Стефан Вълдобрев: Раздавам се еднакво и пред 15, и пред 15 000 души

Музикантът за концертите, театъра и обичайните заподозрени
20 окт 2017 10:40, Александър Попов
38
Стефан Вълдобрев: Раздавам се еднакво и пред 15, и пред 15 000 души
Снимка: Булфото

Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" ще гостуват в Лондон тази вечер в легендарния The 100 Club на Оксфорд Стрийт. Концертът се организира от самия клуб и традиционния им български партньор – Строежа.

Той е част от мини-турне в Европа, което включва още гостуване в Люксембург на 21 октомври, в Брюксел на 22 октомври и два концерта в София – съответно на 26 октомври и 1 ноември. Вторият лайв в столицата бе обявен след като първият бе абсолютно разпродаден две седмици преди датата. Домакин и на двете събития е клуб Терминал 1. Със съдействието на Строежа ви предлагаме интервю със Стефан Вълдобрев, което даде по-рано тази седмица преди турнето им.

Последният ти албум е успешен, да очакват ли феновете нови песни?

Бих започнал работа върху нов албум, но ако усетя, че имам важни неща за споделяне. Иначе - не. Ако е, заради това, да се продължи успеха на предишния, не бих го направил - излежда ми самоцелно. Въпрос на вдъхновение, на свободно време, на приоритети. Никога нищо не планирам, оставям се да ме води интуицията и удоволствието от работата. При всички случаи, не е реално да сме готови с цял албум по-рано от есента на 2018.

Как смяташ да отговориш на предизвикателството да направиш поне толкова силен летен хит като "По-полека"?

Давам си сметка в какъв хит се превърна "По-полека", обичам тази песен, дължа й много, но не бих станал заложник на ситуация, в която се чудя как да повторя някакви готови формули за успех. Когато сядам да пиша, следвам инстинктите си и каквото се получи. Публиката на концертите ни е страшно интелигентна и е абсолютно наясно, че всички наши хитове през годините се различават един от друг и като жанр, и като стил, и като звук и послание. Никой няма да очаква римейк на "По-полека". Да, бих запазил позитивната и енергична посока, която има в албума “10 ½”.

След успешното турне това лято и като цяло високата посещаемост на концертите ви с "Обичайните заподозрени" през последните години, мислиш ли за нещо по-мащабно - като "Арена Армеец", например?

По-скоро си мисля за НДК - концерт в някакъв по-ранен час - 19.00, например. Забелязах, че повечето ни концерти са доста късни и по този начин пренебегвам една голяма част от публиката. Ако щете и хора, които искат да доведат и малките си деца - постоянно получавам такива запитвания. На турнето това лято беше пълно с дечурлига, насядали около нас на пясъка. Прекрасно беше.
 
Най-големите зали и стадиони ли са най-голямото мерило и свидетелство за успех? И кога малките клубове спират да бъдат цел за определени група или музикант?

Пял съм на стадиони и площади пред 10-15 000 човека. Пял съм и в затворени места, където е имало 10-15 души. Енергията и раздаването ми и в двата случая е била една и съща. Мерилото е в големината на твоите вътрешни пространства, не на външните. В театъра, често играя и на по-малки сцени, защото контакта с публиката е по-интимен и по-личен, чувствам се като да снимам близък план в някой филм. Чувствам се естествен, истински. По същата причина обичам и концертите в клубове.

Кое се пълни по-лесно? Театърът или клубовете?

Никак не е лесно, мисля. Сериозен екип, големи усилия, репетиции и отдаденост от страна на всички.

Днес ще свирите за първи път в легендарния The 100 Club в Лондон, известен като един от най-старите, а може би и най-старият действащ клуб в света. Какво е чувството да станете част от неговата история?

Лондон е градът на всички онези групи, които са ме формирали като музикант. Да свирим и ние там, за мен е истинско удоволствие, вълнение, престиж. И то в такъв легендарен клуб, с толкова много рокендрол история в него. Фантастично се чувствам!

Сподели повече информация за останалите концерти от обиколката в Европа?

На 20-и сме в Лондон, на следващия ден свирим в Люксембург, в зала Sang a Klang. Концертът е организиран от клуб "Гайда". В неделя пък сме в Брюксел по време на седмицата на българската култура, организирана от Златина Русева. Наскоро стана ясно, че се местим в по-голяма и престижна зала, наречена MUZIEKpublique. И на 26-и, Димитровден, финишираме европейското турне в София, в любимия Терминал 1. И тъй като билетите за тази дата свършиха доста бързо, решихме с Мартин Михайлов да сложим втора дата, отново там. Така че, заповядайте на 1 ноември, Денят на Будителите, за допълнителния ни гиг.

Смяташ ли, че в близко бъдеще това "явление", наречено още "sold out" в международната терминология, ще се превърне в нещо нормално за българската сцена и изпълнители?

Смятам, че за радост то вече се случва. Свидетели сме на много разпродадени концерти на български групи. Впечатлението ми е, че се случва с тези от тях, които не се преструват, отнасят се честно с музиката и публиката си. Които имат смелостта да поддържат творческа чистота и медийна хигиена. Страшно много помогна и раздвижването на клубния живот напоследък. Говоря за рокендрол клубовете. Това беше изключително важен момент.

В моментите, когато не си на музикалнната сцена, си на театралната или в киното, пишеш песни за други изпълнители и сигурно още куп неназовани публично неща. Как се справяш с толкова много задачи?

Да, така се получава, но вижте - не е самоцелно. Просто обичам това, с което се занимавам и изпитвам необходимост да се усъвършенствам във всички мои начинания. А то става чрез работа - непрестанна, всеотдайна и безрезервна. В удоволствието от работата е ключът към "справянето" с нея. През ноември започвам снимки в два игрални филма като актьор, след това - един документален като режисьор. Подготвям книга с поезията за моите песни. Имам идея за издаването на албума "10 ½" на винил. Предстоят и доста Коледни и Новогодишни концерти...

