Европа все по-често отказва визи на турски граждани. Но защо?

Сред турците, засегнати от тази демонстрация на сила, се зараждат гняв и омраза
11 сеп 2022 21:07, Красимир Ангелов
113
Европа все по-често отказва визи на турски граждани. Но защо?
Снимка: БГНЕС

В Западна Европа все по-рядко издават визи на турски граждани. Има и призив те изобщо да не получават шенгенски визи. Сред турците, засегнати от тази безпримерна демонстрация на сила, се зараждат гняв и омраза, пише в свой анализ Еркан Арикан за DW.

От седмици вече получавам в социалните мрежи лични съобщения. Хора от Турция и Германия ми разказват, че на тях или на техни роднини им отказват входни визи за Шенген, макар че са представили всички необходими документи. И в безизходицата си ме молят за съвет.

Първо си помислих, че това са обичайните недоволства от работата на служителите в германското посолство в Турция. Но междувременно разбрах, че зад всяко едно оплакване се крие някаква лична съдба: учители, които са искали да посетят свои роднини в Нидерландия; пенсионери, които не могат да отидат на сватбата на децата си в Германия; хора на изкуството, тръгнали на фестивал в Италия... Само в изключително редки случаи някои от тези кандидати получава виза, но за много по-малко дни, отколкото са заявили.

Много отхвърлени молби

Особено трудно е станало получаването на виза за Германия, твърдят турските медии. Това потвърждават и от германското външно министерство в Берлин: като аргумент за това защо германските представителства в Турция издават все по-рядко визи на турци се посочват икономическата криза в Турция и постоянното изтичане на квалифицирани кадри от страната.

Вярно е, че сегашната ситуация в Турция е истинска катастрофа. Всеки месец инфлацията се покачва и по официални данни тя вече гони 80 процента. Рекордно висок е и броят на хората, търсещи работа. Сред причините за променената визова политика не на последно място са и масивните нарушения на човешките права от страна на турската държава: европейските страни се опасяват, че много турци се опитват с туристическа виза да обърнат гръб на родината си завинаги.

Турските медии нашироко разказват, че все повече студенти, които пристигат в Европа със стипендия по програмата „Еразъм“, подават после молби за убежище. Това допълнително намали шансовете на турски студенти да бъдат приети за обучение по тази програма.

Гневът вече прераства в омраза

Повечето хора в Европа изобщо не са наясно колко скъпо е за турските граждани да подадат молба за шенгенска виза. Само предварителната такса възлиза на 80 евро, а ако молбата бъде отхвърлена, сумата не се възстановява. Към това се прибавят и разходите за резервирани хотели и самолетни билети, които се оказват чиста загуба, защото до пътуването в повечето случаи изобщо не се стига. Вярно е, че отказът за издаване на виза може да бъде обжалван, но един Бог знае дали тези усилия си заслужават.

Затова гневът срещу страните от Шенген вече прераства в омраза. Това е донякъде разбираемо, тъй като хора, които в миналото редовно са пътували до ЕС, сега изведнъж получават отказ. Визи се отказват и на хора, които имат постоянна работа, собствена къща и деца в Турция – за които е повече от ясно, че не биха загърбили родината си. Пенсионери и бивши „гастарбайтери“, които от години прекарват лятото в Турция и нямат никакво намерение да остават завинаги в Германия или в Европа, също не получават визи. Тези решения на чуждите консулства не са оправдани!

Нещо трябва да се промени

Правилата за издаване на шенгенски визи спешно трябва да бъдат преразгледани. Хора, които вече са получавали виза и често са пребивавали в Европа, бъдат третирани от консулските служби по-либерално. На възрастните хора, които искат просто да присъстват на сватбата на децата си или да видят внуците си в чужбина, също не бива да се пречи.

А хората на бизнеса, които се опитват да съживят закъсалата турска икономика, пътувайки за изложения или за търговски преговори, следва да получават своите визи дори с предимство. Също както и зажаднелите за пътувания турски туристи след дългите ограничения на пандемията, които носят приходи за западните икономики.

