Dubioza Kolektiv – за Балканите, яката музика и тъпата политика

Брано Якубович пред Dnes.bg: Не обичаме тривиалните теми
26 окт 2019 14:00, Нели Христова
24
Dubioza Kolektiv – за Балканите, яката музика и тъпата политика
Снимка: Dnes.bg

За момчетата от Dubioza Kolektiv няма бягство от Балканите - те ги обожават. А в последните години цяла Европа се привърза към ракията толкова много, че започна да ги обича още повече. С концертите си по целия свят, те се опитват да разбият всички стереотипи за Балканите и да обърнат вниманието на хората към истинските проблеми на света.

Dubioza не пеят за любов, нито за щастие или сълзи. Те пеят за проблемите, пред които се изправя всеки гражданин на света - за пиратското теглене на музика и филми, за поколението, което е свикнало да се тревожи, за бюрокрацията, мира и лицемерието.

Не е трудно тук, в България, да усетим връзка с текстовете на песните им, повечето от които са за трудностите в бившата Югославия. Dubioza също изпитва силна връзка с българската публика. За това те се завръщат за пореден път в страната ни и на 29 ноември в "Арена Армеец" ще "друснат" едно Босненско хоро.

Месец преди концерта, Dnes.bg си поговори с Брано Якубович, който ни разказа за бъдещите проекти на групата, политическите им виждания и с какво ще ни изненадат тук, в София.

Идвате често в България. Какво тук ви харесва най-много?

За мен България прилича много на дома ми, Босна. Манталитетът е същият, а и езикът ни много си прилича. Храната също. Разбира се, хората, които идват на концертите ни, са различни, защото българската публика е най-лудата публика.

Свирили сме в много страни по света и ако трябва да сравнявам, само Южна Америка и Испания могат да се мерят с вас. Музиката ни е много бърза и танцувална и винаги нямаме търпение да се върнем обратно при вас.

Повечето рок групи пеят за любов. Защо Dubioza избра да пише песни за политика?

Да пееш за тривиални теми, които не значат много, е просто губене на време. Живеем в забързани времена. Според мен е важно хората, които имат толкова силен глас, да се опитат да предадат идеите си и да направят връзка с хората, които имат същите мисли. Защото, нека се замислим за възхода на крайно десните партии в Европа и САЩ... Видяхме този сценарий в Югославия преди 20 години и знаем, как ще свърши това. Можем да предскажем какво ще стане, ако това продължи. За това нашият опит трябва да се използва, за да променим бъдещето. Да спрем това.

На 5 ноември ще излезе общата ви песен с Ману Чао. Каква е тематиката й?

A Cross the Line е песен за преместването. За нас е важно да кажем нещо за тази скорошна медийна истерия, която политиците създават относно бежанците и мигрантите. Сякаш това е нещо, което никога не е съществувало до сега. Сякаш хората не са се местили от една държава в друга. А в световната история има цели държави, формирани от мигранти. Например САЩ. Тръмп е един от най-шумните политици относно мигрантите. А страната му всъщност е съставена само от мигранти.

Така че направихме тази песен с Ману Чао, за да обърнем внимание на този проблем. Но няма да ви разкривам повече. Ще чуете цялата песен съвсем скоро.

Кои неразбории в света вдъхновиха следващия ви албум?

В следващия ни албум има много различни теми и както винаги, повечето от тях са политически. Но се стараем във всеки да имаме по една песен за легализацията на марихуаната. Разбира се, не правим песни, които приканват хората да се напушват и да се забавляват. Не.

В страните от бившата Югославия дори не сме близо до легализацията на марихуаната. Но проблемът тук е правото на всички да лекуват сериозни медицински заболявания с марихуана. Не разбирам защо никотинът е легален, а тя не е. Това е важно да се говори, най-вече в нашата държава.

Ставате все по-популярни в Европа, дори повече, отколкото на Балканите. На какво се дължи това?

