Музикалните риалитита раждат сервитьори, стриптийзьори, улични музиканти

Надеждите на младите таланти умират някъде сред телевизионните рейтинги
12 авг 2011 13:19, Екип на Dnes.bg
0
Музикалните риалитита раждат сервитьори, стриптийзьори, улични музиканти
снимки: Булфото и архив
автор: Александър Попов

Тази година отново се завърна модата на музикалните формати, като вече понатрупахме впечатления от "Гласът на България" по bTV. Предстои да тръгне и популярния световен формат "Х фактор" в конкурентната Нова телевизия.

"Гласът на България" стартира в разгара на летния сезон, когато повечето продукции са в отпуск. Рискът се оказа успешен и последваха хвалбите за уникален рейтинг.

Всъщност хората зад музикалните предавания се интересуват единствено от рейтингите, постъпленията от реклами и затвърждаване на имиджа на продуцентите. Кандидатите за слава са просто един инструмент за тези цели. По света талантите подписват с големи компании, издават албуми, стават част от шоу бизнеса, и който се впише в тази обстановка може да се събуди милионер само след няколко седмици.

Как е у нас?

Хубавото на тези предавания е, че всеки българин може да се убеди с очите си, че въпреки демографската криза у нас се раждат таланти. Явно Орфей не случайно е живял по нашите ширини.

За реализацията им обаче почти няма какво да се каже. През годините станахме свидетели на "раждането" на музикални идоли в няколко различни тв надпревари. Общото между всички тях е, че така и не се докоснаха до голямата сцена. Въпреки обещанията на различни продуценти, нито един не подписа със световна компания. Някои продължават да се мъчат да се задържат на първоначалната вълна на известността, която обаче е с големината на тези в Черно море на безветрие и 38 градуса жега.

Те са обречени, тъй като нямат никакъв шанс да навлязат в една запазена територия. Територия, която е заета от техните ментори, журита, преподаватели и прочее роли, в които влизат така наречените звезди на българската музика.

Затова ставаме свидетели на уникално развитие на талантите ни. Вместо да конкурират сегашните "герои" на музикалната сцена те изкарват прехраната си като улични музиканти, сервитьори и участници в клубни халтури за 100-200 лева хонорар.

Къде са в момента младите ни таланти?

Светлозар Христов наскоро пусна видеоклипчета, в които с гордост демонстрира уменията си като уличен музикант в САЩ. И твърди, че се изкарват не лоши пари. У нас обаче удари на камък, въпреки интересния си глас. Вместо с качества той попадаше в медиите със споровете със Слави Трифонов, който трябваше да му издаде албум. Поне според регламента и обещанията. Е, не се случи. Записа дуети с Лора Владова, също участничка в "Музикална академия Ку-ку бенд", която после се трансформира във "Файв Старс". Тя също търси щастието си в Щатите. За нея си припомнихме покрай Маги Джанаварова, третия мюзик айдъл, тъй като Лора е автор на песента "Бягам".

Самата Маги е сред привилегированите таланти, тъй като има издаден албум - "Първа стъпка". Но след тази стъпка не последва втора и лека полека и тя изостана в развитието си. Въпреки обещаващия сингъл "Трябва да знам" и дуета с Миро "Светът е мой".

С албум зад гърба си е и друг победител от същия формат - Тома. Рокаджията обаче стана по-популярен покрай връзката си с актрисата от "Пълна лудница" Албена Михова. Той призна преди няколко месеца пред mp3.dnes.bg, че ако искаш да имаш качествена група, да правиш концерти с як саунд минаваш в графата "обречен". Защото единствените места за изява на млади банди са клубовете, които пък не винаги разполагат с необходимата апаратура. И всъщност как можеш да станеш известен като си принуден да свириш пред 100 души публика?

Музикалните риалитита раждат сервитьори, стриптийзьори, улични музиканти

Тома и Албена

А спомняте ли си "Стар академи"? Това музикално предаване изкара на показ Аксиния, която стана една от най-желаните еротични корици. Тя има повече успехи като модел, отколкото като певица, макар да не е изоставила сцената. Друг участник - Диан Жокера, пък реши да си изкарва прехраната като ... стриптийзьор. Мечтаната музикална кариера бе заменена с танци на пилон и пред попревъзбудени жени.

Музикалните риалитита раждат сервитьори, стриптийзьори, улични музиканти

Фолкпевицата Бони разкопчава "таланта" Жокера

В този формат победител стана Марин Йончев, сравняван от медиите с Елвис Пресли. Той имаше амбиции да пробие на оперната сцена, после се преориентира към рока, но и неговите последни медийни изяви бяха свързани със завоевания сред жените. Като няма какво да кажеш за музиката, разкриваш част от личния си живот. Така разбрахме, че той имал сърдечна връзка с швейцарска мома, но се разделили. И от къщата си в село Първенец ни посъветва да не си взимаме чужденки, защото не ставали за майки. Колко трогателно.

Музикалните риалитита раждат сервитьори, стриптийзьори, улични музиканти

Марин Йончев

Все още от тази академия на сцена е Дидо. Той стана гласа на рок бандата D2 и е един от малкото от различните риалита, който е на сцена постоянно. За разлика от Виктория Керин, с която станаха гаджета по време на това шоу. Тя търсеше своя късмет и в чужбина и у нас, но така и не се получава досега.

Клавдия пък, след като дълги години бе талант от "Стар академи", реши да се пробва в "Гласът на България". Треньорите хич не се трогнаха от нейното изпълнение, което пък я върна към последната й работа като сервитьорка и певица в столичен клуб. 

Със съдебни битки и победи на любовния фронт - с това може да запомним първия мюзик айдъл Невена Цонева. На нея се залагаха много надежди, кариерата й стартира ударно и тя бе една от малкото, които обикаляше цялата страна по участия. После обаче се стигна до съд с продуцентите й от Вирджиния рекърдс, след като реши да ги напусне. Битката продължава и в момента като съдът не се е разпоредил окончателно по споровете на двете страни. Но кариерата й отиде "на кино". В момента тя успява да привлече внимание единствено с факта, че е гадже на барабаниста Венко от Ку-Ку бенд.

Друга участничка в Мюзик Айдъл - Преслава Пейчева, според нечии критерии може да се нарече успяла. Тя стана вокалистка на група Те, но най-големия им успех бе, че бяха част от шоуто на Иван и Андрей. Може би пък нейният връх е, че се сгоди за шефа на групата Ясен Велчев.

Богдана Петрова, която спечели "България търси талант", също се оказа просто част от рейтинга на това шоу. За повече от година тя изкара един сингъл, а наскоро попадна в новинарския поток с желанието да получи по 100 лева на изпята песен в благотворителен концерт за деца болни от рак.

Музикалните риалитита раждат сервитьори, стриптийзьори, улични музиканти

Богдана Петрова стана номер едно в "България търси талант"

Какво да очакваме от двете музикални издания тази година? Ами според мен след като мине и последният рекламен блок в bTV и Нова телевизия всичко ще си е пак същото. Няколко наистина талантливи певци ще дадат няколко интервюта по договор с различни медии, ще ахкаме какви големи надежди им възлагат продуцентите и след година-две няма да си спомняме за тях. Освен ако не ги видим да сервират в някое заведение или пък не завържат някоя "любопитна" връзка с 30 години по-стар партньор.

Така до следващата вълна музикални предавания, когато отново идват надеждите на хиляди кандидати за слава, която умира някъде между рейтингите.  А дотогава? Ами ще се наслаждаваме на синглите на техните ментори, които вадят по веднъж годишно и се изживяват като истинските звезди на българската сцена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари