People of Maha – футуристичните рок момичета

"Смятаме, че сме много честни в музиката, която създаваме"
Обновена: 12 апр 2022 16:11 | 12 апр 2022 14:54, Екип на Dnes.bg
1

Какво е общото между момиче от малко градче в Бразилия, графична дизайнерка и художник, и студентка по дизайн? Заедно те сформират женската алтернативна инди рок група People of Maha.

Съчетавайки българските и бразилските си корени, барабанистката Алекс Гешева, вокалистката Биа Карвальо и китаристката Мила Нинова, формират People of Maha - алтернативна рок група. Бандата е създадена през 2018 година, когато трите се запознават по време на благотворителните концерти на музикалното си училище и откриват взаимната си любов към рок музиката. Биа е родена и израсла в малкото бразилско градче Борборема, но намира любовта и своя втори дом в България, Мила е китаристка от световна класа, а Алекс - барабанистка по призвание.

Групата дефинира музикалния си стил като ретро-футуристичен рок, с вдъхновения от жанрове като поп, класически рок, блус, хард рок и други.

"Обичаме да описваме стила си като нещо, което човек би свирил през 70-те или 80-те, ако се опитваше да звучи футуристично", обяснява Мила пред Десислава Димитрова.

Но групата не обича да се ограничава с етикети. И именно това е ключът към техния уникален звук - откровенността и непринудената емоция, която блика от всяка една нота.

"Смятаме, че сме много честни в музиката, която създаваме. Не сме планирали да правим определен стил и за нас винаги е било важно да създаваме музика, която отразява нашите собствени преживявания", разказват те.

Момичетата се откриват благодарение на софийската музикална школа Rock School, където Биа преоткрива любовта си към пеенето през 2016 г.

"Мила и аз се запознахме на концерт на Rock School, където тя ми акомпанираше. Сработихме се отлично и след около година решихме да направим група. Тогава поканихме Алекс и тя се съгласи да се присъедини към нас", разказва Биа.

Проектът позволява на момичетата да правят всякакви музикални експерименти и да работят върху песни, които изразяват изключително лични емоции.

"Всяка от нас слуша много различна музика, макар да имаме допирни точки. Тези различия ни помагат да привнасяме нюанси, които се вплитат в песните ни без дори да искаме", споделя Биа.

Това е отразено в дебютния им албум Blue to Gold, чиято идея е да преведе слушателите по пътя на човек, който минава през множество препятствия, докато най-накрая стигне до онова прекрасно място, което може да нарече свой дом. А препятствия определно не липват—от тоскични връзки до дълбоки душевни травми. Blue to Gold описва по артистично красив начин катарзисът на всеки един от нас.  

"Искаме, когато хората слушат нашата музика, те да се припознават в нея и това да им помогне в трудните моменти", признава Мила.

И явно хората откликват, защото постиженията им говорят достатъчно красноречиво. През последната една година, рок триото е номинирано за множество награди, а песните им звучат в ефира на радио станции от България до САЩ, Канада, Великобритания, Франция,  до Австралия и Южна Африка. Статистиката им от най-голямата стрийминг платформа в света Spotify показва, че техният дебютен албум се слуша в цели 45 страни. Тази позитивна обратна връзка и желанието им да продължават да създават музика, която докосва сърцата на хората, са водещите фактори, които движат групата към създаването на втория им студиен албум, който се очаква да излезе в края на тази година.

Darling е първият сингъл от дебютния им албум.

автор: Галина Чолакова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: People of Maha
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
европрограмка ли пак, като ония дето "пееха" за списаревски в инди-формат? тия иноваторки ли са?