Създател на "Новичок": Не очаквам Скрипал да се възстанови!

Бях шокиран. Усещам част от вината си, призна Вил Мирзаянов
Обновена: 19 мар 2018 11:21 | 18 мар 2018 21:30, Красимир Ангелов
76
Създател на "Новичок": Не очаквам Скрипал да се възстанови!
Снимка: Reuters

Химическото оръжие не е отбранително оръжие за отбраната на страната. Това е оръжие за масово избиване на незащитени хора, заяви руският експерт по бойните отровни вещества Вил Мирзаянов в предаването „120 минути“ по bTV. Самият експерт е работил по създаването на станалия печално известен "Новичок", с който бе отровен бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му.

Още по темата
Живеещият в изгнание химик изрази мнение, че поразените от веществото никога няма да се възстановят.

Според Мирзаянов няма как терористи да се справят със синтезирането на "Новичок", а само Русия сред развитите държави притежава технология, която да позволява преноса на отровата в два отделни и слабо токсични компонента.

"Аз участвах и в създаването и в изпитването и в превръщането на този материал в оръжие. Бях шокиран. Усещам част от вината си за създаването на това оръжие и ако ме питат английските журналисти, бих казал по повод този атентат, че моля за прошка. Чувствам вината си. Аз се боря срещу това оръжие", заяви химикът.

Той обясни подробно и как влияе върху човек отровното вещество. То започва със стесняване на зениците на поразения, тъй като все по-малко светлина попада в очите на човека. След това започва затруднено дишане и дишането може изобщо да спре, ако дозата е достатъчно голяма. След това започва повръщане, разстройство, конвулсии, които ако не бъде използван антидот своевременно, могат да убият човек.

"Когато настъпи времето на реформите в Русия, на демократизацията, реших открито да представя своята гледна точка пред публиката. Първата статия беше игнорирана навсякъде, включително в Русия и в САЩ, но когато открито заговорих за "Новичок", ме арестуваха.

Защо? Защото Русия се готвеше да подпише Конвенцията за забрана на химическото оръжие, но в същото време искаше да запази новото поколение от своето въоръжение скрито от обществеността от възможностите за контрол", подчерта  Мирзаянов.

Той бе категоричен, че единствено Русия е измислила, синтезирала и изследвала всички свойства на „Новичок“, изпитвала ги е на всички етапи върху животни. „След това превърна "Новичок" в оръжие и го изпитала в открития полигон в Казахстан. Единствено Русия разполага с такива познания, за да създаде тези компоненти за бинарни съставки и след това на място да ги използват срещу целта. За другите страни това е тайна. Те не го знаят. Това вещество не влиза в списъка на забранените отравящи вещества. Не влиза в Конвенцията за забрана на химическите оръжия. В целия свят "Новичок" не съществува", подчерта химикът.


76
Още от
Напиши коментар Коментари
74
1
 
0
 
! Отговори
Edin преди 4 седмици
аз на Бъдни вечер като смеся малко бобец и кисело зеленце и такъв новичок изкарвам... няма антидот!
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Мале мале, САМО Русия, от всички развити държави, може да направи този газ а?

Горките кравари... тотално некадърни, един газ да не могат да направят.

Нищо, че техни изпълнители бяха пратени да "унищожат" въпросната лаборатория, и нищо че взеха другаря Мизрянов при тях...

Тоя Мизрянов сигурно и той скоро ще гризне дръвцето, и естествено ще е поредния акт на наказание срещу предатели от Русия :)
72
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Толкова химици-нобелисти има в САЩ и другите западни страни, знаят формулата на "Новичок", а един от създателите на отровата ни убеждава, че само руснаците можели да я направят.......................
Не на маймуни, ами на калинки ни направихте!!!
Толкова ли глупави изглеждаме българите???
—————————————-

Са бе, нобелисти! Станали такива само щото са джидове!
71
3
 
9
 
! Отговори
Кико преди 1 месец
Антидотът е водкачок, голям гълток. Руснаците така се "лекуват" всеки ден.
70
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Толкова химици-нобелисти има в САЩ и другите западни страни, знаят формулата на "Новичок", а един от създателите на отровата ни убеждава, че само руснаците можели да я направят.......................
Не на маймуни, ами на калинки ни направихте!!!
Толкова ли глупави изглеждаме българите???
69
6
 
