Евросъюзът подозира руснаците за "Новичок"

Лондон кани експерти на ООН за химическите оръжия в Солсбъри
Обновена: 19 мар 2018 15:53 | 19 мар 2018 15:45, Екип на Dnes.bg
116
Евросъюзът подозира руснаците за "Новичок"
Борис Джонсън. Снимка: Reuters

Европейският съюз "взема изключително сериозно" оценката на британското правителство, че Русия е отговорна за атаката срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Това се казва в нарочна декларация, приета днес в Брюксел от външните министри на ЕС, след като те бяха брифирани от британския си колега Борис Джонсън.

Според него няма съмнения, че Кремъл е разпоредил атаката с нервнопаралитичния газ "Новичок", при която двамата руснаци и британският полицай, притекъл им се на помощ, пострадаха и се намират в критично състояние в болница от 15 дни.

ЕС заклеймява атаката, заплашила живота на много граждани, казват още министрите, които я определят като "безразсъден и незаконен акт".

Още по темата

Първите дипломати на 28-те добавят, че са шокирани, че за първи път от над 70 г. вещество, създадено като химическо оръжие, се използва на европейска земя.

"Използването на химически оръжия от когото и да е било и независимо от обстоятелствата е напълно неприемливо и представлява опасност срещу всички нас. То е в нарушение на Конвенцията за химическите оръжия и пристъпва международните закони и световния ред", се казва още в изявлението на Съвета на външните министри от ЕС.

Междувременно британският секретар за външните работи Джонсън съобщи, че днес в Лондон пристигат експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия да изследват обстоятелствата около инцидента в Солсбъри и да се произнесат по него. Това ще даде възможност въпросът да бъде внесен в Съвета за сигурност на ООН.
Джонсън заяви, че оправданията на Кремъл "стават все по-абсурдни" и че Москва се опитва "да скрие истината в купа сено".

"Веднъж те казват, че не са създавали "Новичок". После, че са го направили, но са унищожили всички количества. Трети път, че са го направили, унищожили, но някак тайнствено той се е появил в Швеция, Чехия, Словакия, САЩ или Великобритания", каза Джонсън, определяйки поведението на Русия като "класическа стратегия".

"12 г. след отравянето на Александър Литвиненко в Лондон вече не могат да излъжат никого", добави той.

ЕС призовава Русия спешно да отговори с факти на въпросите на британското правителство около отравянето и да разсекрети всички подробности по разработването на "Новичок" пред Организацията за забрана на химическите оръжия.


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо специалистът по всичко невежата Захариева слугува така безропотно на Джонсън и Мей!
106
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз подозирам ЕС и този рошав неудачник и зверски грозната му шефка, че слугуват на САЩ в мръсните им планове.
105
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Почти всички двойни агенти имат една съдба , убийство. Само, че сега е направено шумно и показно за назидание на т.н. предатели.
104
0
 
7
 
! Отговори
До 103 преди 8 месеца
Ади сега: подробности.
Ми гойпоица Захариева - тя е лаУретка Нобелова по химия и биология, тя от раз като заклета и утвърдена възпитаничка на Ми 19 подушва БОВ и Глупичок и локализира с точност до нула точка 5 процента източникът на БОВ.
А източникът разбира се е Русия.
В тази нелека задача и помогнаха разузнавачи Нубур Уан на РБ гусуин Антони Тодоров и гусуин Плевенлиев. Но тя има резерв от тайни експерти в лицето на госпоица Гинка и астралното тяло на гусуин Плъх.
Да живей БГ разузнаване!
103
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
и познайте от къде ще дойдат експертите и какво ще им заключението... смях...
102
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нашия Георги Марков го убиха по заповед на Тодор Живков и какво последва , нищо. Сега Лондон пак дига гири и какво ще стане , пак нищо.
101
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Как хванат кои го ползват,използват и разпространяват в опаковачен вид,че и аналозите му като конкуренти тогава могат да кажат,че не могат да излъжат никого,а то като с допинга,едни препарати забранени,други тъкмо да ги запишат в списъка забранени,трети за подозрение,четвърти никой не мислил да ги подозира и т.н като последни още неизобретени,мого пък тутуткави са тия служби по целио свет,че и оттуй,че и изобретателя ги осведоми,че е участвал в производството как база,че още ги осведомява от тях
100
0
 
11
 
! Отговори
Фризьор преди 8 месеца
Не питай за лудото - то само се обажда
Отровата е най-тъпото средство за убиване. Особено с БОВ защото първо трябва да осигуриш летална доза на обекта и после да минимализираш щетите за околните и себе си Гаранция - Франция ще няма да се затриеш сам. А пък и резултатът не е сигурен, както се и получи. А трябва да си пълен умник да използваш отрова, която директно сочи към теб.
Борко, влез, кака, в лудницата. Ще те изкъпят и спретнат. Маниите се обострят през пролетта.
99
0
 
