Лондон с ново обвинение към Москва: Кремъл тайно трупа запаси "Новичок"

Русия контраатакува: Отровата може да е дошла от британска лаборатория
Обновена: 19 мар 2018 11:26 | 18 мар 2018 15:12,
220
Лондон с ново обвинение към Москва: Кремъл тайно трупа запаси "Новичок"
Снимка: архив Reuters

На фона на растящото напрежение между Русия и Великобритания Лондон отправи ново обвинение към Москва.

Британският министър на външните работи Борис Джонсън заяви в интервю за Би Би Си, че Русия тайно е складирала запаси от нервнопаралитичното вещество. Химикалът бе използван при отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му преди десет дни. Двамата са в тежко състояние с опасност за живота в болница.

Според Джонсън Кремъл е проучвал как подобни оръжия биха могли да се използват при убийства, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Великобритания обвини Русия, че е използвала нервнопаралитичното вещество от съветско време "Новичок", за да извърши нападение срещу Скрипал и дъщеря му Юлия. Лондон определя случая като първия, в който от Втората световна война насам в Европа е било употребено химическо оръжие.

Още по темата

Русия отрича да е замесена по какъвто и да е начин.

"Разполагаме с доказателства за периода от последните десет години, че Русия не само е проучвала употребата на нервнопаралитични вещества за убийства, но и е произвеждала и складирала "Новичок", каза Джонсън.

Заради нападението Великобритания и Русия експулсираха взаимно по 23 дипломати, а отношенията им достигнаха до най-ниската си точка от Студената война.

Утре в Обединеното кралство ще пристигнат представители на Организацията за забрана на химическите оръжия, за да изследват пробите от използваното при атаката вещество, а резултатите ще станат известни след около две седмици, заяви британското министерство на външните работи.

В интервюто за Би Би Си Джонсън заяви, че уликите за отравянето "неумолимо водят към Кремъл", предаде и Асошиейтед прес. Министърът допълни, че идната седмицата ще има заседание на британския Съвет за национална сигурност, на което ще бъде обсъдено какви по-нататъшни мерки евентуално да предприеме Великобритания.

Междувременно постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов заяви, отново в интервю за Би Би Си, че нервнопаралитичното вещество, отровило бившия руски разузнавач Сергей Скрипал, може да е дошло от британска лаборатория, предаде Асошиейтед прес.

В интервюто си Чижов отрича Русия да разполага със запаси от химически оръжия и отново изключва страната да стои зад отравянето на Скрипал и дъщеря.

Пред Би Би Си руският дипломат заяви, че само на 12 км от Солсбъри, града, където бяха открити Скрипал и дъщеря му, се намира Портън Даун, британски обект за изследвания в областта на химическите оръжия.

На въпрос дали казва, че Портън Даун е отговорен, той отвърна: "Не зная".

Британското правителство окачестви твърдението на Чижов като "небивалица".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
3
 
31
 
! Отговори
Чакащ преди 6 години
Все още чакаме ДОКАЗАТЕЛСТВА че Русия е участвала в отравянето на шпионин Скрипал. ВСЕ още чакаме ДОКАЗАТЕЛСТВА че Русия е участвала в свалянето на самолето над Окрайна. ВСЕ още чакаме ДОКАЗАТЕЛСТВА че Русия се е намесвала в американските избори. ВСЕ още чакаме ДОКАЗАТЕЛСТВА. Чакаме ама няма да ги получим това е то - "западната демокрация". Няма съд няма доказателства няма разследване. Да живее ЗАПАДНАТА ДЕМОКРАЦИЯ
160
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След Украйна на руснаците никой не им вярва .Лъжат по медиите кат на световно .Ехидно се надсмиват над "обратните ",кат 4е ли Мавзолея на Гея не се намира в центъра на Москва .
159
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма Новичок. Задушили са се от лондонската мъгла и смог. Постоянно учените, медиите повтарят, колко хора измрели от мръсен въздух в градовете, заради дизелите. Къде са тези жертви? Ето, че се появиха жертвите на смога, а те лъжат.
158
1
 
