Владимир Путин – мразен от Запада, обожаван от руснаците

"Франс прес": Руският президент ще спечели четвърти мандат на 18 март
Обновена: 19 мар 2018 11:28 | 16 мар 2018 22:00, Веселина Йорданова
363
Владимир Путин – мразен от Запада, обожаван от руснаците
Снимка: архив, Ройтерс

Той е ненавиждан от Запада, който го обвинява за анексирането на земите на едни и за намеса в изборите на други. В Русия обаче Владимир Путин си остава един обичан и подкрепян президент, който е сигурно, че ще спечели нов президентски мандат на 18 март, пише Тео Мерц от Франс прес.

Путин може да разчита на около 70 процента от гласовете на предстоящите президентски избори, сочат прогнозите на ВЦИОМ. Критиците на Путин го обвиняват, че е консолидирал властта си чрез контрол върху медиите и ограничаване на обществените свободи по време на осемнадесетте си години на власт.
На основния опонент на Путин - Алексей Навални - беше например забранено да участва до 2024 година поради осъдителна присъда. Навални твърди, че процесът е бил режисиран от Кремъл.

Въпреки това за милиони руснаци Владимир Путин е човекът, донесъл стабилност след политическия и икономически хаос на деветдесетте години на миналия век. Според тях Путин е този, който възстановява авторитета и ролята на Москва на международната сцена, загубени след унизителния крах на Съветския съюз.

"Путин е огледало и всеки вижда в него, каквото желае", отбелязва пред Франс прес политическият анализатор Константин Калачов. "За някои той е човекът, вдигнал Русия отново на крака, възстановил доброто състояние на армията и военната индустрия. За други той е подобрил жизнения стандарт и гарантирал изплащане на пенсиите без забавяне".

В чужбина е обратното: Владимир Путин е на първите страници на изданията като въплъщение на абсолютното зло. "Фактът, че го възприемат като главния противник на Запада, е потвърждение за статута му на важен политик", отбелязва Калачов. "Щом се страхуват от вас, значи ви уважават".

"Един силен президент"

Репутацията на Владимир Путин в чужбина беше помрачена от ролята на Русия в украинския конфликт. Това го постави под ударите на санкциите на САЩ и Европейския съюз от 2014 година насам.

Русия често е сочена с пръст и заради военната подкрепа, която оказва на режима на сирийския президент Башар Асад. А разкриването на голяма система за допинг на руските спортисти, довело до изключването на Русия от Олимпийските игри през 2018 година, не спомогна за покачването на популярността на руския президент.
Гледната точка на Владимир Путин по всички тези обвинения е, че всъщност те показват безпокойството на Запада от една силна Русия. "Силен президент за силна страна" е и лайтмотивът на кампанията на Путин за президентските избори на 18 март.

В началото на март в реч във Федералното събрание той представи новите "непобедими" оръжия на Русия, обръщайки се към Запада: "Сега вече ни слушайте!". Президентът играе ролята на "ос на злото", около която Западът "се сплотява и мобилизира", обяви с угодническа усмивка руски журналист, който интервюира Путин по телевизията. "Представете си какво ще правят без Вас!".

Без избор

Освен ако не се случи нещо много изненадващо, на 18 март Владимир Путин ще спечели четвърти мандат, който ще му осигури власт до 2024 година. Съгласно социологическите проучвания, кандидатът, който ще събере най-много гласове на изборите в неделя след Путин, е милионерът Павел Грудинин, издигнат от Комунистическата партия на Руската федерация. Той се очаква да получи около осем процента.

Путин "умело използва всички страхове и комплекси на населението", казва Константин Калачов, добавяйки, че основният страх на руснаците е завръщане към нестабилността на деветдесетте години. "Хората се страхуват, че ще изгубят това, което притежават. Този страх е изключително силен в провинцията, където животът е труден".

По време на кандидатпрезидентската кампания през 2012 година, когато беше премиер при президента Дмитрий Медведев, Путин обещаваше да подобри живота на руснаците. Но в крайна сметка, последният му мандат беше белязан от икономическа рецесия и влошаване на качеството на живота.

