Нова студена война в бъдещия мандат на Путин?

Честват годишнина от присъединяването на Крим в деня на изборите
Обновена: 19 мар 2018 11:28 | 16 мар 2018 20:25, Анисия Иванова
82
Нова студена война в бъдещия мандат на Путин?
Снимка: БТА

Обещавайки на САЩ "незабавен" отговор в случай на ядрено нападение, президентът Владимир Путин - почти сигурен, че ще спечели четвърти мандат на 18 март - зададе тона: епохата на напрежение със Запада не е приключила, коментира в совй анализ Франс прес.

Ако не се случи нещо невероятно изненадващо, след безинтересна, но изобилстваща с дипломатически сблъсъци между Москва и западните сили предизборна кампания, се очаква бившият агент от КГБ да спечели изборите на 18 март, което ще му даде възможност да управлява до 2024 г.

"Изглежда, в навечерието на руските президентски избори конфликтът между страната ни и Запада може да достигне едно небивало, още по-опасно равнище", отбелязва информационният сайт Газета.ру, говорейки за "нова Студена война".

В началото на март 65-годишният Владимир Путин похвали новите оръжия на Русия в наситена с военна реторика реч - една от най-войнствените, които е произнасял през 18-те си години на власт.

Ако Русия или неин съюзник бъдат атакувани с ядрено оръжие, "нашият отговор ще е незабавен", предупреди той и представи нови руски оръжия, които обяви за "непобедими".

На 7 февруари Вашингтон съобщи, че е убил в Сирия най-малко 100 бойци, подкрепящи режима, сред които много руски наемници. Москва призна, че са убити петима руски граждани, но подчерта, че те не са били от руската армия.

Някои съзряха в това необичайна пряка конфронтация между руските и американските сили на фона на най-лошите отношенията между Москва и Вашингтон, отровени от подозрения за руска намеса в американския изборен процес.

В интервю за американската телевизия Ен Би Си миналия петък Владимир Путин отново отхвърли тези обвинения, опровергавайки твърденията за каквато и да било евентуална роля на руската държава в избирането на Доналд Тръмп през 2016 г.

На 6 март напрежението в отношенията със Запада ескалира с още една степен, след като британската полиция съобщи, че бившият руски шпионин Сергей Скрипал, двоен агент, работил за британците, е бил отровен в градчето Солсбъри в Южна Англия. Оттогава не спират спекулациите за ответната реакция на Лондон, ако се окаже, че Москва е замесена в случая. Отношенията между Русия и Запада са "на най-токсичното си равнище от края на Втората световна война, а аферата "Скрипал" може да ги отрови още повече", твърди Газета.ру.

Четири години след Крим

Всичко това е по-скоро полезно за кандидата Путин, тъй като, както показват сондажите, имиджът на обсадена и обвинявана от Запада във всички злини Русия е фактор, насърчаващ руснаците да се обединят и гласуват за него.
И то въпреки спада в жизненото равнище през сегашния му мандат, белязан от икономическа рецесия.
В речта си пред парламента руският президент обеща мерки за борба с бедността. Само че "предизборните обещания се обезценяват и стават съвсем излишни", отбелязва анализаторът от московския център "Карнеги" Андрей Колесников.

"Политическият режим кани пътниците си - руснаците - да тръгнат на път, без да ги уведоми нито за часа на тръгване, нито за посоката, а и за състоянието на превозното средство", казва той.

Макар да смята, че не получава достатъчно помощ от държавата за двете си деца, 37-годишният таксиметров шофьор Сергей Иншаков е сигурен, че ще гласува за кандидата Путин. "Сега нямаме нужда от промени. Путин трябва да завърши това, което започна", обяснява той пред АФП.

Путин, за когото според най-новите допитвания са заявили намерение да гласуват 70 процента от запитаните, изпреварва с много съперниците си - най-близкият от тях, комунистът Павел Грудинин, събира едва 7,8 процента.
"Това няма да са избори в истинския смисъл на думата, а един вид празник на идентичността на посткримското мнозинство", твърди Колесников.

Рейтингът на популярността на Владимир Путин скочи с анексирането на украинския полуостров от Москва на 18 март 2014 г. Четвъртата годишнина от това присъединяване ще бъде чествана в деня на президентските избори.

"Тирания на мнозинството"

Лишен от право да се кандидатира до 2024 г., основният противник на Кремъл Алексей Навални многократно призова избирателите да бойкотират вота.

Няколко хиляди руснаци откликнаха на призива му, излизайки на протест на 28 януари. Навални, който тогава беше задържан за кратко, изрази опасения, че в изборния ден може да бъде пратен в затвора. Въпреки усилията му се очаква, както сочат сондажите, изборната активност да достигне 60 процента, което би осигурило на Владимир Путин желаната легитимност.

Тя може да го насърчи да прокара редица закони, ограничаващи още повече гражданските свободи и насочени най-вече срещу медиите и опозицията, отбелязват критици на Кремъл.

Така например руските депутати обсъждат закон, който ще даде възможност за "нежелателни" да бъдат обявявани не само организации, но и отделни хора и да се ограничава достъпът им до публичното пространство.

