Богатите китайци отново мислят планове за бягство, след като Си Дзинпин остана на власт

Те изнасят капитали от страната и си уреждат резиденции в чужбина
Обновена: 30 окт 2022 20:57 | 30 окт 2022 20:00, Красимир Ангелов
173
Богатите китайци отново мислят планове за бягство, след като Си Дзинпин остана на власт
Снимка: БГНЕС

Богатите китайци подготвят планове за напускане на родината си, тъй като песимизмът за бъдещето на втората по големина икономика в света под управлението на Си Дзинпин и управляващата Китайска комунистическа партия се засилва, пише в свой анализ Bloomberg TV Bulgaria.

През уикенда Си Дзинпин затвърди позицията си на най-могъщия лидер след Мао Дзъдун, оставайки начело на Китайската комунистическа партия  и нейната мощна централна военна комисия за още пет години. След петилетния партиен конгрес 69-годишният Си Дзинпин има желязна хватка върху властта и потенциал да управлява до края на живота си.

Дейвид Лесперанс, адвокат от Европа, който работи с богати семейства в Хонконг и Китай, казва, че удължаването на управлението на Си Дзинпин над два мандата е повратна точка за бизнес елита на страната, който процъфтяваше десетилетия наред, докато китайската икономика се развиваше, пише Financial Times.

"Сега, когато "председателят" е твърдо на мястото си вече получих три инструкции от различни китайски бизнес фамилии с ултрависока нетна стойност да изпълнят плановете си за бягство от пожар", казва Лесперанс.

В месеците, предшестващи конгреса, имаше спекулации, че Си е подложен на натиск вътре в 97-милионната партия да се откаже от спорните политики, включително от политиката си на нулева толерантност към  Ковид, подкрепата за Владимир Путин и утвърждаването на партийния контрол върху бизнес средата.

Въпреки това Киа Менг Лох, старши съдружник в Сингапур в Dentons Rodyk, глобална адвокатска кантора, която има 6000 служители в Китай, заяви, че запитвания и инструкции за създаване на "семейни офиси" - частни юридически лица, използвани за управление на семейното богатство - също се натрупват в града-държава "от месеци".

"Клиентите, с които работя, смятат, че третият мандат на Си е предрешен много по-рано от тази седмица", казва Лох. Той добави, че Хонконг, който отдавна е предпочитана дестинация за китайските богаташи и елитни семейства, е станал по-малко привлекателен, тъй като Пекин е увеличил контрола си върху територията.

Броят на семейните офиси в Сингапур е скочил пет пъти между 2017 и 2019 г. и почти се е удвоил от 400 в края на 2020 г. до 700 година по-късно, според данни на Citi Private Bank.

Райън Лин, директор на базираната в Сингапур компания Bayfront Law, заяви, че по време на партийния конгрес на Китай миналата седмица към него са се обърнали пет семейства с молба за създаване на сингапурски семеен офис, като три от тях са пристъпили към работа.

Лин, който е създал около 30 семейни офиса в Сингапур през изминалата година, заяви, че повечето китайци се надяват да се преместят там, както и да преместят парите си.

Лесперанс заяви, че много от клиентите му са прекарали години в подготовка за излизане от Китай, като законно са прехвърлили капитали в сигурни офшорни юрисдикции и са организирали алтернативни жилища и нови гражданства извън Китай за семействата си.

Според него китайските богаташи са притеснени не само от слуховете за официален данък върху богатството, който ще замени неофициалните дарения за "общ просперитет". Те са все по-загрижени и за личната си безопасност, дори след като са напуснали страната.

Тези опасения се задълбочиха след поредица от временни или дългосрочни изчезвания на високопоставени хора от общественото полезрение през последните години, включително основателя на Alibaba Джак Ма, тенис звездата Пенг Шуай, елитния финансист Сяо Джианхуа и магната в областта на недвижимите имоти Уитни Дуан.

