Евросъюзът подозира руснаците за "Новичок"

Лондон кани експерти на ООН за химическите оръжия в Солсбъри
Обновена: 19 мар 2018 15:53 | 19 мар 2018 15:45, Екип на Dnes.bg
116
Евросъюзът подозира руснаците за "Новичок"
Борис Джонсън. Снимка: Reuters

Европейският съюз "взема изключително сериозно" оценката на британското правителство, че Русия е отговорна за атаката срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Това се казва в нарочна декларация, приета днес в Брюксел от външните министри на ЕС, след като те бяха брифирани от британския си колега Борис Джонсън.

Според него няма съмнения, че Кремъл е разпоредил атаката с нервнопаралитичния газ "Новичок", при която двамата руснаци и британският полицай, притекъл им се на помощ, пострадаха и се намират в критично състояние в болница от 15 дни.

ЕС заклеймява атаката, заплашила живота на много граждани, казват още министрите, които я определят като "безразсъден и незаконен акт".

Още по темата

Първите дипломати на 28-те добавят, че са шокирани, че за първи път от над 70 г. вещество, създадено като химическо оръжие, се използва на европейска земя.

"Използването на химически оръжия от когото и да е било и независимо от обстоятелствата е напълно неприемливо и представлява опасност срещу всички нас. То е в нарушение на Конвенцията за химическите оръжия и пристъпва международните закони и световния ред", се казва още в изявлението на Съвета на външните министри от ЕС.

Междувременно британският секретар за външните работи Джонсън съобщи, че днес в Лондон пристигат експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия да изследват обстоятелствата около инцидента в Солсбъри и да се произнесат по него. Това ще даде възможност въпросът да бъде внесен в Съвета за сигурност на ООН.
Джонсън заяви, че оправданията на Кремъл "стават все по-абсурдни" и че Москва се опитва "да скрие истината в купа сено".

"Веднъж те казват, че не са създавали "Новичок". После, че са го направили, но са унищожили всички количества. Трети път, че са го направили, унищожили, но някак тайнствено той се е появил в Швеция, Чехия, Словакия, САЩ или Великобритания", каза Джонсън, определяйки поведението на Русия като "класическа стратегия".

"12 г. след отравянето на Александър Литвиненко в Лондон вече не могат да излъжат никого", добави той.

ЕС призовава Русия спешно да отговори с факти на въпросите на британското правителство около отравянето и да разсекрети всички подробности по разработването на "Новичок" пред Организацията за забрана на химическите оръжия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
9
 
3
 
! Отговори
gos преди 6 години
До Анонимен <<въпросът "Qui bono">>Ако това ще гледаме е ясно кой има полза. Този дето печели избори с над 70% щото избиорателите се групирали зад него.Виж поне 10 статии в този сайт а и всички тръбят че спечелил заради нападките. Така че той е с ползата
86
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борко, не се напъвай толкова, ще се наакаш! До сега Англия дава единствено мнения, не и доказателства за намесата на Русия. Дайте и някое доказателство, всички вече знаят че можете да приказвате.И друго нещо е много интересно - на Британска територия са отровени повече бивши руски шпиони от колкото където и да било другаде..... съвпадение?
85
1
 
21
 
! Отговори
Боре,Борее.... преди 6 години
Къде си тръгнал с тази прическа- Бясно куче?Намирам я за много секси и ми се иска да я пробвам,но веднага ще ме вкарат в кучкарника като безпризорен и ще ме надупчат като игленик против бяс.......Никого не подозирате,просто изливате помия.Така сте устроени. Злото ви е заложено генитично.Крадецът вика- дръжте крадеца.Цял свят ви видя резила. Скрийте се и си ближете раните,че Путин ви разби.Сега ще има да лаете и да се ближете още шест години. Съчувствам ви.
84
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борис е обиден и не може да скрие истериката си. Наскоро посети Москва, но беше откровено отсвирен от Путин и приет повече от хладно от Лавров.
83
2
 
22
 
! Отговори
шошо бошо преди 6 години
Винаги съм е чудил защо англичаните са най смотаните хора на света!?! Явно и Господ не ги харесва след като един комплот не можаха да подготвят като хората. Но Господ си знае работата! Всичко се връща на този свят!
82
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де, подозирали, претполагали, мислели, смятали ......, че Русия стояла за това, ама налагате самкции, все едно сте сигурни и имате доказателства , че са те!А иначе как разбрахте какъв е химикала, като нямате формулата му и само Русия го произвеждала!?Щото ако е така значи имате гормулата което значи , че и вие може да го произвеждате
81
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия ореваха за един човек света. Аз подозирам че Турция извършва етническо прочестване, като агресор в сирийския град Африн, и са прогонени от домовете над 120 хиляди човека, а също са убити над 1500. Защо?????
80
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Редно е ако твърдят че е виновна Русия, да дадат доказателства и да изправят пред съда виновния руснак, физически извършител. Но да не е постановка като със Сергей Антонов. Къде са доказателствата, има ли такива ако няма да се извинят.
79
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шпионските фалшификаторски централи да се извинят на България за набеждаването за покушението срещу папата. Няма ли президент, премиер, които да изискат това извинение. Да си признаят кой какво изфабрикува.
78
0
 
