Nirvana и Kiss в Залата на славата на рока

Kiss отказаха да пеят на сцената
11 апр 2014 12:55, Александър Попов
2

Къртни Лав. Снимка: Reuters

Влиятелната сиатълска гръндж група Nirvana, основана от покойния Кърт Кобейн, и известните с грима и пищните си сценични изяви рокаджии Kiss бяха въведени в Залата на славата на рокендрола, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Списъкът на избраниците за 2014 г. включва още британските певци и автори на песни Питър Гейбриъл и Кат Стивънс, звездата на кънтри рока Линда Ронщад, рок и соул дуото Hall & Oates и E Street Band на Брус Спрингстийн.

Честта да бъдат въведени в Залата на славата на рокендрола се оказва на личности с голямо влияние в музикалната индустрия, като трябва да са минали поне 25 години след излизането на първия им сингъл или албум. След въвеждането им творчеството на избраните става част от постоянна изложба в Музея на славата на рокендрола в Кливланд, Охайо.

Nirvana заслужи мястото си в Залата на славата още в първата година, в която подлежеше на избиране. На церемонията в центъра "Барклис" в Ню Йорк легендите на грънджа бяха представени от вокала на Ар И Ем Майкъл Стайп, който заяви, че членовете на Nirvana не са просто музиканти, а истински творци. Мястото на Кърт Кобейн на сцената зае рокаджийката Джоан Джет, която изпълни заедно с останалите членове на групата Крис Новоселич и Дейв Грол хитово им парче Smells Like Teen Spirit.

Вдовицата на Кърт Кобейн Къртни Лав сподели, че й се е искало съпругът й да е жив, за да бъде част от събитието.

Оригиналните членове на Kiss отказаха да пеят на церемонията заради разногласие между активните членове Джин Симънс и Пол Стенли и бившите Питър Крис и Ейс Фрели. На церемонията Симънс и Стенли не изразиха директно недоволството си, че в Залата на славата на рокендрола няма да бъдат въведени останалите двама настоящи членове на групата Ерик Сингър и Томи Тайър, което стана причина за отказа им да се представят със свое изпълнение.

Kiss бяха представени от китариста Том Морело, който каза, че рокаджиите с характерния си стил са оказали влияние на редица изпълнители - от Лейди Гага до Гарт Брукс и Slipknot.

"Това е важен за нас момент. Смирено благодарим на феновете, че ни дадоха шанса да правим това, което обичаме", заяви Джин Симънс.

Линда Ронщад, звездата на кънтри-рок сцената през 70-те години на миналия век, не присъства на церемонията по въвеждането й в Залата на славата на рока. Певицата, която страда от болестта на Паркинсон, се оттегли от сцената.

Когато през 1999 г. Брус Спрингстийн беше въведен самостоятелно в Залата на славата на рокендрола, някои от членовете на групата му E Street Band се почувстваха разочаровани. Сега те получиха онова, което заслужават, въпреки че това се оказа посмъртна чест за саксофониста Кларънс Клемънс и кийбордиста Дани Федеричи.

Британският изпълнител Питър Гейбриъл пък беше представен от фронтмена на Coldplay Крис Мартин, с когото след това изпълни в дует парчето си Washing of the Water.

На церемонията с приз за цялостно творчество бяха почетени мениджърите на The Beatles - покойният Брайън Епстайн, и на Rolling Stones Андрю Лог Олдам.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
4
 
! Отговори
До Бънди преди 10 години
Бънди, ти си мръсен чалгаджия. Айде ходи да се *** с Азис. Точка.
1
4
 
2
 
! Отговори
Бънди преди 10 години
Ужас.