2
 
! Отговори
До gos преди 8 месеца
Qui bono?
Сам пишеш: "Виж поне 10 статии в този сайт а и всички тръбят че спечелил заради нападките. Така че той е с ползата".
Дай да се разберем, сайтът ли извлича полза? Значи продажбата на > от 10 фейк/фак нюза е донесла полза на сайта? Ох, че им е bono! Значи, ако продължим разсъжденията, значи и те могат да бъдат заподозрени в случилото се. Но аз не казвам това, защото съм значително по-интелигентен от Борето Джонсън. Всъщност откъде-накъде този красавец ще носи прабългарско име, свято име?
98
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тези безумци са готови да подпалят световна война, за да се отърват от вътрешните глупости, които сътвориха... Кръволоци!
Жалки смешници, които рискуват мира и живота на милиони!
97
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дайте го тука в нашият парламент този новичок ние май най много имаме нужда от него.
96
0
 
11
 
! Отговори
Ъ? преди 8 месеца
Тоз чиляк на снимката що не съй среши.
Тъй, обичайните заподозрени са: Великобритания, САЩ, а може САЩ - Великобритания, НАТО - демек пак САЩ и Великобритания.
Следват великите пудели - Украйна, Полша, Чехия, Швеция, Австралия.
(кът съ замислъ, пунеже Бугарите имаме велика шпонска мрежа, вътре можи да съ - Велик разузнавач на РБ гусуин Антони Тодоров, гусуин Плевенлиев, Госпойца Гинка, второто АЗ - еманацията на ПЛЪХА, и гусужа Захариева - агентка на МИ 19 - жената е Нобелова лаУретка по Химия.
95
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Как е възможно британски
външен министър да събира
външни мин-ри от ес и да ги
инструктира за нещо което
е работа на следствие и после
на съд . Очевидно в ес се
вършат много неправилни
и порочни неща . Все едно
във великобритания няма
разделение на властите .
По масонски маниер този
рептилски министър се опитва
да предреши работата на
съда .
94
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русия е номер едно в света по запаси от полезни изкопаеми в света. С това тя може да е икономически почти независима и да влияе на световните пазари. Втори по запаси е Иран, а трети Венецуела. Случайно и трите държави са нарочени от щатите. хахаха
3e-news.net/%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8/18-%D1%81%D0%B0-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B8-%D0%B2%D1%8A%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0_34429
93
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 91 gos
Това означава ли, че ако не беше случаят Скрипал, Путин нямаше да спечели изборите.
Или е измислил този пъклен план, за да подлъже великата британска дипломация да обвини Русия, в резултат на което електоратът да се обедини зад него? Гениално, или както биха казали Т.Мей и Б.Дж. "highly likely".
92
0
 
15
 
! Отговори
проктолог преди 8 месеца
След като Швеция и Чехия, наравно с Русия, отричат да са произвели този газ, значи и те, според логиката на Тереса Май, също влизат в списъка на заподозрените страни-убийци?
91
1
 
20
 
! Отговори
!!!!!!!! преди 8 месеца
В англия психиатрии няма ли ? Или там прибират нормалните хора а болните ги правят премиери и сенатори. И ние прихванахме от тази " демокрация "
90
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Статия написана от фашистки и.д.и.о. ! На снимката злобен фашизиран реп.тил.
89
1
 
22
 
! Отговори
Боби преди 8 месеца
Навремето Тони Блеър се извини за химическото оръжие в Ирак
И Буш бил подведен,но избиха невинни хора и съсипаха страната. Целта на САЩ и послушния ЕС е да унищожат Русия
Да има само една суперсила, която да командва целия свят
Да, да ама не
88
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сега пък Евросъюзът "ПОДОЗИРА " . Мрежата за разнасяне на фалшиви новини се развихря. Лу.ди ДРОГИ-РАНИ от.репки от цял запад са в ИСТЕРИЯ. ОТДАЛЕЧАВА СЕ МОМЕНТА ДА ПОСТАВЯТ АЛЧНИТЕ СИ МРЪСНИ ПРЪСТИ ВЪРХУ НАЙ БОГАТАТА СТРАНА В СВЕТА..... РУСИЯ
А ДОКАЗАТЕЛСТВА ВСЕ ОЩЕ НЯМА. НЯМА И ДА ИМА. ЗАЩОТО НЯМА ДОКАЗАТЕЛСТВА.