Винаги сме искали да разпространим музиката си по целия свят, тъй като бивша Югославия е изключително малък пазар. Искахме да имаме и възможността да представим вижданията и мислите си с други култури и държави. За нас е много важно постоянно да пътуваме и да срещаме нови хора, защото така се вдъхновяваме и научаваме нови неща. Когато отидем в Колумбия или Чили, преживяваме неща и чуваме неща, които иначе няма да можем.

А най-важното за нас от всичко това е, да свирим за хората. Най-щастливи сме, когато сме на сцената. За това съществуваме. Да, да пишеш и записваш песни е забавно, но изпълненията ни на сцена са това, което ни държи живи.

Феновете ви Централна Европа разбират ли текстовете ви?

Съдейки по реакцията на хората – да, разбират песните ни. А и за това се опитваме да създаваме по-прости текстове и да не се гмуркаме в дълбока поезия например. Хората чуват песните ни, запомнят ги бързо и лесно и в минутата, след като са ги изслушали, могат да се замислят над тях и посланието им. Но това също е много трудно също, защото трябва да говорим за много важни теми, в много малки и прости текстове.

В Euro Song пеете, че ви е писнало да сте европейци само на Евровизия. Сега, когато британците искат да напуснат ЕС, босненците все още ли искат да се присъединят?

Не мисля, че има някой, който знае какво искат босненците вече. Точно за това направихме и тази песен – заради лицемерието на Европейския съюз и политиците на по-големите държави. Преди няколко дни те отказаха на Македония и Албания да започнат действия за приемането им, въпреки че им бяха обещали няколко пъти и те бяха направили всичко както трябва. Мисля, че това не е правилно и че е голяма грешка.

Тези големи държави и големи нации си играят глупави игри с малките държави като моята родина. На хората им писна да им дърпат ухото постоянно и винаги някой друг да ги съди дали са достатъчно добри или не.

Мисля, че все повече хора вече са уморени от идеята да сме в Европа. В Босна никой не вярва, че някога ще станем част от ЕС и на никого вече не му пука. Но не ме разбирайте погрешно, не съм против Европейския съюз. За мен Босна да се присъедини към ЕС ще е най-хубавото нещо за народа ни, но лицемерието ни спира по пътя към Европа.

Така че 50% от нашите политици и 50% от големите европейските страни няма да са щастливи, че ще сме част от ЕС. Дори и по време на войната, те показаха, че не се интересуват колко хора ще умрат. Защо да се интересуват сега от нас?

Сега, всеки който иска, може да получи виза и да отиде в ЕС да върши някаква долна работа, която никой друг не би вършил. Мисля, че въпреки че сте в съюза, ситуацията за вас е абсолютно същата.

Говорейки за държави, които искат да напуснат ЕС, Brexit вдъхнови ли ви за нова песен?

Разбира се, че се вдъхновихме от Brexit за следващия си албум, но не говорим директно за него. За нас това е най-тъпата идея, която глупавите политици във Великобритания можеше да прокарат. За това не искаме да говорим директно за него, за да не го правим още по-известен. Избягваме да говорим за конкретни ситуации, но разбира се, всеки ще се сети.

Всяка година имаме няколко концерта във Великобритания и всеки път си правим шеги с Brexit. Например, във всеки един град разделяме публиката на две половини и ги учим на песен на босненски. В Обединеното кралство ги разделяме на хора, които са гласували против и за Brexit. Обикновено половината с привърженици на Brexit e много малка, а част от хората са например от Гърция или бившата Югославия. А това е изключително глупаво и се опитваме да им обясним - "Не се ли сетихте, че вие ще сте първите, които ще изхвърчите от тук?“

Само бедни и глупави хора са гласували за Brexit, без дори да знаят защо и какво ще се случи, когато процесът започне. А съвсем скоро всички, които подкрепят излизането на Англия от ЕС ще разберат, колко глупава идея е това.

