Създател на "Новичок": Не очаквам Скрипал да се възстанови!

Бях шокиран. Усещам част от вината си, призна Вил Мирзаянов
Обновена: 19 мар 2018 11:21 | 18 мар 2018 21:30, Красимир Ангелов
76
Създател на "Новичок": Не очаквам Скрипал да се възстанови!
Снимка: Reuters

Химическото оръжие не е отбранително оръжие за отбраната на страната. Това е оръжие за масово избиване на незащитени хора, заяви руският експерт по бойните отровни вещества Вил Мирзаянов в предаването „120 минути“ по bTV. Самият експерт е работил по създаването на станалия печално известен "Новичок", с който бе отровен бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му.

Още по темата
Живеещият в изгнание химик изрази мнение, че поразените от веществото никога няма да се възстановят.

Според Мирзаянов няма как терористи да се справят със синтезирането на "Новичок", а само Русия сред развитите държави притежава технология, която да позволява преноса на отровата в два отделни и слабо токсични компонента.

"Аз участвах и в създаването и в изпитването и в превръщането на този материал в оръжие. Бях шокиран. Усещам част от вината си за създаването на това оръжие и ако ме питат английските журналисти, бих казал по повод този атентат, че моля за прошка. Чувствам вината си. Аз се боря срещу това оръжие", заяви химикът.

Той обясни подробно и как влияе върху човек отровното вещество. То започва със стесняване на зениците на поразения, тъй като все по-малко светлина попада в очите на човека. След това започва затруднено дишане и дишането може изобщо да спре, ако дозата е достатъчно голяма. След това започва повръщане, разстройство, конвулсии, които ако не бъде използван антидот своевременно, могат да убият човек.

"Когато настъпи времето на реформите в Русия, на демократизацията, реших открито да представя своята гледна точка пред публиката. Първата статия беше игнорирана навсякъде, включително в Русия и в САЩ, но когато открито заговорих за "Новичок", ме арестуваха.

Защо? Защото Русия се готвеше да подпише Конвенцията за забрана на химическото оръжие, но в същото време искаше да запази новото поколение от своето въоръжение скрито от обществеността от възможностите за контрол", подчерта  Мирзаянов.

Той бе категоричен, че единствено Русия е измислила, синтезирала и изследвала всички свойства на „Новичок“, изпитвала ги е на всички етапи върху животни. „След това превърна "Новичок" в оръжие и го изпитала в открития полигон в Казахстан. Единствено Русия разполага с такива познания, за да създаде тези компоненти за бинарни съставки и след това на място да ги използват срещу целта. За другите страни това е тайна. Те не го знаят. Това вещество не влиза в списъка на забранените отравящи вещества. Не влиза в Конвенцията за забрана на химическите оръжия. В целия свят "Новичок" не съществува", подчерта химикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
4
 
27
 
! Отговори
бългериа фърст преди 6 години
Този Мирзаянов е един убиец! Той трябва да бъде съден за убийство, а не да дава интервюта по кабеларките!
46
2
 
36
 
! Отговори
Zohan преди 6 години
Скрипал очевидно не е двоен агент, а обикновено корумпирано човече, което срещу 100000 долара е предавал агенти наред. Освен това като служител в ГРУ много добре е знаел каква е присъдата.
45
3
 
36
 
! Отговори
Мястото на... преди 6 години
...доносниците е на дръвника. Точка
44
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ли работи сега.Кой ли му плаща,и за какво.
43
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма и да му дадат да се оправи, защото ще каже кой е... rip
42
31
 
14
 
! Отговори
Anon преди 6 години
Един автомобил или печка или хладилник смислен но могат да направят, ама бов дето никой не е виждал ще спретнат.... съветска му работа...
41
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо създал оръжие за масово унищожение, а сега се прави на светец. Бил чувствал "част от вината си". ЧАСТ!!! Абсолютен психопат. Заслужава да го поръсят с Новичок и да го гледат през стъкло как се гърчи, викайки му "Гъди-гъди!".*** дано!
40
2
 
7
 
! Отговори
Решетников преди 6 години
До АнонименПриветствия из Ленинграда. Как дела? У вас уже нет офицеров с болгарским языком на Савушкина? Или они празднуют? Хе хе хе.Да знаем товариш. Их там Уже нет. Никого нет.Сега сипи още една успокой се и утре плаши бабите.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***
38
17
 
40
 
! Отговори
Вагнер преди 6 години
поредната еврейска пионка,която оплюва Русия срещу няколко няколко долара
37
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВИЛ (от Владимир Илич Ленин!) Мирзоянов (татарин, узбек, чучмек?) вероятно е многочестен и съвестен човек, ама от тези, на които съвестта им идва после. Такива не разбират, че превят оръжие за убийство, те просто си работят с упоение, от едната любов към науката! Също като бащата на руската водородна бомба, акад. Сахаров. В един момент Господ им се явява, дарява ги с просветление и заспалата съвест се пробужда! О, каква благодат! Сиkтир, бе предателю! Предател за предателя плаче!
36
7
 
47
 
! Отговори
tangra преди 6 години
Този предател не е направил същото и за США ли ? Платени приказаки. Избрал е лесното - мекото на хляба
35
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Решетниковсильно мерикашкам и прочим бриташкам в Сирии хвост прижали, истерят они, ножками топают...
34
0
 
0
 
! Отговори
Слънчарски преди 6 години
До бай х 31 Какви документи, какви рубли? Или му помага да ги носи, щом знаеш?
33
44
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците си играят с огъня и разчитат на военната си сила и разума на запада, че няма да има последствия. Е последствия ще има. Навремето Рейгън беше казал -Ще ги накарам да ядът автомати. това по повод въоръжаването. И го направии. Преди краха на комунизма, всички държави от соц. блока се бяхме озъбили от криза за какво ли не.
32
37
 
14
 
! Отговори
Решетников преди 6 години
До до решетников ;А да, за съжаление този филм го гледахме веднъж. 1990 г. Сега ще бъде втора серия. НАТО уважаеми няма как да се самоунищожи и твоите приятели в кремъл много добре го знаят това. Причината е, че Америка има много по-добро оръжие от руснаците измислено през 19 век. И то се нарича американски долар. Тази атака в Англия беше предизборна, но това не Украйна, Грузия или Сирия и всичко ще бъде платено с лихвите. За съжаление на руснаците, които гласуваха за собствения си палач.
31
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе не съществува. Те и за Крим гръмко отричаха и вдигаха рамене, кои са зелените човечета, пък тя каква стана.
30
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
толкова време в САЩ да беше работил за откриването на противоотровата
29
3
 
32
 
! Отговори
еврофен преди 6 години
изобщо не съм фен на ***, НО ако "не съществува" и никой не му знае формулата, как англичаните определиха, че става дума точно за тази отрова??
28
15
 
24
 
! Отговори
Евтини преди 6 години
Манипулации. Не вярваме! Слава на Русия!