Лондон с ново обвинение към Москва: Кремъл тайно трупа запаси "Новичок"

Русия контраатакува: Отровата може да е дошла от британска лаборатория
Обновена: 19 мар 2018 11:26 | 18 мар 2018 15:12,
220
Лондон с ново обвинение към Москва: Кремъл тайно трупа запаси "Новичок"
Снимка: архив Reuters

На фона на растящото напрежение между Русия и Великобритания Лондон отправи ново обвинение към Москва.

Британският министър на външните работи Борис Джонсън заяви в интервю за Би Би Си, че Русия тайно е складирала запаси от нервнопаралитичното вещество. Химикалът бе използван при отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му преди десет дни. Двамата са в тежко състояние с опасност за живота в болница.

Според Джонсън Кремъл е проучвал как подобни оръжия биха могли да се използват при убийства, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Великобритания обвини Русия, че е използвала нервнопаралитичното вещество от съветско време "Новичок", за да извърши нападение срещу Скрипал и дъщеря му Юлия. Лондон определя случая като първия, в който от Втората световна война насам в Европа е било употребено химическо оръжие.

Още по темата

Русия отрича да е замесена по какъвто и да е начин.

"Разполагаме с доказателства за периода от последните десет години, че Русия не само е проучвала употребата на нервнопаралитични вещества за убийства, но и е произвеждала и складирала "Новичок", каза Джонсън.

Заради нападението Великобритания и Русия експулсираха взаимно по 23 дипломати, а отношенията им достигнаха до най-ниската си точка от Студената война.

Утре в Обединеното кралство ще пристигнат представители на Организацията за забрана на химическите оръжия, за да изследват пробите от използваното при атаката вещество, а резултатите ще станат известни след около две седмици, заяви британското министерство на външните работи.

В интервюто за Би Би Си Джонсън заяви, че уликите за отравянето "неумолимо водят към Кремъл", предаде и Асошиейтед прес. Министърът допълни, че идната седмицата ще има заседание на британския Съвет за национална сигурност, на което ще бъде обсъдено какви по-нататъшни мерки евентуално да предприеме Великобритания.

Междувременно постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов заяви, отново в интервю за Би Би Си, че нервнопаралитичното вещество, отровило бившия руски разузнавач Сергей Скрипал, може да е дошло от британска лаборатория, предаде Асошиейтед прес.

В интервюто си Чижов отрича Русия да разполага със запаси от химически оръжия и отново изключва страната да стои зад отравянето на Скрипал и дъщеря.

Пред Би Би Си руският дипломат заяви, че само на 12 км от Солсбъри, града, където бяха открити Скрипал и дъщеря му, се намира Портън Даун, британски обект за изследвания в областта на химическите оръжия.

На въпрос дали казва, че Портън Даун е отговорен, той отвърна: "Не зная".

Британското правителство окачестви твърдението на Чижов като "небивалица".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
23
 
3
 
! Отговори
пехотинец преди 6 години
Дяволът си има вече държава и тя се казва Русия. Всъщност държава там отдавна няма. На тази територия върлува Руската мафия и нейния върховен капо Путин. Свободният свят не може да очаква нищо добро от Руската територия. Просто трябва да се прекъснат всички ввръзки с терористичната страна и всички електронни комуникации, да се закрият всички посолства на страните там. Дяволът не трябва да се поглежда дори, а за общуване абсолютно немислимо!
100
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Маразма на тези няма край!
99
2
 
5
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Селяни прости , правят ви на м.*** и се гаврят с вас!!!Всички милиарди на руските олигарси, мръсни,чисти и изпрани са в офшорните банки, чийто естествен път води до лондонското финансово сити!!!Кви са тия постановки от детската градина, на ти парцалите, дай си ми куклите!!!За какво британците не се разделят с няколко стотин милиарда суха парица!!!Агент Ървин Госпитал!ЦРУ!!!
98
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На фона на растящото напрежение между Русия и Великобритания не е лошо на острова да трупат Явни запаси от минерална вода и сухари
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 106Щом отговаряш толкова скорострелвно и обидено значи ти ме бръснеш.
96
2
 
20
 
! Отговори
Скандал деца преди 6 години
Пишете нещо за изнесенето от Съндей Мирър.За отвличания на деца между 12-14 г. и изнасилването, дрогирането и липсата Законност.Органите са отказвали да разследват убитите и изнасилени деца във "демократичната" Великобритания. ХИЛЯДА и Двеста деца. Полицията не си е мръдна пръста да защити тези деца, след хиляди сигнали на британците.Бъдете сигурни, че ако подебен кошмар се беше случил в БГ, българите нямаше да мълчат.Отвратителен скандал, показващ истинското лице на Британската политика
95
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
105, теб кой те бръсне за нещо;)
94
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога ще изгоните всички руснаци от Албиона, да дадете нагледен урок на останалите европейци как трябва да се разговаря с терористите, престъпниците срещу човечеството, военните престъпници, наркотърговците и бандитите от Русия.
93
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега е момента британски шпиони да умрат в Русия от мьйшак. Старо средновековно британско средство за разчистване на сметки и да обвинят Лондон.
92
1
 
