"Бащата" на "Новичок": За смъртта му обвиняват Мосад

Контактите със Сирия погубили генерал Анатолий Кунцевич?
19 мар 2018 21:00, Елка Василева
53
"Бащата" на "Новичок": За смъртта му обвиняват Мосад
Снимка: архив, БТА

Нервнопаралитичното вещество "Новичок", с което, както твърдят британските следователи, на 4 март в Солсбъри са отровени двойният агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, е било разработвано от учен, за чиято смърт обвиняват Израел.

Това заяви в интервю за "Йедиот ахронот" израелският журналист и автор на книгата за операциите на Мосад "Въстани и убий първи: тайната история на израелските ликвидации" Ронен Бергман.

По негова информация за "баща" на "Новичок" е смятан генерал-лейтенант Анатолий Кунцевич, който по съветско време е бил заместник-началник на химическите войски. В по-тесните среди той е бил известен като "генерала-газ".

Израелското разузнаване научава за разработването на това вещество още през 70-те години. Кунцевич е контролирал работата по програмата до средата на 90-те години, когато тогавашният президент на Русия Борис Елцин обявява край на съветската химическа военна програма и назначава Кунцевич за координатор със Запада по ликвидирането на химическите оръжия.

Още по темата

Горе-долу по същото време Мосад научава, че и Сирия започва да разработва собствен химически арсенал. Не минава без помощта на самия Кунцевич, който през 1995 г. за немалко пари предава на Дамаск свои разработки и оборудване.

Бившият израелски премиер Ехуд Барак веднага уведомява Москва за това, но не е последвала никаква намеса.

След това под прикритието на учен-химик в Кремъл пристига агент на Мосад, който искал да изясни дали руското ръководство е знаело за действията на своя сътрудник или не.

Скоро след това ФСБ съобщава, че "група лица, в състава на които и академик Анатолий Кунцевич, са преместили в страна от Близкия изток 800 кг от компонент, който при наличието на определена технология може да бъде използван за изготвянето на отровни вещества".

След повторен опит ученият е обвинен в контрабанда, но той не само успява да излезе сух от водата, но и да запази контактите си с Дамаск. Очевидно точно това го е погубило, пише Mignews.com.

Починалият при неизяснени обстоятелства Анатолий Кунцевич е открит мъртъв на борда на самолет, изпълняващ полет от Алепо, Сирия за Москва на 29 април 2002 г.

Официалната причина за смъртта му е сърдечен пристъп, но Дамаск и до днес обвинява Мосад за това. В момента Израел запазва мълчание по въпроса. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
32
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото и версии да изкарат масква все я има в уравнението.
4
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мдаа, засега само Ким-чо пропускат, кога ли ще го обвинят и него!?
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еврейчето Кунцевич е дало 800 кг химии на Асад и като човек който знае формулата е казал всичко на Асад, а на Моссад не е казал нищо и са му светили маслото и кой ще повярва. Асад е очистил един шпионин и невестулка нищо повече.
2
0
 
34
 
! Отговори
МОСАД преди 6 години
Нямаме нужда от реклама
1
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахаха cега и Асад намесиха, утре ще кажат, че персите са го отровили и Хасан Рохани има химическо оръжие съшо като Саддам. E сега поне всички знаят, че евреите са бастисали Скрипал