Европа все по-често отказва визи на турски граждани. Но защо?

Сред турците, засегнати от тази демонстрация на сила, се зараждат гняв и омраза
11 сеп 2022 21:07, Красимир Ангелов
113
Европа все по-често отказва визи на турски граждани. Но защо?
Снимка: БГНЕС

В Западна Европа все по-рядко издават визи на турски граждани. Има и призив те изобщо да не получават шенгенски визи. Сред турците, засегнати от тази безпримерна демонстрация на сила, се зараждат гняв и омраза, пише в свой анализ Еркан Арикан за DW.

От седмици вече получавам в социалните мрежи лични съобщения. Хора от Турция и Германия ми разказват, че на тях или на техни роднини им отказват входни визи за Шенген, макар че са представили всички необходими документи. И в безизходицата си ме молят за съвет.

Първо си помислих, че това са обичайните недоволства от работата на служителите в германското посолство в Турция. Но междувременно разбрах, че зад всяко едно оплакване се крие някаква лична съдба: учители, които са искали да посетят свои роднини в Нидерландия; пенсионери, които не могат да отидат на сватбата на децата си в Германия; хора на изкуството, тръгнали на фестивал в Италия... Само в изключително редки случаи някои от тези кандидати получава виза, но за много по-малко дни, отколкото са заявили.

Много отхвърлени молби

Особено трудно е станало получаването на виза за Германия, твърдят турските медии. Това потвърждават и от германското външно министерство в Берлин: като аргумент за това защо германските представителства в Турция издават все по-рядко визи на турци се посочват икономическата криза в Турция и постоянното изтичане на квалифицирани кадри от страната.

Вярно е, че сегашната ситуация в Турция е истинска катастрофа. Всеки месец инфлацията се покачва и по официални данни тя вече гони 80 процента. Рекордно висок е и броят на хората, търсещи работа. Сред причините за променената визова политика не на последно място са и масивните нарушения на човешките права от страна на турската държава: европейските страни се опасяват, че много турци се опитват с туристическа виза да обърнат гръб на родината си завинаги.

Турските медии нашироко разказват, че все повече студенти, които пристигат в Европа със стипендия по програмата „Еразъм“, подават после молби за убежище. Това допълнително намали шансовете на турски студенти да бъдат приети за обучение по тази програма.

Гневът вече прераства в омраза

Повечето хора в Европа изобщо не са наясно колко скъпо е за турските граждани да подадат молба за шенгенска виза. Само предварителната такса възлиза на 80 евро, а ако молбата бъде отхвърлена, сумата не се възстановява. Към това се прибавят и разходите за резервирани хотели и самолетни билети, които се оказват чиста загуба, защото до пътуването в повечето случаи изобщо не се стига. Вярно е, че отказът за издаване на виза може да бъде обжалван, но един Бог знае дали тези усилия си заслужават.

Затова гневът срещу страните от Шенген вече прераства в омраза. Това е донякъде разбираемо, тъй като хора, които в миналото редовно са пътували до ЕС, сега изведнъж получават отказ. Визи се отказват и на хора, които имат постоянна работа, собствена къща и деца в Турция – за които е повече от ясно, че не биха загърбили родината си. Пенсионери и бивши „гастарбайтери“, които от години прекарват лятото в Турция и нямат никакво намерение да остават завинаги в Германия или в Европа, също не получават визи. Тези решения на чуждите консулства не са оправдани!

Нещо трябва да се промени

Правилата за издаване на шенгенски визи спешно трябва да бъдат преразгледани. Хора, които вече са получавали виза и често са пребивавали в Европа, бъдат третирани от консулските служби по-либерално. На възрастните хора, които искат просто да присъстват на сватбата на децата си или да видят внуците си в чужбина, също не бива да се пречи.

А хората на бизнеса, които се опитват да съживят закъсалата турска икономика, пътувайки за изложения или за търговски преговори, следва да получават своите визи дори с предимство. Също както и зажаднелите за пътувания турски туристи след дългите ограничения на пандемията, които носят приходи за западните икономики.

