Създател на "Новичок": Не очаквам Скрипал да се възстанови!

Бях шокиран. Усещам част от вината си, призна Вил Мирзаянов
Обновена: 19 мар 2018 11:21 | 18 мар 2018 21:30, Красимир Ангелов
76
Създател на "Новичок": Не очаквам Скрипал да се възстанови!
Снимка: Reuters

Химическото оръжие не е отбранително оръжие за отбраната на страната. Това е оръжие за масово избиване на незащитени хора, заяви руският експерт по бойните отровни вещества Вил Мирзаянов в предаването „120 минути“ по bTV. Самият експерт е работил по създаването на станалия печално известен "Новичок", с който бе отровен бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му.

Още по темата
Живеещият в изгнание химик изрази мнение, че поразените от веществото никога няма да се възстановят.

Според Мирзаянов няма как терористи да се справят със синтезирането на "Новичок", а само Русия сред развитите държави притежава технология, която да позволява преноса на отровата в два отделни и слабо токсични компонента.

"Аз участвах и в създаването и в изпитването и в превръщането на този материал в оръжие. Бях шокиран. Усещам част от вината си за създаването на това оръжие и ако ме питат английските журналисти, бих казал по повод този атентат, че моля за прошка. Чувствам вината си. Аз се боря срещу това оръжие", заяви химикът.

Той обясни подробно и как влияе върху човек отровното вещество. То започва със стесняване на зениците на поразения, тъй като все по-малко светлина попада в очите на човека. След това започва затруднено дишане и дишането може изобщо да спре, ако дозата е достатъчно голяма. След това започва повръщане, разстройство, конвулсии, които ако не бъде използван антидот своевременно, могат да убият човек.

"Когато настъпи времето на реформите в Русия, на демократизацията, реших открито да представя своята гледна точка пред публиката. Първата статия беше игнорирана навсякъде, включително в Русия и в САЩ, но когато открито заговорих за "Новичок", ме арестуваха.

Защо? Защото Русия се готвеше да подпише Конвенцията за забрана на химическото оръжие, но в същото време искаше да запази новото поколение от своето въоръжение скрито от обществеността от възможностите за контрол", подчерта  Мирзаянов.

Той бе категоричен, че единствено Русия е измислила, синтезирала и изследвала всички свойства на „Новичок“, изпитвала ги е на всички етапи върху животни. „След това превърна "Новичок" в оръжие и го изпитала в открития полигон в Казахстан. Единствено Русия разполага с такива познания, за да създаде тези компоненти за бинарни съставки и след това на място да ги използват срещу целта. За другите страни това е тайна. Те не го знаят. Това вещество не влиза в списъка на забранените отравящи вещества. Не влиза в Конвенцията за забрана на химическите оръжия. В целия свят "Новичок" не съществува", подчерта химикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.