За последно: Кольо Гилъна и "Контрол". Една легенда на 30!

Фронтменът на бандата пред Dnes.bg за финалната им изява на 21 април
19 мар 2018 18:30, Александър Попов
23
За последно: Кольо Гилъна и "Контрол". Една легенда на 30!
Снимка: Булфото, архив

Култовите български банди "Хиподил", "Контрол", "Ревю" и "Нова генерация" се събират за исторически концерт на 21 април в "Арена Армеец". Легендарните групи, основоположници на българския ню уейв и пънк рок, и създатели на ъндърграунд културата от края на 80-те и 90-те години на 20 век, ще зарадват хиляди фенове с оригиналните си състави, както и с новите си попълнения.

Може да звучи тъжно, но в този си вид това ще е първият и последният концерт на групите.

"Контрол" ще отбележат 30 години от създаването си, на сцената ще се качи и фронтменът Кольо Гилъна. За историята, тръпката и защо се обезличи музиката ни - Гилъна пред Dnes.bg.

Преди няколко години заявихте в свое интервю, че "Контрол" трябва да се зачеркне с дебел флумастер. Какво ви накара отново да се съберете на една сцена?

Провокира ме най-вече Светльо от "Хиподил", който освен добър музикант се оказа и доста убедителен промоутър. С 5 изречения ме нави да изпълня три песни. Още повече тази година правим 30 години от създаването на "Контрол" и доколкото си спомням това стана някъде на 15 април 1988 г. Явно е, че няма да има самостоятелен концерт, но пък феновете ни ще могат да празнуват с нас в "Арена Армеец".

Мотото на концерта е "Въпреки всичко"...

Мотото може би е за последен път да се качим всички на една сцена. И май това се отнася за всички групи. След 5-6 години да се направи такъв концерт, тогава ще сме на 60 - ще е малко смешно. 

От друга страна песните ви се превърнаха в хитове и хората определено ви искат на сцената.

Така е, когато нещо е запазено и консервирано по правилния начин то си остава търсено. Предполагам факта, че ще се съберем в оригиналния състав, ще предизвика интерес.

Казвали сте и преди, че енергията ви не е същата и трябва да се дава път на младите. Виждате ли ги тези млади?

Честно казано - не. Не виждам някоя група или изпълнител, която да те грабне с оригиналност, с текстове, с присъствие на сцената. Всичко е прекалено комерсиално и сухо. Поне моето наблюдение върху цялата българска музика е такова. Кажете ми вие? Всички се сещат за по-стари групи. Може би е било такова времето, песните ни бяха истински и имаше срещу какво да се протестира.

Толкова ли няма за какво да се протестира днес?

В момента има толкова много неща, можеш да се заринеш от гадория в нашата държава. Можеш да събереш песни за цяла дискография, не за един албум.

Защо не се случва, все пак музиката е един от инструментите за протест?

Няма го импулса, може би и желанието. Младите хора са заляти с информация от интернет. Това е хубаво, но ги прави мързеливи. Ние навремето нямахме нищо, слушахме криминално чужди радиа. Да чуеш рок група си беше революция, дори сръбска. Сега има абсолютно всичко, което пречи да мислиш революционно и да направиш нещо оригинално. Но не оригинално в някакъв личен смисъл, а да остави диря след това. Хората да го оценят като нещо смислено. Трябва ни едно Синьо кафе, един "Кравай"... Места, на които навремето се събирахме, обменяхме информация и бяхме сплотени всички музиканти. Сега това го няма.

Текстовете също нямат истинските послания...

Не знам какво се случва. Не мога да направя кой знае какъв анализ, трябва да призная, че и аз отдавна се отдръпнах от активната музика. И нямам наблюденията кой какво прави.

Кои от вашите послания са актуални и днес, а може би и останаха неразбрани?

Всичките ни текстове остават актуални и днес- и "Най-щастливият ден", и "Бий хлапето", и пародиите с "Леле, како"... Тези текстове и музика са надживели времето си по някакъв начин.

Казахте, че сте се отдръпнал от музиката, но всъщност възможно ли е?

Не, не е възможно. Като казвам раздяла и отдръпване, имам предвид, че не се занимавам активно с музика. Ако човек прави нещо трябва да бъде на 100%, да не кажа - на 200. Ако се занимавам с музика това трябва да е заело цялото ми съзнание и време - в създаване на песни, изпълнение, пърформанс. Вече сме на такива години, че всеки си има бизнес, занимава се с нещо странично. А когато не влагаш всичко се получава половинчата история. Трябва да го направиш на теб да ти хареса, да ти е готино - тогава и публиката ще го хареса.

Не искате да ви завърта тази музикална машина отново?

Няма как да ме завърти, а тя наистина е сериозна машина. Даже съвсем наскоро получих покана от "Терминал 1" за концерт с КГБ и му отказах по няколко причини - първо не мога да събера тази група, второ трябва да се правят едни велики репетиции и трето - какъв е смисълът от подобен концерт? Излизаш, свириш 1 час и след това какво? Хората се кефят, ти се кефиш и следва пак, и пак... Машината отново се завърта!

В тази връзка: Какъв е смисълът на предстоящия концерт? Носталгия или искате да кажете нещо на публиката?

Тези групи се събират в оригиналните си състави, което е събитие. Както споменах вече - "Контрол" прави 30 години и този концерт не е толкова голям ангажимент. Това ще бъде шоу, на което всички трябва да се забавляваме - и публика, и музиканти.

Ако трябва да се върнете през тези 30 години - кой е най-щастливият ден на Кольо Гилъна?