10
 
! Отговори
От Русия с любов преди 6 години
- Как да не им оставим на англичаните един варел с Новичок в Парламента им?!
157
3
 
17
 
! Отговори
Новичък преди 6 години
Лелееее колко е удобен острова на инглизите за експерименти...Ще ви скъсат *** от новички химикалчета...
156
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЗа нищо не става Русия.е поне държи повечето получoвеци на територията си.
155
5
 
5
 
! Отговори
хим-дим преди 6 години
Ами тоя "Новичок", по латиница нали така се изписва "NOViCHOK", който го е кръстил е имал предвид НОВ и ШОКИРАЩ. Затова е нов и нервно-паралитичен.
154
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе руснаците по природа ли са толкова *** и агресивни или Путин ги кара да са такива?
153
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За нищо не става Русия.
152
2
 
28
 
! Отговори
ББ преди 6 години
Англичаните спретнаха това отравяне за да злепоставят Русия ни никой вече не ви вярваХитлер през 39 г обвинява Полша и почва войнатаМоже би идва голяма война
151
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да нападнеш Русия, не е като да нападнеш Ирак, Сирия. Кръв ще се лее по света дълго и страшно. И ни е отредена съдбата на актьори, а не на зрители...
150
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коментарите не са удобни и се крият! Какво очаквахте всъщност? Подценили сте ни!
149
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
orginalni angliiski polizai vijdam na snimkata
148
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отровата може да е дошла от цял свят, след като НАТО е имало достъп до документацията и технологията на изработка. А Англия и САЩ са се доказали като агресивни лъжци. Особено ако има намесени химически бойни отровни вещества.
147
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що така ми става обидно когато ни вземат за канарчета? Не вярвам! И все по-жалки са опитите за манипулация с цел решаване на други проблеми. Но Брекзит е факт и Мей няма как да го заобиколи!
146
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бре, бре, освен че британските служби установиха без доказателства, че лично Путин поръчал атентата, сега установиха, че Русия труапала тайни химически запаси без да са стъпвали в руски склад. Нека да позная- това го установи кралският шаман на Бъкингам?
145
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
151 - Защото Русия отстоява независимостта си и не бута гювеч на алчни и нагли окупатори! Затова ли е палач? Хаха! И какво е унищожила? Ирак, Сирия/ Уса запали войната там/, Египет, Либия, Тунис, Афганистан, Югославия, Украйна...Я си пий хапчетата.
144
6
 
23
 
! Отговори
Алоууу... MI5, MI6.. преди 6 години
Нали в Англия е престъпленитето. Вие сте го допуснали да се случи, вие намерете отровителите. Пък като ги намерите, тогава доказвайте поръчителите, доставчиците...Ама не чух ченгета, никакви доктори... само политици говорят.Русия трупала. Ми то и аз имам поне десет кухненски ножа и още няколко чекийки в колата, сред такъмите за риба...Боже, да не вземат да ме обвинят сега за всички заклани, наръгани по света....Ей, хора, изхвърелет си ножовете, докато Тереза и Борис Джонсън не са ви лепнали
143
1
 
25
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
В момента дават по БТВ интервю със създателя на "новичок" , руски доктор. Познайте-от 1995-та година живее в Щатите, емигрирал по програма за "приобщаване на учени, работели по оръжейните програми" на СССР. Формулата на веществото е официално известна отдавна, там я е публикувал, дадоха книгата му. До тук с версията, че само руснаците знаят това, и те само могат да го произведат и използуват.
142
4
 
31
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
Скоро време, "Новичок" ще бъде "използван" в Сирия от правителствните войски. Така ще твърдят лондонските " Бели каски". И филми ще покажат. Вече са готови. След това ще последва яростен удар на "цивилизованият свят" по Давмаск. ...И ще се почне една ........ От гореща та по-гореща. Може да се каже направо - ядрено гореща. А всичко тръгна от прикритието на един педофилски скандал в Англия. Въпреки че се тупат в гърдите като супер-разкрепостени, Запада яко се страхува от народното недоволство.