За Алексей Навални седемдесетте процента очаквана подкрепа за Путин на изборите всъщност не означават истинско одобрение на неговата политическа програма, а по-скоро показват усещане за липса на истински избор.
В провинцията "си казват (...) няма друг освен Путин, за него ще гласувам!", заяви Навални наскоро в интервю за Франс прес.

В Москва по време на проява в подкрепа на президента, поддръжниците на Путин изглежда споделяха същото чувство. "Не виждам друг човек, който може да бъде наш върховен главнокомандващ", заяви кинорежисьорът Никита Михалков пред стохилядната тълпа. "Той е единственият. Путин е нашият президент". (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


363
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
283
0
 
5
 
! Отговори
кънчо преди 6 години
добре че,новата война няма да има пехота и пушки,че съм станал 120 кила как ще влизам в окопа не ми се мисли.А всяка една страна около нас може да ни анексира по факса,само със съобщение без бойни действия-Някой ще каже ли каква опция има за отбрана на държавата?
282
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За запада Путин е лош, добри са Елцин, Борисов мутрата и Горбачов. Всички слуги са харни.
281
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви лъжи само *** в сащ били 9, 12 процента. Още през 2007 година те са една трета. Ако сега са намалели с толкова, значи някой им е извъртял геноцид.
280
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като западняците си затварят очите за Борисов, как мислите, защо е тая """подкрепа"""????????????????????????????????????????????????????????????????????
279
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е велика с Путин,Медведев и Лавров.Крим е руски завинаги!Кое не разбраха западните лицемери?
278
1
 
8
 
! Отговори
Ййй преди 6 години
Хмммм когато руснаците гласуват пак за Путин е страх а немците като гласуват за Меркел е демокрация а когато американците гласуват за Тръмп намеса на Русия в изборите
277
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Западняците ги знаем.............обичат руски президенти като алкохолика Елцин и предателя Горбачов..............за да могат корпорациите им да крадат или купуват на безценица нефт, газ и др.ресурси от Русия.
276
1
 
11
 
! Отговори
Аз мисля че преди 6 години
Путин е номер едно. Велик човек и политик.
275
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Западът обичаше Горби,който разтури СССР и чичо Боря Елцин-акохоликът готов да разпродаде остатъците.Западът обича Росен,Бойко и Кунева продали България на чужди интереси.А на вовата му дреме за кобилата Мей или Дони.
274
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
мда
273
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Успех Вова! Бог те обича!
272
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен269 И каква ни е ориентацията ? Истамбулската конвенция и еднополови бракове ли ?
271
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Демокрацията-пи. дерастия и гей паради .
270
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още един мандат и ще ги довърши, барабар с ценностите им. Затова реват
269
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обожаван от руснаците?? Вие май изобщо не сте в час...!!
268
2
 
27
 
! Отговори
толерантен преди 6 години
Боко - "уважаван" от ердоган и еврогейта, мразен от българите.
267
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 278 Натрупала е съюзници като Китай и Германия Русия....кажи по-скоро колко врагове натрупа САЩ, че не ми се мисли какво го очаква ако го нападне руснакът и китаецът.
266
2
 
35
 
! Отговори
60394 преди 6 години
Ще добавя към заглавието И УВАЖАВАН ОТ ЗДРАВОМИСЛЕЩИТЕ ХОРА ПО СВЕТА ЗА ВСЕОТДАЙНОСТТА МУ КЪМ РОДИНАТА СИ. Всеки държавник, който спомогне неговата страна да повиши своя авторитет, заслужава доверие и уважение. Всеки държавник, който предава интересите на своя народ, заслужава презрение.
265
26
 
4
 
! Отговори
ЙОРДАН ИВАНОВ преди 6 години
Владимир Путин мразен от Запада и Изтока на Европейския Съюз обожаван от руснаците. Путин трябва да спре да се бие в гърдите че РУСИЯ е най-силната и е недосегаема. Да си припони 1940г. - 1945г. и Ако РУСИЯ иска да се повтори ще се повтори само че този път ще е трагично за нея защото е натрупала много врагове !!!
264
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 276По-точно Брежнев чрез бай Тошо, нали?Владимир Путин е виновен!