Смъртта на Елвис - 35 години мистерия

Днес е кулминацията в Седмицата на Краля на рока
Обновена: 16 авг 2012 14:50 | 16 авг 2012 10:57,
38
Смъртта на Елвис - 35 години мистерия
Феновете се преобразяват като своя идол. Снимка: Reuters

Днес се навършват 35 години от смъртта на една от най-големите легенди на музикалната сцена въобще, икона за няколко поколения и истинска светиня в САЩ. Елвис Пресли умира на 16 август 1977 година.

Краля на рока е роден на 8 януари 1935 в малкото градче Тупело, Мисисипи. Семейството губи неговия брат близнак при раждането и като единствено дете Елвис расте дълбоко привързан към своите родители, особено към майка си.

Според неговите думи именно в нейна чест той влиза за първи път в известното студио Sun Records през август 1953, за да запише две песни като подарък за нея. Но най-вероятно още тогава в него се е прокрадвала надеждата, че ще бъде забелязан с гласовите си възможности и затова е избрал това доста реномирано и скъпо платено студио.

Шефът на Sun Records – Сам Филипс, го зърва за първи път, отбелязва си неговия талант, за да го потърси няколко години по-късно.

През това време Елвис припечелва пари като шофьор на камион и опитва да пробие на други места, но е отхвърлян постоянно поради липса на качества.

По това време Филипс се опитва отчаяно да намери бял мъж, който да може да пее като чернокож, и след известно време решава да пробва Елвис. Макар записите първоначално да не вървят, в крайна сметка Елвис се развихря и когато първото му парче That`s All Right се завърта след няколко дни по радиостанциите, развълнуваните слушатели започват да звънят, за да разберат кой е този толкова талантлив чернокож изпълнител.

Оттам нататък историята е ясна. Пресли пленява Америка, а после и света със своите култови парчета, множество филми, както и уникалните си шоута, най-запомнящите от които в Лас Вегас. Той се превръща в най-продавания соло изпълнител за всички времена, номиниран е 14 пъти за Грами и е спечелил 3, а получава и Грами за цялостно творчество още на 36 години.

Както обаче често се случва с кумирите на популярната култура и той си отива много рано от този свят. 
Проблемите му започват с раздялата с жена му Присила през 1972, която дълбоко го наранява. Въпреки това, през 1973 неговият концерт Aloha From Hawaii става първият концерт излъчван за милиони зрители по света по сателит.

Елвис все още е на върха и всяка година прави все повече концерти, но упадъкът му е очевиден. След като разводът е завършен, той започва да взима повече наркотици, които макар предписани в началото от лекар заради депресията му, влошават здравето му значително.

Все по-често в следващите години Елвис се появява на изпълненията си неадекватен и почти без възможност да изпълни правилно хитовете си. С напрежението, което му оказват продуценти и фенове, той се справя чрез успокоителни и приспивателни.

В този период, макар и в лошо състояние, звездата не спира да записва нови и нови парчета и не е случайно, че след смъртта си той има издадени много повече албуми, отколкото докато е жив.

Феновете продължават да идват с хиляди на неговите изпълнения и нито те, нито той самият се смущават от окаяното му състояние.

Някогашният секс символ е надебелял и е изгубил обаянието си, често припада от злоупотреба с медикаменти, а когато на 1-ви август 1977 излиза книга, написана от бившите му бодигардове и приятели, посветена на неговата зависимост към наркотиците, това вече го притеснява сериозно и той се опитва да я спре от печат.
Само две седмици по-късно тогавашната му приятелка го намира припаднал на пода в банята си, а лекарите не успяват да го върнат към живот.

И все пак, до днес смъртта му остава неясна. Двамата лекари, които правят аутопсията, правят противоречиви заключения за смърт след свръхдоха успокоителни и приспивателни, които са задействали неговите сърдечни проблеми и може би са довели до удар. Единият от тях е личният му лекар, който само през 1977 до смъртта му му предписва общо 10 000 броя различни хапчета, заради което по-късно правата му са спрени.

