона за военните паметници.
484
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимендо по до-л.ния да попитам демонтирането на паметници на Пушкин,Максим Горки ,Екатерина Велика и др. това съветски ли са ?
483
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой(с частично изключение на Украйна) не демонтира руски паметници, а само съветски. Това просто трябва да показва ясно, че "русофилите", не са русофили, а съветскофили. Те просто искат някой да им казва как да живеят, все тая дали е руснак или не. Просто руския опит им е най-пресен.
482
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Паметниците трябва да останат .Родовата памет на България е силна също това че сме признателни към нашите освободители и спасители.
481
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕМАХНАТ СЪВЕСТКИТЕ ПАМЕТНИЦИ НАВСЯКЪДЕ
480
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ало стига сте разделяли народа със такива статии,махнете я и без това сме доста разделени,Махнете я
479
16
 
13
 
! Отговори
Адвенчърс преди 1 година
Който демонтира съветски паметници скоро ще монтира руски паметници!
478
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм за оставането на паметниците .Ако не бяха руските войни нямаша де има нито Полша,нито Прибалтийските джуджета .СССР се намеси България да не бъде разделена на три части .Слава на Путин ,слава на СССР дори тайно 90% от истинските българи тайно си мечтаят Путин да ни освободи за трети път -от Натовска окупация.
477
10
 
11
 
! Отговори
та преди 1 година
Тя, Европа "върза и цъфна " , остава й само проблема с паметниците !
476
6
 
13
 
! Отговори
какво се чудим преди 1 година
И децата вече знят че националсоциализма и интернационалсоцилизма или с други думи фашизма и болшевизма са идентични .агресията на русия към съседни страни не оставя съмнение че става въпрос за нацистка политика.Тогава какво правт нацистки паметници в демократични и суверени държави.колкото по-бързо се махат толкова по добре за всички .Без болшевишки паметници българия беше на пето ясто по жизнен стандарт в евроа ,когато бе окупирана от болшевишка русия -изпит елита на нацията ограбени българите
475
13
 
15
 
! Отговори
Богомил Трайков преди 1 година
Паметниците трябва да бъдат демонтирани. Ние имаме маса паметници на армия окупаторка, на армия унищожила демокрацията ни. А на убийците водени от Путин също смърт.
474
12
 
14
 
! Отговори
сиайна преди 1 година
НЕ!
473
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Паметниците задължително да останат ,най-вече тези на великия съветски войн .СССР е дала 25 милиона жертви да освободи света от нацизма.Сега само със 200 000 армия размазва фашизма в украйна подкрепят с пари и оръжие от от колективния запад и техния хегемон -Сатаната ,на който се покланя западния олигархат.Но Путин ще им даде урок завинаги този път .Слава Путину.Слава на Русия
472
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да
471
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
трябва да се зривят
470
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
паметниците трябва да останат.Те отразяват народната памет и благодарност към руските войни които са ни освободили от османско и фашистко робство.
469
16
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
паметниците да не се пипат господ ще ни накаже