Целият анализ прочетете тук
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
1
 
! Отговори
pls преди 1 година
малко са попрекалили с червеното, дори за комунистическа страна, може ли малко да добавите фотошоп, понеже геомилевизмът is not my thing
126
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да идват при нас, те поне са работливи хора, не като гостите на Меркел.
125
0
 
0
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Случайност
124
1
 
0
 
! Отговори
nadia преди 1 година
Too rich country and they are running...
123
5
 
7
 
! Отговори
Xaxa преди 1 година
Китай официално се превърна в модел на Новия Ред - изтребване на населението чрез "ваксини", ежедневни "тестове", цифрови пари със срок на ползване, въглероден отпечатък върху всяка покупка, изкуствена продоволствена криза, чрез избиване на животни и умишлено съсипване на селскостопанската продукция. По всичко си личи, че партийното лидерче послушно преизпълнява "препоръките" на Клаус Шваб и еврейските му господари
122
6
 
12
 
! Отговори
Николай Пенков преди 1 година
Комунистите не прощават.Запомнете това.
121
9
 
22
 
! Отговори
Финансист преди 1 година
Журналлята отново драсскат врели некипели. От Китай пари лесно не се вадят, майката партия държи всичко с силните си ръце :))
120
25
 
24
 
! Отговори
Света се обърка преди 1 година
Нищо чудно наистина да бягат ... Особено богатите китайци направили парите си с далавери , подкупи и не точно според закона .И не защото тоя Си е отново на власт а заради дълголетната китайска традиция на корумпираните да им пускат по един куршум в дебелата кратууна на площада. Независимо колко висок и отговорен пост си заемал . Та тия китайци е съвсем нормално след като са напълнили шкафчетата и офшорните си сметки да бягат някъде където корупцията е на почит .... САЩ ... Германия ... Англия.
119
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Като прочетох вярвям На някои хора дето не са живяли и 15 минути под управлението на дървени комунистически глави им е лесно да пишат глупости.
118
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази статия не я ли четохме преди няколко месеца ама за русия и богатите руснаци?
117
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се научат от богатия опит на Богатите руски другари пардон Олигарси.Паднаха им едни пари и те се изнесоха вкупом към Ландон Париж,Биоарис,Абу Даби .Там Руските другари тънат в Разкош и анонимност освен ако някой не се раздрънка по адрес на Вожда.Тогава се случват някакви случки.Изобщо имат богат и пре-богат пример за подражание от хора с богат опит
116
4
 
15
 
! Отговори
Да Вернаваме преди 1 година
Трябва да верваме на Западната медия как богатите Китайци са чули и видели медиите че трябва да бягат и те вече планират да бягат. Как само бягат на ЗАПАД в Западната Диктатура, където правят произволни санкции и конфискуват имущество и пари. Направо са се затичали да бягат богатите китайци, за да бъдат ограбени от Западняците.
115
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 135. Тия богаташи, които искат"да преместят парите си" и вече не харесват "диктатора" и Китай , досега от къде спечелиха и натрупаха състоянията си, А??? Като се съчинява пропаганда, трябва и да се мисли. Плямпането, с цел опушване на читателя не е мислене.
114
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай е куха икономика. Направи ли са огромен град за милиарди, който стои празен.
113
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая пропаганда вече не върви
112
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е, че Китай започва икономичвския си възход в началото на 80-те г. на ХХ век благодарение на САщ. Те им дават технологии, пари ...и да си държат парите в американски банки,...всичко, но след едно изпитанив за вярност- да нападнат Виетнам Аз помня войната,Всеки ден в България съобщаваха детайли.Т.е. имаме подобен на план Маршал, както са вързали Фарнция, Италия, Германия..., Сега САЩ се усещат, че Китай им се изплъзва, изтегля си и милиардите от сащанските банки и се опитват да го смажат
111
21
 
17
 
! Отговори
Лито преди 1 година
Където мине червен ботуш трева не никне, явно жълтата икономика ще продължи да се свива под комунистическия диктат. Честито още имигранти ще бягат от "хубавото".
110
5
 
23
 
! Отговори
Глупости преди 1 година
Който е сътворил тази статия, си няма хабер за Китай и милионерите му!
109
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на къде бягат, някъде където ще са бедни?
108
4
 
22
 
! Отговори
Шарлатанин преди 1 година
Това вече дори не е глупост, а идиотизъм! Китайците бягали, заради "песимизъм, относно бъдещето на китайската икономика под управлението на Си Дзинпин през третия му мандат "?!? Глупости и фейкове се пишат по отношение на фактите, които не подлежат на проверка. А тук въпросът е, кой управлява Китай през последните десет години, през които китайската икономика изпревари тази на САЩ, а Дракона е на път да стане основен икономически хегемон? Или това е естествен процес и Дзинпин хал хабер си няма.