Оттогава досега много от феновете му виждат конспирация и търсят истината за бързото угасване на една от най-големите световни звезди в историята. Най-вероятно обаче неговата смърт, както на друг гений на своето време – Джон Ленън, ще остане обвита в загадъчност и въпроси завинаги, защото никое обяснение не е достатъчно за загубата на такава голяма личност на толкова млада възраст.

Днес, 16 август, феновете се събират за кулминацията на Седмицата на Елвис в Мемфис. Тазгодишното издание се очаква да бъде най-посетеното, а в Грейсланд ще бъдат вдовицата на рок легендата Присила и дъщеря му Лиса Мари Пресли.

На възпоменателния концерт на градския стадион освен двете ще се качат останалите живи членове на състава на Елвис. В шоуто ще бъдат изпълнени най-големите хитове на Краля на рокендрола.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чуйте това youtube/watch?v=8tK1eZVTPGg&feature=player_detailpage и кажете не е ли добър певец Елвис. Кой друг е посветил на майка си такава нежна песен?
25
1
 
9
 
! Отговори
лелел! преди 11 години
днес ли е датата? пък аз се чудя защо от сутринта си тананикам Always On My Mind
24
13
 
7
 
! Отговори
ха-ха преди 11 години
Каква смърт бе? Елвис е жив. Намира се на обратната страна на Луната заедно с Джон Ленън, Гагарин, Хитлер и Кенеди.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дааа кралят умря.Да живее краля
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко смърт си остава загадачна. Нищо ново под слънцето.
21
2
 
12
 
! Отговори
mdam преди 11 години
краля е велик !
20
1
 
5
 
! Отговори
щипка преди 11 години
ХОРА !!!!! ЕЛВИС Е ЖИВ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
19
19
 
6
 
! Отговори
Азис преди 11 години
краля е само един........ и това съм АЗ !
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
добре бе, защо всичките ви статии са такива недомислени, дори и когато просто превеждате от чужди сайтове? нали се развел с присила, нали новата му приятелка го намерила в банята, как тогава същата тая присили му е вдовица??? развод какво значи според вас?
17
1
 
5
 
! Отговори
hes преди 11 години
Джони Кеш, Рой Орбисън и Карл Пъркинс пеят "Ние помним краля!":youtube/watch?v=dqhFwZd1Q6k
16
3
 
4
 
! Отговори
rument преди 11 години
рере - *** е наркоманка,като не знаеш недей да коментираш.
15
22
 
2
 
! Отговори
Азис преди 11 години
кой пък е тоя ??? алелелейлейлей
14
1
 
13
 
! Отговори
......... преди 11 години
Кралят е жив!
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Той си става и го е направил , ти за нищо друго не ставаш освена да пълниш нужника на двора.
12
38
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя за нищо не става
11
1
 
32
 
! Отговори
kireza преди 11 години
до 15Прав си!Помня когато го показваха за последен път по телевизията,беше страшно наддал в килограми,почти не се движеше самостоятелно,обикновенно наркоманите са слаби....Жалко че така завърши кариерата си,много обичахме да танцуваме в безумният ритъм на рока въпреки забраната в България,била упадъчна музика.И нали съм от онова далечно време,все още пускам Елвис и съвременниците му,обичам музиката от младостта ми....Жалко за Елвис,жалко за талантливият шофьор,който преобърна музикалният свят
10
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това което описват в статията не е съвсем вярно, мога да кажа че живота на Еливс много наподобява живота на Майкъл Джексън. На малиди изключителна слава, след което потъва в забвение, малко преди смърта си и двамата се опитват отново да се върнат в блясъка на славата и двамата умират по един и същи странен начин и на двамата личните им лекари са със спрени права след смърта им и двамата се водят крале единия на рока другия на попа. В общи линии историята направо се е повторила.
9
7
 
15
 
! Отговори
Одушен смок преди 11 години
Така се е получило, защото не е карал с пуснати фарове!
8
15
 
26
 
! Отговори
pepe преди 11 години
К'ва мистерия бе пичове? Умрял наркоман. Направо необяснимо...
7
4
 
29
 
! Отговори
Пресли преди 11 години
Бог да прости Краля! Единствен в света, това е той- Елвис! Никога няма да има подобен изпълнител и шоумен като него. Поклон пред паметта му!