Евросъюзът подозира руснаците за "Новичок"

Лондон кани експерти на ООН за химическите оръжия в Солсбъри
Обновена: 19 мар 2018 15:53 | 19 мар 2018 15:45, Екип на Dnes.bg
116
Евросъюзът подозира руснаците за "Новичок"
Борис Джонсън. Снимка: Reuters

Европейският съюз "взема изключително сериозно" оценката на британското правителство, че Русия е отговорна за атаката срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Това се казва в нарочна декларация, приета днес в Брюксел от външните министри на ЕС, след като те бяха брифирани от британския си колега Борис Джонсън.

Според него няма съмнения, че Кремъл е разпоредил атаката с нервнопаралитичния газ "Новичок", при която двамата руснаци и британският полицай, притекъл им се на помощ, пострадаха и се намират в критично състояние в болница от 15 дни.

ЕС заклеймява атаката, заплашила живота на много граждани, казват още министрите, които я определят като "безразсъден и незаконен акт".

Още по темата

Първите дипломати на 28-те добавят, че са шокирани, че за първи път от над 70 г. вещество, създадено като химическо оръжие, се използва на европейска земя.

"Използването на химически оръжия от когото и да е било и независимо от обстоятелствата е напълно неприемливо и представлява опасност срещу всички нас. То е в нарушение на Конвенцията за химическите оръжия и пристъпва международните закони и световния ред", се казва още в изявлението на Съвета на външните министри от ЕС.

Междувременно британският секретар за външните работи Джонсън съобщи, че днес в Лондон пристигат експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия да изследват обстоятелствата около инцидента в Солсбъри и да се произнесат по него. Това ще даде възможност въпросът да бъде внесен в Съвета за сигурност на ООН.
Джонсън заяви, че оправданията на Кремъл "стават все по-абсурдни" и че Москва се опитва "да скрие истината в купа сено".

"Веднъж те казват, че не са създавали "Новичок". После, че са го направили, но са унищожили всички количества. Трети път, че са го направили, унищожили, но някак тайнствено той се е появил в Швеция, Чехия, Словакия, САЩ или Великобритания", каза Джонсън, определяйки поведението на Русия като "класическа стратегия".

"12 г. след отравянето на Александър Литвиненко в Лондон вече не могат да излъжат никого", добави той.

ЕС призовава Русия спешно да отговори с факти на въпросите на британското правителство около отравянето и да разсекрети всички подробности по разработването на "Новичок" пред Организацията за забрана на химическите оръжия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много перчеми, много нещо!
26
1
 
22
 
! Отговори
до 24 преди 6 години
Всички го могат, не само руснаците. Недей да мислиш много ***, че не ти се отдава.
25
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доказателствата им са от същия тип като онези за "химическите оръжия" и "ядрения арсенал" на Садам в Ирак на времето. Оказаха се двама раздясали калашника и половин тон ферментиран компот.
24
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен най-лесно щяха да пратят един-двама чеченци (дори в Лондон има достатъчно) да му отрежат главата на шпионина бързо, професионално и тихо. Можеше после и някой надпис на стената на арабски, колкото да изглежда дело на ИД итн... Ето И това го могат - признаваш го сам.
23
0
 
11
 
! Отговори
вж преди 6 години
шапката на европейския съюз!!! а не вси4ки в европа!! тя и русия призова английските управленци , но какво стана??
22
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя кукумицин с русия перчем..............става само за циркаджийски клоун!!!
21
2
 
23
 
! Отговори
да бе преди 6 години
Британското правителство също така поддържаше лъжата за Кадафи в Либия и участваше в свалянето на либийското правителство. Британските власти поддържаха лъжата, че Иран има програма за създаване на ядрено оръжие. За нищо от това нямаше никакви доказателства. Но доказателствата никога не са представлявали интерес. Задвижен е план, а плановете не зависят от доказателства.
20
2
 
22
 
! Отговори
Лъжливото овчарче преди 6 години
Садам има БОВ, Асад използва хлор, Русия ползва новичок! Доказателства кога?
19
2
 
22
 
! Отговори
Верваме им преди 6 години
Британското правителство на Тони Блеър си сътрудничеше с режима на Джордж Буш-младши в разпространяването на лъжите, че Саддам Хюсеин има оръжие за масово поразяване. Тази лъжа се използва, за да се организира нахлуването в Ирак и унищожаването на тази страна, а след това потопяването ѝ в състояние на хаос в следващите 15 години.
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То пък на Русия и особено на Путин много му дреме за декларацията на ЕС. Това че са го използвали значи че могат да го използват пак, по всяко време където и да си го пожелаят.
17
2
 
21
 
! Отговори
СТИГА ЛЪЖИ преди 6 години
Цялата западна бан.да в действие. НЕЧУВАНО. Питам се кой ще спечели баницата. Със Сигурност е поръчка на Американската военна индустрия. То европейски съюз няма, нито нормални управници само лакей на Американската военна индустрия. НЯКОЙ ЩЕ ДАДЕ ЛИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА УЧАСТИЕТО НА РУСИЯ В ОТРАВЯНЕТО НА НЯКАКЪВ СИ ЖАЛЪК ПРЕДАТЕЛ.
16
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този на снимката изглежда много умен. Типичен васал на господарите си зад океана. Всеки нормален човек знае, че ако руснаците действително искаха някой шпионин да бъде ликвидиран, най-лесно щяха да пратят един-двама чеченци (дори в Лондон има достатъчно) да му отрежат главата на шпионина бързо, професионално и тихо. Можеше после и някой надпис на стената на арабски, колкото да изглежда дело на ИД итн... Колко трябва да си смачкан от тая пропаганда за да вярваш на тия приказки на Джонсън и комп.
15
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наглосаксонците защо ли си мислят , че Русия е длъжна да им дава обяснения???Или представят доказателства, а не хипотези и подозрения...........или се извиняват с всички последствия от лъжите си???
14
3
 
25
 
! Отговори
валери преди 6 години
Значи , създателят на Новичок е избягал в САЩ и живее там под американска "закрила" , а нагло-саксонците ни будалкат че отровата е дошла от Русия !!!!!
13
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само Бряг на слоновата кост е виновен, Русия няма как.
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами наредили са им да подозират и те подозират.
11
1
 
30
 
! Отговори
aнонимен преди 6 години
Лъжите на британците са на първо място в книгата на Гинес.Кой нормален човек им вярва поне да млъкнат с лъжите си накараха и тези руснаци които се чудеха дали да гласуват да гласуват за Путин.А този 50% е турчин не е и англичанин.
10
0
 
20
 
! Отговори
ХА, ХА, ХА... преди 6 години
АБЕ, ЩО НЕ СЪБЕРЕМ НЯКОЙ И ДРУГ ЛЕВ И ДА ГИ ДАДЕМ НА ТОЯ ДА СИ КУПИ ГРЕБЕН/ЧЕТКА ЗА КОСА ДА СЕ УЛЮДИ МАЛКО, СТИГА Е ХОДИЛ КАТО РАЗПЛЕТЕНА ДАМАДЖАНА...
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно във Великобритания има химически оръжия. Сега остава да видим САЩ дали ще има същият аршин към Великобритания, както към Ирак
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ЕС призовава Русия спешно да отговори с факти на въпросите на британското правителство около отравянето и да разсекрети всички подробности по разработването на "Новичок"..." - хахахахаха