Лондон с ново обвинение към Москва: Кремъл тайно трупа запаси "Новичок"

Русия контраатакува: Отровата може да е дошла от британска лаборатория
Обновена: 19 мар 2018 11:26 | 18 мар 2018 15:12,
220
Лондон с ново обвинение към Москва: Кремъл тайно трупа запаси "Новичок"
Снимка: архив Reuters

На фона на растящото напрежение между Русия и Великобритания Лондон отправи ново обвинение към Москва.

Британският министър на външните работи Борис Джонсън заяви в интервю за Би Би Си, че Русия тайно е складирала запаси от нервнопаралитичното вещество. Химикалът бе използван при отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му преди десет дни. Двамата са в тежко състояние с опасност за живота в болница.

Според Джонсън Кремъл е проучвал как подобни оръжия биха могли да се използват при убийства, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Великобритания обвини Русия, че е използвала нервнопаралитичното вещество от съветско време "Новичок", за да извърши нападение срещу Скрипал и дъщеря му Юлия. Лондон определя случая като първия, в който от Втората световна война насам в Европа е било употребено химическо оръжие.

Още по темата

Русия отрича да е замесена по какъвто и да е начин.

"Разполагаме с доказателства за периода от последните десет години, че Русия не само е проучвала употребата на нервнопаралитични вещества за убийства, но и е произвеждала и складирала "Новичок", каза Джонсън.

Заради нападението Великобритания и Русия експулсираха взаимно по 23 дипломати, а отношенията им достигнаха до най-ниската си точка от Студената война.

Утре в Обединеното кралство ще пристигнат представители на Организацията за забрана на химическите оръжия, за да изследват пробите от използваното при атаката вещество, а резултатите ще станат известни след около две седмици, заяви британското министерство на външните работи.

В интервюто за Би Би Си Джонсън заяви, че уликите за отравянето "неумолимо водят към Кремъл", предаде и Асошиейтед прес. Министърът допълни, че идната седмицата ще има заседание на британския Съвет за национална сигурност, на което ще бъде обсъдено какви по-нататъшни мерки евентуално да предприеме Великобритания.

Междувременно постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов заяви, отново в интервю за Би Би Си, че нервнопаралитичното вещество, отровило бившия руски разузнавач Сергей Скрипал, може да е дошло от британска лаборатория, предаде Асошиейтед прес.

В интервюто си Чижов отрича Русия да разполага със запаси от химически оръжия и отново изключва страната да стои зад отравянето на Скрипал и дъщеря.

Пред Би Би Си руският дипломат заяви, че само на 12 км от Солсбъри, града, където бяха открити Скрипал и дъщеря му, се намира Портън Даун, британски обект за изследвания в областта на химическите оръжия.

На въпрос дали казва, че Портън Даун е отговорен, той отвърна: "Не зная".

Британското правителство окачестви твърдението на Чижов като "небивалица".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди дни арабските медии публикуваха снимки от освободен квартал на източна Гута,където САА е открила лаборатория за БОВ,използвана от терористите,но никой нищо не пише за това,защо ли?....Защото да вярваш на арабски медии е все едно да вярваш на руски.
120
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези лудите нямат ли психиатрични клиники в Англия?! По колко пъти дневно ще разпространяват лъжи?!
119
2
 
9
 
! Отговори
Сандо преди 6 години
ама те руснаците и ядрени ракети имат
118
3
 
14
 
! Отговори
лошо преди 6 години
Преди дни арабските медии публикуваха снимки от освободен квартал на източна Гута,където САА е открила лаборатория за БОВ,използвана от терористите,но никой нищо не пише за това,защо ли?
117
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма кво да кажем. Използва се руско химическо оръжие. Агресора се е развихрил на всички фронтове. Жалко е.
116
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Великобритания, като една "суперсила" първия им космонавт летя със Руски кораб, втория също.
115
2
 
18
 
! Отговори
Хамерика преди 6 години
В САЩ има протестански църкви, в които пастора пуска отровни змии да хапят него и вярващите, сами преценете какви "църкви" са това. Холивуд прави филми с масови и жестоки убийства като лансира откачалки като Тарантино. В САЩ има домове с по 5-6 пушки, там изперкалите гърмят по бивши колеги, ходят по университети, училища и детски градини.
114
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просто се търси повод за война.... За световна война.
113
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демонстарцията на новата химия показва че руските шпиони издърчат на нерво паралитични лимонадинека додът у нас да спрейнат малко тиквоидните бандити
112
3
 