А черните овце, които искат трайно да останат в Европа, така или иначе си намират нелегални начини да стигнат до страните от Шенген. Неопетнените турски граждани не бива обаче да плащат за грешната политика на своята родина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
2
 
! Отговори
иван иванов преди 1 година
До ЬЬЬ - прав си краварско *** ***, трябва наи - сетне и ние българите да разберем че с краваристан и неговата *** еврогеиския съюз ще бъдем все така гладни, голи и боси - предлагам краи на зависимостите от краварските крадци и нагли долнопробни мошеници и разтуряне на безсмисления еврогеиски съюз.
82
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Набутаха всички газови потоци през Турция и сега визи няма да им дават! Ще дават не, ами и хоро ще им играят от ЕС. Султанът ги върти на малкия си пръст.
81
4
 
9
 
! Отговори
хмм... преди 1 година
Какво като на Гърци и Българи дават визи ??? То няма и визи .... и какво ? Обезлюдяване, липса на работна ръка, търговци се оплакват, училища без деца, университети без стъденти, предприятия без квалифициран порсионал..... И какво
80
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Половината статия е как турци нарушават шенгенските правила, а втората половина е мрънкане как нещо трябвало да се промени! Ай сиктир. Не знам от кой турски вестник сте я преписвали, ама сте се оляли.
79
6
 
14
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Сближаването на турция с рушия определено я прави противник на ЕС и неиздаването на визи за турци е напълно логично,а закупуване на съвременни оръжия пак от рушия я прави ненадежден член на НАТО. Време е за преоценки и пренасочване на политики.
78
7
 
24
 
! Отговори
бахура преди 1 година
Тоя бюрлук да си стои във Отомания.Минусите са повече, отколкото плюсовете от тях.Тва са злобни аборигени от XIX век.Пускаш едно семейство, оно станало десетина човека след десет години, барабар с чаветата и домъкнатите старци, естествено само мъжът работи и то самонает.Немците не им давали виза ???Ти ще пуснеш ли у вас р0м, софиянец или евреин, вре ?
77
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво означава "нещо трябва да се промени"? Никой няма право, да диктува визовата политика на никоя страна. Респективно и на страните от Шенген. Турците свикнаха с привилегията да пътуват и да се заселват в ЕС, когато си искат, докато новоприетите страни стояха зад студената завеса и не се оплакваха. Ето, това трябва да се промени, Турция е извън ЕС, води неприемлива за съюза политика и трябва да си знае мястото.
76
4
 
5
 
! Отговори
79 преди 1 година
Баба ти ще ти отговори по добре защо не я попиташ пък може и майка си
75
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото турците не се къпят и миришат на гранясала овча лой.
74
4
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Статията засяга проблеми и има основания,но...Все повече стана ясно ,че и трето поколение мюсюлмани не се интегрират в Западна Европа. Някой от тях извършиха и терористични актове. Турците в Германия има свои правила и затворен кръг. Даже е недопустимо туркиня да общува или да се ожени за не турчин.
73
10
 
18
 
! Отговори
Бахура преди 1 година
Да се покръстят, виза после.
72
6
 
20
 
! Отговори
Ако се пречистят преди 1 година
Има вероятност като си сменят "традициите" с европейските има вероятност за толерантност.До тогава ще чакат да се вразумят
71
7
 
19
 
! Отговори
От 33 години им преди 1 година
Отвориха границата да си ходят в майчината им родина ама като ги обидиха братята се върнаха обратно, въпреки до тези които видяха мизерията се завърнаха над 90% и пак не се интегрираха.Където и да отиде сбюратака си остава неграмотен и скопен двуполюсно.
70
6
 
10
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Проблемът е в Ердо, Месут Йозил и останалите, които споделят визията им.
69
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости!
68
6
 
22
 
! Отговори
Петю преди 1 година
Нали се Хвалят че Турция е сред 20 най развити икономики в света-къде тогава искат да ходят-Турция е Родината Майка за Тях-там да си Стоят.Те така и не искат да са Германци дори и родените там-Турци сме и това е.
67
6
 
20
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Да ходят аркадашларите в приятелска Русия.Що напират за вражеския запад.Нали на запад ще стоят без ток,а в Турция всичко е ОК благодарение на приятелството с Путин?
66
28
 
19
 
! Отговори
Nikola pan преди 1 година
Статията е. Точна редно е да бъдат издавани безпроблемно визи за Турски граждани пък и какво ако някой започне да работи в Германия .даже и у нас видях турски граждани бивши български които работят бяха в строителството.Нека да правим разлика между арабски авганистански ,пакистанци и Турция.товае държава коятовсе някога ще влезе в Европа и хората и да работливи и интелигентни.
65
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Eнергийната криза в Германия води до намаляване на потенциалните консуматори. Tова е причината
64
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пускам салза