6
 
! Отговори
ot djimata преди 6 години
ei zdraveite кам анонимния. батко кво да стане кат им изгонят децата от англия да не би там да са наи кадърните. напротив бъкано е с джендъфи педофили и кво ли не . а и университетите им са толкова прехвале че излезлите от там на 2 ммагарета слламата не могат да разделят ако некоий не им покаже как. а за портокалите си прав те затова сега демократите закриха всичко и внасяме месо и домати от испания следват комунистическата платформа. Кво значи туи че е билаа печеливша май а помисли
91
0
 
17
 
! Отговори
дядови преди 6 години
Руснаците ако трябва да очистят някого, действат явно, ефективно и директно ! Куршумът е просто и по-евтино средство !Хистерията е изфабрикувана евроатлантически . Подобно на подмяната на световните понятия за хомосексуализъм с разни джендъризми !? Отговорете си сами - какво печели Русия от убийството на един осъден и разменен агент !?
90
3
 
7
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Спокойно бе селяни прости , всяка втора кола в Британия е немска, както и в САЩ!Скрипал ли е Дрипал ли е не знам, само знам , че Буля Меркел ги клати всички наред, може да имат печатница за пари, но Германия има индустриален дух, който разрушава стени и съюзи,бута прегради, обръща пирамиди, немското качество влиза във всеки дом и става еталон за световно качество, и всеки гледа да се съизмерва с него!Живота е жесток, след десет години ако не се разклати ЕС, велика Германия става господар!ЦРУ!
89
0
 
18
 
! Отговори
Pravoslaven преди 6 години
Жалко за великобритания.упрАвниците им са дяволи.този остров на злото няма да саществува без еu и россия.
88
0
 
15
 
! Отговори
Кротко преди 6 години
МОсква помогна на Лондон да се спаси от ликвидация през 1943- 1945 година..АКО не бяха измамили Хитлер д а нападне Москва чрез шпионска мрежа жертвите и разрушенията там щяха да са по жестоки от тези причинени на дрезден и сталинград.
87
1
 
14
 
! Отговори
Арести за министри преди 6 години
Колегите в Лондон д а проверят имат ли право Тереза Мей ,Борис Джонсон и други подставени на власт да набеждават важни стратегически партньори на Велика Британия..Ако нямат да се арестуват.Не може нагли ПИАР наркомани да застрашават оцеляването на Европа и АЗИЯ.
86
3
 
26
 
! Отговори
двоен стандарт преди 6 години
Русия под наблюдение на меж. представители миналата година унищожи всичките си БОВ както е по договор,да ама САЩ не ги е унищожил защо не коментирате това ами пишете глупости за Русия.
85
0
 
6
 
! Отговори
ОБлъчват Англия преди 6 години
НАглото набеждаване на МОсква цели отвличане на вниманието на Експертите от great bрitain от реални нагло престъпни увреждания на биосферата и литосферата на Европа и Азия с тежко престъпни оръжия вкл инсталирани на автомобили ..КОГА властите в Лондон ще забранят увреждането на земята и климата с включени скенери и фарове денем.Скенерите вкл светодиодни,лазерни ксенонови и халогенни увреждат жестоко целия остров и Европа .Доказването на вредата е лесно минути с наличната техника вкл сателити
84
0
 
11
 
! Отговори
Тайно преди 6 години
Ами като е тайно луди ли са да го използват баш в Лондон, че да се вдигне шум за него до небето. Нещо не им се вързва.
83
24
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Каквото и да пишете за англичаните , важното е , че руските баровци ( всички ди един са путинисти ) се стремят към живот и имоти в Лондон , а не обратното !! Затова трябва да им забранят да купуват имоти в Лондон и да си влагат милионите ( заграбени от руския народ ) и те самите ще свалят Путин ! Дреме им на англичаните , че им изгонили 23 дипломата от Русия ! Ами ако Англия изгони децата на олигарсите (включително и на Путин) , които учат в престижните UK университети , какво ще стане !?!?!?
82
10
 
3
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Селяни прости, обостри ми се биполярното разстройство и от уиски преминах на биричка!Агент Дуейн Харпър!ЦРУ!!!