12
 
! Отговори
Reptile преди 1 месец
Стига глупости! По договор за умищожаване на БОВ САЩ са изнесли установките за НОВИЧОК, а после привикали и въпросният химик. Ай, сега, таман ще повярваме, че само Русия го може. До вчера разправят, колко са изостанали, пък сега - те само можели... ей, на маймуни ни направиха!
68
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кучешниците от острова и американците не можели да направят новичок,въпреки ,че мирзаянов казал формулата .Само руснаците можели да се,чудиш на тези руснаци ,те били големи техничари.
67
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Асанж доста добре осветли дезинформациите им така че сори.
66
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Турция изби две хиляди души в Сирия, и по това се мълчи, това са две хиляди души и нито един от тях не е шпионче. Турция агресора с немощната си армия, за два месеца нахлу на 10 километра в Сирия.
65
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пред пестицидите с които се торят нашите ниви от алчните арендатори, и които изтровиха врабчета, яребици, зайци и полетата ни опустяха представете си какъв безконтролен новичок ядем с хляба и зеленчуците. Има ли органи които да вземат под внимание с какви бъркочи се трови с химия българската земя и отровните реколти. Загрижили сме се за неща на хиляди километри.
64
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя създател що не каже, че Скрипал не трябваше да е болен след тая отрова. Явно му е платено да доказва некадърността си или да крие, че не руснаците са виновни
63
0
 
18
 
! Отговори
чарли преди 1 месец
Сергей Скрипал,умен мъж пък не е наясно как се наказват предателите по цял свят !
62
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мирзянов е ***.
Лъже за всичко.
Другите страни нямало как. Нали самият той е публикувал как се произвежда, когато се е преселил в САЩ по програма за социално подпомагане на руски учени останали без работа след частичното разъръжаване на Русия.
Сега се изказва под диктовка на хора, от които зависи.
Може самият той да е ръководил произвеждането на препарата в Англия.
Крадецът вика дръжте крадеца. На това ми мирише.
Не че съм във възхита от фхашистките методи на СССР,но тук няма доказателства
61
2
 
19
 
! Отговори
Натали преди 1 месец
Като го няма-как са разбрали че е той?!
60
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До искрен
Porton Down с модерни военни секретни лаборатории и забранени зони на английската армия е само на няколко километра от Salisbury .....
59
5
 
19
 
! Отговори
+ преди 1 месец
"Живеещият в изгнание химик" ............ е ,ясно колко е честен в оценките си ............. !)
58
4
 
7
 
! Отговори
Геле преди 1 месец
Бе къв "новичок", бехме от село на екскурзия там, буля Пена на съседна пейка се изряза така яко , па бе яла боб , чесън и некви туршии... та кво да ви кажа... отде да знае какъв панаир ша стане - ка не са свикнали тамошните на нашите мурафети..
57
1
 
29
 
! Отговори
искрен преди 1 месец
Приказки за наивници. Същият този учен живее в САЩ вече 23 години. Да не би да е отишъл там със зелена карта? През 2008г е обявил публичо формулата на новичок, каза го лично вчера в интервюто. Ама иначе само руснаците можели да го првят. На въпрос от водещяи през зъби изломоти, че веществото може да бъде приготвено във всяка една модерна лаборатория от съответните специалисти...ама терористите нямали такива...те нямат, а САЩ? Китай? Франция? Англия? Германия?...
56
9
 
9
 
! Отговори
123 преди 1 месец
руснаците постигнаха точно обратният ефект на желаното, ами сега.
55
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ало Днесито , нещо за джендърите няма ли да напишите , ми ни занимавате с истински хетеросексуални мъже , които наказват предателите и отстояват националните си интереси и достойнство. Няма ли да ни питате днес в кой джендър се събудихме. Снощи на рулевите игри вкарвахме или ни го вкараха. Айде моля ви , не ни за имавайте с истински мъже , дайте нещо нежно. Напишете нещо за Мути и как Исляма е част от Германия и как скоро всички ще сме част от световният мир Ислям.