Шанс ли беше събирането на Стефан Вълдобрев, Иван Лечев, Мирослав Иванов, Веселин Веселинов-Еко и Стоян Янкулов-Стунджи в една група в края на 90-те? Или бе търсен ефект? Как се събрахте?

Това е едно от най-хубавите неща, които са се случвали в професионалния ми път до тук. Събрахме се в далечната 1994 - първо с Иван, после Стунджи, Еко и накрая - Миро. Мисля, че е повече от шанс да споделяш израстването, вълненията, събитията, смеховете и тъгите на друг артист за един толкова голям период от време.

В какво е заподозрян всеки един от Обичайните заподозрени? Поименно!

Еко - в свръх-ерудиция, Иван - в класа и аристократичност, Стунджи - в нечовешки професионализъм, Миро - в търсене на китарно съвършенство и всички вкупом - че са синоним на музика.


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
4
 
! Отговори
Обичам те мила преди 1 година
Обичам те мила е зле открадната от оргинала на Boy George Sweet Toxic Love
напишете в Ютюб ако не вярвате!
36
1
 
2
 
! Отговори
Пимпирева преди 1 година
Снощи Стефсн Вълдобрев и Заподозрените направиха великолепен концерт в Брюксел. Създадоха прекрасна атмосфера, толкова свежест, позитивна енергия и хубаво настроение! Наистина не разбирам злостните коментари?! Вкусове всякакви и за всекиго, не го слушайте като не ви допада. Благодаря за прекрасните емоции, готината музика, забавните текстове. И Стунджи - шеметен! Беше много зареждащо. Не знам колко хора бяха, хиляди - не, но театърът беше пълен и хората танцуваха и пееха! Та хайде по-полека:-)
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пимпирева
34
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този е талантлив много в легнало и клекнало положение.
33
6
 
8
 
! Отговори
Росица преди 1 година
Аз пък съм му супер голям фен! Пише много яки песни, страхотни текстове и мелодии. Не мога да повярвам, че успява да съвместява толкова таланти. Моите приятели също го слушат с най-голямо удоволствие. Не си мислете, че щом вие не го харесвате, значи това е реалността. Реалността е много субективно нещо...
32
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стефчо ако ставаше за нещо щяха да го поканят от х фактор или подобните формати за жури.
31
6
 
8
 
! Отговори
Един преди 1 година
Стефане, ти пък къде си видял 15 хил. човека? На концерт на Цеца ли си ходил?
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 28

Не знаех, че е позволено само един човек да не харесва Вълдобрев.
29
2
 
7
 
! Отговори
25 до 27 преди 1 година
Не мога да понасям, да дишам чалгата, но не харесвам и подобни на тези изброените от мен "звезди" с голямо самочувствие без покритие. Често става думи за връзкари между другото

P.S Харесвам Тони, но тази, която изпя "Всичко било е насън"
28
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сокойно, тия коментари ги пише един-единствен човек. Не особено грамотен, но за сметка на това трол до дъното на малката си душичка. На кого другиго би му се занимавало да си направи 20 акаунта, за да спами от тях
27
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повечето коментари са заядливи, саркастични и снизходителни, срам ме е, че има толкова злобни хора. Сякаш им е виновен за нещо.

И много ясно, че на чалгарите им звучи като "измислено общество с измислена музика", защото не са Тони и Фики...
26
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В статията не става въпрос дали има стойностни песни, а дразни това, че някакъв псевдопевец, изгрял благодарения на Мая Бежанска се мисли за извънземен, който събирал едва ли не 15К. Колкото и да се самонапомпва, е не става. *** не е вървежен.
25
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаме и други подобни звезди - Графа, Мария Илиева и още някои. Наистина добре че са БГ радио, Хоризонт, а в миналото телевизия ММ да ги излъчват и да им раздават някакви измислени награди, че да си мислят че стават за нещо
24
8
 
11
 
! Отговори
Роко Сафреди преди 1 година
много непрятно типче, ако не е бг радио и хоризонт, никой няма да е чувал за песните му..
23
7
 
8
 
! Отговори
КОЦЕМАЦА преди 1 година
Честно тоя мислех, че е умрял преди мн години.Иначе 15 хиляди е виждал само ако е ходил като зрител на концерт на Лепа Брена.
22
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На турнето има много да се радва на 15 си зрители, които ще извозва с микробус, за да има масовка. Хахахха смешник!
21
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подкрепям 20. Толкова злоба не очаквах. Само дето не живея в чужбина, но след злобните коментарите долу направо ми се иска да живеех.

Стефан има хитове от много години. Много хора си спомня "Обичам те, мила, с бели маратонки и изтъркани джинси"... Е, в последните години отново се появиха на сцена. Последният им голям хит е "По-полека" . Песента е супер.
20
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко са зле коментарите под тази статия, чак не мога да повярвам! С такива тъпи и заслепени от злоба хора в България много ясно, че ще сме на последно място по всичко. А после обвинявайте политиците само.... Заради това живея в чужбина
19
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стефчо е най-добрият!!! Успехи на турнето!
18
7
 
14
 
! Отговори
Пийс мен! \/ преди 1 година
Човекът възпял нищоправенето. Дори и най-комерсиалните изпълнители имат парчета, с които да инспирират хората по някакъв начин... По дяволите, дори Кети Пери, Гагата и т.н. комерсиална пасмина имат такива текстове на места! На Вълдобрев му дай да пее за пияни хипита и ракия... И това ни били “бунтарите” в изкуството! Айде да си....а?