7
 
! Отговори
До 118- ти преди 6 години
Това не е профила на българина. Това е твоя личен профил.
111
3
 
9
 
! Отговори
Закон на натрупванет преди 6 години
на западния фронт нищо новоМанчестър Юнайтид трупа вещерството футболно месо за близо един милярд и ще видят Шампионската лига на нанай, както и от 66 едно медалче от световно не са помирисали ни медал ни класация.та ей това са Родината на футбола, милярди вложени пари, играчи които търчат под закрилата на химикалките, и зрители с пълни гардероби фанелки, ха ха хаАКО ЕДНА СТАНА ТРУПА- НЕМА ДА СИ ХАРЧИ ТОВА КОЕТО ТРУПА- Казва основния закон за натрупването. което доказва че руснаците невиноват
110
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука идеята е да се демонстрира че най модерното химическо оръжие на русия е разработено отдавна, и всички го притежават, и русия няма по модерни разработки както разполагат Америка особено в последните десетилетия с подобряване на технологиите.Защо се прави тази демонстрация и от кого не е ясно.Много са интересите в тази насока.Най вече от тези които подобна демонстрация се превръща в милиардна печалба.Но определено е свързано с финансова-военна индустрия.
109
10
 
2
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Германия е велика!!!Меркел си прави бъзик с Путин и Тръмп едновременно, а Тереза Мей цялата е обрината от нервно разстройство!!!ЕС е единен и монолитен!!!Англосаксонските *** и руските *** направиха войната в Сирия и пратиха няколко милиона бежанци към ЕС, разчитайки да се дестабилизира икономиката!!!Германия е велика, отстоя на всички предизвикателства и е готова за поход превземайки Лондонското Финансово сити и Ню Йорк!!!Сега правят някакъв сценарий със Дрипал!!Агент Ейвълин Лий!ЦРУ!
108
7
 
4
 
! Отговори
профил на българина: преди 6 години
нeкадърен, лукав, злобен, кoмплeксиран, отмъстителен
107
1
 
18
 
! Отговори
Хамерика за Бългерия преди 6 години
Ако дяволът си има държава, то това със сигурност трябва да е САЩ. Ако нямаш МНОГО пари не можеш да получиш никакво елементарно образование и да имаш шанс в живота дори да излезеш от гетото, в което живееш. Проверете в интернет колко процента от американците нямат достъп до елементарна медицинска помощ и колко от тях са записани да вземат безплатна ГМО отпадъчна храна с изтекъл срок на годност, която хранителните магазини им е по-евтино да я дадат на бедните отколкото да плащат за отпадъци.
106
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко е в офшорни сметки по каймановите, вирджински и какви ли не острови...ще ги хванете за дедовия Русия.Харчат ги на острова.След Брекзит трябва да са луди за да се разделят с руските пари!Освен това много бивши министри и сегашни, както и шефовете на разузнаването са добре платени от Русия.Имаше скандали за корупцията, които бяха потулени.Аристокрацията им живее с руски пари.А вие тук грух-грух Русия ***;) На Русия не и пука от Европа.Единствените които са сила достойна за респект са САЩ
105
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не се споменава Украйна там и разработено това химическо оръжие и произвеждано, в момента Украйна не зависи от Русия, при произвозвото са били една държава, Русия няма интерес да използва Украинката разработка но Украйна има полза да използва Украинското химическо оръжие.Да САЩ и Великобритания също имат възможност да го разработят, но не биха го използвали на тяхна територия, те предпочитат арабския свят за подобни експерименти.
104
1
 
13
 
! Отговори
Машка и Мишка преди 6 години
Новичок , новичок Боре друса казачок а под моста леля Мей сбърка мечката със змей .шмъркайте синпро и икономия против русофобската агония
103
3
 
8
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Селяни, защо не отивате в обора да издоите и нахраните кравите, а стоите на компютъра?Агент Джон Матю! ЦРУ!!!!
102
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво значение има БВП, след като Япония също има по голям от Великобритания, но във военно отношение са след тях?!!А и на Русия е близък до този на Британия. Въобще що за глупост да се сравняват показатели на различни икономики?!А Китай?Военна техника пазара се държи от САЩ-34% и Русия-22%....Къде е Китай, Франция, Великобритания?!