"Заражда се явлението "тирания на мнозинството". Страната остава единна зад обичайните антизападни, изолационистки и консервативни ценности", казва Колесников. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
1
 
! Отговори
месара преди 6 години
който не гласува за другаря владимир, отива на дълга разходка с цел заселване на сибир!
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
72 Може и да си прав. Но струва ми се че заиграва нето е на път да излезе от контрол
71
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честват годишнина от присъединяването на Крим в деня на изборитеИ какво ще честват? Погребението на Крим изнасилен и убит от руските палачи.
70
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 69"Студена Студена добре но да не прекаляват наглосаксонците щото може да стане гореща"Знаеш ли колко ги е страх от горещата война с Русия? Точно толкова колкото гладното куче се страхува от щека салам. Нали си видя руските поcepковци колко уплашиха американците в Дейр-зор. Такава влага им държи че вече руснаците започнаха да убиват своите които не запазили обета да мълчат и се разприказвали в Русия какво точно се е случило в Сирия. Вече има убити две момчета заради това.
69
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма нужда от въпросителен знак в заглавието. Студената война2 беше обявена днес от Борис Джонсън с директното обвинение срещу маломерния и незаконен кандидат за президент на Русия Владимир Путин. Днес се случи това което се случи на 5.3.1946 във Фултън когато Чълчил обяви Студената война на СССР. Та тази дата 5.3 е свързана с много неприятни случки за Русия и СССР. на 5.3.53 умря извepга на човечеството Сталин, на тази дата Чърчил обяви война на СССР на тази дата РФ нападна с БОВ Скрипал в UK.
68
5
 
7
 
! Отговори
дурак преди 6 години
И колко един процента щеше да събере протежето на Запада Нахални?От написаното излиза, че едва ли не ще бие Путин на изборите. Крим е руски, а Русия отново е велика! Свиквайте с това!
67
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Студена Студена добре но да не прекаляват наглосаксонците щото може да стане гореща
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименхе хе това ще е нов прочит на историята подправенана със нарцистични лайкове :):)
65
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
66 Студената война я започна Путин още 2007 с речта си в Мюнхен
64
1
 
8
 
! Отговори
Като винаги преди 6 години
Студена война?Запада започва - руснаците довършват...А и имат да взимат реванш за първия рунд.
63
3
 
3
 
! Отговори
Болен русофоб преди 6 години
Вече не знам де да се дяна, тоя пак ще спечели, тирания на мнозинството е това, Аз искам демократична диктатура на малцинството- аз и моето семейство да диктуваме нещата! Като бил и хилари!
62
3
 
7
 
! Отговори
111 преди 6 години
Дано да не е само студена, някой да ни превземе, няма значение кой, и да ни спасят от ГЕРБ
61
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно ,че заглавието в сайта е е "присъединяване на Криим " а не "анексия на Крим"!Независима журналистика!А скачате срещу Ердоган за Кърджали!
60
4
 
11
 
! Отговори
Моите съболезнования преди 6 години
Не е приятно за Великите Западняци някаква си нищожна русия с някакви си десетки милиона квадратни километра и няколкохиляди ядрени бойни глави да се държи равностойно с тях, даже се изприщват... Лошо...... за Великите Западняци.
59
9
 
4
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
Впрочем знаеш ли че Чайковски е бил " *** " както казваш за тези и не само той но и брат му , което е много рядко срещано в едно семейство.
58
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако стане истинска война,никой няма да спечели,всичко ще бъде изпепелено,а една от първите изпепелени ще е България,защото имаме американски бази в странатаНе че и от останалия свят ще остане нещо.Може и да оцелеят временно група хора под земята,но когато самата Земя е изпепелена и отровена,тези хора също няма да оцелеят,защото е необходим много дълъг период за възстановяванеИ това го знаят всички,затова ще се опитат да свалят по друг начин Питин,само да не стане от играчка - плачка,не дай Боже
57
11
 
5
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
а случайно да си чел нещо от и за Достоевски, Пушкин, Лермонтов, Солженицин, Есенин, Бродски, Ахматова...Чайковски, Шостакович, Окуджава и т.н.----------------------------Ако бяха живи днес точно те не биха гласували за Путин , както вруги ден онази тънка прослойка от руска интелигенция няма да гласува за Путин
56
7
 
3
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
Явно не знаеш, защото за теб цивилизацията означава ***-----------------Превеждам на български -----------------Явно не знаеш, защото за теб цивилизацията означава ПОЛКога ще научите тази прословута английска дума , ако толкова ви дразни използвайте ругаталийска дума за пол - СЕКС
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен има два варианта,единия е на дипломацията и разбирателството.Другият е на войната с всякакви средства,не само военни,но както се говори войната не е изгодна на Русия,а на тези които печатат долара или искат средства за въоръжаване и печалби.Да не забравяме обаче,че и Русия използват машината печатаща долари и наливат средства там.Ако не дай си Боже стане истинска война,никой няма да спечели,всичко ще бъде изпепелено,а една от първите изпепелени ще е България,защото имаме бази в стран
54
2
 
6
 
! Отговори
Каква война... преди 6 години
...бе? Света няма ресурс да удържи една добре организирана и ядрена руска атака. Смешни сте с тези заглавия бе! За 7-8 часа руснаците могат да унищожат целият свят. А имат и ядрен ресурс да удадят и втори и трети път...