Отиде си Петър Гюзелев от "Щурците"

Китаристът се бори с тежка болест шест години
Обновена: 25 апр 2013 14:07 | 25 апр 2013 14:04, Петя Славова
112
Отиде си Петър Гюзелев от "Щурците"
Петър Гюзелев. Снимка: Булфото

Китаристът на "Щурците" Петър Гюзелев почина в дома си след дълго боледуване.

Той е автор на едни от най-известните български рок песни. Ще го запомним със „Сватбен ден“, „Кралят рок“, „Дай ми малко нежност“, „Стълбата“. Музикантът ни посвети и „Неизживените неща“, както и много други.

Петър Гюзелев бе и един от основоположниците на „Стари муцуни“, където композираше музиката, а текстовете бяха вдъхновени от Георги Минчев.

До последния си дъх Пеци, както го наричаха неговите приятели, не е спирал да мисли и прави музика. От 2007 г. той става и общински съветник.

Не са малко и отличията, които получава музикантът. Сред едни от най-значимите е призът от БНР за песента му "Когато си отива любовта". Той получава и Златен Орфей за песента "И една звезда".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
25
 
! Отговори
jiko преди 10 години
edin istinski zaralia i legenda v bg rok muzika!Pochivai v mir Peci.. :(
70
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бог да го прости ,страхотен музикант и професионалист няма повече такива за жалост
69
0
 
6
 
! Отговори
vera преди 10 години
mi manchi
68
1
 
45
 
! Отговори
Таня преди 10 години
Свързвам песните му с моята младост,нахлуват спомени за едни по-добри времена,сякаш беше вчера...Поклон пред светлата му памет!!!
67
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Жороnqma da te zabravq
66
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Aко всички хора бяха като Пеци, светът щеше да бъде много по-добър.
65
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Странно малко коментари за таланта и творчеството на един изключително интелигентен музикант, един от дисидентите, истински демократ. Беше много скромен и мъдър в очекване на смъртта. Не се натрапи, не потърси виновници за съдбата си, не изкрещя агонията си. На фона това се редят през секунди коментари за някакви пошли личности от политическия ни "елит". Хора вгледайте се в личността на Гюзелев и открийте наистина добрия пример за българин.
64
0
 
41
 
! Отговори
Emil-Polaris преди 10 години
"...НЯМА ВЕЧЕ ДВУКОЛКА, НЯМА ШЕМЕТЕН БЯГ, САМО ЧЕРНАТА БОЛКА ВЪРХУ БЕЛИЯТ СНЯГ,ЧЕРЕН КОН НЕ УМИРАЙ ВЪРХУ БЕЛИЯТ СНЯГ..." Поклон пред паметта Ти!
63
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поклон !
62
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предпочитах Щурците пред Сигнал през ученическите ми години. Ходехме на концерти на летния театър в Русе безплатно като деца, като се вмъквахме вътре 5-6 часа преди концерта и се поравехме на луди че си играем и никой не ни обръщаше внимание. Когатоп пораснахме си купувахме билети. Пеци правеше страхотни сола на китарата. Сякаш беше вчера. Тъжно.Почивай в мир. Песните и концертите ти винаги ще живеят в нас.Няма да бъдеш забравен.
61
1
 
35
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
Поклон ! Някак ме подразни това "отиде си". Хора, които оставят толкова значима следа не си отиват, те остават с нас, докато ги помним, докато помним какво са направили.Пеци Гюзелев ще е при нас с песните си !
60
1
 
31
 
! Отговори
ФЕН преди 10 години
ЕДИНА ЗВЕЗДА УГАСНА, ОТИДЕ СИ ЕДИН ТАЛАНТ, ЕДИН УМЕН И ИНТЕЛИГЕНТЕН ЧОВЕК, ЕДИН ГОЛЯМ МУЗИКАНТ, ЧИИТО РОК ПАРЧЕТА ЩЕ ОСТАНАТ В ЗЛАТНИЯ ФОНД НА БГ МУЗИКАТА "КЛЕТВА, СРЕЩА, ВКУСЪТ НА ВРЕМЕТО, ДВЕ СЛЕДИ" И МН.ДР. МНОГО СЪСТАДАТЕЛЕН И ВЯРВАЩ В БОГА ЧОВЕК. ЧОВЕК ЗАСЛУАВАЩ УВАЖЕНИЕ, ЗА ВСИЧКО КОЕТО Е СЪТВОРИЛ. ЗАЩО ДОБРИТЕ ХОРА СИ ОТИВАТ...ИЗРАСНАХМЕ С НЕГОВИТЕ ПЕСНИ...ИЗКУСТВОТО Е ВЕЧНО... ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ... ПОЧИВАЙ В МИР...
59
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дълбок поклон и по4ивай в мир ! Един от идолите на последното не4алгализирано пколение !
58
1
 
21
 
! Отговори
Жоро преди 10 години
Сбогом приятелю.Почвай в мир.Ние ,които успяхме да се докоснем до теб няма никога да те забравим.Поздрави на Гошо,Джими и Джон.
57
1
 
31
 
! Отговори
св.николаев преди 10 години
лека ти пръст Пеци.голям музикант голям човек отраснах с твоята музика и ми е мъчно че добрите хора си отиват рано.но щурците пак ще свирят.вечна ти памет.
56
1
 
29
 
! Отговори
Т преди 10 години
Почивай в мир, Пеци
55
41
 
3
 
! Отговори
w преди 10 години
Той не бе комунист, не бе комунист, а сега е просто труп. Вчера хоп, а днеска гроб.
54
0
 
25
 
! Отговори
1 преди 10 години
Осъзнайте се !За мъртвите добро или нищо.Не се дръжте като демони!!
53
0
 
24
 
! Отговори
Рая преди 10 години
Поклон пред светлата му памет.Ще скърбим за един незабравим талант.Неговите песни са балсам за душата колкото по -често ги слушаме толкова повече се пречистваме от негативното.Частица от едно много талантливо поколение се отдели и катовечно светеща звездица се пресъедини към другите в небето.Дано да е по-хубаво и спокойно място за него.Обичамете Пеци!
52
0
 
15
 
! Отговори
mladena преди 10 години
Poklon.