Адски много са, но ако трябва да посоча конкретно - раждането на двете ми момчета. На сцената остават хубавите спомени от два много големи самостоятелни концерта в "Универсиада". Създаването на всяка песен, всеки албум, после тръпката дали ще го хареса публиката и дали ще се продава - това са щастливи и незабравими моменти.

Един контра въпрос на леещото се щастие - жив ли е българският пънк?

Не знам групите, които свирят в момента. Може да е жив, може да не е. Нямам наблюдение над музиката в България. Последните ми любими групи са Ъпсурт и Уикеда. Групи, които могат и имат какво да кажат. Последните мохикани, които оставят нещо след себе си.

На финала - какво искате да кажете на феновете, които ще дойдат на концерта на 21 април?

Да дойдат и да си направим як купон. Като за последно!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: контролКольо Гилъна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Rucifer преди 6 години
Кое Ревю? С Милена ли?
20
9
 
3
 
! Отговори
Пешо Венъма преди 6 години
Контрол и Хиподил са колкото пънк, толкова и чалгия. Учудвам се, че Васо и Нова Генерация ще застанат до тях. Преди 30 г покрай малкото сухо, гореше и мокрото, радвахме се на всичко. Само, че изтрезняхме и сега няма как да сложим дебелашката простотия на Светльо и Кольо, редом до нова генерация и ревю. Кръглото и кравай вече ги няма, дори понякога забравям къде бяха:)
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега на Кольо Гилъна ли да се се сърдим, че ще изпее САМО ТРИ песни, или на Светльо, че не го е убедил да изпеее, доста повече песни??? Знам всички песни на Контрол на изуст и го моля да не постъпва така, аз искам да чуя повече от Кольо Гилъна и най вече от първите албуми, а публиката мисля, че ще е съгласна с мен...
18
2
 
4
 
! Отговори
Боян Йорданов преди 6 години
Как само три песни?! Повечето хора, които ще бъдат на този концерт не са спирали да слушат тези групи от 30 години, искат да чуят песните на тези групи, които са част от личният им живот, от правилния избор в живота им. Ако ги нямаше тях, кой щеше да изпее истината по най-якия начин и какво щеше да ни събира и дава сили да се борим за щастието си. Тези групи за България са Sex pistols за Великобритания и Nirvana за Щатите. Всички тези песни се слушат от поколението, което промени света(61г-81г)
17
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кольо кой ?
16
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На снимката ми прилича повече на КОЛЬО ДЖЕНДЪРА.
15
3
 
17
 
! Отговори
123 преди 6 години
Хубавата музика няма време. вече си купих билети за концерта. За разните чалгари поздрав от един истински мъж.
14
0
 
20
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Бяха бунтари и това вдъхновяваше, но после дойде разочарованието от покварата на алчността и бунтарството умря! Сега всеки гледа да изкара някой лев, комерса и еднодневките са на върха.
13
15
 
4
 
! Отговори
ХАБИБИТО преди 6 години
НИЕ ПЪК ИСКАМЕ ДА ПИШЕТЕ САМО ЗА АЗИС, ТЕЗИ НЕ СМЕ ГИ И ЧУВАЛИ
12
2
 
12
 
! Отговори
radost преди 6 години
До АТАКИСТНикнейма ти е достатъчен, ако ме разбираш..
11
5
 
16
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Аз не казвам, че е било много лесно да имаш ска, пънк, метъл или ню уейв група в началото на 90-те в България. Това не е омаловажаване на успехите на гореизброените групи. Просто казвам, че са имали късмета да се съберат в правилния момент и не са имали особена конкуренция по това време. Ако сега се появи група като Нирвана и изсвири новият smells like teen spirit, дали ще повтори успеха на въпросното парче от 91-ва? Едва ли. Защото на музиката се дава път спрямо времето в което се издава.
10
2
 
10
 
! Отговори
Марк Фогофф преди 6 години
До АнгелМного едностранно гледаш. Ако тръгна да те опровергавам, ще те питам защо е нямало повече групи. -Защото музицирането беше трудно тогава, целият процес имам предвид, не само продуцирането, записите, композирането. Има и друг аргумент - защото, когато имаш какво да кажеш и го поднесеш по точния начин на тези, за които е предназначено, тогава остава във времето. Таймингът е важен, но това с конкурентията не важи за малък пазар като България, само погледни алтернативната музика днешно врем
9
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мъ кефат особено.
8
3
 
40
 
! Отговори
XXX преди 6 години
С тези групи ми мина младостта. Бях с Хиподил в една килия след първият им концерт извън София. Кольо Гилъна по концерти с милиционерска фуражка.... ееерххх
7
22
 
18
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Всички групи от този концерт са си заслужили респекта на публиката, а най-големият им плюс е, че са се появили преди 20 и повече години, когато не са имали реално никаква конкуренция. Днес също има много добри млади банди, но те вече се конкурират за един презадоволен вкус. Ако днес Контрол бяха изсвирили 'Леле како' за първи път, никой нямаше да им обърне внимание.
6
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой?....
5
35
 
18
 
! Отговори
Сандо преди 6 години
голата истина е че тия банди са посредствени, но най-жалкото в цялата история е че след тях няма нищо, едно голямо нищо .... това е, и затова те изпъкват в нищото
4
6
 
39
 
! Отговори
Сторм преди 6 години
Контрол, Ъпсурт и Уикеда, светлинките на тъмното българско музикално небе...
3
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бих отишъл, но пънкарите не ми понасят. Контрол винаги са били уникални, а със Светльо се запознах лично преди 20 години и се втрщих от неговия интелект и възпитано държание, крайно противоположни на бруталното му поведение като артист.
2
94
 
11
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
Колко трябва да си се надрусал, че да отидеш на концерт на тия скапaняци?