12
 
! Отговори
едикойси преди 6 години
Значи до колкото съм запознат с историята на България, някога комунистите не са си позволявали подобни манипулации. Тия които руският президент въпреки жестоката пропаганда спрямо страната му и лично срещу него продължава да нарича "нашите партньори" не заслужават даже да бъдат коментирани , включително и българските им лакеи! Позор!
77
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз много работи подозирам, ама доколкото разбирам МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО И ОСЪЖДАНЕТО НА НЯКОГО СЕ ДЪЛЖИ ЕДИНСТВЕНО НА ДО-КА-ЗА-ТЕЛ-СТВА!!!! А тия на-гли ингилизи първо осъждат, а после инициират разследване!!!! ТОВА ЯВНО ГО ИМА САМО в "цивилизования запад"..........ОТВРАТ!!!!!!!! БОЖЕ, КОЛКО ЛИ ОЩЕ ЩЕ ИМ СЛУШАМЕ ГЛУ.ПОСТИТЕ на тия изперкали западни клошари!!!!! ПРЕДИЗВИКВАТ САМО ПО-Г-НУ-СА!!!
76
17
 
2
 
! Отговори
Чапаев преди 6 години
До 71. Дрън-дрън, ама на рашъните не им е за първи път, нали? Даже много пъти са тровили по този начин, така че и на децата е ясно, че по-скоро виновникът е в Масква.
75
1
 
23
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Правилният израз е:"На Евросъюза е заповядано да подозира Русия"Кой дава заповедите е добре известно....
74
1
 
17
 
! Отговори
ЕС преди 6 години
ЕС ако продължават така да се държат като последните ***, защо ли да се чудим, че тези партии ще бъдат изхвърлени от хората? Лошото е, че ще дойдат масово националисти. Но сегашните властващи сами се правят на клоуни пред хората.
73
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
аз заклеймявам ес като основен заподозрян за всички злини по света
72
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Достатъчно е да се използва метода на последователното елиминиране, като се зададе въпросът "Qui bono" ( кой има полза).
71
1
 
17
 
! Отговори
смърт и разруха преди 6 години
Много хора подозират че ЕС,подкрепят и въоръжават терористите в Сирия и какво от това.
70
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дрън-дрън.Защо въобще Русия ще ползва собственото си химично оръжие? Дори и да някаква оплетена обратна психология, просто е безсмислено сами да си слагат таралежа в гащите.Ако са искали да го убият, можеха да ползват 1000 други неща.А отказа на Англия за съвместно сътрудничество с Русия, както и да предостави проби на Русия е доста показателен.И на децата им е ясно кой е зад това - САЩ/Великобритания.
69
1
 
14
 
! Отговори
смешници преди 6 години
ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ АНГЛИЧАНИТЕ ЩЕ СЕ ПОТРУДЯТ ДА ОСТАВЯТ ОТ ВЕЩЕСТВОТО ТАМ, КЪДЕТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАМЕРЕНО ЗА ДА ПОДКРЕПЯТ ИЗМИСЛЕНАТА РУСКА ВРЪЗКА! САМО ЧЕ, И ЗА ДЕЦАТА Е ЯСНО, ЧЕ АКО БЯХА РУСНАЦИТЕ ПРОСТО НЯМА ДА ИМА СЛЕДИ - ТЕ СА ДОСТА ИНТЕЛИГЕНТНИ ЗА РАЗЛИКА ОТ МАСОВИЯ ЕВРОГЕЕЦ.... А И НАИСТИНА НЯМАТ НИКАКВА ИЗГОДА ДА ТРОВЯТ ТОЗИ ОТДАВНА НЕНУЖЕН ТЯМ ПЕРСОНАЖ! ТОЙ Е НУЖЕН МАЙ ТОЧНО НА АНГЛИЧАНИТЕ - ЗА ПОДОБНИ ЗАВЕРИ
68
2
 
24
 
! Отговори
ОПА?! преди 6 години
Не разбирам как така всичките външни министри на ЕС са покрепили подобна декларация без да има каквито и да било доказателства, че Русия е отровила агента и дъщеря му. Тези министри деца ли са или *** послушковци?!