От 2003 година насам - какво се промени за вас?

Тази година правим 15 години на сцена. Пътят до тук беше дълъг и изпълнен с препятствия. Като се замисля, в тази група съм бил през половината си живот и много неща са се променили. В началото на това приключение бях много млад, а сега съм стар и количеството коса на главата ми се промени значително, но това няма нищо общо с бандата.

Пътят беше дълъг, пътувахме по целия свят, срещнахме много хора, научихме много неща. Бяхме късметлии и се запознахме с повечето от нашите идоли, хора, които сме гледали по телевизията и сме си представяли, че свирим с тях. Един от тях е Ману Чао и вече имаме песен заедно.

Когато започнахме Dubioza Kolektiv си мислихме, че ще сме популярни само в Югославия, не вярвахме, че ще стигнем толкова далеч. Но някак си се случи. И се насладихме на всеки един момент. Лично аз, ако бях професорът от „Завръщане в бъдещето“ и имах онази готина кола, която пътува във времето, не бих променил нищо.

Защо избрахте жълтото като своя запазена марка?

Жълтото е прост цвят. Ако искаш да си готина рок банда, ще избереш черно. Но още в самото начало си казахме, че не искаме да сме готини, защото е супер глупаво да си босненец, който се опитва да е готин. Почти е невъзможно. Нашият манталитет е антиготин. Така че се замислихме кой цвят е пълната противоположност на черното? Жълтото. А и това е добре, защото цялата сцена е черна, а  когато си облечен в черно, никой няма да те види. Жълтото се откроява перфектно.

Какво да очаква публиката в България?

Преди няколко дни приключихме работата по албума ни, който ще излезе през януари. Но нямаме търпение да започнем да изпълняваме песните си, така че между тези, които вече знаете, ще има и няколко нови. Така ще видим каква ще е реакцията на публиката – дали ги харесва или не. Кой знае, ако не ги харесате, може да не ги включим в албума .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбите са виселите ***. Винаги единни и сплотени срещу лед и цивилизация.За това и ги бомбардираха.По културните сред Тито напуснаха.
11
6
 
1
 
! Отговори
Zz преди 4 години
Маймyнcка музика
10
0
 
1
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
Това за запада е уърлд Мюзик. Има всякакви вариации най-вече джаз на музиката на всякакви народи.От андските индианци до ориенталски мотиви. Има си публика за това. Но тя е ограничена. Всъщност, именно ориенталщината е много по-разпознаваема и като част от поп културата от нашия фолклор. За съжаление не сме толкова масово познати като фламенко или дори фадо Когато Оратница направят концерт в НДК се обади. Дори не говоря за световни участия по големи зали каквито например имат фадо певици
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3 В БИХ,доминират промитите мозъци на путинофилите-сърбите от Сръбска Република .
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Кви са тея бе4 Не е важно,нека си дрънчат.Просто не ги слушаме.
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 6,7 Напротив,явно не слушаш новите аранжименти,с фолклорни мотиви,на наши и чужди автори.Ютюб е пълен с тях.Тази музика покори Холивуд.Само неинформирани скептици у нас отричат това.
6
1
 
8
 
! Отговори
До 6 преди 4 години
Световно призната българска музика, освен фолклора няма. Но това не е популярна музика сред масите, а екзотика.Дори ние тук не я слушаме редовно. Другото са отделни изпълнители в класика и джаз. За съжаление у нас сръбско се слуша масово. Но ДК не са това сръбско, на което масово се напиват простаците.
5
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България си има своя музика,която е светомно призната и неяма нужда от сръбска такава,която да се налага у нас.
4
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"яката музика" на Балканите?! Че то тук само маанета... "Яката музика" идва основно от по-северните държави.
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Казват ти, че са босненци Какви сърби. Както да кажеш на перничани, маке или на шопа.
2
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално - сърбите ги уважават по целия свят
1
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия са сърби.