Руснаците – най-многобройни сред джихадистите

Всеки трети джихадисктки боец се е върнал у дома, в Европа
Обновена: 19 мар 2018 11:28 | 16 мар 2018 19:52, Екип на Dnes.bg
138
Руснаците – най-многобройни сред джихадистите
Снимка: архив Reuters

Руските граждани са най-голямата група чужденци сред джихадистките бойци в Ирак и Сирия. Това се казва в доклад на Европейската агенция за гранична и брегова охрана.

Според анализ на рисковете поне 3417 граждани на Русия се бият на страната на ислямистите. Те са следвани от 3244 джихадистки бойци от Саудитска Арабия, 3000 йорданци и 2926 тунизийци. Листата от Европа се води от французите с 1910 бойци с френски паспорт.

Смята се, че поне 400 руснаци вече са се върнали след големите загуби, претърпени от ислямистите през 2017. Като цяло, в бившите съветски републики броят на потенциалните терористи също е най-висок – около 8717 души.

За сравнение около 7000 терористи се намират в Близкия изток и около 5718 - в Европа. За Балканите се посочват 845 възможни терористи

След като през миналата година „Ислямска държава“ загуби голяма част от териториите си в Ирак, Сирия и Либия, терористичната заплаха става по-децентрализирана, се казва в доклада. Това ще затрудни проследяването на потенциални тероисти, тъй като те могат да дойдат от всички посоки.

Докладът цитира изследване на Центъра "Суфан", според което 40 0000 граждани на 110 държави са се били на страната на ислямистите. Поне 5600 от тях вече са се върнали вкъщи. По данни на Мрежата за привличане на вниманието към радикализацията близо една трета от 5000-те бойци на "Ислямска държава" с европейски паспорти, са се прибрали в Европа от бойните полета на Сирия, Ирак и Либия.

Докладът на европейската агенция предупреждава, че ислямистката радикализация вече не е само „мъжка работа“, тъй като жените се занимават с обучението и набиране на жени за военните зони. Те се стремят да играят и по-активна роля в терористичните атаки, твърди евроагенцията, припомняйки подготвяното през декември 2016 г нападение срещу катедралата "Нотр Дам" в Париж.

Почти 1000 жени от Европа са се включили в различни джихадистки групи в Близкия Изток. Няколко стотин малолетни са доведени или родени в региона. Смята се, че много от тях вече са вдовици и сираци.

"Независимо дали е подхранван от доморасъл екстремизъм, от провалили ли се джихадисти, на които е попречено да стигнат до конфликтните зони или от върнали се муджахедини, заплахата от вдъхновени или преки терористични атаки, вероятно ще расте", е неутешителният извод на доклада на Европейската агенция, който оценява рисковете през настоящата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе тая Русия няма зло за което тя да не е най-виновната на Земята!Западната пропаганда все повече се доближава до Хитлеровата,още малко и ще я надмине.Имам чувството че сме в годините на ВСВ.Може би наистина наближава
90
4
 
10
 
! Отговори
До 91 Кирил преди 6 години
Обратното.Според нашите медии и държавни лица когато ни освобождават руснаците са финландци и поляци.А пък когато има руски граждани-терористи в ИДИЛ,те не са чеченци и дагестанци,а са руснаци!
89
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой да е чул по българското черноморие за руски балконинг? Само за британски се говори. Някой да е видял пиян руснак по морето? Само британци, скандинавци и германци ходят пияни насам натам по черноморието. Че някои даже налитат на бой...
88
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Англия понеже нямат бояршник се заплющяха с Новичок ;)))Търсят там силни усещания. По българското черноморие се задоволяват само с алкохол, наркотици и балконинг, а в родината си се запукаха с нервопаралитици, че другото вече не им действа ;))
87
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В Сирия като терористи."Очевидно си изключително неостър.
86
1
 
8
 
! Отговори
Друг Анонимен преди 6 години
До АнонименА бе човек страдаш от раздвояване (или разтрояване) на личността!Сам си пишеш сам си оговаряш...какво толкова ти е направила Русия? отказали са ти визата ли що ли?
85
8
 
1
 
! Отговори
Кирил преди 6 години
Когато освобождават България, финландците и поляците са руснаци. Когато стават терористи, руснаците се превръщат в кавказци и чеченци...
84
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименСамо не разбрах руснаците къде са в цялата работа------В Сирия като терористи.
83
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи ИДИЛ си е руско творение. Тръгнали от русия като туристи, па станали главорези.
82
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално, ЦРУ наливаше реки от пари в Кавказ и Чечения в недалечното минало. Шамил Басаев, Джохар Дудаев - все случайни хора. А един път създадена ислямистката клетка не се саморазпуска, властта, парите и убийствата са "сладка" работа. Само не разбрах руснаците къде са в цялата работа.
81
2
 
7
 
! Отговори
тъпчо преди 6 години
Както предполагахме, в редиците на умерената сирийска опозиция няма... сирийци!Всичко е наемници, призовани и платени от демократичния запад.
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има и нещо друго,преди доста време в Тубата имаше филм за Сирия и много обикновени хора,нямащи нищо общо с политиката или войната,но гладуващи и останали без препитание се вписваха в разни групировки на заплата,само за да оцелеят и не измрат от глад.Така че истории има всякакви.Глада е по-силен от тока.
79
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Това се казва в доклад на Европейската агенция за гранична и брегова охрана."===Как точно Европейската агенция за гранична и брегова охрана е установила това, при положение, че нейната юрисдикция и поле на действие са да охранява морски и сухопътни граници на ЕС, а Русия и полето на действие на джихадистите са доста далеч от ЕС?Нямам абсолютно никакви симпатии към Русия, но ми е доста интересно как са го установили.
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"И още нещо - като прочета поредната дрisня за бояришника ме хващат братята - само да ми паднеш!"..Страничен ефект от употребата на ванни препарати.
77
5
 
7
 
! Отговори
Фейк нюз преди 6 години
И как така ги преброиха, ми е много интересно.
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...както и "българските граждани" (от максуда) са най-активни в кражбите, убийствата, нападенията и всички криминални престъпления във ФРГ.
75
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докога с тази пропаганда.Руснаците ли са най лошите хора на света?Добре е че са търпелив народ,но всичко си има граници .
74
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците най-многобройни сред джихадистите-------Някой съмнявал ли се е че руснаците са най-големите терористи ?
73
8
 
8
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Какво всъщност са руснаците-джихадисти?На практика това са руски граждани,навремето вербувани от американски,турски и саудитски служби за борба с Русия.Понеже в последните 18 г в Русия трудно виреят,намериха благодатно място в Сирия и Ирак.Обаче дългата ръка на Москва ги намери и там-значително количество даде фира,за съжаление недостатъчно.Но нещата се нареждат лека полека.За разлика от Западна Европа,където ги приемат обратно,в Русия далеч не е така и ги ликвидират/опандизват при първа възможн
72
10
 
6
 
! Отговори
До Крим не е руски преди 6 години
Много бъркаш - Крим е руски, откакто при царствовании Императрицы Всероссийской Екатерины Второй победоносное православное войско водрузило там флаг Российской Империи навек! На 19 април 1783 г. Екатерина Велика подписва Манифест за присъединяването на Крим към Руската империя.Интересно, Рузвелт и Чърчил толкова ли са били загубени, че не са разбрали, че Ялта е в Украйна и всички вестници по света са писали, че е в Русия!Англичаните сигурно помнят Кримската война, забравяйки Тежката кавалерия