А черните овце, които искат трайно да останат в Европа, така или иначе си намират нелегални начини да стигнат до страните от Шенген. Неопетнените турски граждани не бива обаче да плащат за грешната политика на своята родина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много добре,тъкмо ще спре изтичане на мозъци от Турция за запада,.Супер.И след още 5-6 години,Турция ще се изтреля сред най-развитите държави.
42
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ направо се напикава от Турция, изключи плейстейшъна и лягайй
41
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора на изкуството, пътували до Италия, голям смях. тюркестанци и изкуство е като летяща коза.
40
11
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
Те сега 2 Милиона Германци са в Анталия, Ако Мухаммед не отиде при Планината, Планината ще Дойде на Краче при Мухаммед, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА Даже и ,ще си Плати
39
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прави са германците, чобаните и Марс да отидат си остават пак чобани. Никакви визи.
38
15
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
Европа - Се Самоизолира , Затваря се в Черупката си, САЩ също, Все пак Европа е 0,5 Милиарда, САЩ е 0,3 Милиарда, А Светът е 8 Милиарда, Европа и САЩ- Заедно са Едва 10% от Човечеството и Планетата Земя - Проблема Си е Техен , ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
37
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Новина Ами нас вече ще ни набутат в Шенген дори насила, даже да не искаме, оттам нататък е ясно! Задължително и ние трябва да забраним.
36
3
 
16
 
! Отговори
Новина преди 1 година
А нас в България, това по какъв начин ни интересува??? Може би наистина е несправедливо, но светът вече не е справедлив, не е тайна, че западна Европа е туркофобска и русофобска. Това е положението.
35
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Западна Европа все по-рядко издават визи на турски граждани. Има и призив те изобщо да не получават шенгенски визи." Типичен пример за "някаква новина", завършваща с "А вие как мислите". Ако DW ни беще информирала, откъде идват тези призиви /държави и партии в ЕС/, може би коментарите, щяха да бъдат много по-различни, и щяхме да знаем защо. В случая, събират предложения и основания за забрани на визи. Анализират как ще се посрещне забраната. Това е новата стратегия за управление в ЕС, явно.
34
10
 
17
 
! Отговори
мдааа преди 1 година
немкините се радват на сирийци вече , турците им омръзнаха .
33
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вай, вай, вай. Ние можем да напишем същата статия за САЩ. Очевидно е че тях не ги искат в германистан, а нас в САЩ.
32
3
 
4
 
! Отговори
Handel преди 1 година
До Брей, брей: Ха ха... само дето цял куп българи няма да схванат че това е сарказъм.
31
5
 
21
 
! Отговори
Handel преди 1 година
Га гласувахте за аллaха, не ривахте. Хайде сега стига сте ривали, ами чекайте aллаха да ви оправи.PS. Религиозен фанатизъм и развита икономика са взаимно изключващи се неща.
30
11
 
28
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Европа отказва визи за турци заради голямата уста на Ердоган и честите му заплахи и укори към Европа спрямо диктаторска Русия и враждебните действия спрямо гърция
29
11
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Tия се държат все едно някой им е длъжен да им даде виза... Наглеци от Анадола!
28
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виза за Геймания само, ако докажеш, че ти е обратна резбата и това ти застрашава живота.
27
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мразят те, ама все натам гледат. Инак в техния рай има да блеят с овцете. Кой, както си го направи.
26
16
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С отказ и без отказ, омразата си е дълбоко в сърцето на всеки тюркеш. Те се раждат от омраза, живеят с омраза и и умират от омраза. Най-качественото нещо, което могат е да мразят.
25
18
 
10
 
! Отговори
смях в залата преди 1 година
Адаш да си вземеш дипломата и да се изсереш отгоре и .Така ме расмя че кво да ти кажа ,ти наясно ли си че така наречените гастърбаитери вече не са 2 или 3поколение ,че германците след края на 2 та световна воина за да въстановят гено фонда си поради липса на мъже вкарват няколко милиона турски гастърбаитери.
24
6
 
23
 
! Отговори
Черепа преди 1 година
Изглежда, че искат да заменят турските гастарбайтери с украински.